Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Protest de amploare la Budapesta, de Ziua Educației: mii de elevi și profesori au format un lanț uman

Publicat

in

Mii de elevi și profesori au format un lanț uman în Budapesta, miercuri dimineață. Ei protestează față de salariile mici și a lipsei de reformă din sistemul de educație.

Mii de elevi din școlile primare și secundare din Ungaria, profesori și părinți au format miercuri dimineață lanțuri umane prin centrul Budapestei în sprijinul cadrelor didactice care luptă pentru salarii mai mari și al celor concediate pentru că au protestat, conform Mediafax.

Profesorii au lansat o campanie „Vreau să predau” și au făcut apel la nesupunere civilă pentru a cere salarii mai mari și rezolvarea problemelor din sistem.

Sindicatele organizează miercuri și o grevă a profesorilor la nivel național. După greva profesorilor din ianuarie, guvernul a restricționat dreptul la protest. Mai mulți profesori au fost concediați săptămâna trecută la un liceu din Budapesta pentru că s-au alăturat protestului.

Miercuri dimineața, elevii au format un lanț care se întindea pe kilometri prin Budapesta. Unii au afișat pancarte cu mesajele „Fără profesori, fără viitor” și „Cine va preda mâine?”, în timp ce mașinile care treceau prin zonă au claxonat în semn de susținere, potrivit Reuters.

Mii de elevi și profesori sunt așteptați să participe miercuri seara la o demonstrație în fața parlamentului.

Premierul Viktor Orban, care a fost reales pentru al patrulea mandat consecutiv la 3 aprilie, se confruntă cu o provocare tot mai mare, în condițiile în care economia se îndreaptă spre recesiune.

Guvernul a declarat că va majora salariile profesorilor odată ce Comisia Europeană va elibera fondurile de redresare ale UE pentru Ungaria, care au fost blocate pe fondul unei dispute privind statul de drept.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Autoritățile americane, în alertă! Defecţiune la cea mai mare conductă de petrol dintre Canada şi SUA

Publicat

in

De

O defecţiune la cea mai mare conductă de petrol către Statele Unite din Canada ar putea afecta stocurile unui centru cheie de depozitare din SUA şi ar putea reduce livrările de ţiţei la două centre de rafinare a petrolului, au declarat vineri analişti şi comercianţi, transmite Reuters, potrivit News.ro.

Conducta Keystone a TC Energy transportă aproximativ 600.000 de barili de ţiţei canadian pe zi (bpd) către Statele Unite. A fost închisă miercuri seara, după ce printr-o spărtură s-au vărsat peste 14.000 de barili de petrol într-un pârâu din Kansas, devenind cea mai mare scurgere de ţiţei din Statele Unite din aproape un deceniu.

”Întrebarea principală continuă să fie durata potenţialei întreruperi… cu cât durata este mai lungă, în cele din urmă, desigur, înseamnă stocuri potenţial mai strânse în Cushing sau de tiţei greu pe Coasta Golfului”, a spus Michael Tran, director general la RBC Pieţele de capital.

Conducta merge direct la centrul de stocare din Cushing, Oklahoma, care este în prezent plin în proporţie de aproximativ o treime, cu rezerve de aproape 24 de milioane de barili.

Dacă întreruperea furnizării petrolului durează mai mult de 10 zile, ar putea împinge stocurile de la Cushing aproape de minimul operaţional de 20 de milioane de barili, a declarat AJ O’Donnell, director la firma de cercetare East Daley Capital.

Volumele din trimestrul al patrulea vor fi ”afectate în mod semnificativ”, deoarece Keystone probabil va funcţiona la o presiune considerabil mai scăzută cel puţin pentru o perioadă de timp, odată ce va reporni, a declarat Harshit Gupta, Arc Independent Research.

Alte conducte dintre Canada şi Statele Unite funcţionează la capacitate sau aproape de capacitate, estimează East Daley şi firma de analiză a datelor Wood Mackenzie.

Între timp, o închidere îndelungată a conductei ar putea duce la blocarea ţiţeiului canadian în Alberta şi la scăderea preţurilor, deşi reacţia pieţei de vineri a fost redusă.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Diana Șoșoacă a explodat după eșecul Schengen: Românii au mers în genunchi și au cerșit umili un drept

Publicat

in

De

Senatoarea Diana Șoșoacă a izbucnit după ce România a fost respinsă în procesul care ar fi trebuit să îi asigure aderarea la Schengen de la 1 ianuarie 2023. Diana Șoșoacă spune că atitudinea politicienilor din România a fost una umilă.

„Am luat atitudine împotriva incapacității reprezentanților noștri de a negocia, de a purta discuții în calitate de reprezentanîi români ai unei țări suverane. Toată atitudinea noastră, a acestor reprezentanți, a fost de umilință, de a te duce în genunchi și a cerși un drept. Schengenul nu e altceva decât un drept al națiunilor europene, care noua și vecinilor noștri bulgari ne este refuzat nonstop.

Vă rog să observați atitudinea politicienilor români, ale partidelor care conduc astăzi România și se află în Parlamentul României care, cu multe luni înainte, au cedat Austriei, Olandei tot felul de facilități prin votarea Legii Offshore, Legi Justiției. O încercare total ineficientă schimbarea Constituției prin drepturi mai multe pentru străini decât pentru noi”, a precizat Diana Șoșoacă, la Realitatea PLUS.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend