Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

Proiect adoptat de Guvern: Instanțele de judecată să funcționeze după reguli noi în timpul stării de alertă

Avatar

Publicat

in

Instanțele de judecată vor funcționa după reguli speciale, pentru a preveni și combate efectele pandemiei de coronavirus, se arată într-un proiect de lege care a fost adoptat în ședința de miercuri a Guvernului. Documentul stabilește o serie de reguli de procedură atât pentru cauzele civile, cât și pentru cele penale.

Potrivit propunerii legislative, care, după ce a primit acordul Executivului aseară, se îndreaptă acum către votul din Parlament, în cauzele civile, cu acordul părților, instanțele judecătorești vor putea hotărî ca ședințele de judecată să se desfășoare prin mijloace de comunicare la distanță. În acest caz, citația va cuprinde mențiunea că ședința de judecată se va desfășura online, precum și modalitatea tehnică de acces și de autentificare.

Echipamentele audiovideo necesare vor fi asigurate de instanța în a cărei circumscripție este situată localitatea în care se află părțile, dacă acest lucru este posibil.

Apoi, cel care asistă sau reprezintă partea va putea participa la ședința de judecată desfășurată la distanță chiar fără a fi prezent fizic lângă parte.

Proiectul de lege mai stabilește faptul că, având în vedere situația epidemiologică, termenele de judecată vor putea fi stabilite de la o zi la alta sau chiar în aceeași zi. În plus, lista proceselor întocmită pentru fiecare ședință de judecată va cuprinde și intervalele orare orientative pentru strigarea fiecărei cauze.

Apoi, comunicarea actelor de procedură se va face prin telefax, poștă electronică sau prin alte mijloace ce asigură transmiterea actului și confirmarea primirii acestuia. De asemenea, cererile de chemare în judecată, căile de atac, precum și orice alte acte de procedură adresate instanței se vor putea transmite electronic.

Nu în ultimul rând, dacă una dintre persoanele parte din proces se află în carantină sau izolare din cauza epidemiei de coronavirus (sau dacă e spitalizată), se va putea amâna judecarea cauzei respective, pe bază de cerere.

Regulile ce vor fi aplicate cauzelor penale

Potrivit proiectului de lege, persoanele private de libertate vor putea fi audiate prin videoconferință la locul de deținere, fără acordul acestora.

Celelalte persoane cercetate penal, dar care nu sunt private de libertate, vor putea fi audiate prin videoconferință, dacă-și dau acordul. De asemenea, și în acest caz citația va cuprinde mențiunea că audierea se face prin videoconferință, modalitatea în care se va realiza aceasta, data și ora.

Spre deosebire de regulile stabilite în cauzele civile, de această dată audierea va trebui înregistrată.

Nu în ultimul rând, dacă, din cauza pandemiei de coronavirus, un parchet nu va putea funcționa, atunci cauza respectivă va putea fi trimisă la un alt parchet egal în grad. În mod similar, același lucru se va întâmpla dacă o instanță de judecată nu-și va putea continua activitatea – se va desemna o altă instanță de același grad care să soluționeze cauza.

Aceste măsuri ar urma să se aplice pe durata stării de alertă precum și pentru o perioadă de 30 de zile de la încetarea acesteia.

Atenție! Proiectul de lege nu se aplică momentan. Ca să intre în vigoare, acesta trebuie adoptat de Parlament, promulgat de președintele statului și publicat în Monitorul Oficial.

Comenteaza cu profilul de FB

ACTUAL

Prima reacție a lui Călin Popescu-Tăriceanu, după ce DNA l-a pus sub inculpare: ‘Acest dosar este unul eminamente politic’

Avatar

Publicat

in

De

Fostul președinte al Senatului și lider al Partidului ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, declară că dosarul în care este pus sub inculpare de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) este unul „eminamente politic”.

”Interesantă decizia DNA de a face public conținutul fiecărui act procedural pe care îl derulează în dosarul de presupusă mită! Ar fi fost bine dacă ar proceda la fel și cu ancheta celor 6 case ale dlui Iohannis sau cu șpăgile luate de fruntașii partidelor de guvernământ! Dar la noi, ca la nimeni, legea e pentru unii mumă și pentru alții ciumă!

În condițiile în care ancheta penală nu este publică (valabil și pentru DNA, dar la ei nu se aplică!), pot doar să vă asigur că acest dosar este unul eminamente politic. Nu există nici o probă cu privire la vreo mită, ci doar o poveste a unor procurori obedienți! Aceștia refuză să constate că:

1. Guvernul pe care l-am condus a adoptat o serie de HG-uri pentru ca România să intre în legalitate, în condițiile în care administrația centrală și locală folosea în mod fraudulos licențe software Microsoft. Adoptarea acestor HG-uri nu a fost urmată de vreo plată către deținătorii licențelor.

2. PNL a avut mai multe contracte de consultanță în perioada 2007-2008 în totală transparență și legalitate, care au fost plătite de către partid și de nimeni altcineva.

Cred că o dovadă clară că acest dosar este o făcătură este viteza de desfășurare. Este de bun simț, ca să nu mai vorbesc de obligații procedurale, ca trecerea de la statutul de suspect la cel de inculpat să se facă în urma administrării unor probe suplimentare ori, în cazul meu, procurorul nu a venit cu nici o probă suplimentară care să justifice inculparea. Mai degrabă pare că e o comandă politică “de a mă face”, cum aud că se vorbește pe culoarele puterii!

Nu este prima dată când o putere politică încearcă să-mi pună căluș printr-o înscenare judiciară. A fost “operațiunea Sterling”, urmată de procesul cu așa zisă declarație mincinoasă, și acum asta! Așa cum le-am câștigat pe toate până acum, o să-l câștig și pe acesta, și pe toate celelalte pe care bănuiesc că le dospesc!

Să fie clar: telejustitia nu este justiție, ci doar o revenire la perioada bolșevică în care nu judecau magistrații ci tribunalele poporului! Nu asta este calea pe care justiția din România trebuie să meargă!”, a scris Călin Popescu-Tăriceanu pe Facebook.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Ion Cristoiu: ‘Avocatul Poporului al UE investighează secretizarea contractelor CE cu companiile producătoare de vaccinuri anti-COVID-19’

Avatar

Publicat

in

De

Jurnalistul și publicistul Ion Cristoiu atrage atenția asupra faptului că ”Ombudsmanul European a declarat vineri că investighează secretizarea cu care executivul Uniunii Europene se ocupă de contractele de furnizare a vaccinurilor COVID-19”.

”Vineri, 22 ianuarie 2021, Reuters a difuzat sub titlul EU Commission investigated over secrecy of COVID-19 contracts următoarea depeșă:

„Ombudsmanul European a declarat vineri că investighează secretizarea cu care executivul Uniunii Europene se ocupă de contractele de furnizare a vaccinurilor COVID-19.
Uniunea Europeană a plătit în avans aproximativ 2,5 miliarde de euro (3 miliarde de dolari) pentru a asigura aproape 2,3 miliarde de doze de vaccinuri candidate sau aprobate de la șase companii. Prețurile, condițiile de livrare și alte clauze cheie sunt confidențiale.

«Tocmai am deschis o anchetă asupra refuzului Comisiei de a oferi publicului acces la documente privind achiziționarea de vaccinuri împotriva COVID-19», a declarat o purtătoare de cuvânt a Ombudsmanului Uniunii Europene.

Comisia blocului comunitar, care co-administrează alături cu reprezentanții statelor UE discuțiile cu producătorii de vaccinuri, a declarat că confidențialitatea este importantă pentru a permite Uniunii Europene să încheie înțelegeri mai bune cu companiile. Comisia nu a oferit nicio declarație specifică, dar a declarat că va coopera cu Ombudsmanul.

Corporate Europe Observatory, un grup de campanie, a cerut accesul la contractul semnat cu AstraZeneca, primul sigilat de UE, cît și la documentele legate de negocierile privind vaccinurile. Comisia a refuzat prima solicitare și nu s-a decis cu privire la cea de-a doua, a afirmat ombudsmanul.

„Avînd în vedere interesul public semnificativ cu privire la această chestiune, solicit Comisiei să emită, cît mai curînd posibil și cel tîrziu pînă la 11 februarie 2021, o decizie de confirmare cu privire la ambele cereri de acces”, a scris Ombudsmanul într-o scrisoare adresată vineri executivului Uniunii Europene.

Orice cetățean al UE poate face apel la Ombudsman să investigheze o instituție a UE pe motiv de administrare defectuoasă. Cererile de divulgare a documentelor pot fi respinse de instituțiile UE în cazul în care publicarea unor informații este considerată împotriva interesului public.

Ca urmare a presiunilor parlamentarilor UE, la începutul acestei luni, Comisia a făcut publică o versiune redactată a contractului de vaccinare COVID-19 încheiat cu firma germană de biotehnologie CureVac.”

Ombudsmanul European e corespondentul în UE al Avocatului Poporului în România. Declanșarea investigației a fost comentată pe larg în presa europeană printre altele și ca un fapt de senzație:
Ombudsmanul European a avut cutezanța de a intra pe un teritoriu protejat de secrete, dar deja suspectat de mulți cetățeni ai UE, mai ales după ce firmele care produc Vaccin, beneficiare ale unor contracte fabuloase din partea UE, au redus distribuirea dozelor de vaccin încălcînd contractul și mai ales producînd mari probleme statelor membre ale UE angajate total în vaccinare.

La noi, în spațiul moldo-valah, știrea a trecut neobservată. A binevoit s-o pună pe fluxul de informații trimis redacțiilor abonate Agerpres, care s-a mulțumit, totuși, cu traducerea materialului. E și asta ceva, dacă ne gîndim la dezinteresul total al opiniei publice de la noi față de ce se întîmplă dincolo de granițele țării. Reuters a întocmit materialul după ce a văzut pe pagina instituției Ombudsmanului – European Ombudsman – cele două cazuri deschise împotriva UE în chestiunea Vaccinului: 85/2021, deschis vineri, 22 ianuarie 2021, și 86/2021, deschis vineri, 22 ianuarie 2021.

Cu excepția cristoiublog.ro, nici un site, nici o televiziune, nici un blog n-a preluat știrea, oferită mură-n gură de Agerpres. Despre comentarea ei în presă sau despre semnalarea ei de către un partid (AUR, formațiune care se pretinde atentă la miș-maș-urile de la Bruxelles, n-a avut nici o reacție, sigur fiind că habar n-a avut de știre).

La textul postat de Cora Muntean și pe Facebook Renate Weber a scris următorul comentariu:

„Nu e prima dată cînd Emily O’Reilly face anchetă serioasă privind diferite lucruri total nelalocul lor în Comisie. Acum trei-patru ani a găsit niște nereguli uriașe privind felul în care Martin Selmayr a ajuns în 24 de ore din șef de cabinet al lui Junker secretar general adjunct al Comisiei și apoi Secretar general. (Un raport de cîteva sute de pagini, documentat ca la carte.) Alți candidați dispărînd prin miracol (fiind numiți de el în alte poziții importante). În 24 de ore. Junker însuși a rămas tablou, habar neavînd de cel care era de facto conducătorul Comisiei Europene. Și? Nimic. În ciuda susținerii parlamentului european nu s-a întîmplat nimic. Pentru mai puțin de atît miniștri la București au fost investigați de DNA și dați afară ca miniștri. Astăzi Selmayr este ambasadorul UE la Viena.

La cum o știu, ea va face o investigație serioasă! Deși o să fie o problemă dacă nu va primi documente de la Comisie. Vom vedea. Emily O’Reilly trebuie susținută, chiar dacă deranjează. Sau tocmai de aceea!”

Am încredere în judecățile de valoare ale Renatei Weber. De altfel, în aprecierea acțiunii declanșate de Emily O’Reilly își spune cuvîntul și faptul că în această femeie îndrăzneață, care-și ia în serios rolul de avocat al Poporului în cadrul UE, Renate Weber, cel mai bun avocat al Poporului din postdecembrism, se regăsește pe ea, în luarea în serios a funcției, în lupta dusă cu Coaliția de Guvernare, care și-ar dori un Avocat al Poporului dispus să-și fructifice sinecura și prin asta destul de ocupat cu halitul și digestia pentru a mai observa ce miș- maș-uri face Puterea.

Postarea domniei sale la articolul despre investigația declanșată de Ombudsmanul european mi-a atras atenția asupra personajului numit Emily O’Reilly.

Emily O’Reilly e o jurnalistă irlandeză devenită Ombudsman european la 1 octombrie 2013. A lucrat ca jurnalistă pe politic la Irish PressSunday TribuneSunday Times. A obținut premii precum Jurnalista anului și Femeia jurnalistă a anului. În 2003, pleacă din presă pentru a deveni prima femeie avocat al Poporului în Republica Irlanda.

Acțiunea declanșată de Ombudsmanul european are toate datele pentru a fi un moment istoric. Spre uluirea multora, statele membre UE au dat mandat Comisiei Europene să încheie poate cele mai dubioase contracte din istoria continentului. Semnele că e ceva în neregulă cu aceste contracte s-au văzut mai întîi din secretomania care le înconjoară. Au venit apoi întrebări privind prețul. Cine l-a stabilit și cum l-a stabilit? În ultimele zile suspiciunile că e vorba de o uriașă afacere s-au adîncit în clipa cînd statele UE au început să se confrunte cu scăderea producției de vaccin. Președintele Consiliului European susține c-a bătut cu pumnul în masă amenințînd cu masive represalii. Pe companiile respective, care ar putea cumpăra Comisia Europeană cu președintă cu tot, le doare în cot”, conform cristoiublog.ro.

Citește și:

Vești importante pentru mii de români: Cine se implică în acest tip de proiect poate obține venituri considerabile

Lovitură pentru locuitorii din Sectorul 1! Clotilde Armand vrea să crească de 8 ori această taxă! Proiectul aflat în dezbatere până în această săptămână

Doctorul Răzvan Constantinescu, jignit la magazin: ‘Nu-l serviți pe boul ăsta dacă nu are mască! Și mai e și medic!’

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend