Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

PS Atanasie de Bogdania: ‘Aici, în Italia, departe de neam și țară, nu trebuie să uităm că suntem creștini ortodocși și că Îl cunoaștem pe Dumnezeu’

Publicat

in

Preasfințitul Părinte Atanasie de Bogdania, Arhiereul vicar al Episcopiei Italiei, a fost invitatul Întâlnirii Tinerilor NEPSIS din zona Lazio, Italia.

Evenimentul a avut loc la Parohia „Intrarea Domnului în Ierusalim” din Roma – Ostia.

Întâlnirea a început cu oficierea Sfintei Liturghii de către PS Atanasie de Bogdania.

În omilia sa, ierarhul le-a vorbit tinerilor prezenți despre doi sfinți importați ai Bisericii: Sfântul Cuvios Siluan Athonitul, cinstit în ziua de 24 septembrie, și despre Sfântul Voievod Neagoe Basarab, ocrotitorul NEPSIS, cinstit în ziua de 26 septembrie.

„Rugăciunea este cea care îi leagă pe cei doi sfinți. Amândoi au fost rugători și adevărați isihaști. A fi isihast semnifică a fi iubitor al păcii, a liniștii și a rugăciunii. Deși au trăit în mijlocul tumultos al lumii, ambii au dobândit rugăciunea neîncetată. Distanța timpului dintre cei doi este de 400 de ani, dar ambii sunt actuali, sunt modele de urmat, mai ales pentru tineri. De la ei am învățat că nu trebuie să deznădăjduim, deși suntem copleșiți de griji și probleme. Sfântul Siluan Athonitul ne învăță zicând: Ține mintea ta în iad și nu deznădăjdui. Dumnezeu este prezent peste tot, mai ales acolo unde sunt cele mai mari încercări”.

Episcopul a subliniat că „participarea noastră la Dumnezeiasca Liturghie este momentul în care ne renaștem și primim har, bucurie, liniște și pace”.

„Iar din Crucea suferinței lui Hristos, ne răsare dragostea. Dragostea și iertarea le primim în dar, fără să oferim ceva la schimb. La rândul nostru, dăruim iertare celor din jur, adică le dăruim învierea și viața cea veșnică. Vârsta tinereții este cea mai potrivită pentru a simți cu adevărat aceste bucurii”, scrie basilica.ro.

Arhiereul vicar al Episcopiei Italiei a mai punctat că „lumea de astăzi nu este așa cum o vedem prin ochii tânărului modern”.

„Sfântul Neagoe Basarab, deși a trăit într-o perioadă cu tulburări, a știut să discearnă și să aleagă cele bune, în detrimentul celor rele, cele mântuitoare, în locul celor pierzătoare. A știut să-și păstreze credința și a luptat pentru valorile morale creștin ortodoxe. Acest model de viața sfântă ne dă curaj, nouă celor de astăzi, care trăim într-o lume nesigură. Aici, în Italia, departe de neam și țară, nu trebuie să uităm că suntem creștini ortodocși și că Îl cunoaștem pe Dumnezeu”.

În continuarea Sfintei Liturghii, PS Atanasie a purtat un dialog cu tinerii participanți, după care au avut loc activitățile dedicate întâlnirii.

NEPSIS

Asociația tinerilor ortodocși NEPSIS s-a constituit inițial în data de 13 noiembrie 1999, în Paris, la inițiativa Arhiepiscopului (actualmente Mitropolit) Iosif Pop. Nepsis Italia apare câțiva ani mai târziu, în 6 decembrie 2008, cu binecuvântarea Episcopului Siluan.

Alte asociații, grupări sau frății / fraternități NEPSIS au luat ființă ulterior în diferitele țări, oraşe sau parohii din Europa Occidentală și Meridională, cu binecuvântarea preotului sau episcopului locului.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Viktor Orban: Guvernul Ungariei va confisca „profiturile suplimentare” făcute de MOL din vânzările de carburanți

Publicat

in

De

Guvernul ungar va reține „profiturile suplimentare” pe care grupul MOL le va face din vânzările de carburanți, a declarat miercuri premierul Viktor Orban pe Facebook, la o zi după ce guvernul său a eliminat plafonarea prețurilor la carburanții auto, pe fondul penuriei de benzină și motorină, transmite Reuters.

Premierul Ungariei, Viktor OrbanFoto: BART MAAT / AFP / Profimedia

„În ultimele zile, sancțiunile petroliere de la Bruxelles au intrat în vigoare și s-a întâmplat ceea ce ne era teamă că o să se întâmple. De acum încolo există prețuri de sancțiuni la benzină în întreaga Europă”, a spus Orban, adăugând că în Ungaria guvernul va lua profiturile suplimentare generate de această situație și le va redirecționa către bugetul de stat.

Situaţia aprovizionării cu combustibili este „critică” în Ungaria, unde cererea a crescut vertiginos, iar achizițiile pe fond de panică a dus la un deficit de ofertă pe piaţă, a afirmat marţi MOL, adăugând că singura soluţie este crearea condiţiilor pentru creşterea importurilor

Furnizorii străini au redus livrările de combustibili către Ungaria de când guvernul a plafonat preţul benzinei şi al motorinei la 480 de forinţi (1,22 dolari) pe litru, în urmă cu un an.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Ronaldo sau Messi? Impresiile lui Edi Iordănescu după meciurile văzute la CM Qatar

Publicat

in

De

Selecționerul echipei naționale de fotbal a României, Edi Iordănescu, a fost prezent la câteva meciuri de la CM Qatar, iar săptămâna aceasta tehnicianul s-a întors în țară.

Edi IordanescuFoto: Alex Nicodim/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Edi Iordănescu a fost în principal pentru a urmări meciurile viitoare adversare a României din preliminariile Euro 2024, dar a avut ocazia să îi vadă și pe Messi și Cristiano Ronaldo la treabă.

Cu ce impresii a rămas Edi Iordănescu de la CM Qatar

Selecționerul echipei naționale a precizat pe Facebook ce a observat la acest turneu final și ce impresii i-au lăsat Messi și Cristiano Ronaldo.

„Țin cu Anglia, ador fantezia brazilienilor, dar nu aș spune Nu nici pentru Messi sau Ronaldo să câștige acest Mondial. Amândoi sunt la ultima experiență la un Campionat Mondial și o să înțelegem după ce se opresc din activitate ce au reprezentat cu adevărat!

Mai mult decât atât, pare că ambii au înțeles că sunt pe final de carieră, dar doar unul reușește să accepte asta. Ne-au oferit prea multe momente deosebite celor care iubim fotbalul și pentru asta măcar unul ar putea să ridice trofeul. După ei urmeaza…..Mbappe!” – a scris acesta pe Facebook.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend