Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Proiectul de modificare a Codului penal și de procedură penală depus anul trecut, adoptat tacit de Senat

Publicat

in

Proiect de lege inițiat de ministerul Justiției prin care sunt puse în acord Codul penal și de procedură penală, precum și alte legi, cu decizii ale Curții Constituționale, depus la Parlament în noiembrie anul trecut, se adoptă tacit de către Senat și va merge la Camera Deputaților. Proiectul nu conține nicio prevedere legată de abuzul in serviciu, desi inițial, în primul draft, se propunea să fie redefinit, fără a fi prevăzut un prag valoric.

Proiectul fusese trimis încă din noiembrie Comisiei speciale condusă de Florin Iordache pentru un raport, însa nu fost discutat, comisia ocupându-se doar cu legile justiției și având doar câteva dezbateri generale privind codurile penale.

Cum era propusa redefinirea abuzului în servicu – art. 297:

„(1) Fapta functionarului public care, in exercitarea atributiilor de serviciu, nu indeplineste un act sau il indeplineste prin incalcarea unei legi, a unei ordonante a Guvernului sau a unei ordonante de urgenta a Guvernului si prin aceasta cauzeaza o paguba ori o vatamare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseste cu inchisoarea de la 2 la 7 ani si interzicerea exercitarii dreptului de a ocupa o functie publica.”

Ulterior, ministrul a anunțat că ar putea face un proiect separat pentru abuz în serviciu, deși acest subiect va fi tranșat până la urmă tot în Comisia specială a lui Florin Iordache, cel mai probabil când se încheie procedura legislativă privind legile justiției.

Dintre prevederi:

Alineatul (1) al art 145 – Codul de procedura penală se modifică:

După încetarea măsurii de supraveghere tehnică, procurorul informează, în scris, în cel mult 10 zile, pe inculpatul care a fost subiect al unui mandat despre măsura de supraveghere tehnică ce a fost luată în privința sa.

Dupa alineatul 5 se introduc opt alineate noi, 6-13:

După încetarea măsurii de supraveghere tehnică, procurorul informează în scris și persoanele care au fost supuse unei măsuri de supraveghere tehnică, altele decât cele care au calitatea de inculpat, dacă identitatea acestora este cunoscută, despre respectiva măsura de supraveghere tehnică.

Persoana informată poate face contestație, atât cu privire la legalitatea măsurii de supraveghere tehnică căreia i-a fost supusă, cât și cu privire la legalitatea modalității de punere in executare a mandatului de supraveghere tehnica.

Art. 19 din Legea 682/2002 privind protecția martorilor:

„Persoana care are calitatea de martor, în sensnul art. 2 lit. a) pct.1, și care a comis o infracțiune, iar înaintea sau în timpul urmăririi penale ori al judecății denuntă și facilitează identificarea și tragerea la răspunderea penală a altor persoane care au săvârșit astfel de infracțiuni beneficiază de reducerea la jumătate a limitelor pedpsei prevăzute de lege”.

Vezi aici expunerea de motive in care sunt detaliate toate deciziile CCR pentru care se face punerea in acord

Vezi aici textul proiectului

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, anunta in luna mai anul trecut ca urmeaza sa trimita Parlametului proiectul. Ulterior, s-a infiintat comisia speciala parlamantara pentru legile justitiei si codurile penale, unde au avut loc primele dezbateri generale pe modificare legislatiei penale anul trecut, fara a se vota ceva. Concluzia discutiilor a fost ca vor fi elaborate mai multe proiecte de lege privind Codul penal, codul de procedura penala, transpunerea directivei europene privind prezumtia de nevinovăție – pentru care ministerul a elaborat o propunere, dar si a directivei privind confiscarea extinsă.

Prima dezbatere publica a proiectului de Lege de modificare a codurilor penale a avut loc 26 aprilie, atunci participand ministrul Justitiei, Tudorel Toader, secretarul de stat Marieta Safta si noua persoane din partea societatii civile, dintre care cinci au fost reprezentanti ai unor asociatii si fundatii.

Comenteaza cu profilul de FB

NATIONAL

Scenariu îngrijorător privind pacienții vindecați de coronavirus: vor avea probleme respiratorii cronice

Publicat

in

De

30% din persoanele vindecate de coronavirus vor avea cel puțin 6 luni probleme respiratorii cornice. Este noul scenariu îngrijorător care vine de la Societatea Italiană de Pneumologie și vizează inclusiv pacienții tineri.

Practic, cicatricea lăsată pe plămâni de Covid-19 poate duce la probleme respiratorii ireversibile și vor constitui o nouă patologie de mâine, scrie la La Repubblica.

Luca Richeldi, președinte al Societății Italiene de Pneumologie, avertizează că este vorba de o „nouă urgență sanitară” și va fi nevoie de consolidarea secțiilor de Pneumologie.

Citește și: Lia Olguţa Vasilescu, dă semnalul căderii Guvernului Orban: ‘Dacă PNL se atinge de Legea pensiilor publice, PSD va depune imediat moţiune de cenzură’

„La mulți pacienți Covid-19 care au fost internați sau intubați observăm dificultăți de respirație după externare care ar putea dura mai multe luni, iar datele anterioare colectate arată că supraviețuitorii bolii, la distanță de șase luni, au avut încă anomalii pulmonare vizibile și modificările ale funcției respiratorii. Este vorba despre o capacitatea respiratorie mai redusă, rezistență mai slabă a mușchilor și, mai presus de toate, o rezistență mai mică la efort”, spune Richeldi.

Practic, problemele respiratorii ar putea să apară chiar și după o simplă plimbare.

„Aceste probleme au apărut și la pacienții tineri, cu o incidență cuprinsă între 30 și 75% din cazurile evaluate”, a spus pneumologul Angelo Corsico.

În Pavia, o clinică post-Covid dedicată pacienților externați din Policlinica San Matteo este deja activă din 27 aprilie, adaugă Corsico. Datele preliminare după analizele făcute la cei de aici par să confirme primele observații din China cu privire la Covid-19: mai mulți pacienți externați au încă insuficiență respiratorie cronică și alte probleme.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Specialiștii dau PONTUL: Cum sună ANUNȚURILE de angajare care se vor dovedi a FI ȚEPE

Publicat

in

De

Specialiștii atrag atenția asupra anunțurilor de angajare care se pot dovedi a fi țepe. Un milion de români au rămas fără job sau au fost trimişi în şomaj tehnic. Ciprian Ghiţuleasa, de la Agenţia împotriva Traficului de Persoane, spune că putem cădea foarte uşor în capcane. Din cauza disperării, oamenii nu mai verifică temeinic anunţurile de job-uri, conform Mediafax.

Citește și: E HAOS – Numărul românilor care au rămas ȘOMERI după starea de urgență CREȘTE din nou

Ciprian Ghiţuleasa, de la Agenţia împotriva Traficului de Persoane, atrage atenția celor care își caută un loc de muncă asupra problemelor care pot să apară: „Oamenii sunt la fel de creduli şi de vulnerabili, dar acum sunt şi mult mai presaţi. Este accentuată graba de a obţine un loc de muncă, au familii de întreţinut, şi-au terminat resursele, şi-au pierdut job-urile şi alocă mai puţin timp verificării unor anunţuri”.

Ciprian Ghiţuleasa recomandă ca oamenii să aleagă întotdeauna variantele oficiale când își caută un loc de muncă, precum AJOFM pentru joburile din România sau EURES pentru cele din străinătate.

Trebuie verificat angajatorul, agenţia de plasare, iar contractul să aibă clauze clare.

În epidemie, autorităţile nu au primit sesizări cu privire la astfel de victime, dar se aşteaptă să apară în următoarea perioadă.

„Am sesizat pattern: caută să-l facă atractiv, nu ai suficiente informaţii pe care să le poţi verifica şi nici nu are condiţii pe care să nu le poţi îndeplini. Adică nu îţi trebuie experienţă, studii în domeniu, sau să cunoşti limba ţării respective. Toate sunt prezentate vag şi frumos de genul: ”, a declarat pentru MEDIAFAX Cristian Ghiţuleasa.

În ultimele săptămâni, mii de români au plecat la muncă în străinătate prin curse organizate, după ce au rămas fără job în pandemie.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Câmpulung

Mioveni

În Trend