Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Protest al ceferiştilor în faţa Ministerului Transporturilor – ce solicită Guvernului Cîțu

Avatar

Publicat

in

Protest al ceferiştilor în faţa Ministerului Transporturilor! Confederația Sindicală Națională MERIDIAN și Federația Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România solicită Guvernului României:

1. Aplicarea Legii nr.195/2020 privind Statutul Personalului Feroviar în anul 2021, cel puțin din perspectiva creșterilor salariale și a posibilității de a ieși cu 5 ani mai repede la pensie începând cu luna septembrie 2021, conform acestei legi;

2. Achiziționarea a 150 automotoare Desiro noi prin fonduri naționale și europene și includerea în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) a achiziției a 139 rame electrice noi pentru sistemul de transport feroviar, precum și depunerea de proiecte pentru achiziția de trenuri noi prin Cadrul Financiar Multianual 2021 – 2027;

3. Asigurarea schimbului de generații prin cursuri de formare profesională la CENAFER și/sau SNTFC CFR Călători SA;

4. Desființarea Autorității pentru Reformă Feroviară;

Preţul carburanţilor a ‘explodat’: Benzina şi motorina au sărit de 5 lei în ultimele două săptămâni

5. Stoparea subcompensării CFR Călători și păstrarea gratuității călătoriei studenților pe calea ferată.

În 2021 – Anul European al Căilor Ferate, Comisia Europeană și Parlamentul European, încurajează statele membre să promoveze și să dezvolte transportul feroviar de pasageri și de marfă, ca o soluție de mobilitate durabilă, cu emisii scăzute de carbon și cu performanțe excelente din perspectiva coeziunii sociale și teritoriale.

Companiile feroviare de stat din Uniunea Europeană sunt lideri în piața transporturilor pe cale ferată, asigurând servicii de transport rapide, sigure și la prețuri accesibile pentru pasageri și companii. În majoritatea țărilor UE, investițiile în infrastructura feroviară și în material rulant nou sunt efectuate în mod regulat, asigurându-se un buget public mai mare transporturilor feroviare raportat la transportul rutier.

În contrast cu această realitate europeană, sistemul de transport feroviar din România se erodează de peste 30 de ani sub privirea unui STAT neputincios și nepăsător, care nu știe sau poate chiar nu vrea să gestioneze responsabil și profitabil companiile de stat.

Guvernul României s-a obișnuit să nu plătească prestația reală a CFR Călători, rămânând astfel dator de ani de zile acestei companii, transformând-o nejustificat într-o așa zisă „gaură neagră”. Acest tratament aplicat operatorului de transport feroviar de stat, pune în pericol existența unei companii a poporului român care de peste 150 de ani a servit interesele economice și strategice ale țării noastre.

Aceeași atitudine persistă și atunci când vine vorba de investiții. Fără respect pentru ceferiști, cei care au întocmit Planul Național de Redresare și Reziliență au prevăzut finanțare pentru autostrăzi și metrou (infrastructură nouă de 9 Km și 50 rame electrice noi), iar pentru infrastructura feroviară existentă, doar fonduri pentru eliminarea unor restricții de viteză și pentru achiziția a 39 rame electrice noi la circa 20.000 Km de infrastructură feroviară.

Sătui de atâta nedreptate, la data de 24 februarie 2021, ceferiștii protestează din nou pentru că transportul feroviar reprezintă viitorul în Uniunea Europeană, însă pentru Guvernul României, în Anul European al Căilor Ferate, nu înseamnă decât continuarea planului de instituire a austerității și de umilire a lucrătorilor feroviari prin amânarea intrării în vigoare a Legii nr.195/2020 privind Statutul Personalului Feroviar, prin transformarea operatorilor feroviari de stat de călători și de marfă și a gestionarului de infrastructură feroviară de stat în „găuri negre” fabricate chiar de Guvernul României, prin subcompensare, subfinanțare și prin menținerea în exploatare a trenurilor vechi ce trebuiau schimbate cu trenuri noi din fonduri europene în perioada 2014 – 2020.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

VIDEO – Aluzii indecente în plen: ‘Poziția care vă place dvs, dle Orban, 69’

Avatar

Publicat

in

De

Un amendament de la ‘poziția 69’ a generat discuții delicate în plenul reunit al Parlamentului, la dezbaterea anexelor la legea bugetului:

Lungu Romeo Daniel (PSD): Pozitia care va place dvs, dle Orban, 69. Se propune suplimentarea cu 80.000 de lei pentru reabilitarea si modernizare drumuri comunale in comuna Pietroasele, bugetul Ministerului Finanțelor, actiuni generale.

Gabriel Andronache (PNL): Procedură!

Ludovic Orban (PNL): După intervenția acestui coleg. Poziția 69 ati spus dvs, marginală.

Lungu Romeo Daniel (PSD): Marginal care o faceți de zâmbiți

Ludovic Orban (PNL): Da’ spuneți despre ce e vorba?

Lungu Romeo Daniel (PSD): V-am spus.

Ludovic Orban (PNL): Atunci supun la vot amendamentul

Gabriel Andronache (PNL): Solicit colegilor sa respecte codul de conduita al senatorilor și deputaților. E inadmisibil sa facem astfel de aluzii in plenul Parlamentului asa cum a facut antevorbitorul. Codul de conduita prevede sanctiuni pentru astfel de atitudini, asadar fac inca o data apel la respectarea codului de conduita.

Daniel Suciu (PSD): Banuiesc că acelasi Regulament sa aplica și dlui presedinte (Ludovic Orban), dansul a inceput cu aceste aluzii.

Ludovic Orban (PNL): Aveti vrei sugestie cand supun la vot un amendament la o pozitie aflata la un numar sa nu pronunt cifra respectiva?

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Judoka Adrian Şulcă a fost admis la Universitatea Nihon din Tokyo

Avatar

Publicat

in

De

Judoka Adrian Şulcă a fost admis la Universitatea Nihon din Tokyo, unde pe lângă studii se va şi antrena în perspectiva Jocurilor Olimpice din 2024.

Forul naţional de judo a anunţat, luni, că sportivul originar din Calafat va avea parte de o pregătire unică în vederea participării la JO din 2024, potrivit news.ro.

Citește și: Tragedie peste tragedie în România: Tată și fică, găsiți carbonizați în casa mistuită de foc. Mama fetiței a reușit să se salveze

”Tânărul judoka Adrian Şulcă, o reală speranţă pentru România la Jocurile Olimpice de la Paris, a primit o veste excelentă din Japonia: a fost declarat admis la prestigioasa universitate Nihon din Tokyo. Vestea este cu atât mai bună cu cât sportivul nostru se va putea pregăti în Japonia cu cei mai buni judoka şi, astfel, să îşi crească şansele la o medalie olimpică în 2024, la Paris”, a anunţat FR Judo.

Adrian Şulcă (20 de ani) este medaliat cu aur la Jocurile Olimpice de Tineret din 2018, de la Buenos Aires, iar zilele trecute şi-a trecut în cont tot o medalie de aur, la Openul European de la Praga.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend