Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Putin „sacrifică” Kosovo în numele Donbasului: palmă dată aliatului sârb / Vucic: „Situația s-a înrăutățit după cuvintele sale”

Publicat

in

Kosovo ca Donețk și Luhansk. O comparație provocatoare, chiar și pentru Vladimir Putin.

Presedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, alaturi de Vladimir PutinFoto: kremlin.ru

Însă președintele rus a fost de fapt cel care, la sfârșitul întâlnirii sale cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres, la sfârșitul lunii aprilie, a afirmat că „decizia Curții Internaționale de Justiție a ONU privind Kosovo, potrivit căreia, în exercitarea dreptului la autodeterminare, teritoriul unui stat nu este obligat să ceară permisiunea de a-și declara suveranitatea de la autoritățile centrale, se poate aplica și regiunilor ucrainene”, potrivit Il Fatto Quotidiano.

Declarația șefului statului rus nu a fost cu siguranță pe placul Belgradului, prieten de lungă durată al Moscovei: la o conferință de presă din 6 mai, președintele sârb Aleksandar Vucic, aflat la al doilea mandat, a subliniat că „situația noastră s-a schimbat în rău după declarațiile președintelui rus Vladimir Putin”.

„Nu a existat nicio intenție de a face rău Serbiei, dar a ridicat problema Kosovo într-un mod diferit de cel obișnuit, pentru a proteja interesele rusești. Acum, însă, va trebui să ne confruntăm cu o problemă, deoarece Occidentul va cere ca Serbia să se îndrepte rapid spre recunoașterea Kosovo”, a spus Vucic.

Cuvinte importante cele ale liderului sârb, care însă trebuie analizate cu măsura potrivită.

„Este cu siguranță un pas important pe care l-a făcut Vucic, dar este și un mod de a trage de timp într-o chestiune atât de delicată, în așteptarea unor noi evoluții internaționale. O constantă în acțiunea sa politică în toți acești ani”, subliniază pentru Ilfattoquotidiano.it Giorgio Fruscione, cercetător la Ispi care urmărește zona Balcanilor.

Un teritoriu disputat și sindromul încercuirii Belgradului

Cuvintele lui Putin vin într-un moment dificil în relațiile dintre Serbia și mica republică balcanică, cu care relația nu a fost niciodată idilică de la războiul iugoslav.

Acordul semnat la Casa Alba intre Serbia si Kosovo Foto: Shutterstock Editorial / Profimedia Images

La sfârșitul anilor ’90, NATO a intervenit în apărarea cetățenilor din Kosovo prin Operațiunea Allied Force, care a constat într-o campanie de bombardamente aeriene împotriva Republicii Federale a lui Slobodan Milosevic, acuzată de desfășurarea unei campanii sistematice de exterminare a majorității albaneze din regiune.

Războiul din Kosovo a durat 15 luni și s-a încheiat în 1999, odată cu retragerea trupelor federale iugoslave și recunoașterea unui protectorat internațional sub auspiciile Organizației Națiunilor Unite.

Independența ulterioară, în 2008, a fost contestată de Serbia, care a fost sprijinită în acest sens de Moscova, motiv pentru care doar 98 din 193 de state, recunosc autonomia Pristinei.

Cu toate acestea, istoria s-ar putea schimba acum.

„Moscova a făcut un pas decisiv, în acest fel Putin a recunoscut de fapt existența Kosovo. Acest lucru va ușura cu siguranță problema atât pentru Washington, cât și pentru întregul Occident”, a declarat pentru Euractiv Srecko Đukić, fost ambasador al Serbiei în Belarus.

Fapt de care pare să fi devenit conștient și Belgradul.

„Cuvintele lui Vucic ar trebui interpretate ca un prim semn al unei îndepărtări lente a Serbiei de Moscova, dar fără șocuri majore, încercând să mențină echilibrul între Uniunea Europeană și Rusia și continuând să alimenteze sindromul încercuirii și viziunea Serbiei ca un stat mic și lipsit de apărare, victimă a intereselor altora”, susține Fruscione.

Cele mai noi informații de vineri privind războiul din Ucraina sunt LIVE aici pe HotNews.ro

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Zelenski numește loviturile cu rachete asupra Kremenciuk „unul dintre cele mai nerușinate atacuri teroriste din istoria Europei”

Publicat

in

De

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a calificat atacul aerian rusesc asupra unui mall din orașul Kremenciuk (centrul țării) drept „unul dintre cele mai nerușinate atacuri teroriste din istoria Europei”, relatează CNN.

Volodimir ZelenskiFoto: Ukraine Presidency / Zuma Press / Profimedia

„Oraș pașnic, un centru comercial normal, cu femei înăuntru, copii, civili obișnuiți. Aproximativ 1.000 de oameni se aflau acolo înainte să fie anunțat raidul aerian”, spune Zelenski într-un mesaj video postat luni seară pe paginile sale de social media.

„Numai teroriști complet nesăbuiți, care n-au ce căuta pe Pământ, pot lovi cu rachete un astfel de loc”, continuă el.

Președintele ucrainean spune că atacul a fost unul deliberat.

„Aceasta nu e o lovitură cu rachete din greșeală. Acesta e atac rusesc planificat asupra respectivului centru comercial”, spune Zelenski în mesajul video. „Operațiunile de salvare continuă, dar trebuie să fim conștienți că pierderile pot fi semnificative”.

___

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Ariane 5 a ajuns la misiunea cu numarul 113

Publicat

in

De

Miercuri a avut loc prima lansare Ariane 5 a anului, venita dupa succesul misiunii JWST in decembrie 2021. Ariane 5 a ajuns astfel la misiunea cu numarul 113, potrivit Space Alliance.

Ariane 5Foto: youtube.com

Noua Ariane 6 era asteptata sa intre in serviciu anul acesta, dar debutul sau a fost amanat pentru inceputul lui 2023 si nu ar fi nici o surpriza sa se duca si mai departe.

Zborul cu indicativul VA257 a folosit versiunea cea mai puternica a lansatorului european, ECA+. Doi sateliti de telecomunicatie au fost ridicati intr-o orbita 250 km x 35786 km x 6 grade inclinatie dupa 28 si respectiv 39 de minute: MEASAT-3d si GSAT-24.

MEASAT-3d a fost construit de Airbus pentru concernul malaezian Measat. Un satelit Eurostar 3000 cu greutate de 5.6 tone, el vine echipat cu transpondere in banda C, Ku si Ka. Suplimentar un serviciu in banda L pentru monitorizarea traficului aerian sud coreean in cadrul sistemului Korea Augmentation Satellite System (KASS).

Pentru urmatorii 18 ani el va opera in regiunea Asia-Pacific, la 91.5 longitudine estica, acolo unde mai sunt satelitii MEASAT-3a si MEASAT-3b.

GSAT-24 este primul dintr-o flota noua de sateliti de telecomunicatie ce vor fi operati de NewSpace India Limited, o societate public-privata desprinsa din ISRO, Agentia Spatiala Indiana.

Este o platforma I-3k, cu greutate de 4.1 tone. In mod normal ISRO lanseaza satelitii de telecomunicatie mai mici la bordul rachetei sale mari GSLV intre timp modernizata in intregime cu componente indigene (ultimul de acest fel GSAT 29, lansat in noiembrie 2018).

GSAT -24 este usor peste limita de transport in GTO a lui GSLV si in plus nu trebuie sa uitam ca fiabilitatea rachetei indiene nu este cea mai buna (in contradictie cu fratele mai mic PSLV care a realizat o sumedenie de zboruri inclusive pentru clienti internationali); de aceea nu trebuie sa ne surprinda ca GSAT-24 a fost mutat pe Ariane 5.

India are o colaborare foarte buna cu industria spatiala europeana, oferind si in acelasi timp primind servicii de lansare (colaborare care a inceput in 1981, GSAT-24 fiind satelitul cu numarul 25 lansat de o racheta Arianespace), potrivit Space Alliance.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend