Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

PSD va face plângere penală împotriva lui Rareș Bogdan și Florin Cîțu: Pun în pericol securitatea națională

Avatar

Publicat

in

PSD reacționează, printr-un comunicat ofcial de presă, la acuzațiile PNL că ar fi măsluit rectificarea bugetară și ar fi furat 10% din PIB în ultimii doi ani și jumătate. Cei de la PSD îi acuză pe senatorul Florin Cîțu și europarlamentarul Rareș Bogdan că pun în pericol securitatea națională prin declarațiile lor și îi anunță că se vor trezi cu plângere penală.

”PSD condamnă modul în care PNL dezinformează în mod conștient populația cu privire la rectificarea bugetară. Declarațiile din ultima perioadă ale unor lideri PNL care acuză Guvernul că ar fi „falsificat” datele financiare și că ar fi „furat 10% din PIB” sunt de o gravitate deosebită și intră sub incidența prevederilor Codului Penal privind comunicarea și răspândirea în mod conștient de știri false care pun în pericol securitatea națională.

Publicitate

Aceste acuzații – lipsite de orice acoperire factuală și formulate în mod iresponsabil de către PNL împotriva Guvernului – pot afecta încrederea investitorilor și a cetățenilor în datele financiare oficiale, fapt ce poate genera un impact negativ asupra economiei naționale și a climatului social.

Estimarea Guvernului privind veniturile ce vor fi încasate până la finalul acestui an a fost prezentată într-un document oficial, autentic, asumat de întreaga echipă guvernamentală. Afirmația că acest document ar fi fost „falsificat” de un membru al guvernului este o minciună, un atac politic absurd ce nu poate fi probat în niciun fel de către reprezentanții PNL.

De asemenea, acuzația că „aproximativ 10% din PIB s-ar fi furat în ultimii doi ani și jumătate” și că banii ar fi ajuns la PSD și ALDE este contrazisă de toate rapoartele autorităților care au desfășurat controale asupra modului în care au fost cheltuiți banii publici. PNL dă dovada unui comportament ridicol și a unei grave inconștiențe privind implicațiile pe care un astfel de demers le poate avea.

Prin urmare, PSD anunță că va face o plângere penală împotriva reprezentanților PNL care au formulat și au răspândit în mod iresponsabil astfel de informații, cunoscând caracterul fals al acestora și efectele negative pe care le pot genera asupra economiei naționale.”, arată comunicatul PSD.

Comenteaza cu profilul de FB

NATIONAL

Primarul și soția sunt acuzați de fraudă cu fonduri europene: Ar fi luat bani pentru o livadă care nu există

Avatar

Publicat

in

De

Caz halucinant de fraudare a fondurilor și subvențiilor din fonduri europene. Un primar și-a ajutat soția să încaseze fondurile europene și subvenții agricole pentru o livadă care, deși trebuia intrată pe rod, nici măcar nu a fost înființată. În total, primarul bihorean din Borod, Sorin Sarca, şi soţia sa au încasat 1 milion de euro pentru livezi ecologice înfiinţate… pe hârtie, potrivit agrointel.ro

Cazul a fost descoperit în Bihor de către Direcţia Agricolă, care a sesizat Poliţia pentru a-i trage la răspundere atât pe beneficiarul înşelăciunii, cât şi pe funcţionarii din două instituţii care i-au ajutat pe primarul din Borod, Sorin Sarca, şi pe soţia acestuia, Florina, să beneficieze de peste un milion de euro pentru plantarea unor livezi. Cazul din Bihor arată cât de ușor pot fi păcălite instituțiile statului iar dacă cei care comit înșelăciunea au norocul să nu pice la control, și au ”pile” în funcții cheie de unde obțin adeverințe și alte acte, scapă basma curată.

Publicitate

Citește și: Ludovic Orban a făcut anunțul! Câți bani vor primi părinții pe perioada în care stau acasă cu copilul

Cei doi soți au reușit să obțină pentru livada cu pricina, aflată în proces de conversie la agricultura ecologică, „fonduri de dezvoltare prin AFIR”, care i-a aprobat două proiecte de dotare cu utilaje, în sumă totală de peste 1,04 milioane euro și subvențiile aferente schemelor de plată pe suprafață și măsurii 13, agircultură ecologică, care depășesc 700 de euro pe hectar.

Înșelăciunea a fost descoperită întâmplător

Înșelăciunea la care au decurs cei doi soți nu ar fi fost descoperită dacă beneficiarul fondurilor UE ar fi respectat măcar nişte termene birocratice. „Până în data de 15 mai a fiecărui an, beneficiarii subvenţiilor pentru agricultura ecologică trebuie să prezinte la Direcţia Agricolă un act numit Fişă de înregistrare. Anul trecut, PFA Sarca Florina din Borod a omis să depună solicitarea în termen. A venit prin toamnă soţul acestei doamne să ceară înregistrarea, dar a fost refuzat deoarece dosarul nu era în regulă”, a povestit şeful Direcţiei, Nicolae Hodişan.

Citește și: Dialog cu scântei între Marius Tucă și Raed Arafat: ‘De ce să nu-l cunoști, când le știi pe toate?’, ‘Nu ești omul implicat direct, ca și profesionist’

Anul acesta, în primăvară, după ce ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a dispus controale tematice la producătorii ecologici, o echipă de inspectori s-au deplasat şi la Borod, pentru a verifica „activitatea operatorului înscris în sistemul de Agricultură ecologică PFA Sarca Florina” pe anii 2018-2019. Rezultatul controlului? Deşi a beneficiat de peste un milion de euro pentru achiziţia de utilaje şi apoi de alţi aproape 10.000 euro ca subvenţii anuale, primarul din Borod şi soţia sa deţin livezi doar scriptic. Din cele 13 hectare înregistrate ca fiind în conversie la agricultură bio, inspectorii au descoperit că doar  1,23 ha, a fost cu adevărat plantată cu pruni.

Prima instituţie care a atestat în fals că soţia primarului din Borod deţine peste 12 ha cu livezi a fost chiar Primăria Borod, prin semnătura unei funcţionare a Biroului Agricol, care cel mai recent a emis în 25 aprilie 2019 o adeverinţă conform căreia PFA Sarca Florina are în proprietate 14 parcele de teren, totalizând 12,81 ha, toate plantate cu pomi fructiferi.

Întrebată pe ce bază a emis adeverinţa, Elena Topai a dat o explicaţie şocantă. „Noi nu facem verificări în teren, verificările le face APIA. Am emis adeverinţa pentru că titularul ne-a solicitat-o”, a afirmat funcţionara.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Începe perioada de depunere a candidaturilor pentru alegerile locale

Avatar

Publicat

in

De

Autoritatea Electorală Permanentă anunţă că vineri începe perioada de depunere a candidaturilor la alegerile locale care vor avea loc pe 27 septembrie, scrie Agerpres. Conform Hotărârii nr. 576/2020 pentru aprobarea programului calendaristic pentru realizarea acţiunilor necesare organizării şi desfăşurării în bune condiţii a alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2020, ultima zi de depunere a candidaturilor este 18 august, informează AEP.

Sursa citată menţionează că în data de 24 august birourile electorale de circumscripţie vor încheia un proces-verbal prin care se va constata rămânerea definitivă a candidaturilor.

Publicitate

În conformitate cu prevederile art. 46 din Legea nr. 115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, pentru modificarea Legii administraţiei publice locale nr. 215/2001, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali, propunerile de candidaţi pentru consilierii locali, consilierii judeţeni, pentru primari şi pentru preşedinţii consiliilor judeţene se fac pe circumscripţii electorale şi se depun la birourile electorale de circumscripţie.

Informaţiile privind metodologia depunerii dosarelor de candidatură şi a listelor de susţinători la alegerile locale din anul 2020 pot fi consultate aici.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend