Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

PS Ieronim: Serbăm Crucea pentru că un șir de evenimente a zguduit în veacul 4 Imperiul Romanilor

Publicat

in

PS Ieronim Sinaitul a fost marți delegatul Patriarhului României, la Hramul Mănăstirii „Înălțarea Sfintei Cruci”-Caraiman din județul Prahova.

Episcopul vicar patriarhal a oficiat Sfânta Liturghie în pridvorul bisericii mari a mănăstirii, la poalele muntelui pe care se înalță „Crucea comemorativă a Eroilor români din Primul Război Mondial”.

Esența creștinismului

După citirea textului evanghelic, ierarhul a spus: „Am ascultat Sfânta Evanghelie a pătimirilor și răstignirii Mântuitorului nostru Iisus Hristos și, desigur, nu suntem în Săptămâna Sfintelor Pătimiri. Oare pentru ce este așezată astăzi această sărbătoare?”, a întrebat PS Ieronim anunțând tema cuvântului său.

„O sărbătorim acum pentru că un șir neîntrerupt de evenimente a zguduit în veacul al patrulea Împărăția Romanilor”, a explicat Preasfinția Sa.

„Un șir de minuni deosebite s-au petrecut care au atras atenția asupra esenței creștinismului, care, pe de o parte, este dragostea lui Dumnezeu pentru umanitate, iar pe de alta, este puterea jertfei”.

Insistând pe tema jertfei, Episcopul vicar patriarhal a amintit că după Înălțarea Domnului a început „o teribilă persecuție împotriva creștinismului și a creștinilor” și a detaliat contextul istoric:

„Împărații romani erau reprezentanții puterii politice și demnității imperiale, erau comandanți ai armatelor, dar, în același timp, erau și mari preoți în sistemul religios antic”, a spus PS Ieronim și a semnalat că la ei ajunseseră, pe filieră grecească, dar și latină, doctrina și religia păgână a acelor vremuri.

„Doctrina lor nu aducea niciun fel de progres spiritual, niciun fel de cultivare a virtuții. Poate numai a frumuseții și armoniei trupești, dar, combinate cu păcatele trupești”, a spus părintele episcop vicar.

Pe acest fond, au fost trei secole de persecuții, timp în care „foarte mulți creștini au băut paharul suferinței, paharul morții pe care l-a băut și Domnul nostru Iisus Hristos”, a spus ierarhul. „Dar l-a băut pentru viața lumii, pentru ca să împace din nou omenirea cu Dumnezeu”, a explicat Preasfinția Sa.

Mai departe, PS Ieronim Sinaitul a explicat simbolismul Jertfei Supreme a Mântuiorului. Dumnezeu Fiul Întrupat a restaurat armonia dintre Dumnezeu și umanitate ruptă prin căderea primilor oameni.

PS Ieronim Sinaitul a explicat că Mântuitorul, prin răstignirea de bunăvoie, a schimbat sensul vechi al Crucii și din obiect de pedeapsă, semnul sfârșitului, al morții și al necinstei, a devenit semn al biruinței și învierii.

Crucea și Învierea

„Crucea nu poate fi separată de Înviere”, a subliniat PS Ieronim în predică.

Acest lucru este semnificat și prin hramurile Mănăstirii Caraiman, a explicat la finalul slujbei părintele stareț, Arhim. David Petrovici:

„Mănăstirea noastră sărbătorește astăzi principalul hram. Mai avem și alte hramuri: la biserica mică – Acoperământul Maicii Domnului, la paraclisul chiriarhal două hramuri – Sf. Proroc Ilie și Schimbarea la Față. La biserica mare mai avem un hram pe care Preafericitul Părinte Patriarh ni l-a acordat în anul 2014 cu ocazia sfințirii bisericii, și anume Învierea Domnului. Iată că Preafericitul Părinte Patriarh Daniel s-a gândit să alăture cele două mari sărbători care au legătură cu viața Mântuitorului Iisus Hristos”, a spus Arhim. David Petrovici.

Sute de credincioși au participat marți la hramul Mănăstirii Caraiman. La slujbă au fost prezenți și membrii Asociației Studenților Teologi Ortodocși (ASTO) care participă în aceste zile la tabăra „Comuniune, integrare și formare”.

Slujbe de pomenire pe Caraiman

În jurul orei 12:00, pe platoul din apropierea Vârfului Caraiman, la „Crucea comemorativă a Eroilor români din Primul Război Mondial”, a avut loc o slujbă de pomenire, urmată de o ceremonie militară, depuneri de coroane și alocuțiuni.

Evenimentele au fost transmise live de MApN.

Tot pe platou, luni, a fost oficiată o slujbă de pomenire și la locul unde se va construi o biserică închinată eroilor neamului românesc, conform basilica.ro.

Comenteaza cu profilul de FB

NATIONAL

VIDEO| Premierul Belgiei țipă la belgienii nevaccinați: ‘Este inacceptabil! A pune în pericol alte persoane este un drept pe care nimeni nu îl poate avea’

Publicat

in

De

Premierul belgian Alexander De Croo şi-a înăsprit atitudinea vineri împotriva persoanelor care refuză să se vaccineze împotriva COVID-19, ceea ce împiedică – potrivit lui – generalizarea relaxării restricţiilor în toată ţara, potrivit AFP.

“Această epidemie este pe cale să devină o epidemie a oamenilor nevaccinaţi, ceea ce este inacceptabil! A pune în pericol alte persoane este un drept pe care nimeni nu îl poate avea”, a afirmat liderul liberal flamand.

El s-a exprimat astfel la încheierea unei reuniuni cu şefi ai executivelor entităţilor federale (regiuni, comunităţi), care au făcut constatarea existenţei unor “importante disparităţi regionale în ratele de vaccinare”, ceea ce interzice în acest stadiu măsuri de relaxare comune în toată Belgia.

Începând de la 1 octombrie, portul măştii nu va fi obligatoriu teoretic în magazine, cafenele şi restaurante, rămânând totuşi impus în mijloacele de transport în comun, în gări, aeroporturi şi instituţii sanitare.

Dar regiunea Bruxelles (cele 19 comune ale capitalei) va ignora această posibilitate de relaxare pentru că rata de vaccinare completă a adulţilor nu este decât de 64%, mult inferioară mediei naţionale (84%).

“Vom menţine portul măştii dincolo de ceea ce prevede reglementarea federală”, a anunţat preşedintele acestei regiuni, Rudi Vervoort.

Pentru a accede la unele locuri închise (restaurante, cluburi sportive etc), capitala vrea să impună instituirea de la 1 octombrie a “COVID Safe Ticket”, permis sanitar belgian care probează o vaccinare completă sau un test negativ recent.

Aplicarea măsurii se anunţă mai puţin sistematică în celelalte două regiuni, Flandra (nord) şi Walonia (sud).

“Vaccinarea este singura soluţie pentru a încerca să eradicăm progresiv virusul”, a declarat preşedintele Waloniei, fostul premier Elio Di Rupo. Incidenţa virusului este “în uşoară creştere” în această regiune francofonă, informează Agerpres.ro.

La nivel naţional, autorităţile au înregistrat între 1 ianuarie şi 8 august “19.723 de spitalizări de pacienţi afectaţi de COVID-19” şi aproape 98% dintre ei nu erau vaccinaţi. “2,1% erau total vaccinaţi”, au indicat într-un comunicat serviciile premierului.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Județul în care spitalul de boli infecțioase e aproape plin cu pacienţi cu COVID-19: 99% dintre ei sunt nevaccinaţi

Publicat

in

De

Spitalul de Boli infecţioase “Sfânta Parascheva” din Iaşi este aproape plin cu pacienţi infectaţi cu virusul SARS-CoV-2, medicii de la această unitate sanitară arătând că există o “presiune foarte mare”, iar cazurile internate sunt forme medii şi severe. În condiţiile în care cei mai mulţi dintre pacienţi sunt nevaccinaţi şi în contextul în care spitalul mai are doar câteva locuri libere, medicii fac din nou apel la populaţie să se vaccineze şi să respecte măsurile de prevenire a răspândirii virusului.

“Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Sf. Parascheva este în stare de funcţionare la capacitate maximă. Corpul medical şi infrastructura spitalului sunt supuse unei presiuni foarte mari. Ceea ce am preconizat, vis-a-vis de evoluţia pandemică, este pe punctul de a deveni realitate. (…) Toţi pacienţii, indiferent de sectorul unde sunt îngrijiţi, au nevoie de suport maximal din punctul de vedere al oxigenoterapiei fiind în proporţie de peste 99% nevaccinaţi. În momentul de faţă, spitalul dispune de 5 locuri de terapie intensivă şi doar 10 locuri în cadrul pavilioanelor spitalului”, a transmis, vineri, managerul unităţii medicale ieşene, medicul Florin Roşu.

Conform acestuia, şi celelalte spitale suport COVID au început să interneze pacienţi care nu mai pot fi primiţi în Spitalul de Boli Infecţioase.

“Am detaşat specialişti către spitalele suport, astfel încât pacienţii să aibă parte de cea mai calificată îngrijire”, a precizat medicul.

El a făcut din nou apel la vaccinare şi la respectarea normelor de prevenire a răspândirii virusului, despre care spune că au fost “măsuri bagatelizate în ultima perioadă”.

Spitalul Clinic de Boli Infecţioase “Sfânta Parascheva” Iaşi îngrijeşte la nivelul tuturor pavilioanelor pacienţi cu patologia COVID-19 cu forme medii spre severe, iar în cele două secţii de terapie intensivă se află exclusiv pacienţi infectaţi cu SARS-CoV-2 şi care au forme severe şi critice ale bolii.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend