Conecteaza-te cu noi
(function (document, window) { var a, c = document.createElement("script"); c.id = "CleverCoreLoader48572"; c.src = "//scripts.cleverwebserver.com/9fa80e175795759b2749da4ab953784d.js"; c.async = !0; c.type = "text/javascript"; c.setAttribute("data-target", window.name); c.setAttribute("data-callback", "put-your-callback-macro-here"); try { a = parent.document.getElementsByTagName("script")[0] || document.getElementsByTagName("script")[0]; } catch (e) { a = !1; } a || (a = document.getElementsByTagName("head")[0] || document.getElementsByTagName("body")[0]); a.parentNode.insertBefore(c, a); })(document, window); ">

NATIONAL

PSD a devenit #echipacâștigătoare

Publicat

in

Câteva informații relevante în ultimele săptămâni au dat imaginea extrem de relevantă a percepției populației în ceea ce privește scena politică parlamentară, cu cei 4 actori combativi (UDMR beneficiază de constanță electorală, prin urmare are o altă conduită). Voi explica în cele ce urmează, pe rând, de ce este PSD marele câștigător al anului politic 2021, cu șanse reale de a se consolida în 2022, trecând în revistă jucătorii, așa cum reies ei din ultimele sondaje, în ordine crescătoare:

1.  USR, în declin evident, momentan cu șanse mici de revigorare. Formațiune prin excelență populistă, ce luptă în numele poporului (pur, bun, educat) cu elita coruptă, USR se află la stânga ideologică prin progresism, negarea tradițiilor și lupta cu valori precum familia și Biserica, având dese accente pe care istoricii le atribuie fascismului (mitul și glorificarea „omului nou”, demonizarea adversarilor prin sintagma lui Goebbels „ciuma roșie”, mijloace de luptă extraparlamentară precum manifestații de forță sau agresiuni verbale și fizice derulate de susținători, tentative de preluare a controlului instituțiilor de forță pentru a pedepsi adversarii). Sigur că există alegători legitimi și bine intenționați ai USR (noul proletariat, birocrația corporatistă, cu aspirații mai mari decât poate oferi momentan România în termeni de politici publice, dar și cu o foarte scăzută putere de analiză critică în condițiile unei conșțiințe a vocației de clasă socială relevantă), care merită reprezentare parlamentară, dar care probabil nu depășesc 10% (diferența suplimentară de până la 15% erau votanții anti-sistem, momentan capacitați de către AUR). În plus, USR a pierdut și continuă să piardă prin incapacitatea de a livra rezultate instituționale, administrațiile locale din Brașov, Timișoara, Sectorul 1 sau București fiind un coșmar, iar la nivel guvernamental prestația ultimului an fiind cel puțin ineficientă.

2. PNL, stabilizat la limita sa inferioară, este prizonierul PSD. În ciuda discursurilor sforăitoare ale noilor figuri de la conducere, partidul rămâne, cum îl numeau unii, un PSD mai mic și mai slab pregătit să guverneze. Nu doar sorgintea devenită dominantă a fostului PD (=FSN), ci mai ales slaba prestație la Palatele Cotroceni și Victoria, din ultimii 7, respectiv 2 ani, au adus fostul partid al Brătienilor într-un impas. Greșind profund încă din 2015, după momentul incendiului de la Colectiv, susținând Cabinetul Cioloș, „liberalii” au aruncat la gunoi zestrea de încredere de după prezidențialele din 2014, când PNL era cotat la 45-50% încredere. În 2016 au reușit „performanța” lui 20%, în vreme ce PSD lua peste 45%. Greșelile conducerii lui Liviu Dragnea, dublate de instrumentalizarea unui val de ură împotriva social-democraților, au dus PNL la victoriile din 2019 (europarlamentare și prezidențiale). Din 2020 însă, odată cu venirea lui Marcel Ciolacu, un lider abil și imposibil a fi demonizat precum predecesorii săi, dar și cu scandalurile guvernării Iohannis-Orban, PNL începe să scadă, PSD revenindu-și rapid la locale și parlamentare, cu un scor de 30%. După un an cu Florin Cîțu la Victoria și impunerea sa ca șef în Modrogan 1 de către Klaus Iohannis, PSD urcă iarăși rapid la 40%. Scenariul PNL începea să semene cu cel al PNȚ. Astăzi, șeful „liberal” are circa 5% favorabilitate electorală, iar partidul său în jur de 15%. Nepuând continua cu USR din rațiuni politice (USR poate capacita electoratul mai degrabă urban, canibalizând ambițiile PNL pe această zonă, care PNL rămâne mai degrabă un partid de structuri și organizare, cu destui primari, dar care beneficiază de voturi tranzacționale specifice micilor comunități, și mai puțin ideologice) și nu numai (scandalul pe numirea și controlul procurorilor declanșat în mandatul lui Stelian Ion), PNL trebuie să rămână lipit de PSD, pentru că fără mesaj, fără doctrină și fără un lider-locomotivă, poate doar spera la mila echipei din Kiseleff.

3. AUR pare a face un galop de sănătate, exploatând altă categorie de populisme decât USR, unele conservatoare, însă ducând la un nou nivel manifestările „discutabile” și reușind să apropie majoritatea nemulțumiților din societate. Cu circa 20% în sondajele ce măsoară intenția de vot, AUR luptă și cu sistemul, și cu politicienii vechi, se revendică democratic de la popor și se poziționează pe orice val cu potențial de simpatie, de orice fel (pandemie, vaccin, certificat verde). Problema lor este că, dincolo de puterea de penetrare în online și de vizibilitatea demersurilor inedite, George Simion este doar o voce, greu să răzbată câțiva ani în opoziție. Totuși, potențialul electoral verificat de PRM și PPDD  este în jurul lui 20%. Șansa exceselor de limbaj și acțiune ale AUR – dintre care cea mai condamnabilă și mai nefastă este minimizarea Holocaustului – este că nu există voci credibile care să critice partidul: PNL a tolerat aceleași comportamente ale USR în fosta legislatură, ba chiar le-a încurajat și copiat parțial, în vreme ce momentul 10 august a fost în mod fals și ipocrit considerat diferit de recenta intrare a manifestanților în curtea Palatului Parlamentului.

4. PSD se consolidează autoritar pe scena jocului politic, prin 4 avantaje competitive față de PNL, ambele fiind partide de tip catch-all, dominant centriste: a) are șefia Camerei Deputaților, însemnând forța decizională parlamentară, b) are majoritatea portofoliilor relevante din Guvern (în topul vizibilității mediate și a încrederii se află, preponderent, miniștrii social-democrați), c) are structuri organizatorice mai numeroase și mai puternice decât PNL în județe, și d) spre deosebire de acesta, se află și pe locul 1 în intenția de vot din Capitală, cu un scor de cel puțin 3 ori mai mare decât al „liberalilor”. Însă toate astea nu ar fi suficiente, dacă PSD ar capitaliza negativ guvernarea. Aici este cheia: cu buni comunicatori pe cele mai vizibile domenii (Rafila, Firea, Budăi), fără a deține portofoliul de premier, cu Marcel Ciolacu oricând capabil să facă jocul la offside, PSD rămâne la 40% încredere, iar ceea ce ar putea să piardă la votul politic va compensa lejer cu întărirea structurilor din teritoriu. Nu în ultimul rând, același Marcel Ciolacu face un joc abil, precizând la fiecare apariție tv că nu are un parteneriat cu Klaus Iohannis, dar are o relație instituțională corectă cu Nicolae Ciucă, îndepărtându-se de pasivul electoral reprezentat de președintele României și obligându-l pe premier la o conduită corectă față de PSD.

In concluzie, iată cum sintagma ironizată de toată lumea, în vară, capătă astăzi valențe tocmai în zona căreia Superman Cîțu îi declara război veșnic, fără prizonieri.

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Tenis – Monica Niculescu şi Alexandra Panova s-au calificat în sferturi, la Rabat

Publicat

in

De

Perechea Monica Niculescu/Alexandra Panova (România/Rusia), cap de serie numărul 2, s-a calificat în sferturile de finală ale turneului de categorie WTA 250 de la Rabat.

Ele au învins, marţi, în primul tur, cu scorul de 6-1, 7-5, cuplul britanic Alicia Barnett/Olivia Nicholls.

Învingătoarele vor evolua în faza următoare cu echipa Anna Danilina/Ingrid Neel (Kazahstan/SUA).

Calificarea în sferturi este recompensată la competiţia din Maroc cu un premiu total de 2.350 de dolari şi cu câte 60 de puncte WTA.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Sorin Oprescu a fost capturat la Atena (surse)

Publicat

in

De

Fostul Primar Oprescu ar fi fost reținut într-o țară europeană și s-ar afla în acest moment în custodia autorităților de acolo. Deocamdată, la IGPR nu a ajuns nici o informare în acest sens

Așa cum STIRIPESURSE.RO v-a prezentat în exclusivitate, fostul primar a fugit din țară, cu două săptămâni înainte de a se da sentinșa, alegând să meargă în Grecia. Faptul că acesta e în Grecia și că ar fi fost prins acolo apare pe pagina de facebook a jurnalistului Tiberiu Iacob

Oprescu a fost condamnat la 10 ani și 8 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită, constituire a unui grup infracţional organizat şi abuz în serviciu.

Este vorba de dosarul în care Sorin Oprescu este acuzat că a primit, în septembrie 2015, la locuinţa sa din Ciolpani, suma de 25.000 de euro de la subalternul său Bogdan Popa, fost director al Administraţiei Cimitirelor, bani care ar proveni din acte de corupţie.

Potrivit DNA, în perioada 2013 – 2015, un grup bine organizat, la care a aderat şi Sorin Oprescu, a înfiinţat în administraţia locală din Bucureşti un sistem prin care operatorii economici care doreau să primească anumite contracte din partea instituţiilor publice aflate în subordinea primarului trebuiau să remită o parte din profitul brut realizat.

Oprescu a condus primăria generală a Capitalei din 2008 până în 2015, când a fost arestat preventiv.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

Publicitate decathlon.ro

În Trend