Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

Purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu: ‘Expunerea băncilor românești este minimală pe spațiul fostei Uniuni Sovietice. Avem toate măsurile luate ca să nu avem probleme de numerar’

Publicat

in

Purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu a declarat, marţi, în emisiunea Talk News de la Profit TV, că România nu e afectată de sancţiunile impuse Federaţiei Ruse, pentru că Expunerea băncilor româneşti este minimală pe spaţiul fostei Uniuni Sovietice. Despre evoluţia inflaţiei, acesta a arătat că trebuie să ne uităm la preţul combustibilului. ”Suntem încrezător că putem oferi stabilitatea cursului de schimb” a mai spus reprezentantul BNR.

Despre sancţiunile impuse de Uniunea Europeană băncilor ruseşti şi un posibil efect asupra ţării noastre, Dan Suciu a arătat că ţara noastră nu este afectată de aceste decizii, pentru că ”expunerea băncilor româneşti este minimală pe spaţiul fostei Uniuni Sovietice, mai ales în zona rusă şi chiar şi cea ucraineană”, iar ”relaţiile bancare au fost puţin dezvoltate”.

În privinţa problemelor de cash, în contextul crizei de la graniţa cu Ucraina, Suciu a spus că nu există astfel de probleme în acest moment.

”Avem toate măsurile luate ca să nu avem probleme de numerar, am luat în considerare că în partea de nord ar putea creşte nevoia de numerar, din cauza refugiaţilor, însă cererea nu este mai mare. (..) Nu este o situaţie de presiune pe numerar, avem un reflex, ştim cum a fost la începutul pandemiei şi comparaţia nu se susţine în acest moment”, a spus Suciu.

În privinţa evoluţiei inflaţiei din România, pe fondul crizei conflictului din Ucraina, Dan Suciu a spus că ”sunt cu adevărat semne de întrebare foarte serioase”.

”Încercăm să vedem cu evoluează lucrurile, pentru că este o dinamică şi este greu de făcut o prognoză, însă, până să avem o influenţă a preţurilor la gaze care probabil că după 1 aprilie încep să scadă, ca pondere de consum, apoi există nişte elemente de protecţie în curs pe care le-a implementar statul român, trebuie să ne uităm la combustibil, unde influenţa este directă, rapidă, preţul este deja de peste 100 de dolari barilul şi are o pondere importantă în indicele de inflaţie”, a afirmat purtătorul de cuvânt al BNR.

Despre moneda naţională, Dan Suciu a afirmat că se mizează ”pe o anumită stabilitate a cursului”.

”E o încercare pe care o face BNR de a oferi un element de stabilitate în contextul atâtor elemente de instabilitate şi variaţie şi volatilitate. Nu spunem că nu va exista o perioadă de volatilitate, probabil că ea va urma dacă criza continuă, dar suntem încrezători că putem oferi stabilitatea cursului de schimb”, a spus Suciu, conform news.ro

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

ACTUAL

Consilierul politic al lui Viktor Orban: ‘Europa va fi de partea învinsă a acestui război din cauza problemelor economice. Cu cât acceptăm mai multe sancţiuni, cu atât ne aflăm într-o stare mai proastă. Iar rușii? Da, îi doare și pe ei, dar supraviețuiesc’

Publicat

in

De

Consilierul politic al premierului ungar Viktor Orban a afirmat că Uniunea Europeană (UE) ar trebui să înceteze să mai adopte sancţiuni împotriva Rusiei pentru invadarea Ucrainei şi, în schimb, să facă eforturi pentru o încetare a focului şi începerea negocierilor.

În marja summitului liderilor UE de la Bruxelles, Balazs Orban (fără legături de rudenie cu premierul) a susţinut că adoptarea de noi sancţiuni de către UE nu va face decât să afecteze şi mai mult blocul comunitar, în timp ce Rusia va supravieţui, transmite vineri Reuters.

„La finalul zilei, Europa va fi de partea învinsă a acestui război din cauza problemelor economice. Recomandarea noastră ar fi să oprim procesul de sancţionare”, a declarat Balazs Orban într-un interviu acordat Reuters.

Ungaria este una dintre cele mai pro-ruse ţări din UE, foarte dependentă de gazul şi petrolul ruseşti. De asemenea, Rusia construieşte un reactor nuclear în Ungaria. Budapesta s-a opus recentului pachet de sancţiuni europene împotriva Moscovei care includea interzicerea importurilor de petrol şi a reuşit să îşi negocieze exceptarea.

„În prezent, ceea ce experimentăm este că, cu cât acceptăm mai multe sancţiuni, cu atât ne aflăm într-o stare mai proastă. Iar ruşii? Da, îi doare şi pe ei, dar supravieţuiesc. Şi, ceea ce este şi mai grav, continuă în Ucraina”, a spus Balazs Orban.

De la începutul invaziei ruse în Ucraina, pe 24 februarie, Uniunea Europeană a adoptat şase pachete de sancţiuni la adresa Rusiei. Deşi unii se îndoiesc de eficacitatea acestora, alţii susţin că sancţiunile funcţionează, dar va dura până când impactul lor deplin asupra economiei Rusiei va fi vizibil.

Consilierul premierului ungar consideră însă că UE ar trebui să îşi schimbe tactica.”Am ajuns într-un punct în care ne dăm seama că am urmat strategia timp de patru luni, avem nişte realizări, dar dacă vom continua la fel, conform unei gândiri rezonabile, va sfârşi prost pentru Europa. Deci trebuie să ne gândim la ceva. Negocieri, încetare a focului, pace. Diplomaţie. Aceasta este soluţia noastră”, a spus Balazs Orban, conform agerpres.ro.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Se adeverește scenariul ‘Blackout’? Expert, despre raționalizarea energiei pentru populație: ‘Începi întotdeauna cu ce te încurcă mai puțin, iar pe măsură ce îți dai seama că nu mai ajunge te duci și spre alte lucruri’

Publicat

in

De

Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă, a vorbit despre actuala situație de criză energetică cu că care se contruntă omenirea: ”În cazu unei raționalizări începi întotdeauna cu ce te încurcă mai puțin, iar pe măsură ce îți dai seama că nu mai ajunge te duci și spre alte lucruri”.

Expertul în energie a subliniat că ”România nu are o strategie energetică așa cum au toate țările civilizate” și că acest lucru înseamnă cu nu avem nicio problemă să folosim centralele pe cărbune.

Mai mult, Dumitru Chisăliță a explicat cum ar trebui elaborată o strategie, așa cum a propus el în preambulul strategiei depuse la Ministerul Energiei: ”În momentul în care ipotezele inițiale (în funcție de care a fost construită strategia n.r.) se schimbă, există obligația de modificare a strategiei.

Adică, în situația în care apar niște elemente care nu mai sunt în concordanță cu aspectele care au fost luate în calcul la momentul conceperii documentului ai posibilitatea de a schimba strategia. Repet, dacă te găsești într-o anumită situație determinată de niște abateri fundamentale, îți rezervi dreptul de a interveni și de a adapta strategia ținând seama de contextele actuale din mediul de piață.

Din ce se întâmplă, din punctul ăsta de vedere, mi se pare o chestie foarte normală. Adică dacă văd că balanța pe care o am eu în iarna lui 2022-2023 și observ că-mi lipsesc 10 %, 15%, 20% din surse, trebuie să iau măsuri. Mă uit de la cine pot să cumpăr. Este clar că în astfel de momente trebuie să vin și să fac, să spunem, niște lucruri care, la momentul la care ne-am propus o strategie, păreau că nu sunt necesare”.

Expertul în energie a mai explicat că o astfel de decizie nu înseamnă că s-a eșuat, că se fac pași înapoi sau că strategia a fost proastă, ci înseamnă adaptarea la noua situație.

Președintele Asociației Energia Inteligentă a mai explicat că în România o astfel de schimbare este relativ simplă deoarece România nu are o strategie pe energie: ”Nici măcar nu trebuie să ne batem foarte mult capul. Deci până la urmă asta nu e o problemă. Dacă aveam și noi o strategie cum au toate țările din Uniunea Europeană aveam o problemă, că ai o strategie aprobată. Ori, să te apuci să modifici o strategie este nevoie să parcurgi niște pași, adică eventual să modifici, nu știu dacă cu o Lege sau un simplu HG”.

Despre angajamentele din PNRR invocate de reprezentanții Guvernului, Dumitru Chisăliță a explicat că:

Încă o dată, angajament este luat pentru 2032. Deci eu pot să vin să zic ”îmi regândesc aliniamentul”. Îmi păstrez ținta, dar regândesc aliniamentul. Din punctul meu de vedere, de om care a lucrat la Bruxelles, în momentul în care te duci și invoci niște lucruri clare și știi să le susții, nu există nimeni să zică nu! Există nu, doar dacă azi spui una și mâine alta, te dovedești neserios! Dar, în momentul în care după un an de zile, doi ani de zile vii cu niște elemente și spui că s-au modificat punctele A, B, C nimeni nu o să spună că lucrurile sunt bătute în cuie”.

Dumitru Chisăliță a mai spus că ” Ce se va întâmpla nu știu, dar oricum lucrurile nu sunt deloc roz. E bine și frumos că e cald afară. Apele în baraje scad, alte elemente suplimentare nu vin din spate deci nu e deloc roz ce se întâmplă în momentul de față”.

Întrebat dacă, în opinia lui, se va ajunge la raționalizarea energiei, expertul a spus că: ”E o variantă pe care trebuie să o luăm în considerare. Ea era întotdeauna de luat în considerare dar cred că acum trebuie să ne preocupe tot mai mult acest subiect” iar referitor la subiectul sensibil al raționalizării energiei pentru populație, Dumitru Chisăliță a explicat că: ”În cazu unei raționalizări începi întotdeauna cu ce te încurcă mai puțin, iar pe măsură ce îți dai seama că nu mai ajunge te duci și spre alte lucruri”, potrivit dcbusiness.ro.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend