Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Procurorii ruși cer 9 ani de închisoare pentru disidentul Ilia Iașin din cauza „discreditării” armatei

Publicat

in

Parchetul rus a cerut luni nouă ani de închisoare împotriva opozantului încarcerat Ilia Iaşin, au declarat susţinătorii acestui critic vechi al Kremlinului, judecat pentru că a denunţat ofensiva din Ucraina, relatează AFP și News.ro.

Opozantul Ilia Iaşin, judecat în RusiaFoto: Alexander NEMENOV / AFP / Profimedia

„Procurorul a cerut nouă ani de privare de libertate”, a spus echipa lui Iaşin într-un mesaj postat pe reţelele sociale. Activistul, în vârstă de 39 de ani şi arestat în luna iunie, este acuzat că a „răspândit informaţii false” despre acţiunile armatei ruse în Ucraina „incitând la ură”, infracţiune pedepsită cu 10 ani de închisoare.

El este acuzat că a denunţat în timpul unei intervenţii live pe YouTube „uciderea civililor” în oraşul ucrainean Bucea, de lângă Kiev, unde armata rusă a fost acuzată de abuzuri, pe care Moscova le neagă.

Arestul nu l-a împiedicat să continue să critice autorităţile într-o manieră acerbă şi să denunţe intervenţia militară în Ucraina.

La începutul lunii noiembrie, Iaşin i-a acuzat pe judecătorii ruşi că sunt „slujitori” puterii şi că îi conferă lui Vladimir Putin ”un sentiment de impunitate”.

El este urmărit penal pe baza unor articole din codul penal introduse la scurt timp după declanşarea ofensivei ruse în Ucraina şi care îi pedepsesc pe cei care„discreditează” armata sau „publică informaţii false” despre ea.

Aceste texte sunt vagi şi sfera lor de aplicare este foarte largă.

Ilia Iaşin, care şi-a început activitatea foarte tânăr în anii 2000, a fost apropiat de adversarul Boris Nemţov, asasinat în 2015, dar şi de activistul anticorupţie Alexei Navalnîi.

Urmărește ultimele evoluții din a 285-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Nebunia din Herson se extinde: S-a emis alertă de raid aerian în toată Ucraina

Publicat

in

Alarmele de raid aerian au sunat, marţi dimineaţă, pe întreag teritoriul Ucrainei. Potrivit datelor disponibile pe site-ul www.alerts.in.ua, la ora 11:28, toate regiunile ucrainene au fost vizate de alerte de raid aerian. Deocamdată, nu există informaţii suplimentare şi nici comentarii din partea autorităţilor.

Citeste mai mult

NATIONAL

Burduja: Gov’t to pass data management and storage framework in government cloud platform

Publicat

in

The Government will regulate, through a decision, the data management and storage framework in the government cloud platform, so that by 2026 at least 30 institutions „migrate” to this cloud, Minister of Research, Innovation and Digital Transformation Sebastian Burduja stated, told Agerpres.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend