Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Proiect de lege: Veniturile din şomaj tehnic nu pot fi poprite

Avatar

Publicat

in

Deputatul USR Silviu Dehelean a iniţiat şi depus un proiect de lege care prevede că veniturile provenite din şomajul tehnic nu pot fi supuse popririlor, a anunţat marţi, printr-un comunicat, biroul de presă al parlamentarului, potrivit Agerpres.

Potrivit proiectului, indemnizaţia plătită din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mică de 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, este asimilată cu alte venituri băneşti acordate temporar, ca măsură de protecţie socială, prevăzute de Codul civil.

“Ajutoarele pentru incapacitate temporară de muncă, compensaţia acordată salariaţilor în caz de desfacere a contractului individual de muncă pe baza oricăror dispoziţii legale, precum şi sumele cuvenite şomerilor, potrivit legii, nu pot fi urmărite decât pentru sume datorate cu titlu de obligaţie de întreţinere şi despăgubiri pentru repararea daunelor cauzate prin moarte sau prin vătămări corporale, dacă legea nu dispune altfel. În acest moment, deja 500.000 de salariaţi au intrat în şomaj tehnic, urmând ca statul să acopere 75% din salariu. Mulţi dintre aceşti angajaţi au şi credite la bănci sau diferite datorii către stat. Lor li se vor adăuga alţii, pentru că suntem abia la începutul perioadei de criză de sănătate publică şi ne aşteptăm ca şi mai multe firme să îşi suspende activitatea, pe perioada pandemiei”, se arată în comunicat.

CITEȘTE ȘI: Tipul de haine pe care coronavirusul REZISTĂ cel mai mult/ STUDIU

Deputatul precizează că, pe lângă teama de îmbolnăvire, a apărut şi frica oamenilor că vor rămâne fără loc de muncă şi fără bani.

“Întrucât şomajul tehnic este o formă de protecţie socială, am considerat că sumelor provenite din această formă de ajutor trebuie să li se aplice aceeaşi regulă ca în cazul tuturor prestaţiilor sociale asupra cărora nu se pot pune popriri. Voi depune şi un amendament la OUG 30/2020 cu acelaşi conţinut. Sper ca amendamentul să fie acceptat de majoritatea din Parlament şi Guvernul PNL, mai ales în condiţiile în care toate estimările vorbesc de o perioadă prelungită a crizei de sănătate publică”, a declarat Silviu Dehelean, deputat USR de Bihor.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Vlad Voiculescu TARE ÎN CARNE VIE: anunță SCHIMBĂRI la CNAS, Agenția Națională Medicamentului

Avatar

Publicat

in

De

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a anunţat, miercuri, că se vor face schimbări în această instituţie, la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, precum şi la Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale.

“Vor fi schimbări. Există schimbări la Agenţia Naţională a Medicamentului, va fi o schimbare la CNAS. Din Ministerul Sănătăţii, secretarii de stat, din câte am înţeles, de la partidele din coaliţie unul singur îşi va continua mandatul început în Guvernul trecut. De asemenea, în alte instituţii ale statului care ţin de domeniul medical vor exista schimbări”, a declarat Voiculescu, conform Agerpres.

Citește și: FOTO Testările psihologice din Poliție, O GLUMĂ: Un polițist din IPJ Vaslui s-a fotogafiat în lenjerie de damă

El a afirmat că Alianţa USR PLUS va numi trei secretari de stat la Ministerul Sănătăţii.

“Odată cu formarea coaliţiei, există un raport între secretarii de stat”, a explicat ministrul.

Potrivit acestuia, vor fi trei secretari de stat de la USR PLUS, doi de la PNL şi unul de la UDMR.

“Nu este atributul meu să schimb secretarii de stat care au fost din partea PNL din fostul Guvern. Veţi vedea, cred că astăzi, cele trei numiri din partea USR PLUS. În doar una dintre acest numiri este cineva care a activat în cele două partide USR şi PLUS, ceilalţi sunt ceea ce am putea numi tehnocraţi specialişti care s-au alăturat şi ocupă o demnitate publică pentru că sunt cel mai bine pregătiţi pentru aceasta. În privinţa celorlalţi, (…) atributul celor două partide, PNL şi UDMR, sigur că am şi eu un cuvânt de spus. Mai degrabă, asupra atribuţiilor şi asupra eligibilităţii unui anumit membru. Deci, nu eu voi schimba ceilalţi secretari de stat şi, mai degrabă, aştept numirile din partea celor două partide”, a explicat ministrul Sănătăţii.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Coreea de Nord aplică pedepse aspre celor care accesează presa străină sau vorbesc în dialect sud-coreean

Avatar

Publicat

in

De

Coreea de Nord aplică amenzi mari sau pedepse cu închisoarea celor prinşi că accesează materiale de divertisment din Coreea de Sud sau imită modul de a vorbi al sud-coreenilor, semnalează Reuters miercuri, potrivit AGERPRES.

La sfârşitul anului trecut, Phenianul a adoptat o lege privind “gândirea anti-reacţionară”, iar săptămâna aceasta au apărut detalii despre noul act normativ în Daily NK, un site de internet din Seul care preia surse din Coreea de Nord.

Legea prevede amenzi pentru părinţii copiilor care încalcă interdicţii. Cei prinşi cu presă din Coreea de Sud pot fi închişi până la 15 ani în lagăre. Sunt pedepsite producţia şi distribuţia de materiale pornografice, utilizarea televizoarelor, radiourilor, computerelor, telefoanelor mobile străine şi a altor dispozitive electronice neînregistrate.

Revista Rimjin-gang, publicată în Japonia şi dispunând de asemenea de surse nord-coreene, a scris luna aceasta că noua lege interzice şi vorbirea sau scrierea în stil sud-coreean. Citând presupuse remarci scrise ale liderului Coreei de Nord, Kim Jong Un, publicaţia arată că acesta a criticat folosirea uzuală în Coreea de Sud a unor termeni cum ar fi “oppa” (frate mai mare) sau “dong-saeng” (soră mai mică) pentru adresarea către persoane cu care vorbitorul nu este înrudit.

Citește și: Comisia Europeană a decis: Vaccinarea rămâne voluntară şi nu vor fi limitări de drepturi pentru cei care o refuză

Reuters nu a reuşit să verifice independent aceste ştiri.

Daily NK mai susţine că oricine este prins că importă materiale interzise din Coreea de Sud este pasibil de închisoare pe viaţă, iar cei care importă volume mari de conţinut din Statele Unite sau din Japonia pot fi condamnaţi la moarte.

Noua lege pare să înăsprească pedepsele şi restricţiile, apreciază Sokeel Park, reprezentant al mişcării de sprijin pentru transfugi Libertate în Coreea de Nord. El crede că accentul pe materialele sud-coreene subliniază îngrijorarea guvernului de la Phenian faţă de influenţa insidioasă a Coreei de Sud, democratică şi mai bogată decât Nordul. “Totul vine în sprijinul acestei foarte vechi sensibilităţi faţă de derutarea şi desprinderea, în special a tinerilor, de glorioasa revoluţie socialistă prin distragerea cu ajutorul acestei influenţe foarte atrăgătoare, dar corupte”.

Tae Yong-ho, primul transfug nord-coreean ales în parlamentul de la Seul, consideră că accesul limitat, dar în creştere la informaţii, inclusiv prin traficul de frontieră cu China, a produs schimbări subtile în Coreea de Nord, unde este permisă numai presa de stat, care se concentrează asupra creşterii prestigiului lui Kim. “Ziua, poporul strigă ‘trăiască Kim Jong Un!’, dar noaptea toţi se uită la drame şi filme sud-coreene”, a declarat Tae într-un interviu la conferinţa Reuters Next din 11 ianuarie.

Kim a promis la recentul congres al partidului comunist nord-coreean că se vor extinde reţelele wireless, limitate din exterior, şi va creşte calitatea emisiunilor de televiziune şi radio, pentru a oferi servicii mai bune publicului. “Este necesară readaptarea sistemelor de transmitere prin cablu şi a emisiunilor de televiziune, să se aducă tehnologia respectivă la un nivel mai ridicat şi să se asigure toate condiţiile pentru ca toţi, în toată ţara, de la oraşe până la satele de munte îndepărtate să se bucure de o viaţă culturală şi emoţională mai bună”, a spus conducătorul Coreei de Nord.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend