Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Pușkin și Dostoievski ar putea dispărea din bibliotecile ucrainene: 100 de milioane de cărți ruse riscă să fie eliminate de autoritățile de la Kiev

Publicat

in

Directorul Institutului Ucrainean al Cărții, Aleksandra Koval, a afirmat luni că, potrivit estimărilor sale, numărul „cărților de propagandă rusă” care ar putea fi eliminate din biblioteci se ridică la peste 100 de milioane, inclusiv volume aparținând clasicilor ruși, potrivit Interfax Ucraina.

Dacă estimările se confirmă, atunci aproape jumătate din toate cărțile din bibliotecile din Ucraina ar putea fi retrase.

„Conform estimărilor mele, ar putea exista acum peste 100 de milioane de exemplare de literatură în bibliotecile publice care vor trebui eliminate. Desigur, vrem să o facem mai repede, dar ar fi bine ca până la sfârșitul anului să fie eliminate măcar literatura dăunătoare ideologic publicată în epoca sovietică, precum și literatura rusă anti-ucraineană”, a spus Alexandra Koval.

În primul rând, vor fi eliminate „cărțile cu conținut anti-ucrainean cu narațiuni imperiale”, „literatura de promovare a violenței” și „cărțile despre politică pro-rusă și șovină”. În a doua etapă, literatura în limba rusă publicată în Rusia după 1991 va fi confiscată.

Alexandra Koval a adăugat că și clasicii vor fi înlăturați, întrucât poeții și scriitorii ruși, precum Alexandr Pușkin și Fiodor Dostoievski, au pus bazele „măsurii rusești” și ale mesianismului rus.

„ Este de fapt o literatură foarte dăunătoare, poate afecta cu adevărat părerile oamenilor. Deci părerea mea personală este că aceste cărți ar trebui eliminate și din bibliotecile publice și școlare. Probabil că ar trebui să rămână în bibliotecile universitare și de cercetare pentru experți pentru a studia rădăcinile răului și totalitarism”, a subliniat Koval.

De asemenea, cataloagele și autorii vor fi revizuite: dacă unul dintre savanți și-a exprimat deschis o poziție anti-ucraineană, cărțile vor fi și confiscate.

Literatura rusă va fi înlocuită cu literatură „de înaltă calitate” în limba ucraineană și cărți ale editurilor ucrainene.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Preşedintele ecuadorian cedează în fața protestelor violente: Prețul la carburanți va fi redus

Publicat

in

De

Preşedintele ecuadorian Guillermo Lasso a anunţat duminică o reducere a preţurilor la carburanţi într-o proporţie totuşi inferioară celei solicitate de mii de indigeni care protestează şi blochează o parte a ţării de două săptămâni, relatează AFP, conform AGERPRES.

”Am decis să reduc preţul benzinei cu 10 cenţi (de dolar) pe galon (3,78 litri) şi preţul motorinei tot cu 10 cenţi pe galon”, a afirmat preşedintele ecuadorian într-o alocuţiune radio-televizată.

Anterior, ministerul ecuadorian al Energiei anunţase că producţia de petrol din Ecuador este la un ”nivel critic” şi că va fi suspendată în 48 de ore dacă protestele şi blocadele vor continua în ţară.

”Producţia de petrol este la un nivel critic”, după aproape două săptămâni de proteste indigene împotriva costului ridicat al vieţii, cu baraje şi blocade rutiere în 19 din cele 24 de provincii ale ţării, potrivit ministerului.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Hartă rezultate la bacalaureat 2022 / Variația ratei de promovare față de 2021 / Bucureștiul, pe locul 5 la rată de promovare – rezultatele pe sectoare

Publicat

in

De

Rata de promovare la examenul de bacalaureat 2022 a fost de 73,3%, cea mai bună din ultimii 10 ani, iar județul cu cel mai mare procent de reușită – 85,1% – este Cluj, în timp ce la polul opus se află Ilfoc, cu 47%. Pe sectoare ale Capitalei, cea mai mare rată de promovare la BAC 2022 – 87,2% – a fost în sectorul 4, iar cea mai mică – 76,1% – în sectorul 6.

Examen scolarFoto: Freepik

Rezultatele la bacalaureat 2022, înainte de soluționarea contestațiilor, au fost publicate luni.

Rezultate bacalaureat 2022:

  • Au promovat cu 2.928 de candidați mai mult decât anul trecut, deși numărul celor înscriși la BAC 2022 a fost mai mic cu 7.211 – comparativ cu 2021, rezultând o rată cumulată de promovare (înainte de contestații) de 73,3%, mai mult cu 5,5% față de aceeași etapă de afișare din sesiunea iunie-iulie a anului trecut: 67,8%).
  • Este cea mai mare rată de promovare din ultimii 10 ani (înainte de contestații).
  • Pentru promoția curentă, rata de promovare la BAC 2022 este 78,3%, iar pentru promoțiile anterioare, 32,1%.
  • Au promovat 89.054 de candidați, dintr-un total de 121.470 de candidați prezenți (108.450 de candidați prezenți provin din promoția curentă, respectiv 13.020 de candidați prezenți din promoțiile anterioare).
  • Rată de promovare în rural – 69,2%, în urban – 82,7%.
  • 162 de candidați au încheiat probele scrise la bacalaureat 2022 cu media 10.
  • Cea mai mare rată de promovare a fost în: Cluj – 85,1%, Iași – 81,7%, Galați – 81,6%, Brăila – 81,3%, București – 77,4%.
  • Pe sectoare ale Capitalei, cea mai mare rată de promovare la BAC 2022 – 87,2% – a fost în sectorul 4, iar cea mai mică – 76,1% – în sectorul 6.
  • Județele cu cea mai scăzută rată de promovare la bacalaureat: Ilfov, cu 47%, Giurgiu, 55% și Călărași – 53%. Aceste 3 județe au un număr mic de candidați la BAC – circa 1.000.

HARTĂ rată de promovare Bacalaureat 2022, sesiunea iunie-iulie

HARTĂ variația ratei de promovare la Bacalaureat, Sesiunea iunie-iulie 2022 față de 2021:

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend