Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Putin a vorbit despre Republica Moldova: O țară care ne este apropiată din punct de vedere istoric

Publicat

in

Rusia este garant al reglementării conflictului transnistrean. Mai mult, când vine vorba de contractul de livrare a gazelor, Moscova acționează în strictă conformitate cu acordurile încheiate cu partea moldovenească. Declarația a fost făcută de președintele rus, Vladimir Putin, care a menționat că este în interesul ambelor țări să colaboreze, scrie RIA Novosti.

”Suntem convinși că dezvoltarea cooperării dintre Rusia și R. Moldova, o țară care ne este apropiată din punct de vedere istoric, pe principiile pragmatismului și beneficiului reciproc, corespunde intereselor fundamentale ale popoarelor celor două țări. Rusia a fost și este garant al reglementării conflictului transnistrean. Apropo, când vorbim de securitatea energetică a R. Moldova, noi acționăm în conformitate cu toate înțelegerile încheiate și propuse de partea moldovenească” a spus Putin în cadrul prezentării acreditărilor de către ambasadorii străini.

La eveniment a fost prezent și ambasadorul R. Moldova la Moscova, Lilian Darii.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

VIDEO Cum a fost sărbătorită cea mai mare surpriză din optimile CM 2022 în România

Publicat

in

De

​Marocul a produs una dintre surprizele acestui Campionat Mondial, reușind să elimine Spania (0-0, 3-0 după penalty-uri) din drumul spre sferturile de finală la loviturile de departajare.

Fani ai Marocului la CM 2022 QatarFoto: OUSAMA AYOUB / Sipa Press / Profimedia

CM 2022: Tabloul complet al sferturilor de finală din Qatar

Surpriza a fost cu atât mai mare cu cât ibericii au trimis de două ori mingea în bara porții lui Bono.

Fanii marocani au sărbătorit și pe străzile din România calificarea în sferturile CM Qatar

După ce a eliminat Spania de la Campionatul Mondial din Qatar, Marocul a egalat cea mai bună performanță realizată de o națională africană la un turneu final mondial, după Camerun (1990), Senegal (2002) și Ghana (2010).

Victoria a fost sărbătorită în toate colțurile lumii, însă în Bruxelles și Madrid, manifestațiile au fost unele violente atunci când Marocul a obținut calificarea în optimi.

Mai mult decât atât, scene incredibile au fost susprinse în Iași, unde mai mulți marocani, în general studenți, au sărbătorit triumful nesperat al favoriților, care au eliminat campioana mondială din 2010 de la acest Campionat Mondial.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Un tribunal a preluat tutela unui bebeluș după ce părinții au refuzat ca micuțul să primească „sânge vaccinat”

Publicat

in

De

Un tribunal neozeelandez a retras, miercuri, temporar custodia unui bebeluş ai cărui părinţi se opuneau unei operaţii chirurgicale menite să-i salveze viaţa, temându-se că el ar putea primi sânge provenind de la donatori vaccinaţi împotriva COVID-19 , informează AFP.

BebelușFoto: Pleprakaymas | Dreamstime.com

Înalta Curte de Justiţie din Auckland a ordonat ca „Baby W”, în vârstă de şase luni, să fie plasat sub tutelă parţială în perioada operaţiei chirurgicale de urgenţă pentru o problemă cardiacă, denumită stenoză de valvă.

Părinţii bebeluşului s-au opus acestei intervenţii chirurgicale, cerând ca sângele care i-ar putea fi transfuzat în blocul operator să provină de la donatori care nu au primit niciun vaccin ARN mesager împotriva COVID-19.

„Problema primordială este să ştim dacă tratamentul propus este în interesul suprem (al bebeluşului)”, a subliniat tribunalul într-un comunicat.

Copilul se află de acum „sub tutela medicală a Curţii până la finalizarea operaţiei” şi restabilirea lui, cel târziu până la sfârşitul lui ianuarie.

Părinţii păstrează autoritatea asupra copilului, exceptând chestiunile ce ţin de îngrijiri medicale. Ei „vor fi informaţi în orice moment rezonabil despre natura tratamentului aplicat lui ‘Baby W’ şi evoluţia stării lui”, potrivit deciziei.

Acest caz a şocat opinia publică din Noua Zeelandă, arătând cât de gravă este dezinformarea din jurul vaccinării.

Purtătorul de cuvânt al agenţiei de sănătate neozeelandeze, Mike Shephred, a afirmat că este vorba de „o situaţie dificilă pentru toate persoanele implicate”. „Decizia de a prezenta o cerere precum aceasta unui tribunal este luată întotdeauna ţinând cont de interesul suprem al copilului”, a subliniat el.

Bebeluşul este îngrijit într-un spital pentru copii din Auckland.

La anunţul acestei decizii judiciare, militanta anti-vaccinare Liz Gunn a cerut celor câteva persoane venite să susţină familia să facă presiuni pe lângă prim-ministrul Jacinda Ardern, pentru ca ea să revină asupra deciziei.

Autorităţile sanitare neozeelandeze au respins cererea părinţilor care cereau „sânge nevaccinat”, argumentând că aceasta este inutilă şi puţin practică.

Spitalele din Noua Zeelandă nu separă sângele donat de persoane vaccinate de cel donat de persoane nevaccinate, niciuna dintre cele două categorii neprezentând mai multe riscuri ca cealaltă.

Familia copilului afirmă că are zeci de donatori nevaccinaţi care aşteaptă să doneze.

„Acesta este un caz cu adevărat neobişnuit, în care părinţii vor un mai bun tratament pentru copilul lor decât cel propus de stat”, a declarat în noiembrie Sue Grey, avocata părinţilor. „Am ajuns aici pentru că avem un guvern şi o bancă de sânge (…) care nu vor să facă disponibile aceste servicii”, a adăugat ea.

Măsurile energice adoptate de Noua Zeelandă la începutul pandemiei de coronavirus au fost considerate de mulţi drept printre cele mai reuşite din lume, pentru că această ţară a înregistrat o rată mică de mortalitate, încă înainte de apariţia vaccinurilor.

Însă restricţiile severe impuse în ceea ce priveşte deplasările şi lockdown-urile au fost criticate drept atingeri la adresa libertăţilor şi au provocat emergenţa unor grupuri antivaccinare şi antirestricţii, grupuri mici, dar foarte active. (Agerpres)

Foto articol: DreamsTime.com

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend