Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Procesul celui mai cunoscut deţinut politic din Egipt, Alaa Abdel-Fattah, a început luni la un tribunal special din Cairo

Publicat

in

Procesul celui mai cunoscut deţinut politic din Egipt, Alaa Abdel-Fattah, figură centrală a revoltei din 2011, şi al altor doi militanţi a început luni la un tribunal special din Cairo, a anunţat avocatul lui Abdel Fattah pentru AFP.

După mai mult de doi ani în care s-a aflat în detenţie, Abdel-Fattah a fost oficial inculpat, împreună cu avocatul său de atunci Mohamed al-Baqer şi bloggerul Mohamed Ibrahim, alias Oxygen, pentru “difuzare de informaţii false şi zvonuri în interiorul ţării şi în străinătate”, a precizat Khaled Ali.

Tribunalul corecţional de urgenţă al Siguranţei Statului din estul capitalei Cairo a amânat apoi audierea pentru 1 noiembrie din raţiuni de procedură, potrivit avocatului său.

Supranumit “icoana revoluţiei” care l-a alungat în 2011 de la putere pe fostul preşedinte Hosni Moubarak, Abdel-Fattah, deţinut în izolare, a fost transferat “singur într-un camion blindat” din închisoarea de maximă securitate Tora la tribunal, potrivit unui mesaj scris pe Twitter de către sora sa Mona Seif.

Apărarea nu a avut acces la elementele din dosar, a adăugat ea, denunţând dorinţa autorităţilor de a “finaliza (această afacere) rapid la un tribunal special ale cărui verdicte nu pot fi contestate în apel”.

Potrivit familiei sale, Abdel-Fattah, care a stat în trecut în total şapte ani în spatele gratiilor, începând din 2013, a exprimat gânduri sinucigaşe în timpul ultimei audieri pentru reînnoirea detenţiei sale, la mijlocul lui septembrie. Mona Seif a afirmat totodată că el părea luni “mai bine din punct de vedere psihologic”.

Abdel-Fattah şi avocatul său Baqer au fost plasaţi în detenţie în urma unui mare raid care a avut loc în septembrie 2019 după rarele manifestaţii împotriva preşedintelui Abdel Fattah al-Sissi.

Amnesty International a denunţat “condiţiile crude, inumane şi degradante” în care sunt deţinuţi cei doi, care au fost incluşi pe lista “teroristă” a Egiptului la sfârşitul lui 2020, potrivit Agerpres.ro.

Ibrahim, fondatorul blogului Oxygen Egypt, a fost şi el arestat în 2019 după ce a publicat pe social media înregistrări video cu manifestaţiile antiguvernamentale, potrivit Amnesty International.

După ce a ajuns la putere în urmă cu opt ani, Al-Sissi a declanşat o reprimare fără cruţare a oricărei opoziţii. Potrivit unor ONG-uri, Egiptul numără circa 60.000 de deţinuţi de opinie.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame

NATIONAL

​Patronii de restaurante cer Guvernului să prelungească funcționarea localurilor în București

Publicat

in

De

Patronii de restaurante membri ai organuzației HORA solicită, „de urgență”, Guvernului Ciucă, ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, și prefectului Capitalei, Georgiana Văcaru, să permită prelungirea funcționării localurilor din București în luna decembrie, considerată „cea mai bună lună” pentru sectorul HoReCa, „o gură de aer pentru industria cea mai încercată și afectată financiar”.

Citește mai departe și comentează pe StartupCafe.ro…

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult

NATIONAL

VIDEO Un deputat din Letonia a fost arestat după ce a pornit o campanie anti-vaccinare. Momentul în care e ridicat de poliție dintr-o benzinărie

Publicat

in

De

Un membru al parlamentului leton, Aldis Gobzems, care s-a remarcat în ultima vreme prin manifestaţiile organizate împotriva vaccinării anti-COVID-19, a fost arestat luni după ce şi-a pus în practică intenţia de a începe o astfel de campanie de protest la nivel naţional, relatează agenţia EFE, citată de Agerpres.

Gobzems îşi propusese să parcurgă Letonia într-un autobuz de propagandă anti-vaccinistă cu mesaje care să îndemne la interzicerea oricărei vaccinări obligatorii, dar şi cu mesaje împotriva premierului Krisjanis Karins şi preşedintelui Egils Levits.

Deputatul a fost reţinut luni de poliţie la o benzinărie în oraşul Tukums. Imagini distribuite pe reţelele de socializare îl arată cum este urcat încătuşat într-o dubă a poliţiei, în timp ce un mic grup de susţinători ai săi protestează.

El fusese deja exclus de la lucrările parlamentului după ce a refuzat să prezinte certificatul de vaccinare.

Printre acţiunile sale cele mai controversate s-a evidenţiat publicarea pe reţelele de socializare a unei fotografii proprii cu Steaua lui David pe care numeroşi evrei au fost forţaţi de nazişti să o poarte în timpul Holocaustului. Aldis Gobzems a dorit astfel să protesteze împotriva certificatului de vaccinare, obligatoriu în Letonia pentru accesul în marile centre comerciale, în cinematografe, teatre sau la evenimente publice.

Deputatul leton a convocat până în prezent mai multe manifestaţii anti-vaccinare, la unele participând mii de persoane, într-o ţară ce numără mai puţin de două milioane de locuitori. Următoarea manifestaţie pe care o planificase era programată pe 13 decembrie, pentru aceasta el îndemnându-şi simpatizanţii să ridice o tabără în apropierea palatului prezidenţial din capitala Riga.

Aldis Gobzems, de profesie avocat, a căpătat notorietate după ce a reprezentat la proces familiile victimelor prăbuşirii plafonului unui supermarket în noiembrie 2013, accident soldat cu 54 de morţi.

El a intrat în 2018 în partidul conservator KPV, creat în 2016 şi care o perioadă a susţinut guvernul, dar care în final s-a destrămat din cauza unor conflicte interne.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

Publicitate decathlon.ro

În Trend