Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Program de guvernare: USR dorește continuarea debirocratizării fondurilor europene

Publicat

in

USR propune în programul de guvernare continuarea debirocratizării fondurilor europene şi organizarea rapidă a cadrului de implementare a Planului Naţional de Rezilienţă.

Astfel, se are în vedere eliminarea “zecilor de dosare” şi a hârtiilor tipărite şi raportare electronică, automatizarea procesării cererilor de rambursare din aplicaţia MYSMIS (Ministerul de resort va aplica la fondurile din PNRR pentru automatizarea proceselor şi va ajuta beneficiarii în scrierea cererilor cu ajutorul roboţilor), crearea unei biblioteci a beneficiarului în contul de MYSMIS pe categorii, interoperabilitate MySMIS cu alte baze de date (SEAP, ONRC, Registrul Asociaţiilor şi Fundaţiilor, MAI), execuţie bugetară automată în MYSMIS pe fiecare proiect (cu sumele totale din buget, sumele cheltuite şi sumele disponibile pe fiecare linie bugetară) şi extinderea procedurii costurilor simplificate la toate programele operaţionale.

USR semnalează că, potrivit Mecanismului de implementare şi control aprobat de către Comisia Europeană ca Anexă la PNRR în perioada imediat următoare, pentru a putea asigura îndeplinirea ţintelor asumate pentru trimestrul 4 din 2021, respectiv pentru a putea transmite prima cerere de plată la sfârşitul trimestrului 2 din 2022 sunt urgenţe (termen 15 noiembrie): adoptarea legislaţiei naţionale şi a cadrului procedural pentru implementarea PNRR (mecanisme de implementare, fluxuri financiare, control şi HG norme de aplicare, proceduri interne pentru Sistemul de Management şi Control, ghiduri de accesare,) crearea sistemului informatic al PNRR, operaţionalizarea structurii de coordonare a PNRR din cadrul MIPE – Direcţia Generală PNRR – transferuri, mutări, precum şi reluarea concursurilor întrerupte la începutul lunii septembrie, desemnarea/crearea structurilor MIPE pentru implementarea componentelor aflate în responsabilitatea MIPE.

Începerea implementării măsurilor din PNRR aflate în responsabilitatea MIPE are ca termen data de 1 decembrie 2021.

O altă măsură în domeniul fondurilor europene vizează programarea fondurilor de coeziune 2021-2027. Pentru încadrarea într-un calendar care să permită începerea implementării programelor operaţionale aferente perioadei 2021-2027, este urgentă, potrivit documentului, finalizarea negocierilor cu Comisia Europeană pentru: definitivarea şi transmiterea spre aprobare a Programelor Operaţionale (termen: 15 decembrie pentru Programul Operaţional Incluziune şi Demnitate Socială, Programul Operaţional Educaţie şi Ocupare, Programe Operaţionale Regionale şi Programul Operaţional Asistenţă Tehnică, Programul Operaţional Transport şi 1 martie 2022 pentru Programul Operaţional Dezvoltare Durabilă, Programul Operaţional Tranziţie Justă şi Programul Operaţional Creştere Inteligentă, Digitalizare şi Instrumente Financiare); definitivarea şi transmiterea propunerilor pentru cele 3 ITI-uri agreate cu Comisia Europeană COM (termen: 15 decembrie 2021) şi îndeplinirea condiţiilor favorizante (termen: 15 decembrie 2021).

Urgenţe sunt considerate şi adoptarea legislaţiei naţionale pentru reglementarea mecanismelor de implementare şi a fluxurilor financiare, respectiv a legislaţiei pentru controlul şi recuperarea cheltuielilor neeligibile (termen: 30 noiembrie 2021), adoptarea legislaţiei necesare pentru definitivarea statutului de AM-uri a celor 8 ADRuri care vor gestiona Programele Operaţionale Regionale (termen: 15 decembrie 2021), finalizarea procesului de reorganizare a MIPE (inclusiv reluarea concursurilor întrerupte la începutul lunii septembrie) pentru a putea asigura structura administrativă şi instituţională în vederea operaţionalizării AM-urilor aferente perioadei 2021-2027

(termen: 1 martie 2022).

Autorităţile de Management actuale din MIPE vor rămâne (cu excepţia viitoarei AM Transport) şi vor gestiona programele operaţionale viitoare, astfel: AM POCU va gestiona Programul Operaţional Incluziune şi Demnitate Socială şi Programul Operaţional Educaţie şi Ocupare, AM POC va gestiona Programul Operaţional Creştere Inteligentă, Digitalizare şi Instrumente Financiare, AM POIM va gestiona Programul Operaţional Dezvoltare Durabilă, Programul Operaţional Sănătate şi Programul Operaţional Tranziţie Justă.

USR semnalează că urgente sunt şi emiterea şi aprobarea Ghidurilor de finanţare (termen: 30 iunie 2022) şi acreditarea sistemelor de management şi control pentru AM aferente PO 2021-2027 (termen: 31 decembrie 2022), informează Agerpres.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame

NATIONAL

LiveTEXT România – Olanda, în Grupa Principală II de la CM de handbal feminin (de la ora 16:30)

Publicat

in

De

Naționala României are parte de un debut “de foc” în Grupele Principale ale Campionatului Mondial de handbal feminin din Spania. Tricolorele pregătite de Adrian Vasile se duelează joi cu Olanda, campioana mondială en-titre. Meciul de la Castello începe de la ora 16:30 și este transmis în format LiveText pe HotNews.ro.

  • Partida poate fi urmărită în direct pe DigiSport, LookTV și Telekom Sport.

România – Olanda, livetext în Grupa Principală II (CM de handbal feminin)

Programul meciurilor României

9 decembrie: România vs Olanda / ora 16:30 – Castello

11 decembrie: România vs Puerto Rico / ora 16:30 – Castello

13 decembrie: România vs Suedia / 19:00 – Castello

Grupa Principală II, clasament:

1. Norvegia (79-40) 4 puncte

2. Olanda (86-46) 3

3. Suedia (79-41) 3

4. România (60-50) 2

5. Kazakhstan (35-84) 0.

6. Puerto Rico (25-103) 0.

De știut:

  • Primele două clasate din Grupele Principale se vor califica în sferturile de finală, care vor avea loc în 14-15 decembrie, iar câştigătoarele vor evolua în semifinale, în 17 decembrie.
  • La ultima ediţie a CM (din 2019), tricolorele s-au clasat pe locul 12.
  • România are în palmaresul participărilor la CM patru medalii: aur (1962), argint (1973 şi 2005) şi bronz (2015).
  • România a bifat a 25-a prezență la turneul final mondial, fiind în continuare singura națională care a participat la toate edițiile.
  • Turneul final este găzduit în 4 orașe: Granollers (Palau d’Esports de Granollers – 5685 locuri), Lliria (Poliesportiu Pla de L’Arc – 4200 locuri), Castello (Pabellón Ciutat de Castelló – 5263 locuri) și Torrevieja (Palacio de los Deportes de Torrevieja – 4500 locuri).

Lotul României la CM 2021

Adrian Vasile nu se va putea baza pe serviciile Cristinei Neagu, cea mai bună handbalistă a României retrăgându-se temporar de la prima reprezentativă.

Portari: Iulia Dumanska, Diana Ciucă, Daciana Hosu

Extreme stânga: Ana Maria Tănasie, Nicoleta Dincă, Alexandra Dindiligan

Extreme dreapta: Laura Moisă

Interi stânga: Anca Polocoșer, Sorina Tîrcă, Bianca Bazaliu, Bianca Harabagiu

Interi dreapta: Alina Ilie, Ana Maria Savu

Centri: Mădălina Zamfirescu, Cristina Laslo, Andreea Rotaru, Andreea Popa

Pivoţi: Crina Pintea, Lorena Ostase, Alexandra Subțirică Iovănescu.

Antrenor: Adrian Vasile.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult

NATIONAL

Ultima etapă a programului ‘Rabla pentru electrocasnice’ demarează vineri. Se pot achiziționa aspiratoare, uscătoare de rufe sau aparate de aer condiționat

Publicat

in

De

Etapa a III-a a sesiunii de iarnă a programului “Rabla pentru electrocasnice demarează vineri, de la ora 10:00, iar românii pot aplica pentru vouchere destinate achiziţionării de aparate de aer condiţionat, uscătoare de rufe şi aspiratoare, potrivit informaţiilor publicate, joi, pe Facebook, de Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM), conform agerpres.

Bugetul alocat acestei etape este de şase milioane de lei.
Valoarea voucherelor este după cum urmează: 400 de lei – pentru aparate de aer condiţionat, inclusiv aparate de aer condiţionat portabile, cu eficienţă energetică la răcire cel puţin A++; 400 lei – pentru uscătoare de rufe cu eficienţă energetică cel puţin A++; 200 de lei – pentru aspiratoare cu un consum de energie mai mic de 43 kWh/an.

Conform AFM, finanţarea nu poate depăşi 50% din valoarea echipamentelor comercializate prin program, iar voucherele se pot genera până pe data de 16 decembrie 2021, ora 23:59, sau până la epuizarea bugetului alocat acestei etape.

“Având în vedere că în ediţia precedentă, în etapele de selectare a voucherelor, bugetul a fost rezervat integral, ulterior fiind utilizate doar 55% din voucherele rezervate şi ţinând seama de faptul că bugetul alocat este limitat, vă rugăm să generaţi vouchere doar dacă aveţi intenţia de a le utiliza pentru achiziţionarea electrocasnicelor selectate. Reamintim că voucherul este nominal şi netransmisibil şi nu poate fi utilizat decât de persoana căreia i-a fost emis, în urma înscrierii în aplicaţia informatică”, precizează AFM.

Programul “Rabla pentru electrocasnice” – ediţia 2021 a avut alocat un buget de 75 de milioane de lei, din care 34 de milioane de lei pentru sesiunea din perioada sărbătorilor de iarnă.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

Publicitate decathlon.ro

În Trend