Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Putem accepta ca persoanele cu dizabilități să fie victime colaterale ale luptei, atât pentru București, cât și pentru celelălalte UAT-uri? (Analiza)

Publicat

in

Fără discuție, lupta politică presupune „lovirea” adversarului politic în momente bine alese, momente în care lovitura aplicată este energizată de diverși factori.

Acum, când întreaga omenire este lovită de pandemia generată de Covid 19, poate fi un moment bine ales pentru Guvernul PNL aplicarea unor lovituri cu iz electoral, atât Gabrielei Firea, primarilor celor 6 sectoare ale Municipiului București, dar și tuturor conducătorilor de UAT-uri din țară ?

După ce am constatat cu stupoare că, deși era evident faptul că vom fi loviți necruțător de pandemia generată de Covid 19, atât Președintele, cât și fruntașii liberali erau preocupați exclusiv de atingerea obiectivelor electorale personale, luptând până în martie 2020 pentru atingerea dezideratului lor (alegeri anticipate), fără a fi preocupați deloc de măsurile de prevenție ce puteau fi luate de la începutul anului pentru a evita criza actuală existentă în ceea ce privește protejarea personalului medical, acum asistăm la purtarea bătăliei electorale pe alte fronturi, în detrimentul tuturor cetățenilor dar, în special, a persoanelor cu dizabilități.

La sfârșitul săptămânii trecute, o persoană cu dizabilități, în vârstă de 29 de ani din Capitală, mi-a adus la cunoștință faptul că nu va mai beneficia de ajutorul în cuantum de 500 lei/lună pe care îl primea de la Primăria Municipiului București. Dacă nu va mai primi acest stimul, această persoană va fi obligată să trăiască din fabuloasa sumă de 760 lei/lună, sumă compusă din 700 lei pensia de invaliditate și 60 lei pensia de handicap.

Mărturisesc faptul că am fost revoltat la auzirea acestei vești, fiind scandalizat de faptul că, tocmai acum, în această perioadă critică, Gabriela Firea a ales să sisteze stimulul de 500 de lei pe care Primăria Municipiului București îl acorda persoanelor cu dizabilități de ceva vreme.

Evident, toate persoanele cu dizabilități din Capitală nu puteau identifica alt vinovat, în afara Gabrielei Firea, pentru sistarea ajutorului în cuantum de 500 lei de care beneficiau din partea Primăriei Municipiului București.

Mă bucur că, deși am vrut să scriu imediat un articol pentru a „înfiera” decizia stupidă de a crea o vulnerabilitate și mai mare persoanelor cu dizabilități, am decis să mă informez asupra situației cu scopul de a afla mobilul acestei decizii.

Cu prilejul acestei informări am aflat faptul că, într-adevăr, persoanele cu dizabilități din București beneficiau, la inițiativa Gabrielei Firea, de un stimul lunar în cuantum de 500 lei.

Datorită inițiativei lăudabile pe care a avut-o Gabriela Firea, un număr de 53176 de adulți și un număr de 6005 de copii, au primit lunar acest stimul, pe lângă pensiile de invaliditate și de handicap pe care le primesc lunar.

În plină luptă cu pandemia când Primăria Municipiului București face eforturi pentru a aloca fondurile necesare achiziționării echipamentelor de protecție specifice necesare personalului medical din cadrul celor 19 spitale aflate în subordinea sa, s-a trezit executată silit pentru sumele de aproximativ 3,7 milioane Euro și 500.000 lei pe care trebuie să le plătească ca urmare a unei sentințe judecătorești pronunțate într-un dosar de revendicare cu care au fost sesizate instanțele judecătorești în anul 2010.

Având în vedere, atât faptul că toate activitățile generatoare de venituri la nivel local sunt reduse din cauza Stării de Urgență și a Ordonanțelor Militare emise în acest context, precum și a faptului că resursele bugetare alocate Municipiului București sunt insuficiente, Primăria Municipiului București se află în situația critică de a decide cărui scop alocă puținele resurse financiare pe care le are în aceste momente.

În acest context, având în vedere faptul că toate primăriile din țară își concentrează resursele pentru combaterea răspândirii virusului Covid 19, Gabriela Firea a solicitat public Guvernului Orban, fără nici un rezultat până în acest moment, emiterea unui act normativ care să prevadă sistarea executărilor silite împotriva bugetelor Primăriei Municipiului București și a tuturor UAT-urilor din țară pe perioada stării de urgență.

Fiind evident faptul că solicitarea Gabrielei Firea este, nu doar decentă, dar și benefică tuturor UAT-urilor din România, nu doar Primăriei Municipiului București, sper ca Ludovic Orban, în calitate de Prim Ministru al României să demonstreze prin decizii concrete faptul că susținerea sa potrivit căreia : „De asemenea am discutat măsuri pentru a crește riscul de infectare în spitale a cadrelor medicale și a pacienților” a fost doar o exprimare eronată, nefericită.

Este adevărat faptul că, prin neadoptarea unui act normativ prin care să se sisteze executările silite împotriva bugetelor Primăriei Municipiului București și ale tuturor UAT-urilor din țară pe perioada stării de urgență, Guvernul Orban ar lansa o lovitură subtilă Gabrielei Firea și tuturor primarilor de altă culoare politică din țară deoarece măsurile nepopulare pe care primarii neînregimentați în PNL le-ar putea lua din cauza lipsei fondurilor s-ar putea să-i coste voturi la alegerile locale care vor urma.

În măsura în care primarii neînregimentați în PNL, în frunte cu Gabriela Firea, vor explica cetățenilor de ce au fost obligați să sisteze diverșii stimuli pe care îi acordau, nu doar persoanelor cu dizabilități, dar și altor categorii de persoane (de exemplu premiile de excelență acordate celor care au obținut rezultate bune la diverse olimpiade și concursuri), lovitura care se credea magistrală în favoarea reprezentanților PNL se va întoarce ca un bumerang împotriva lor și va genera un oprobriu public care va avea și un cost electoral pe măsură.

Personal sper ca, în aceste momente cu adevărat de cumpănă, liderii politici instalați în acest moment la cele două Palate (Cotroceni și Victoria) să se ridice deasupra intereselor personale și de grup și să acționeze exclusiv în interesul cetățenilor cu scopul de a-i ajuta să treacă cât mai lin prin aceste vremuri tulburi.

Din moment ce și oamenii sănătoși și apți de muncă trec și vor trece o bună perioadă de timp de acum înainte prin momente dificile, se naște întrebarea legitimă : Este normal ca, în această perioadă grea, să li se sisteze stimulul în cuantum de 500 lei persoanelor cu dizabilități ?

În cazul persoanelor cu dizabilități singure, care nu au pe nimeni, această sistare a stimulului în cuantum de 500 lei poate echivala cu condamnarea la moarte prin înfometare, având în vedere faptul că aceste persoane primesc, de regulă, în afara acestui stimul, sub 1.200 lei lunar.

O povară în plus ar fi aruncată și pe umerii celor care au în familie persoane cu dizabilități deoarece, prin sistarea stimulului de 500 lei lunar, veniturile acelor familii ar fi mult diminuate având în vedere faptul că nici persoanele sănătoase nu pot munci din cauza contextului actual, excepție făcând, evident, persoanele care au norocul de a putea munci de acasă și de a-și încasa salariul lunar.

un comentariu de Florin Constantin Durgheu, avocat

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Lovitură DEVASTATOARE pentru Apple: un judecător a decis că au ASCUNS scăderea vânzărilor

Publicat

in

De

Un judecător federal a decis că Apple trebuie să fie judecată pentru că a ascuns în mod fraudulos scăderea cererii de iPhone-uri, în special în China, care a provocat acţionarilor pierderi de zeci de miliarde de dolari, transmite Reuters.

Citește și: SURSE – Tăriceanu pregătește o mișcare de efect: ce înseamnă, de fapt, topirea ALDE în PSD

Chiar dacă a respins majoritatea acuzaţiilor, judecătorul districtual Yvonne Gonzalez Rogers a decis că acţionarii pot intenta un proces legat de afirmaţiile directorului general Tim Cook care a lăudat cererea puternică pentru iPhone-uri, într-o conferinţă cu analiştii care a avut loc pe 1 noiembrie 2018, cu doar câteva zile înainte ca Apple că spună celor mai mari producători ai săi să reducă producţia.

”În lipsa unor dezastre naturale sau a altor motive, nu este plauzibil că Tim Cook nu a ştiut că cererea de iPhone-uri din China este în scădere, cu doar cu câteva zile înainte de a reduce producţia”, a scris Rogers.

Judecătorul din Oakland, California, a mai spus că decizia Apple de a nu mai publica numărul de iPhone-uri vândute ”sugerează în mod plauzibil că pârâţii se aşteptau la declinul vânzărilor”.

Apple nu a răspuns miercuri solicitărilor de comentarii.

Plângerea, care este condusă de Sistemul de Pensii al Angajaţilor din Rhode Island, a fost făcută după ce, pe 2 ianuarie 2019, Cook a redus în mod neaşteptat estimările referitoare la venituri cu până la 9 miliarde de dolari, parţial din cauza tensiunilor comerciale dintre Statele Unite şi China.

A fost pentru prima oată de la lansarea iPhone, în 2007, când Apple a redus estimarea referitoare la venituri. Acţiunile Apple au scăzut a doua zi cu 10%, reducând capitalizarea bursieră a companiei cu 74 de miliarde de dolari.

Cook a afirmat la conferinţa cu analiştii de la începutul lunii noiembrie 2018 că iPhone XS şi XS Max au avut un start foarte bun şi că, deşi pe unele pieţe există presiuni de scădere a vânzărilor, ”nu aş include China în această categorie”.

La jumătatea lunii noiembrie 2018, Apple a spus producătorilor Foxconn şi Pagatron să oprească planurile pentru noi linii de producţie destinate iPhone şi unui furnizor important chiar i-a cerut să reducă livrările, potrivit reclamaţiei.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Diego Costa (Atletico Madrid), condamnat la șase luni de închisoare pentru delicte fiscale

Publicat

in

De

​​Fotbalistul Diego Costa a fost condamnat de tribunalul din Madrid la şase luni de închisoare pentru delicte fiscale, relatează El Mundo, care precizează că jucătorul nu va fi încarcerat, pedeapsa fiind comutată într-o amendă, potrivit legislaţiei spaniole.
Diego Costa a fost găsit vinovat de o fraudă de peste un milion de euro. Costa a achitat deja în urmă cu câteva luni suma de 1,14 milioane de euro imputată de fisc, pe care ar fi trebuit să o plătească după anul fiscal 2014.

Jucătorul a recunoscut faptele care îi sunt imputate de fisc şi va achita acum o amendă pe 12 luni de 100 de euro pe zi, adică 36.000 de euro.

Brazilianul a fost acuzat că nu a declarat 5 milioane de euro din transferul său la Chelsea, din 2014, şi că nu a declarat şi o parte din drepturile de imagine.

Diego Costa evoluează la Atletico Madrid din 2017. Atacantul a mai evoluat la madrileni în perioada iunie 2010 – iulie 2014. El a jucat la Chelsea din 2014 până în 2017, transmite News.ro.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend