Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin: Până la semnarea acestui acord, partea moldovenească va efectua un audit al datoriei Moldovagaz

Publicat

in

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus, Dmitri Peskov, a declarat luni reporterilor că Rusia şi Moldova au purtat negocieri comerciale privind livrările de gaze, în baza cărăra s-a ajuns la un acord reciproc acceptabil şi reciproc avantajos.

El a amintit că “este vorba despre negocieri comerciale”, transmite Infotag.

“Desigur, rezultatul negocierilor comerciale nu poate fi decât reciproc acceptabil şi reciproc avantajos”, a spus el.

Pe de altă parte, vicepremierul, ministrul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a prezentat detaliile acordurilor cu Gazprom, care au intrat în vigoare la 1 noiembrie.

Într-o conferinţă de presă de luni, el a menţionat că în urma discuţiilor de la Sankt Petersburg au fost semnate două documente – un protocol de negocieri între Guvernul Republicii Moldova şi Gazprom şi un contract de furnizare de gaze între Moldovagaz şi Gazprom.

Potrivit lui, în protocol sunt prevăzute condiţii preliminare, iar acordul prevede prelungirea acordului din 2006 cu condiţii de preţ similare, în baza unui anumit raport dintre preţul la gaze şi petrol de pe pieţele internaţionale.

De asemenea, în protocol se mai spune că în noiembrie Guvernul va organiza o şedinţă a Comisiei interguvernamentale moldo-ruse pentru comerţ şi cooperare economică pentru a discuta întregul spectru al problemelor legate de gaze.

În cadrul întâlnirii, partea moldovenească va propune demararea unui proces de lucru pentru elaborarea unui acord interguvernamental de cooperare în sectorul energetic.

“Până la sfârşitul anului 2022, între Guvernele Republicii Moldova şi Federaţia Rusă va fi semnat un acord în domeniul energiei, care va presupune menţinerea statutului Moldovagaz, inclusiv care prevede neaplicarea sancţiunilor sau reorganizarea până la clarifirarea subiectului datoriei Moldovagaz faţă de Gazprom şi Factoring Finance pentru gazul furnizat pe malul drept al Nistrului”, a spus Spînu.

Potrivit lui, până la 1 mai 2022, Moldovagaz, Gazprom şi Factoring Finance vor semna un acord de deservire a datoriei pentru gazul furnizat malului drept pe o perioadă de cinci ani.

“Până la semnarea acestui acord, partea moldovenească va efectua un audit al datoriei Moldovagaz. De asemenea, este exclusă impunerea oricăror sancţiuni asupra Moldovagaz până la semnarea unui acord interguvernamental pentru a preveni creşterea datoriei companiei”, a spus Spînu.

Spînu a subliniat că protocolul nu precizează cuantumul datoriei, care urmează să fie determinată în baza rezultatelor auditului la Moldovagaz. Auditul ar trebui să fie efectuat la începutul anului 2022, iar raportul auditorilor să fie aprobat de Consiliul de Supraveghere al Moldovagaz înainte de 1 mai 2022.

El a mai menţionat că Guvernul va compensa o parte din costuri şi diferenţa de tarife pentru a preveni o creştere a datoriei Moldovagaz. Pentru aceasta vor fi direcţionate atât fonduri bugetare, cât şi asistenţă din partea partenerilor externi, inclusiv din partea Uniunii Europene.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame

NATIONAL

Accident grav între un autobuz și un microbuz: intervenție de amploare a echipajelor de urgență/ VIDEO

Publicat

in

De

Trei persoane au fost rănite miercuri într-un accident rutier care s-a petrecut în zona gării din Mangalia şi în care au fost implicate un autobuz şi un microbuz, la faţa locului fiind mobilizate mai multe echipaje de pompieri şi medicale.

În microbuz erau câteva persoane, iar în autobuz doar şoferul, pentru scoaterea conducătorului auto din microbuz fiind necesară intervenţia unui echipaj de descarcerare.

“Accident rutier în Mangalia, zona gării, între un microbuz şi un autobuz. În microbuz – aproximativ 5 persoane, în autobuz doar şoferul. Şoferul microbuzului este încarcerat. Intervin: Secţia Mangalia cu o autospecială de stingere incendii cu apă şi spumă, un echipaj pentru descarcerare, echipaje SMURD B Mangalia, SMURD B Tuzla, autospeciala pentru transport personal şi victime multiple (ATPVM) Port şi patru ambulanţe ale SAJ”, a informat purtătorul de cuvânt al ISU “Dobrogea”, Răzvan Parconie.

Purtătorul de cuvânt al Serviciului de Ambulanţă Judeţean Constanţa, Claudia Tatarici, a declarat că, din primele informaţii, sunt trei victime. Şoferul încarcerat a suferit “la prima vedere” un traumatism la membrele superioare, la fel ca o altă persoană, acestea fiind transportate la Spitalul Municipal Mangalia. O altă victimă, cu traumatism cranio-cerebral, a refuzat transportul la o unitate spitalicească.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult

NATIONAL

Specialiștii din Israel recomandă vaccinarea tuturor persoanelor adulte cu a patra doză

Publicat

in

De

Un comitet de experţi care consiliază Guvernul din Israel a recomandat marţi extinderea eligibilităţii privind vaccinarea cu cea de-a patra doză a unor seruri anti-COVID-19 pentru a cuprinde în această schemă de imunizare toate persoanele cu vârste de peste 18 ani, informează DPA şi Reuters, potrivit Agerpres.

Recomandarea de administrare a celei de-a patra doze a unor vaccinuri anti-COVID-19 se aplică tuturor rezidenţilor adulţi dacă au trecut cel puţin cinci luni de la primirea celei de-a treia doze sau de la vindecarea lor după ce s-au infectat cu noul coronavirus.

“Decizia a fost luată prin prisma rezultatelor pozitive, care arată o protecţie de 3-5 ori mai mare împotriva formelor severe de COVID-19 după vaccinarea cu a patra doză”, au anunţat membrii acelui comitet de experţi într-un comunicat.

Experţii israelieni au mai spus că protecţia împotriva riscului de infectare este de două ori mai mare în rândul persoanelor vaccinate cu a patra doză în raport cu cele vaccinate cu trei doze.

Această recomandare va trebui să fie însă aprobată şi de Nachman Ash, directorul general al Ministerului Sănătăţii, înainte ca Israelul să extindă campania naţională de vaccinare cu a doua doză de supra-rapel (“booster”).

Israelul a început deja să administreze cea de-a patra doză de vaccinuri anti-COVID-19 persoanelor de peste 60 de ani şi celor care fac parte din grupurile de mare risc – precum persoanele cu sisteme imunitare slăbite şi angajaţii din sectorul medical -, după apariţia variantei Omicron a noului coronavirus. Până acum, peste 600.000 de rezidenţi israelieni au primit a patra doză. Şi alte ţări au ales să administreze al doilea “booster”.

În Israel nu există însă un consens larg în privinţa nevoii de administrare a celei de-a patra doze.

Luni, înaintea deciziei anunţate de comitetul consultativ al Guvernului israelian, ministrul Sănătăţii din această ţară a declarat că nu crede că Israelul va oferi cea de-a patra doză de vaccin tuturor rezidenţilor.

“Noi am făcut acest pas, l-am analizat foarte serios, nu a fost o decizie uşoară, dar a fost bine că am procedat aşa”, a declarat ministrul Nitzan Horowitz, vorbind despre administrarea celei de-a patra doze unor categorii de populaţie.

“Însă în ceea ce priveşte întreaga populaţie, nu cred că vom ajunge până acolo”, a adăugat el, luni, pentru postul public de radio din Israel.

Săptămâna trecută, coordonatoarea unui studiu despre eficacitatea celei de-a patra doze şi-a exprimat scepticismul faţă de beneficiile aduse de o astfel de iniţiativă.

Gili Regev-Yochay, directoarea secţiei de boli infecţioase din cadrul Sheba Medical Center din Tel Aviv, a spus că rezultatele preliminare ale studiului său au arătat că a patra doză de vaccin anti-COVID-19 nu furnizează o protecţie suplimentară care să fie considerabil mai mare în raport cu a treia doză.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

Publicitate decathlon.ro

În Trend