Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Proiect în Parcul Natural Apuseni de atragere a tinerilor pentru protejarea mediului natural

Publicat

in

Şcolarii sunt cei mai implicaţi în activităţile de pe teritoriul ariei protejate Parcul Natural Apuseni, derulate pentru a pune în valoare mediul lor natural şi rezervaţiile din comunităţile în care trăiesc, a declarat luni, pentru AGERPRES, directorul Administraţiei Parcului Natural Apuseni, Alin Moş.

“Tinerii trebuie atraşi din ce în ce mai mult spre ceea ce, de fapt, este interesul lor, spre viitorul lor în această zonă. Le-am oferit informaţiile care să-i ajute să înţeleagă şi să aprecieze mediul în care trăiesc, dar şi ocazia să fie mai implicaţi pe viitor. La capitolul implicare, pot să spun că până acum nu avem ce să le reproşăm, tinerii au fost cei mai implicaţi în ultimii ani, în toate activităţile pe teritoriul Parcului. Şi nu doar că sunt implicaţi, ci în momentul de faţă există din partea lor mai multă cerere de a face ceva decât este capacitatea noastră administrativă şi a altor instituţii de a face la nivelul la care copiii cer. Adică nu sunt resurse, pe cât am avea nevoie. De aceea noi suntem în căutare continuă de resurse de toate felurile, şi financiare, şi materiale, şi umane”, a declarat Alin Moş.
Acesta a precizat că Administraţia Parcului derulează, timp de trei ani, din 2019, un proiect amplu, cu fonduri europene, pentru tot ce înseamnă management participativ în acest Parc, întins pe trei judeţe (Bihor, Cluj, Alba).

Citește și: Apelurile din dosarul Udrea-Băsescu puse în STAND BY de pandemie…

De curând, s-a încheiat o etapă de conştientizare publică, cu focusare pe tânăra generaţie, derulată de altfel de mai mulţi ani. Nu mai puţin de 30 de şcoli primare şi gimnaziale, respectiv 900 de elevi şi 60 de cadre didactice din cele trei judeţe au beneficiat, în ultimul an, de informaţii despre valorile ariilor naturale protejate din comunităţile lor, cuprinse în Parcul Natural Apuseni.

În cadrul acestor sesiuni au avut loc discuţii şi prezentări despre valorile Parcului Natural Apuseni şi ale siturilor Natura 2000 ROSCI0002 Apuseni, ROSPA0081 Munţii Apuseni – Vlădeasa şi ROSCI00016 Buteasa, fiind distribuite materialele promoţionale şi informative – şi anume: 1.020 ghiduri educative despre valorile ariilor naturale protejate din Apuseni, 900 orare şcolare, 900 tricouri personalizate pentru elevi, 900 ghiozdane personalizate, 900 diplome de participare, 900 pixuri personalizate.

Potrivit directorului Alin Moş, ariile naturale protejate din Parcul Natural Apuseni, un areal de peste 96.000 de hectare, pe teritoriul a trei judeţe: Bihor, Cluj şi Alba, cu 55 de rezervaţii şi monumente ale naturii, sunt cuprinse într-un proiect imens, derulat cu fonduri europene de 22,51 milioane de lei, prin POIM, timp de trei ani între decembrie 2019 până în decembrie 2022.

“Prin acest proiect se elaborează o serie întreagă de studii despre biodiversitate, specii, habitate, dar şi cu privire la presiunile, ameninţările acestora şi activităţile umane în zona parcului. În finalul acestor studii, vor fi elaborate un plan de management, strategie de vizitare, strategie de comunicare, un nou regulament, noi seturi de măsuri de protecţie şi conservare pentru specii şi habitate. Iar ceea ce este mai important, toate comunităţile din zona parcului şi toţi factorii interesaţi vor fi informaţi privind tot ce s-a realizat în cadrul proiectului şi toate documentele ce vor fi adoptate. Planul de management şi regulamentul vor parcurge etape de consultare publică şi dezbateri, pentru ca toţi cei implicaţi să aibă ocazia de a-şi spune punctele de vedere”, a mai precizat Alin Moş.

Proiectul “Elaborarea instrumentelor pentru managementul adaptativ al capitalului natural din ariile protejate Parcul Natural Apuseni, ROSCI0002 Apuseni, ROSPA0081 Munţii Apuseni – Vlădeasa şi ROSCI0016 Buteasa”, cod SMIS2014+ 122643, cofinanţat prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020, are o valoare totală de 22.512.776,71 lei, echivalentă cu 100 % din valoarea totală eligibilă aprobată, din care valoarea eligibilă nerambursabilă din FEDR de 19.135.860,20 lei şi valoarea eligibilă nerambursabilă din bugetul naţional de 3.376.916,51 lei, fiind implementat de către RNP Romsilva – Administraţia Parcului Natural Apuseni R.A. în calitate de beneficiar.

Obiectivul general al proiectului este menţinerea şi îmbunătăţirea stării de conservare favorabilă a speciilor şi habitatelor din Parcul Natural Apuseni şi siturile Natura 2000 ROSCI0002 Apuseni, ROSCI0016 Buteasa, ROSPA0081 Munţii Apuseni-Vlădeasa precum şi din cele 55 de rezervaţii şi monumente ale naturii cu care se suprapun, în cadrul unui proces participativ ce vizează elaborarea planului de management şi informarea/conştientizarea factorilor interesaţi cu privire la beneficiile conservării acestora.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame

NATIONAL

Noile linii pentru comunicare ale UE cer să nu fie făcute referiri la Crăciun

Publicat

in

De

„Orice persoană din UE are dreptul de a fi tratată în mod egal”, fără referire la „sex, etnie, rasă, religie, dizabilități și orientare sexuală”.

Astfel – scrie Bruxelles-ul în noile sale linii directoare – apelativele „Miss, Mrs” (domnişoară sau doamnă) trebuie să dispară, fiind înlocuite cu un mult mai generic „Ms”, scrie agenția italiană ANSA.

Și nici de sărbători nu vor trebui să mai existe referiri cu conotații religioase, cum ar fi Crăciunul, ci acestea vor fi citate într-un mod generic: spunând, de exemplu „sărbătorile sunt stresante” și nu „Crăciunul este stresant”, precizează documentul pentru o „comunicare corectă” furnizat de Comisie şi intitulat „Union of Equality” – Uniunea Egalității.

DECALOGUL Uniunii Europene

Orientările conțin mai multe capitole în care, conform executivului UE, trebuie avut în vedere tratamentul egal al persoanei. În decalogul comisiei există câteva recomandări care trebuie respectate întotdeauna:

  • Nu vor fi utilizate substantive sau pronume care au legătură cu genul subiectului;
  • Trebuie menținut un echilibru între sexe în organizarea fiecărui panel;
  • Atunci când se utilizează un conținut audiovizual sau mărturii, trebuie să ne asigurăm că diversitatea este reprezentată în fiecare aspect al materialului
  • În faţa unei audienţe nu ne adresăm folosind apelativele „domni” sau „doamne” ci mult mai genericul „stimați colegi”;
  • Atunci când se vorbeşte de transsexuali, aceştia trebuie identificați în baza indicației lor;
  • Nu va mai fi folosit cuvântul „bătrâni”, ci „oameni în vârstă”;
  • Atunci când se va vorbi despre persoane cu dizabilități, nu se va mai face referire prioritară la persoană (de exemplu, în loc de „Mario Rossi este o persoană cu dizabilități”, vom spune „Mario Rossi are o dizabilitate”).

În ghidurile UE există și referiri pentru o comunicare „corectă” în ceea ce privește religiile. De exemplu, în text este indicat ca, în orice conținut comunicativ, „să nu se folosească nume proprii tipice unei anumite religii”.

Referitor la sărbători, comisia cere „să evităm să considerăm ca fiind de la sine înțeles că toată lumea este creștină”. Şi în acest sens oferă o mulțime de exemple: în loc să spunem sau să scriem „Crăciunul este stresant”, executivul european ne invită să folosim cuvintele: „Sărbătorile sunt stresante”.

Polemicile stârnite

Schimbările de exprimare ale Comisiei UE sunt stigmatizate de liderul formaţiunii Fratelli d’Italia, Giorgia Meloni, care scrie pe Twitter: „Comisia Europeană, printr-un document intern, consideră Crăciunul o sărbătoare neincluzivă. Numele Maria și Giovanni sunt și ele vizate. Motivul? Ar putea fi „ofensatoare” pentru necreștini. Gata, acum e deja prea mult: ne sunt şterse istoria și identitatea”. (Rador)

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult

NATIONAL

Valeriu Gheorghiţă, despre Omicron: Pare că este o variantă cu o contagiozitate crescută, care scapă de sub protecţia anticorpilor şi reuşeşte să dea infecţii atât la persoanele trecute prin boală, cât şi la cele vaccinate

Publicat

in

De

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare anti-Covid-19, medicul Valeriu Gheorghiţă, a declarat luni seară că varianta Omicron de SARS-CoV-2 este una cu contagiozitate mare şi reuşeşte să infecteze atât persoanele care au trecut deja prin boală, cât şi persoane vaccinate, scrie News.ro. Valeriu Gheorghiţă este de părere că Omicron este „una din cele mai interesante variante de SARS-CoV-2”.

„Noi deja vorbim de o variantă sud-africană, de varianta beta SARS-CoV-2, de aceea cred că e bine să rămânem la definiţia şi varianta de Omicron pentru a nu fi confundată cu varianta anterioară Sud- Africană SARS-CoV-2. Ce ştim în momentul de faţă este că este una din cele mai interesante variante de SARS-CoV-2, în sensul în care există acumulate peste 30 de mutaţii la nivelul proteinei Spike, lucru nemaiîntâlnit până la acest moment. Să avem atâtea mutaţii acumulate pe aceeaşi tulpină virală, dintre care mai mut de jumătate sunt în zona critică a zonei Spike, exact în zona în care se leagă anticorpii neutralizanţii, anticorpii care apar atât după vaccin cât şi după boala naturală”, a declarat Valeriu Gheorghiţă, la Antena 3.

Gheorghiţă a arătat că noua variantă de SARS CoV-2 a apărut în Africa de sud când această ţară ieşea din valul patru.

„Din acest punct de vedere sunt indicii importante că această variantă virală ar reprezenta într-adevăr o variantă de scăpare se sub acţiunea neutralizantă a anticorpilor, ceea ce reprezintă o problemă, dacă luăm în calcul eficienţa vaccinurilor. Un al doilea indiciu este legat de contagiozitate. În momentul în care în Africa de Sud s-a observat o creştere importantă a numărului de cazuri Africa de Sud tocmai ieşea din valul 4 generat de varianta Delta. Peste 60% din populaţie din Gauteng are anticorpi ca urmare a trecerii prin boală, deci pare că este o variantă cu o contagiozitate crescută care scapă de sub protecţia anticorpilor şi reuşeşte să dea infecţii atât la persoanele care au trecut prin boală, cât şi la persoanele care au fost vaccinate”, a mai declarat Gheorghiţă.

Întrebat dacă există certitudinea că noua tulpină poate duce la reinfectarea celor trecuţi prin boală sau a celor care s-au vaccinat, Valeriu Gheorghiţă a răspuns că aceasta are capacitatea de a reinfecta persoane.

„Din datele preliminare, da, se pare că are aceasta capacitate de a reinfecta persoanele care au trecut prin infecţie SARS-CoV-2 anterior, precum şi de a genera cazuri de infecţii la persoane vaccinate cu schemă completă. Dar trebuie să ţinem cont de un aspect. Persoanele care au istoric de trecere prin boala sau care au fost vaccinate sunt mult mai bine protejate în faţa formelor severe. Este puţin probabil ca la aceste categorii de persoane această variantă să genereze cazuri severe de boală. Noi estimăm că se va menţine protecţia faţă de formele severe, chiar dacă nu vom avea o protecţie ridicată faţă de infecţie. Este important să luăm în calcul şi alte măsuri de limitare a răspândirii infecţiei. (…) Ne aşteptăm ca în cazul acestei variante, Omicron, persoanele care sunt vaccinate cu schemă completă, cu atât mai mult persoanele care îşi vor efectua doza de booster pentru consolidarea răspunsului imun, vor fi protejate pentru forme severe de boală, pentru risc de îmbolnăvire”, a mai declarat Gheorghiţă.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

Publicitate decathlon.ro

În Trend