Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

PSD, săritura în hău. Adio PSD?

Publicat

in

Avem două cercetări de piață. Una, comandată de PNL. Din rezultatele căreia aflăm că PSD se află la mare distanță de liberali. Nu mai puțin de 15% diferență. Al doilea sondaj, comandat de PSD, ne spune cam același lucru. Numai că diferența este de doar 12%. Din perspectiva social-democraților, cercetarea de piață operată de liberali este nu numai pesimistă, ci chiar un fake-news. Din perspectivă liberală, cealaltă cercetare de piață este făcută doar pentru pansarea rănilor PSD. Nu rezultă din niciun fel de realitate cât de cât palpabilă că, până la alegerile locale, decalajul mai poate fi recuperat. Pentru PSD însă, lucrurile stau și mai rău.

Vezi și: Raed Arafat, declarații ALARMANTE privind privatizarea sistemului de sănătate: O vizită la UPU ar putea costa 10.000 de lei!

Din cea mai optimistă măsurare a intențiilor de vot vizând alegerile locale, aflăm că PSD, care a comandat cercetarea de piață, este în creștere. Dar această creștere, reală sau imaginară, este de doar jumătate de procent pe lună. Este imposibil ca, până la alegeri, handicapul să poată fi recuperat. De aici putem trage concluzia că, în absența unei creșteri accelerate, PSD este amenințat să piardă la scală națională alegerile locale. În locul unei creșteri accelerate, observăm însă cum social-democrații își sapă singuri groapa. Partidul va suferi o operație estetică, care nu se știe dacă va reuși, dar, pe fond, printr-o schimbare dramatică a modului în care este condus, eu unul am certitudinea că PSD se aruncă într-o prăpastie. Cu mic și cu mare. Cu toate aripile strânse. Lipite de corp. Și cu capul înainte. În locul unei creșteri accelerate, există toate șansele să vedem o scădere accelerată în încrederea electoratului.

Operația estetică se rezumă la diverse mesaje lansate din ce în ce mai insistent de către dronele politice ale statului subteran, plasate la conducerea partidului sau în proximitatea acestei conduceri. Drona alfa fiind Marcel Ciolacu. Din aceste mesaje, PSD încearcă să se ambaleze într-un partid socialist tolerabil într-o accepțiune europeană. Subordonat conceptului bruxellez al statului de drept. O operație estetică adaugă întotdeauna ceva. Dar și elimină întotdeauna ceva. Ceea ce se elimină din noua retorică oficială PSD este promovarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului și ale unei Justiții, independentă atât de instituțiile de forță ale statului cât și de politicenii aflați la putere, care gravitează în jurul Palatului Cotroceni. La capătul acestui tratament cu botox, cred că PSD va deveni mai puțin digerabil în ochii propriului electorat și total dezgustător în ochii electoratului necaptiv. În ochii României tăcute.

Vezi și: Se face țăndări blocul anti-PSD / SURSE

Desigur sunt muți lideri PSD care visează cai verzi pe pereți. Pornind de la o premiză reală. La guverare, PNL, cel puțin cu Ludovic Orban în frunte, se dovedește din ce în ce mai contraperformant. Indiscutabil se lovește cu capul de zid. Iar zidul este aceeași Românie tăcută pe care PNL o dezamăgește în ritm accelerat. Atâta doar că ceea ce se pierde într-o parte, nu este obligatoriu să se câștige în cealaltă parte. În politică principiul vaselor comunicante funcționează mai întortocheat. PSD nu poate să-și asigure o creștere accelerată nici prin botox și nici inventariind de dimineața până seara greșelile PNL. Și nici măcar făcând eforturi supraomenești pentru a corecta în câteva luni ceea ce PNL distruge într-o singură noapte a ordonanțelor. La fel cum PNL nu este pregătit teoretic și practic să guverneze și nici să abandoneze puterea, într-o manieră care să-i aducă profit și să reducă ritmul propriei degradări, nici PSD, așa cum funcționează astăzi acest partid politic, nu este pregătit să-și valorifice majoritatea de care dispune, pentru a se reinstala la guvernare și a recupera hemoragia electorală pe care a suferit-o.

Dar adevăratul pericol abia acum apare. Iar el este opera exclusivă a lui Marcel Ciolacu și a eminențelor cenușii care stau în spatele acestuia. Atunci când, în urmă cu câteva luni, am afirmat că agenda politică a lui Marcel Ciolacu vine în contradicție cu obiectivele naturale ale PSD, presupun că au fost puțini cei care au crezut acest lucru. Poate că și mai puțini au crezut într-o altă afirmație a mea și anume că modul în care Marcel Ciolalcu conduce PSD și-și îndeplinește punct cu punct agenda proprie determină o distanțare a social-democraților față de agenda reală a cetățeanului. Atunci, pentru a mă face mai bine înțeles, am explicat cum Marcel Ciolacu încearcă să pună mâna pe partid, să instaureze în nume personal o conducere extrem de autoritară și de ce la capătul acestei operații pe cord deschis, PSD risc să sucombe ca partid politic relevant. Sunt primul care a anunțat intenția liderului PSD, care s-a cocoțat pe cadavrul Vioricăi Dăncilă, de a organiza un Congres supercontrolat. Un Congres al partidului la care să participe un număr redus de delegați, care sunt mai ușor de ținut sub control și în care bătălia să aibă loc nu între persoane, ci între grupuri de persoane. Victoria unui grup înlăturând cu totul accesul reprezentanților altor grupuri legitime de interese din interiorul PSD de la primul cerc al puterii. Și am avut dreptate. Se va vota pe rezoluții. Numărul delegațiilor va fi mic. Proiectul prezentat de Ciolacu va ieși câștigător. Nu fiindcă va fi mai bun. Ci pentru că acesta va fi rezultatul unor manevre de culise. După care PSD va putea fi condus de către acesta cu o mână de fier. Pentru că, din primul cerc al puterii, alternativele în plan uman și în materie de proiecte politice vor fi cu desăvârșire excluse. În final, vom asista la excomunicări. Și poate chiar la ruperea PSD. Și încă nu v-am spus ce e mai rău.

Ce e mai rău am aflat și eu abia ieri. Aparent, Marcel Ciolacu împarte democrația în partid. Le-a dat dezlegare tuturor liderilor locali să procedeze la următoarele alegeri așa cum îi taie capul. Să se alieze cu cine vor și în ce condiții vor. Veselie generală. Și le-a închis astfel gura. Oamenii revin în teritoriu pentru a-și face jocurile în vederea maximalizării șanselor la alegerile locale. Mai degrabă a șanselor personale, decât a șanselor de grupare politică. În spatele acestei diversiuni se ascunde altceva. Iar acel altceva ar trebui să-i înspăimânte pe membri oricărui partid politic care au capul pe umeri. Marcel Ciolacu a proiectat la Congres și după Congres existența unui staff de conducere redus dramatic și domesticit. Vor face parte din noua conducere doar șefii de organizații. Nu și parlamentarii, care nu vor fi șefi de organizații. Va fi infinit mai ușor pentru Marcel Ciolacu să își impună de fiecare dată propriile decizii. Va fi greu, dacă nu cumva imposibil pentru orice tip de opoziție internă de partid să mai obțină vreodată câștig de cauză într-o problemă sau în alta. Democrației interne i se pune cruce. Și asta în condițiile în care principala suferință a PSD este că nici așa democrația internă nu a prea funcționat. De la Congres încolo, nu va mai funcționa prin definiție. Absența democrației interne distruge viața unui partid. Iar un partid fără viață internă e neviabil.

Vezi și: Alertă pentru Marcel Vela: Un șef din Poliție s-a SCĂPAT! Înregistrarea-dinamită care îl poate îngropa

Sunt pericole reale și mortale, pericole pe termen scurt, mediu și lung, care vor face ca, în cazul PSD, frâna internă să funcționeze mai bine decât o accelerație, care poate veni din exterior, ca rezultat al eșecurilor repetate ale Guvenului Orban. Eșecuri care, în definitiv, și ele vor putea fi prevenite în viitor, dacă președintele Kalus Iohannis face ceea ce știu eu că va face. Adică îl aruncă peste bord pe Orban 2. Sau, dacă nu poate chiar acum, puțin mai târziu. Pe Orban 3.

un comentariu de Sorin Roșca Stănescu, jurnalist

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Putem accepta ca persoanele cu dizabilități să fie victime colaterale ale luptei, atât pentru București, cât și pentru celelălalte UAT-uri? (Analiza)

Publicat

in

De

Fără discuție, lupta politică presupune „lovirea” adversarului politic în momente bine alese, momente în care lovitura aplicată este energizată de diverși factori.

Acum, când întreaga omenire este lovită de pandemia generată de Covid 19, poate fi un moment bine ales pentru Guvernul PNL aplicarea unor lovituri cu iz electoral, atât Gabrielei Firea, primarilor celor 6 sectoare ale Municipiului București, dar și tuturor conducătorilor de UAT-uri din țară ?

După ce am constatat cu stupoare că, deși era evident faptul că vom fi loviți necruțător de pandemia generată de Covid 19, atât Președintele, cât și fruntașii liberali erau preocupați exclusiv de atingerea obiectivelor electorale personale, luptând până în martie 2020 pentru atingerea dezideratului lor (alegeri anticipate), fără a fi preocupați deloc de măsurile de prevenție ce puteau fi luate de la începutul anului pentru a evita criza actuală existentă în ceea ce privește protejarea personalului medical, acum asistăm la purtarea bătăliei electorale pe alte fronturi, în detrimentul tuturor cetățenilor dar, în special, a persoanelor cu dizabilități.

La sfârșitul săptămânii trecute, o persoană cu dizabilități, în vârstă de 29 de ani din Capitală, mi-a adus la cunoștință faptul că nu va mai beneficia de ajutorul în cuantum de 500 lei/lună pe care îl primea de la Primăria Municipiului București. Dacă nu va mai primi acest stimul, această persoană va fi obligată să trăiască din fabuloasa sumă de 760 lei/lună, sumă compusă din 700 lei pensia de invaliditate și 60 lei pensia de handicap.

Mărturisesc faptul că am fost revoltat la auzirea acestei vești, fiind scandalizat de faptul că, tocmai acum, în această perioadă critică, Gabriela Firea a ales să sisteze stimulul de 500 de lei pe care Primăria Municipiului București îl acorda persoanelor cu dizabilități de ceva vreme.

Evident, toate persoanele cu dizabilități din Capitală nu puteau identifica alt vinovat, în afara Gabrielei Firea, pentru sistarea ajutorului în cuantum de 500 lei de care beneficiau din partea Primăriei Municipiului București.

Mă bucur că, deși am vrut să scriu imediat un articol pentru a „înfiera” decizia stupidă de a crea o vulnerabilitate și mai mare persoanelor cu dizabilități, am decis să mă informez asupra situației cu scopul de a afla mobilul acestei decizii.

Cu prilejul acestei informări am aflat faptul că, într-adevăr, persoanele cu dizabilități din București beneficiau, la inițiativa Gabrielei Firea, de un stimul lunar în cuantum de 500 lei.

Datorită inițiativei lăudabile pe care a avut-o Gabriela Firea, un număr de 53176 de adulți și un număr de 6005 de copii, au primit lunar acest stimul, pe lângă pensiile de invaliditate și de handicap pe care le primesc lunar.

În plină luptă cu pandemia când Primăria Municipiului București face eforturi pentru a aloca fondurile necesare achiziționării echipamentelor de protecție specifice necesare personalului medical din cadrul celor 19 spitale aflate în subordinea sa, s-a trezit executată silit pentru sumele de aproximativ 3,7 milioane Euro și 500.000 lei pe care trebuie să le plătească ca urmare a unei sentințe judecătorești pronunțate într-un dosar de revendicare cu care au fost sesizate instanțele judecătorești în anul 2010.

Având în vedere, atât faptul că toate activitățile generatoare de venituri la nivel local sunt reduse din cauza Stării de Urgență și a Ordonanțelor Militare emise în acest context, precum și a faptului că resursele bugetare alocate Municipiului București sunt insuficiente, Primăria Municipiului București se află în situația critică de a decide cărui scop alocă puținele resurse financiare pe care le are în aceste momente.

În acest context, având în vedere faptul că toate primăriile din țară își concentrează resursele pentru combaterea răspândirii virusului Covid 19, Gabriela Firea a solicitat public Guvernului Orban, fără nici un rezultat până în acest moment, emiterea unui act normativ care să prevadă sistarea executărilor silite împotriva bugetelor Primăriei Municipiului București și a tuturor UAT-urilor din țară pe perioada stării de urgență.

Fiind evident faptul că solicitarea Gabrielei Firea este, nu doar decentă, dar și benefică tuturor UAT-urilor din România, nu doar Primăriei Municipiului București, sper ca Ludovic Orban, în calitate de Prim Ministru al României să demonstreze prin decizii concrete faptul că susținerea sa potrivit căreia : „De asemenea am discutat măsuri pentru a crește riscul de infectare în spitale a cadrelor medicale și a pacienților” a fost doar o exprimare eronată, nefericită.

Este adevărat faptul că, prin neadoptarea unui act normativ prin care să se sisteze executările silite împotriva bugetelor Primăriei Municipiului București și ale tuturor UAT-urilor din țară pe perioada stării de urgență, Guvernul Orban ar lansa o lovitură subtilă Gabrielei Firea și tuturor primarilor de altă culoare politică din țară deoarece măsurile nepopulare pe care primarii neînregimentați în PNL le-ar putea lua din cauza lipsei fondurilor s-ar putea să-i coste voturi la alegerile locale care vor urma.

În măsura în care primarii neînregimentați în PNL, în frunte cu Gabriela Firea, vor explica cetățenilor de ce au fost obligați să sisteze diverșii stimuli pe care îi acordau, nu doar persoanelor cu dizabilități, dar și altor categorii de persoane (de exemplu premiile de excelență acordate celor care au obținut rezultate bune la diverse olimpiade și concursuri), lovitura care se credea magistrală în favoarea reprezentanților PNL se va întoarce ca un bumerang împotriva lor și va genera un oprobriu public care va avea și un cost electoral pe măsură.

Personal sper ca, în aceste momente cu adevărat de cumpănă, liderii politici instalați în acest moment la cele două Palate (Cotroceni și Victoria) să se ridice deasupra intereselor personale și de grup și să acționeze exclusiv în interesul cetățenilor cu scopul de a-i ajuta să treacă cât mai lin prin aceste vremuri tulburi.

Din moment ce și oamenii sănătoși și apți de muncă trec și vor trece o bună perioadă de timp de acum înainte prin momente dificile, se naște întrebarea legitimă : Este normal ca, în această perioadă grea, să li se sisteze stimulul în cuantum de 500 lei persoanelor cu dizabilități ?

În cazul persoanelor cu dizabilități singure, care nu au pe nimeni, această sistare a stimulului în cuantum de 500 lei poate echivala cu condamnarea la moarte prin înfometare, având în vedere faptul că aceste persoane primesc, de regulă, în afara acestui stimul, sub 1.200 lei lunar.

O povară în plus ar fi aruncată și pe umerii celor care au în familie persoane cu dizabilități deoarece, prin sistarea stimulului de 500 lei lunar, veniturile acelor familii ar fi mult diminuate având în vedere faptul că nici persoanele sănătoase nu pot munci din cauza contextului actual, excepție făcând, evident, persoanele care au norocul de a putea munci de acasă și de a-și încasa salariul lunar.

un comentariu de Florin Constantin Durgheu, avocat

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Poliţişti, jandarmi şi militari asigură controlul în zece puncte fixe, după instituirea carantinei în municipiul Suceava

Publicat

in

De

Poliţişti, jandarmi şi militari asigură controlul în zece puncte fixe, după instituirea carantinei în municipiul Suceava, a anunţat, marţi, prefectul Alexandru Moldovan.

El a spus că, pentru verificarea şi restricţionarea accesului în municipiul Suceava, au fost instituite puncte fixe pe DJ 178 centrul localităţii Mihoveni, DN 17 Trei Movile, DJ 209C Moara, DN 2 cu DJ 74C Cumpărătura, DJ 208A Bosanci spre Luncuşoara, DJ 290 Văratec, DN 29 Salcea, DN 2 Pătrăuţi, DN 29A cu DJ 208D Adâncata, DC 59 Feteşti, potrivit Agerpres.ro.

Citește și: OMS vine cu vești bune: ‘Epidemia ar trebui să se stabilizeze în curând în Italia’

Totodată, la nivelul judeţului, pe căile de acces au fost instituite alte şase puncte fixe, respectiv pe DN 2 Drăguşeni, DN 17B Broşteni, DN 17 Poiana Stampei, DN 18 Cârlibaba, DJ 208A Dolhasca, DN 2 cu DN 29C Siret.

Alte două puncte fixe de control sunt operaţionalizate prin instituirea de puncte fixe de control constituite din poliţişti, jandarmi şi militari de către autorităţile responsabile din judeţele limitrofe pe DJ 208 C – Vorona (Botoşani) şi DN 15 C – Oglinzi (Neamţ).

Citește și: VERDICT POLITIC cu Dana Budeanu, episodul 30: ‘Situaţia de la Spitalul Universitar este un secret de stat’

Prin Ordonanţa Militară nr. 6 a fost instituită, pe perioada stării de urgenţă, măsura carantinării în municipiul Suceava şi în zona limitrofă formată din opt comune, respectiv Adâncata, Salcea, Ipoteşti, Bosanci, Moara, Şcheia, Pătrăuţi, Mitocu Dragomirnei.

În jurul zonei carantinate se instituie o zonă de protecţie, ca perimetru de siguranţă în jurul localităţilor carantinate, formată din toate celelalte unităţi teritorial-administrative din judeţ.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

PROFIT 24 TV LIVE

PITEȘTI

Câmpulung

Mioveni

În Trend