Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Prosumatorii ar putea vinde în sfârșit energie în rețea. Ce înseamnă pentru piață și la ce ne putem aștepta în viitor?

Publicat

in

Știai că nu doar furnizorul tău de electricitate îți poate vinde energie, ci că și tu poți să-i vinzi lui? Și că asta nu vă pune pe poziții opuse, ci dimpotrivă, complementare? Fie că ești proprietarul unui apartament sau al unei case, sau că locuiești cu chirie, indiferent de zona în care locuiești, merită acum să te gândești să devii prosumator, în ce fel poți beneficia de programele de finanțare și cum poți să creezi micro-rețele locale în beneficiul comunității în care locuiești. De ce nu? Ai putea, de exemplu, în viitor alimenta cu lumină „curată” școala în care învață copilul tău.

În urma ultimelor modificări din lege de la sfârșitul anului 2018, consumatorii casnici care dețin instalații de producere a energiei electrice din surse regenerabile, au posibilitatea să vândă energia pe care o produc acasă, în exces față de propriul consum.

De asemenea, Administrația Fondului de Mediu (AFM) pune la bătaie pentru fiecare prosumator finanțări de până la 20.000 de lei, reprezentând 90% din totalul investiției (se estimează că vor beneficia de finanțare aproximativ 30.000 de proiecte).

După trei prelungiri succesive, AFM a finalizat, în cele din urmă la data de 5 aprilie 2019 procesul pentru înscrierea instalatorilor de sisteme fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, iar începând cu 12 martie 2019, sunt aplicabile și câteva modificări în ceea ce privește condițiile pentru validarea instalatorilor.

La data de 4 aprilie 2019 AFM a lansat pentru prima dată Programul privind instalarea de sisteme fotovoltaice pentru locuințe izolate neracordate la rețeaua de distribuție a energiei electrice.

Mai mult, conform unui proiect de modificare a legii privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, prosumatorii ar putea scăpa de obligația de a obține autorizația de construire pentru montarea de panouri fotovoltaice. Însă, propunerea legislativă de modificare a Legii 50/1991 este încă în dezbatere, aflându-se pe ordinea de zi a Camerei Deputaților, după ce în 7 mai 2019 nu a fost votată în Plenul Camerei, fiind retrimisă către comisii pentru raport suplimentar, cu termen până la data de 14 mai 2019.

Ce s-a întâmplat mai exact?

Procesul pentru a deveni prosumator a fost simplificat în mod considerabil.

Regimul autorizării și avizării ca prosumator (denumit anterior „consumator activ”) a fost cu mult simplificat prin Ordonanța de urgență nr. 24/2017, prosumatorii putând să-și desfășoare activitatea fără înregistrarea și autorizarea funcționării ca furnizori de energie electrică.

În plus, pe 28 decembrie 2018, a fost aprobat un pachet de reglementări menit să faciliteze comercializarea energiei electrice produse de prosumatori, care detaliază condițiile pentru a deveni prosumator, după cum urmează:

(i) regulile de comercializare a energiei electrice, produsă în centrale electrice din surse regenerabile cu putere electrică instalată de cel mult 27 kW aparținând prosumatorilor;

(ii) a fost aprobat Contractul-cadru de vânzare-cumpărare a energiei electrice produsă de prosumatorii care dețin centrale electrice de producere a energiei electrice din surse regenerabile cu puterea instalată de cel mult 27 kW pe loc de consum;

(iii) au fost aprobate condițiile tehnice de racordare la rețelele electrice de interes public pentru prosumatorii cu injecție de putere activă în rețea.

Dar ce este, de fapt un prosumator?

E simplu, acesta este un client final care deține instalații de producere a energiei electrice, inclusiv în cogenerare, a cărui activitate de bază nu este producerea energiei electrice, care consumă, care poate stoca și vinde energie electrică din surse regenerabile produsă în clădirea lui, care poate fi inclusiv un bloc de apartamente, o zonă rezidențială, un amplasament de servicii partajat, comercial sau industrial sau în același sistem de distribuție de tip închis.

Termenul de prosumator include, în afară de generarea de energie electrică, și generarea de energie termică și de răcire.

Așadar, prosumatorul e, în plus față de consumator, și un mic producător de energie care are prin vânzarea energiei de care nu are nevoie si posibilitatea de a-și optimiza consumul și a reduce costurile.

Cine poate fi prosumator?

Prosumator poate fi orice persoană fizică, indiferent de faptul că deține sau nu proprietatea, instalațiile sau echipamentele folosite. De exemplu, atât proprietarul unei case, cât și chiriașul unui apartament dintr- un bloc pot deveni prosumatori.

În principiu, prosumatorul acționează pentru consumul propriu, acesta devenind producător al bunurilor consumate. Categoria prosumatorilor include și entitățile care produc o cantitate de energie apropiată de cantitatea de consum, chiar dacă cele două procese nu sunt paralele – spre exemplu, se produce energie mai ales în timpul zilei, dar atunci se consumă relativ puțin pentru uzul propriu, surplusul de producție fiind revândut altor consumatori, iar în perioada în care se consumă cea mai mare parte a energiei, producția este cu mult inferioară necesităților.

Persoanele juridice pot fi și ele prosumatori. Prosumatorii pot fi grupuri de persoane fizice sau gospodării și întreprinderi agricole care pot funcționa în forme organizate precum asociații, fundații, cooperative, care produc energia în instalații mici aflate în curțile caselor sau pe imobilele de locuințe și clădirile cu destinație economică (mini turbine eoliene, panouri fotovoltaice, colectoare solare, pompe de căldură).

Prosumatori pot fi și întreprinderile mici, inclusiv cele sociale (adică persoanele juridice de drept privat care respectă principiile economiei sociale). De asemenea, orașele și autoritățile locale pot fi și ele prosumatori.

Cum poți deveni prosumator?

Prosumatorii care dețin unități de producere a energiei electrice din surse regenerabile cu puterea instalată de cel mult 27 kW pe loc de consum pot vinde energia electrică produsă și livrată în rețeaua electrică către furnizorii de energie electrică cu care aceștia au încheiate contracte.

Pentru a deveni prosumator, trebuie să te adresezi distribuitorului tău de energie electrică, unde poți demara procesul de racordare a instalației la rețeaua de electricitate și de emitere, a certificatului de racordare, împreună cu o serie de documente. Trebuie să trimiți operatorului tău de distribuție:

– Informații despre echipamentele de măsurare a energiei electrice,

– Pentru persoane fizice, dacă aleg finanțarea AFM, o declarație pe proprie răspundere din care să rezulte că acesta accesează programul privind instalarea sistemelor fotovoltaice pentru producerea de energie electrică în vederea acoperirii necesarului de consum și livrării surplusului în rețeaua națională derulat prin Administrația Fondului pentru Mediu iar pentru persoane juridice, un certificat constatator RECOM care să ateste că persoana juridică nu are ca activitate principală producerea de energie electrică.

Cu cine se încheie contractul de vânzare a energiei?

În final, în baza certificatului de racordare, prosumatorii solicită furnizorilor de energie electrică cu care au încheiat contractul de furnizare a energiei electrice, încheierea contractului de vânzare-cumpărare a energiei electrice produsă în instalațiile prosumatorului. Contractul se încheie cu respectarea contractului- cadru aprobat de ANRE.

Furnizorul de energie electrică al prosumatorului este obligat să achiziționeze energia electrică, iar distribuitorul de energie electrică este obligat să facă posibilă racordarea prosumatorului în 30 zile de la data cererii acestuia.

Întreaga procedură ar trebui să dureze, prin urmare 30 de zile la distribuitor și 10 zile la furnizor, dar în practică pot exista întârzieri.

Ce finanțează AFM?

AFM finanțează, în limita a 20.000 RON cheltuielile cu achiziția sistemului de panouri fotovoltaice cu putere minimă instalată de 3kWp, cheltuielile cu montajul și punerea în funcțiune a sistemului de panouri fotovoltaice, reprezentând maximum 15% din costurile echipamentelor și instalațiilor electrice și TVA aferent cheltuielilor eligibile.

Cum se calculează prețul de vânzare a energiei și câți bani primesc prosumatorii pe energia vândută?

Prețul primit de prosumatori este egal cu prețul mediu ponderat înregistrat în Piața pentru Ziua Următoare în anul anterior. Prosumatorii beneficiază de o regularizare între valoarea energiei electrice livrate și valoarea energiei electrice consumate din rețea. Energia injectată în rețea va apărea cu minus pe facturile de electricitate.

În anul 2018, prețul mediu ponderat al unui MWh pe Piața pentru Ziua Următoare a fost de 223,24 lei/MWh. Asta înseamnă că în 2019 se vor plăti de către furnizori 223,24 lei/MWh sau câte 22,324 bani pentru fiecare kWh vândut în rețea.

Dacă în urma regularizării, suma pe care furnizorul o datorează este sub 100 lei, ea este reportată pe următoarea factură. Dacă este mai mare, furnizorul este obligat să vireze suma în contul prosumatorului în termen de 15 zile.

Exceptare de la obligații fiscale. Prosumatorii persoane fizice sunt scutiți de la plata tuturor obligațiilor fiscale aferente cantității de energie electrică produsă pentru autoconsum, precum și excedentului vândut furnizorilor. În plus, sunt exceptați de la obligația de achiziție anuală și trimestrială de certificate verzi, pentru energia electrică produsă și utilizată pentru consumul final propriu, altul decât consumul propriu tehnologic al centralei electrice.

Când ne putem aștepta ca piața de prosumatori să funcționeze la potențialul maxim?

Programul de montare a celulelor fotovoltaice care este următoarea etapă a programului de finanțare AFM, va fi lansat în apropierea datei de 1 mai, acesta având un buget alocat de 130 de milioane de euro, fonduri ce vor fi repartizate de Ministerul Dezvoltării.

Urmează, în scurt timp, validarea de către AFM a listei cu instalatorii autorizați, urmând ca începând cu lunile mai – iunie, românii să poată beneficia, în sfârșit de finanțare AFM. Conform AFM, numărul instalatorilor care s-au înscris în programul privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică este de aproximativ 300 la nivel național. Rămâne de văzut dacă acest număr este de ajuns pentru a satisface posibila cerere de pe piață, sau se va ajunge la blocaje pe piața instalării de panouri fotovoltaice.

Administrația Fondului pentru Mediu a aprobat și un al doilea program de finanțare privind instalarea de sisteme fotovoltaice pentru locuințe izolate neracordate la rețeaua de distribuție a energiei electrice, în perioada 10 aprilie 2019 – 10 iulie 2019, în condițiile în care în România sunt peste 12.000 de locuințe izolate fără acces la electricitate.

Finanțarea nerambursabilă, acordată de AFM în cadrul acestui program, este în procent de 100% din valoarea cheltuielilor eligibile, dar nu mai mult de 25.000 lei inclusiv TVA, pentru fiecare sistem fotovoltaic care deservește o gospodărie.

La ce ne putem aștepta în viitor?

În România există un interes crescând pentru tehnologiile care produc energie din surse regenerabile, dovadă fiind numărul mare de cereri înregistrate, numeroasele asociații și grupuri pe rețele de socializare, dar și suma importantă pe care autoritățile o pun la dispoziție sub forma programelor de finanțare.

Având în vedere avantajele economice ale prosumerismului (legate în principal de utilizarea mai bună a resurselor energetice locale și activarea comunităților locale) ar trebui, într-un viitor apropiat, să se ajungă la posibilitatea de a genera acest tip de energie fără a mai necesita mecanisme de sprijin suplimentare.

Este de așteptat ca tot mai multe proiecte imobiliare să se dezvolte având integrate diverse sisteme inteligente bazate pe producerea de energie regenerabilă și că vor implementa soluții cat mai prietenoase cu mediul înconjurător, dar și, de ce nu, generatoare de economii.

Având în vedere trendurile actuale în piața de energie, putem estima că o parte din prosumatori vor dori, să vândă energia electrică vecinilor care nu și-au instalat panouri fotovoltaice, de exemplu în rețeaua din cartierul rezidențial în care locuiesc, contribuind astfel la dezvoltarea de micro rețele.

O astfel de soluție a fost implementată în New York – Brooklyn Microgrid fiind o rețea a rezidenților Brooklyn și a proprietarilor de afaceri care susțin energia locală din surse regenerabile (solare) și care doresc să fie pionieri în schimbarea modului în care achiziționează și vând energie. Rețeaua conectează prosumatorii din Brooklyn, cu persoane care doresc să achiziționeze energie verde produsă local.

Participanții la o astfel de mini piață accesează piața locală a energiei prin intermediul unei aplicații mobile. În aplicație, membrii comunității locale pot alege să cumpere energie locală produsă din surse regenerabile de la prosumatori și / sau energie din rețea. Prosumatorii pot vinde practic surplusul de energie pe piață pentru consumatori care licitează pentru aceasta.

Anticipăm că și în România, un fenomen spre care se îndreaptă piața este producerea locală, așa-zisa generare distribuită și că imboldul dat prosumatorilor poate duce la crearea de micro-rețele alimentate local, cel puțin parțial din surse de energie regenerabilă.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Osemintele principelui Nicolae, fratele regelui Carol al II-lea, vor fi reînhumate în noua catedrală de la Curtea de Argeş

Publicat

in

Osemintele principelui Nicolae, fratele regelui Carol al II-lea, vor fi reînhumate vineri în noua catedrală arhiepiscopală şi regală de la Curtea de Argeş.

Radu Duda Foto: AGERPRES

Casa Regală a anunţat, într-un comunicat, că arhiepiscopul Calinic al Argeşului şi Muscelului, cu binecuvântarea patriarhului Daniel, va oficia slujba de reînhumare cu începere de la ora 12,00. Mormântul principelui regent Nicolae va fi lângă cel al fratelui său mai mare, regele Carol al II-lea, în pridvorul noii Catedrale.

La ceremonia militară şi religioasă, Custodele Coroanei va fi reprezentat de principele Radu. Vor lua parte reprezentanţi ai Guvernului, ai Armatei, ai societăţii civile, precum şi membri ai Casei Majestăţii Sale.

Sursa citată reaminteşte că Guvernul a aprobat la începutul acestui an, în urma demersurilor Casei Majestăţii Sale, aducerea în ţară a rămăşiţelor pământeşti ale celui de-al doilea fiu al regelui Ferdinand Întregitorul şi al reginei Maria, dar şi ale soţiei sale, Ioana Doletti.

***

Principele Nicolae al României s-a născut la Castelul Pelişor din Sinaia, la 3 august 1903, fiu al principelui moştenitor Ferdinand şi al principesei moştenitoare Maria. Principele Nicolae a fost botezat de către Împăratul Rusiei, Nicolae al II-lea.

Potrivit unui comunicat postat pe site-ul Casei Regale, mama sa, viitoarea regină Maria, îl descria astfel în copilărie: „Era cât se poate de nostim şi de neascultător, parcă ar fi avut argint viu în vine, nu putea să se astâmpere nici o clipă, era totdeauna şi mereu în mişcare. Cu toate că nu era nici cuminte, nici supus, avea un fel al lui prin care făcea pe toţi să-i împlinească voia. Oriunde se ducea Nicky, se ducea să poruncească şi să dea ordine, nu doar că era stăpânitor şi agresiv, dar pentru că era mucalit. Nostimada lui era plină de voie bună, irezistibilă şi făcea să râdă şi pe cei mai posaci (…) Unchiul (Regele Carol I; n.n) îl iubea şi-l lua cu el în lungi plimbări (…) Nicky ajunsese distracţia Regelui, care aproape nu mai putea fi o zi fără el şi avea un zâmbet de o bunăvoinţă specială pe care îl păstra numai pentru acest copil vioi ca o flacără care îi furase de-a binelea inima. (…) De fapt lui Nicky nu i se putea nimeni împotrivi. Era un băieţel frumos, deşi avea nasul cam prea lung pentru un copil. Ochii erau de un albastru intens cu o privire impunătoare, uneori aproape fioroasă”.

A fost un tânăr impetuos, plin de viaţă, pasionat de maşini şi de viteză. Începând de la vârsta de 16 ani (1919) el a studiat la Colegiul Eton, în Anglia, şi l-a avut drept tutore pe Henri Peter Hansell, care se ocupase şi de educaţia Principelui de Wales (viitorul Rege Edward al VIII-lea). A făcut, de asemenea, începând din anul 1923, un stagiu militar în Marina Regală Britanică, devenind ofiţer. A rămas în Marea Britanie până în anul 1926.

A depus jurământul ca prim-regent al României pe 20 iulie 1927, la vârsta de 23 de ani. A fost regent până la 8 iunie 1930, când tronul a fost preluat de fratele său, regele Carol al II-lea. Ulterior, a primit funcţii onorifice, precum acelea de inspector general al armatei şi de preşedinte al Consiliului Superior al Aeronauticii.

S-a căsătorit, la 28 octombrie 1931, cu Ioana Dumitrescu-Doletti. Căsătoria nu a fost însă recunoscută de Carol al II-lea, care a hotărât să-l trimită pe fratele său în două călătorii succesive, în Europa şi Statele Unite. Relaţiile dintre fraţi au devenit tot mai tensionate, Nicolae neacceptând să îi fie anulată căsătoria. La 9 aprilie 1937, Carol al II-lea l-a exclus din Familia Regală, i-a suprimat titlurile şi drepturile dinastice şi l-a autorizat să poarte numele de Nicolae Brana, relatează Casa Regală.

Principele Nicolae a părăsit România, plecând în Spania, apoi în Elveţia. După instaurarea regimului comunist în România, a sprijinit organizaţiile exilului românesc, printre care Institutul Român de la Freiburg (şi biblioteca), revistele Libertatea Românească şi Fapta, tipărite la Madrid, şi Editura Factum. A înfiinţat, la Paris, Centrul Român de Cercetări, iar în 1954 Uniunea Asociaţiilor Române din Germania. După moartea soţiei sale, în 1963, s-a căsătorit a doua oară, în 1967, cu Thereza Figueira de Mello, originară din Venezuela.

Principele Nicolae s-a întâlnit în exil cu Regele Mihai şi Regina Ana o singură dată, în Elveţia. A murit la Madrid, la 9 iulie 1978, în vârstă de 74 de ani, şi a fost înmormântat la Lausanne, alături de prima soţie. (Agerpres)

Citeste mai mult

NATIONAL

Dragoste fără limite: Abby, una dintre celebrele surori siameze, s-a căsătorit

Publicat

in

Gemenele siameze Abby și Brittany Hensel au atras atenția pentru prima dată la nivel național atunci când au apărut la emisiunea „The Oprah Winfrey Show” în 1996. Acum, surorile au atins o etapă importantă în viață: Abby s-a căsătorit informează today.com.

Ulterior, soții Hensel au jucat în serialul de realitate TLC „Abby și Brittany”, care le-a arătat conducând, călătorind în Europa și chiar mergând pe un moped. Când emisiunea s-a încheiat după un sezon, Abby și Brittany tocmai absolviseră facultatea cu diplome în educație.

S-au întâmplat multe în ultimul deceniu. Abby, în vârstă de 34 de ani, este acum căsătorită. Potrivit documentelor publice, Abby, profesoară, și Josh Bowling, asistent medical și veteran al armatei Statelor Unite, s-au căsătorit în 2021.

Surorile au împărtășit și fotografii de la nuntă pe rețelele de socializare. Cuplul locuiește în Minnesota, unde soții Hensel s-au născut și au crescut.

content-image

Abby și Brittany predau amândouă clasa a cincea în Minnesota.

Potrivit fotografiilor și videoclipurilor de pe pagina de Facebook a lui Bowling, familia se bucură de drumeții în natură, înghețată și și snow tubing. TODAY.com a contactat-o pe Abby pentru comentarii, dar nu a primit un răspuns imediat.

Abby și Brittany sunt gemene dicefalice și împart un flux sanguin și toate organele de sub talie. Abby controlează brațul și piciorul drept, iar Brittany îl controlează pe cel stâng.

„Cum puteai să alegi între cele două?”

Când Abby și Brittany s-au născut, în 1990, părinții lor, Patty și Mike Hensel, au decis să nu facă o operație de separare, considerând-o prea riscantă. La acea vreme, medicii au spus că erau puține șanse ca ambele să supraviețuiască operației. „Cum puteai să alegi între cele două?” a spus Mike, în timpul unui interviu acordat în 2001 revistei Time.

Doar una la fiecare 200.000 de nașteri vii are ca rezultat gemeni siamezi. Aproximativ 70% dintre gemenii uniți sunt de sex feminin, iar majoritatea se nasc morți, potrivit Spitalului de Copii din Philadelphia.

În documentarul „Joined for Life” din 2003, Patty Hensel a declarat că fiicele ei erau interesate să aibă copii într-o zi.

„Probabil că este ceva ce ar putea funcționa, deoarece acele organe funcționează pentru ele”, a împărtășit Patty. „Da, vom fi mame”, a spus Brittany. „Nu ne-am gândit încă la cum va funcționa să fim mame. Dar avem doar 16 ani – nu trebuie să ne gândim la asta acum”.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend