Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

PS Varlaam Ploieşteanul a resfinţit biserica din satul prahovean Poienarii Apostoli

Publicat

in

Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din satul prahovean Poienarii Apostoli a fost resfinţită duminică de Episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieşteanul.

Evenimentul a avut loc în urma unor ample lucrări de restaurare și înfrumusețare a lăcașului de cult care datează din anul 1820.

La predica rostită după slujba de sfinţire, ierarhul a vorbit despre rolul picturii bisericeşti într-un lăcaş de cult.

„Dacă în vechime pictura bisericească era, aşa cum a numit-o Sfântul Grigorie cel Mare, Episcopul Romei, Biblia neştiutorilor de carte, ea astăzi ne mijloceşte crearea unei stări sufleteşti în care noi ne putem aduna în interiorul nostru, în cămara noastră, cum spune Mântuitorul Hristos în Predica de pe munte”.

„Pictura creează ambianţa necesară pentru a stărui cu toată luarea aminte la rugăciunile pe care le înălţăm, fie atunci când participăm la rugăciunea obştească, la Sfânta Liturghie, la laudele Bisericii sau atunci când intrăm în biserică de unii singuri sau cu familia şi ne rugăm pentru problemele din viaţa de zi cu zi”.

„Şi iată că această pictură ne ajută ca să ne rugăm cu mai multă credinţă, cu mai multă ardoare, cu mai multă dragoste faţă de Dumnezeu, văzând că suntem înconjuraţi de Maica Domnului, de Sfinţii Apostoli, de sfinţii care au bineplăcut de-a lungul timpului lui Dumnezeu pentru viaţa lor sfântă”.

PS Varlaam Ploieşteanul a făcut referire şi la importanţa Bisericii în viaţa credincioşilor.

„Au contribuit mulţi oameni şi astăzi fiecare trăieşte în inima sa o mare bucurie, pentru că această investiţie sufletească, dar şi materială, este îmbrăcată prin puterea, prin lucrarea şi pogorârea Sfântului Duh cu harul lui Dumnezeu. Biserica devine cu adevărat prin slujba de sfinţire o poartă a cerului şi o scară către cer, sprijinindu-ne pe această biserică ce se află în mijlocul comunităţii, a bisericii celei vii, a comunităţii creştinilor. Cu ea putem însă să trecem din marea învolburată a acestei vieţi la limanul lin al Împărăţiei lui Dumnezeu”.

„Biserica, prin credinţa noastră, prin vieţuirea noastră, potrivit învăţăturilor Domnului, ne trece de la moarte la viaţă, de la întuneric la lumină şi de la pământ la cer. De aceea, ea devine prin slujba sfinţirii de astăzi un laborator al sfinţirii vieţii noastre”.

„În această biserică creştem duhovniceşte cu fiecare participare a noastră la slujbă, cu fiecare spovedanie, cu fiecare cuminecare a noastră cu Trupul şi Sângele Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Biserica reprezintă unicul nostru mijloc de salvare în marea adeseori confruntată cu furtuna, cu valurile ale vieţii pământeşti”.

„Dorim ca această biserică resfinţită să fie pentru fiecare dintre dumneavoastră o lumină, o nădejde, locul unde să vă întâlniţi cu Dumnezeu şi cu sfinţii Lui, unde să vă aduceţi bucuriile, necazurile şi unde să vă rugaţi cu toată luarea aminte”.

„Să vă ocrotească Maica Domnului, care este ocrotitoarea bisericii din parohia dumneavoastră, şi să vă ocrotească şi să vă ajute copiii şi familiile şi Sfântul Stelian Paflagonul care de astăzi este cel de-al doilea hram al parohiei dumneavoastră”, s-a rugat ierarhul.

După slujba de sfințire, Preasfinţitul Părinte Episcop a oficiat Sfânta Liturghie.

El a acordat ordine şi distincţii celor care au ajutat la executarea lucrărilor efectuate asupra lăcaşului de cult.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame

NATIONAL

OMS: Testele PCR rămân eficiente în detectarea variantei Omicron a coronavirusului

Publicat

in

De

Testele PCR sunt în continuare eficiente în detectarea noii variante Omicron a coronavirusului SARS-CoV-2 şi sunt în desfăşurare investigaţii pentru a determina dacă această variantă are vreun impact asupra celorlalte tipuri de teste, în special testele antigen rapide, a anunţat duminică într-un comunicat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), potrivit AFP, scrie Agerpres.

Datele preliminare sugerează că varianta Omicron prezintă ”un risc sporit de reinfectare” comparativ cu celelalte variante, inclusiv Delta, varianta de coronavirus dominantă în prezent şi cunoscută ca fiind foarte contagioasă, mai multe informaţii despre noua variantă (contagiozitate, severitatea bolii, rezistenţa la vaccin, etc.) urmând să fie disponibile în zilele şi săptămânile următoare, a mai anunţat OMS.

Semnalată acestei organizaţii de către Africa de Sud pe 24 noiembrie, noua variantă a fost clasată de OMS drept una de îngrijorare şi numeroase ţări au suspendat legăturile aeriene cu ţările Africii australe, în urma indiciilor că în această zonă varianta Omicron s-a răspândit semnificativ.

Aceste ţări africane protestează vehement faţă de restricţiile de călătorie ce le vizează, iar OMS s-a declarat duminică alături de ele, cerând ”menţinerea frontierelor deschise” şi ”adoptarea unei abordări ştiinţifice” bazate pe ”evaluarea riscurilor”.

”Numărul persoanelor testate pozitiv a crescut în regiunile Africii de Sud afectate de această variantă, dar studii epidemiologice sunt în desfăşurare pentru a înţelege dacă aceasta este efectul Omicron sau al altor factori”, susţine OMS.

În acelaşi timp însă, preşedintele sud-african Cyril Ramaphosa a declarat că varianta Omicron se află la originea înmulţirii cazurilor de COVID-19 în regiunea Guateng, cea mai populată a Africii de Sud, şi a atenţionat că această ţară s-ar putea confrunta în săptămânile următoare cu al patrulea val de COVID-19 din cauza răspândirii noii variante. Numărul cazurilor de COVID-19 confirmate în Africa de Sud a fost de circa 3.000 în fiecare din ultimele zile, dar se observă o creştere accelerată pe parcursul ultimelor săptămâni.

Cât despre simptomele infecţiei provocate de varianta Omicron, OMS menţionează că deocamdată nimic nu sugerează că acestea ar fi diferite de cele ale variantei Delta, dar şi acest aspect mai trebuie investigat. Un medic sud-african care a consultat pacienţi infectaţi cu varianta Omicron a susţinut că aceştia aveau simptome uşoare, dar majoritatea erau bărbaţi sub 40 de ani şi aproape jumătate dintre ei erau vaccinaţi.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult

NATIONAL

Echipa lui Florin Andone a suferit un eşec dur pentru în LaLiga: Cadiz – Atletico Madrid, scor 1-4

Publicat

in

De

Formaţia Cadiz, la care este legitimat Florin Andone, a fost învinsă, duminică, pe teren propriu, cu scorul de 4-1, de echipa Atletico Madrid, într-un meci din etapa a XV-a a campionatului Spaniei.

Învingătorii au marcat prin Lemar ’56, Griezmann ’70, Correa ’76 şi Cunha ’86. Pentru Cadiz a înscris Lozano ’86.

Florin Andone a fost rezervă la Cadiz.

Alte rezultate din LaLiga:

Betis – Levante 3-1 (Juanmi ’54, ’63, ’78 / Mustafi ‘7)

Espanol Barcelona – Real Sociedad 1-0 (Herrera ’77)

Partida Real Madrid – FC Sevilla are loc tot duminică, iar confruntarea Osasuna – Elche este programată luni.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend