Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Putin dorește să le ‘închidă’ gura rușilor față de sancțiunile Occidentului! Crește cu 10% pensiile și salariul minim

Publicat

in

Preşedintele Vladimir Putin le oferă rușilor o creştere a pensiei şi a prestaţiilor sociale minime, în vederea unei amortizări a scăderii veniturilor din cauza inflației, scrie news.ro

”Propun o creştere cu 10% a pensiilor în cazul pensionarilor care nu (mai) muncesc începând de la 1 iunie anul acesta”, anunţă liderul de la Kremlin într-o reuniune a Consuliului de Stat.

Putin consideră că, prin indexarea efectuată de la înceăutul anului, creşterea pensiilor ”este mai mare decât nivelul inflaţiei”.

Inflaţia a tins în aprilie 17,8% – un ”record” în ultimii 20 de ani.

Liderul de la Kremlin dă asigurări că, ”potrivit experţilor, creşterea inflaţiei a scăzut (…), iar până la sfârşitul lui 2022 ea nu va depăşi 15%”.

El promite, de asemenea, o creştere a prestaţiilor sociale minime – începând din iunie.

Astfel, salariul minim urmează să crească cu 10%, la 15.279 de ruble (240 de euro la nivelul actual), iar alocaţiile familiale – şi anume destinate soţiilor militarilor – urmează să crească, scrie news.ro

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Emmanuel Macron condamnă atacul rușilor din Kremenciuk: Poporul rus trebuie să vadă ‘adevărul’ / VIDEO

Publicat

in

De

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a publicat pe Twitter o înregistrare video cu imagini din mall-ul ucrainean atacat cu rachete și a scris un mesaj pentru cetățenii ruși cărora le cere să vadă „adevărul” despre război.

Președintele francez Emmanuel Macron se numără printre liderii mondiali care au condamnat atacul cu rachete al Rusiei asupra centrului comercial din centrul Ucrainei, calificându-l drept o „abominație”.

Într-un tweet în care a postat o înregistrare video a urmărilor atacului din Kremenciuk, Macron a spus că poporul rus trebuie să „vadă adevărul”.

Pentru majoritatea rușilor, televiziunea rămâne principala sursă de știri, care este controlată ferm de Kremlin și care utilizează propaganda de război.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Germania va restitui Camerunului o statuie furată reprezentând-o pe zeiţa Ngonnso’

Publicat

in

De

Germania va restitui Camerunului statuia unei zeiţe, furată în urmă cu 120 de ani, a anunţat luni Fundaţia pentru patrimoniul cultural prusac, demers care face parte dintr-o tendinţă mai amplă de retrocedare a artefactelor spoliate în timpul epocii coloniale, informează Reuters.

Statuia, care înfăţişează un personaj feminin cunoscut sub denumirea de Ngonnso’, va fi returnată regatului Nso’, din nord-vestul Camerunului. Artefactul fost luat de ofiţerul în armata colonială Kurt von Pavel şi donat Muzeului Etnologic din Berlin în 1903, potrivit Agerpres.

Sub sloganul ”Aduceţi-o înapoi pe Ngonnso”, societatea civilă a făcut campanie pentru restituirea statuii timp de mai mulţi ani, după ce populaţia Nso a susţinut că a suferit numeroase calamităţi după ce statuia a fost furată.

”Ngonnso’ are o importanţă fundamentală pentru Nso’ întrucât este considerată o zeitate maternă”, a precizat fundaţia într-un comunicat.

Fundaţia a adăugat că artefactul nu a fost furat din Kumbo, capitala regatului Nso, în timpul războiului. Cu toate acestea, Kurt von Pavel a fost însoţit în Camerun de soldaţi înarmaţi, care au intimidat comunitatea Nso”, au precizat membrii fundaţiei.

Ei au anunţat totodată că vor restitui 23 de artefacte Namibiei şi că este pe cale să încheie un acord pentru repatrierea unor obiecte în Tanzania.

Germania, care a pierdut toate teritoriile coloniale după Primul Război Mondial, a fost a treia putere colonială ca mărime după Regatul Unit şi Franţa. Cu toate acestea, trecutul său colonial a fost ignorat timp de decenii, iar istoricii şi oamenii politici şi-au concentrat atenţia pe consecinţele crimelor naziste şi asupra Holocaustului.

Anul trecut, Germania şi-a anunţat intenţia de a restitui Bronzurile de Benin către autorităţile din Nigeria şi a prezentat scuze publice pentru rolul jucat în uciderea populaţiei triburilor Herero şi Nama din Namibia în urmă cu peste un secol.

Muzele din Germania deţin în continuare multe artefacte faimoase, cum ar fi fragmente din Poarta Babilonului din Irak, expuse la Muzeul Pergamon din Berlin.

Preşedintele fundaţiei, Hermann Parzinger, a spus că nu este obligatoriu ca obiectele să fi fost preluate într-un context nedrept, cum ar fi jafurile de război, pentru a merita să fie repatriate.

”Semnificaţia specială – îndeosebi spirituală – a unui obiect pentru societatea de origine poate justifica, de asemenea, restituirea”, a adăugat Hermann Parzinger.

Mbinglo Gilles Yumo Nyuydzewira, prinţ al regatului Nso, a spus că vestea a fost primită cu căldură în Camerun.

”După mai bine de 120 de ani, nu putem decât să fim fericiţi, întrucât este un prilej de a comemora şi de a ne apropia de legăturile noastre ancestrale, cu dragoste şi cu un sentiment de comuniune”, a declarat Yumo Nyuydzewira pentru Reuters.

”Mesajul rămâne acela de a reuni înţelepciunea spirituală şi ancestrală cu mama şi fondatoarea acestei măreţe dinastii”, a adăugat Yumo Nyuydzewira.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend