Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

PSD acuză USR că minte după ce a sifonat sute de milioane de euro pe vaccinuri inutile: Se denunță reciproc

Publicat

in

PSD acuză USR că lansează minciuni „în încercarea disperată de a-și ascunde culpa pentru achiziția supradimensionată” de vaccinuri COVID-19, într-un moment în care Guvernul contractase deja un număr de doze care depășea de câteva ori populația României, scrie Mediafax.

„În loc să-și asume răspunderea pentru irosirea a sute de milioane de euro, cei care au semnat pentru această achiziție se denunță reciproc. USR-iștii care au semnat comenzile dau vina pe fostul premier care le-a aprobat, iar acesta dă vina pe foștii miniștrii USR care le-au comandat. Dincolo de bătaia de joc față de banul public pe care au produs-o când au fost la guvernare, cei de la USR încearcă acum să dezinformeze opinia publică printr-o avalanșă de minciuni și omisiuni privind detaliile acestor achiziții inutile prin care au devalizat bugetul de stat”, potrivit unui comunicat de presă.

Citește și: Ioana Mihăilă intră la rupere în scandalul milioanelor de doze de vaccin: atac dur la Rafila

Social-democrații prezintă un tabel pentru a PSD „demasca minciunile mai importante”.

Astfel, după ce USR A spus că prin acordul dintre Comisia Europeană și statele membre, acestea ar fi fost obligate să comande în avans vaccinurile COVID-19, PSD spune că adevărul este că statele membre aveau opțiunea de a refuza intrarea în contract cu unul sau mai mulți furnizori de vaccinuri. „USR putea evita achiziția a încă 39 de milioane de doze, după ce Guvernul contractase deja 56 de milioane care erau în curs de livrare”, arată PSD. O altă „minciună USR” este, potrivit PSD, că „miniștrii USR ar fi avut grijă să comande numărul minim de doze de vaccin. Adevărul: În memorandumul din mai 2021, semnat de Mihăilă, Barna și Cîțu, se precizează: . Deci nu existau cote minime și maxime. În schimb, România putea refuza să intre în contract”.

De asemenea, PSD cataloghează drept minciună acuzația USR către PSD că „ar fi citit puțin” și ar fi aflat că memorandumul se referă la un singur tip de vaccin. „Adevărul: La momentul aprobării memorandumului acesta nu putea fi citit de opinia publică pentru că era confidențial, deși prevedea o achiziție din bani publici de trei sferturi de miliard de euro! Nu e relevant câte tipuri de vaccin s-au comandat, ci numărul supradimensionat de doze contractate. Totalul dozelor comandate de miniștrii USR este de 6 ori mai mare decât populația vizată de campania de vaccinare”, arată PSD.

De asemenea, PSD spune că o altă minciună a USR este că „vaccinurile puteau fi vândute și donate foarte ușor”. Adevărul ar fi că „după cum reiese din memorandumul semnat de USR, în prima fază România nu putea vinde sau dona surplusul de doze de vaccin decât cu acordul furnizorilor. În a doua fază, când s-a permis vânzarea sau donarea fără avizul furnizorului, interesul pentru vaccinare a scăzut considerabil fiind dificilă inclusiv donarea dozelor către alte state”.

Și acuzația că ministrul Alexandru Rafila nu s-ar fi ocupat să revândă surplusul de vaccinuri COVID-19 ar fi o „minciună a USR”, adevărul, în opinia PSD este că în primele 43 de zile ale mandatului său, ministrul Alexandru Rafila a reușit să revândă 7,5 milioane de doze de vaccin către Germania și Ungaria.

„Este un volum de peste șase ori și jumate mai mare decât dozele revândute în patru luni și jumătate de ministrul Ioana Mihăilă (1,17 mil. doze), deși atunci pandemia era pe vârf, iar interesul altor state pentru vaccinuri era mult mai ridicat decât în prezent. La acest moment, niciun alt stat nu mai este interesat de achiziția de vaccinuri COVID-19”, arată PSD.

De asemenea, PSD acuză USR că a mințit când a spus că miniștrii Uniunii ar fi vândut surplusul de doze și ar fi recuperat astfel o parte din banii plătiți furnizorilor. Adevărul în opinia PSD este că miniștrii USR ai Sănătății au obligația să prezinte public prejudiciul creat la bugetul de stat în urma expirării termenului de valabilitate al dozelor contractate, livrate dar neutilizate.

Totodată, PSD spune că USR a mințit când a spus că noul contract ar fi prevăzut că dozele de vaccin pentru anii 2022 și 2023 ar fi fost adaptate noilor tulpini. „Adevărul: La data semnării memorandumului pentru achiziția a 39 de milioane de doze, varianta Delta încă nu se manifestase pe teritoriul României (primele cazuri au apărut în iulie 2021), iar varianta Omicron a apărut la nivel mondial abia în noiembrie 2021”, potrivit social-democraților.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Alertă! Scafandrii ISU caută două persoane care s-au înecat în râul Timiş

Publicat

in

De

Un bărbat de 39 de ani şi o femeie de 34 de ani, care se presupune că s-ar fi înecat în râul Timiş, duminică, în apropierea localităţii timişene Coşteiu, sunt căutaţi de echipaje ale ISU Timiş, a anunţat Biroul de presă al Poliţiei Timiş, potrivit agerpres.

„Poliţiştii din Lugoj au fost sesizaţi prin apel la SNAU 112 că în localitatea Coşteiu, un bărbat şi o femeie ar fi intrat în râul Timiş, fără a mai ieşi la suprafaţă. Ajunşi la faţa locului, poliţiştii au constatat, în urma verificărilor, că cele două persoane ar fi intrat în apele râului pentru a se răcori şi nu au mai ieşit la suprafaţă”, a transmis Poliţia Timiş.

Purtătorul de cuvânt al ISU Timiş, Elena Megherea, a informat că toate echipajele efectuează căutări pentru identificarea celor două victime.

A fost alertat Detaşamentul de Pompieri Lugoj şi au fost dislocate la locul intervenţiei o autospecială de descarcerare cu barca pneumatică, o autosanitară SMURD tip B cu şase subofiţeri. De asemenea, a fost alertat echipajul de scafandri din Detaşamentul 1 de Pompieri Timişoara, care s-a deplasat la locul intervenţiei cu o autospecială de intervenţie cu doi scafandri şi un subofiţer. Din cadrul celorlalte subunităţi de intervenţie au fost trimise la locul intervenţiei câte o autospecială de serviciu cu barcă şi doi subofiţeri.

La faţa locului se află şi un elicopter SMURD.

ISU Timiş le recomandă cetăţenilor să se scalde doar în locurile special amenajate în acest sens; dacă nu ştiu să înoate foarte bine, să nu se aventureze departe de mal; să nu se scalde în râuri, lacuri, canale de irigaţii sau alte cursuri de apă, unde malurile sunt abrupte, curenţii sunt foarte puternici, albiile nămoloase sau pline cu plante, pietre, crengi şi trunchiuri de copaci; să respecte întotdeauna recomandările administratorului locului de agrement în care se află şi să folosească de fiecare dată echipamentul de protecţie furnizat de acesta. Totodată, li se reaminteşte părinţilor să-şi supravegheze atent copiii şi să nu-i lase niciodată singuri în apă.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Alarmele din Franța au început să sune derutând turiștii. Românii au trecut și ei prin așa ceva

Publicat

in

De

O zi obișnuită la Paris, ora prânzului, iar străzile sunt pline de turiști, iar terasele par niște furnicare în momentul în care sirenele de avertizarea populației încep să răsune. Sunetul străbate capitala Franței timp de aproape 2 minute. Ce este ciudat e că, în afară de turiști, nimeni nu schițează niciun gest, relatează CNN.

Muzeul Canalelor din ParisFoto: Vincent Isore / Zuma Press / Profimedia Images

Este o întâmplare ciudată. Dar mai ciudat este că, în afară de câțiva turiști confuzi, nimeni nu pare să observe.

În Franța, în prima zi de miercuri a fiecărei luni, sirenele – care avertizau bombardamente în Războiul Rece — au sunat în aproximativ 2.000 de orașe și sate din întreaga țară.

Astăzi, ele reprezintă avertismente privind dezastrele naturale sau industriale, dar cu războiul care se dezlănțuie în estul Europei, autoritățile franceze au hotărât să facă exerciții, iar alarmele sună pentru francezi la oră timp 1 minut și 41 de secunde în fiecare prima miercuri a fiecărei luni.

„Cu siguranță, dacă ar fi fost un război, l-am fi văzut la știri sau așa ceva”, spune Ali Karali, un turist din Londra, în timp ce a auzit sirena luna aceasta în fața Notre Dame din Paris.

„M-am gândit că ar putea fi important, dar dacă ar fi fost, oamenilor pare să nu le pese”, a spus el pentru CNN.

Exercițiile sunt necesare pentru a verifica dacă funcționează toate sirenele și, în caz că nu, să fie reparate cât mai curând posibil pentru a fi gata în caz că este o urgență reală.

Românii au trecut și ei nu demult prin aceeași experiență. S-a numit „Miercurea Alarmelor” și în prima miercuri din lună a avut un loc un test al sirenelor, care a început în 2017 și au fost verificate ultima dată înainte de începerea pandemiei.

”Erau pornite în fiecare săptămână, miercuri, și se verifica dacă funcționează. În timpul pandemiei nu a mai avut cine să facă asta”, a explicat pentru HotNews.ro Daniel Vasile, purtăror de cuvânt al ISU București-Ilfov.

Bucureștiul are 454 de sirene pentru avertizarea populației, însă doar 330 sunt funcționale. Mai mult, doar 187 sunt introduse într-un sistem de alarmare și pot fi acționate de la distanță, restul fiind acționate doar de la fața locului. Din cele 454, Primăria Capitalei are în gestiune 278, 155 fiind funcționale.

În România există trei tipuri de alarme: alarmă la dezastre (cinci sunete), prealarmă aeriană (trei sunete) şi alarmă aeriană (15 sunete).

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend