Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Procedură unică în vestul ţării de diagnosticare a cancerului pulmonar – la Spitalul de Boli Infecţioase ‘Victor Babeş’

Publicat

in

Pneumologii Spitalului de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie ”Dr. Victor Babeş” din Timişoara folosesc o procedură unică în vestul ţării de diagnosticare a cancerului pulmonar, cu ajutorul unui dispozitiv ultraperformant, pentru realizarea biopsiilor în timpul endoscopiilor bronşice, potrivit Agerpres.

Metoda numită criobiopsie este una ultramodernă şi asigură o diagnosticare mai uşoară şi corectă folosind ţesut îngheţat la -89 de grade Celsius.

Coordonatorul Compartimentului endoscopie bronşică al Spitalului „Victor Babeş” Timişoara, pneumolog Emanuela Vaştag, a declarat, marţi, că aparatul este prevăzut cu o sondă cu ajutorul căreia este îngheţat ţesutul pulmonar suspect, dintr-o anumită zonă şi mai apoi extras. Dispozitivul foloseşte dioxid de azot care produce, la capătul fibrei, o scădere bruscă a temperaturii de până la -89 de grade Celsius, iar procedura are mai multe avantaje.

„Endoscopia bronşică cu criobiopsie este o metodă mai puţin invazivă, bine tolerată, nedureroasă şi rapidă comparativ cu biopsia chirurgicală. Un alt avantaj este că această sondă specială, care este introdusă printr-un canal al bronhoscopului, poate ajunge mai uşor la leziunea suspectă, chiar dacă aceasta este localizată în periferia plămânului, spre deosebire de pensele de biopsie care pot fi mult mai greu utilizate în aceste zone. Nu în ultimul rând, ţesutul pulmonar extras după îngheţare este mult mai mare decât cel obţinut prin biopsia cu pensă, putând ajunge chiar şi la diametre de 1 centimetru. Astfel, ‘piesa’ este mult mai mare şi randamentul diagnosticului este unul mai ridicat şi se pot efectua mai uşor markerii tumorali care ghidează tipul de terapie oncologică necesară”, a explicat dr. Emanuela Vaştag, într-un comunicat remis, marţi, AGERPRES.

Dispozitivul care realizează criobiopsia se foloseşte cel mai adesea în cazul pneumopatiei interstiţiale difuze (PID). Sunt peste 200 de subtipuri ale acestei maladii care afectează plămânii şi care au simptome apropiate, dar care necesită tratamente diferite, având cauze de producere diverse.

„Criobiopsia se foloseşte cu succes în aceste pneumopatii interstiţiale difuze. În unele cazuri, diagnosticarea şi clasificarea corectă a unei astfel de afecţiuni nu se poate face doar pe baza simptomelor, tomografiei computerizate şi a unor analize de laborator, ci este necesară obţinerea unor biopsii din periferia plămânului. Şi atunci, avem de ales între intervenţia chirurgicală clasică şi cea minim invazivă, prin îngheţarea ţesutului şi extragerea unor fragmente. Dispozitivul poate fi folosit şi pentru crioterapie. De exemplu, în cazul tumorilor care s-au dezvoltat în interiorul unei bronşii, cu ajutorul acestui dispozitiv, putem realiza dezobstrucţie, adică eliberarea căilor aeriene de această masă tumorală, obstacol care împiedică o respiraţie normală. În acelaşi timp, prin crioterapie se poate face hemostază, adică se pot opri anumite sângerări”, a detaliat Emanuela Vaştag.

Spitalul de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Victor Babeş” Timişoara este Centru de excelenţă în diagnosticarea cancerului pulmonar.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Australian Open 2023 – Simona Halep, absentă de pe lista participantelor

Publicat

in

De

​Organizatorii de la Australian Open 2023 au anunțat lista jucătoarelor direct acceptate pe tabloul principal de la primul Grand Slam al sezonului viitor. Suspendată provizoriu pentru dopaj, Simona Halep lipsește.

Simona HalepFoto: JULIAN FINNEY / Getty images / Profimedia

Conform jurnalistului Ben Rothenberg, Simona Halep (depistată pozitiv la un control de la US Open 2022) și Daria Saville (fostă Gavrilova) sunt singurele absențe notabile de pe tabloul feminin de simplu.

Irina Begu, Sorana Cîrstea, Ana Bogdan, Jaqueline Cristian și Patricia Țig, pe tabloul principal de la Australian Open 2023

România nu stă deloc rău atunci când vine vorba despre sportivele care au prins direct tabloul principal de la Australian Open 2023. Vorbim despre cinci jucătoare care sunt sigure de participarea la Grand Slamul de la Melbourne (desigur, dacă totul este ok din punct de vedere fizic).

Irina Begu, Sorana Cîrstea, Ana Bogdan, Jaqueline Cristian (clasament protejat) și Patricia Țig (tot clasament protejat) se vor afla pe tabloul principal al competiției australiene.

Australian Open 2023 va avea loc în perioada 16-23 ianuarie. Campionii en-titre sunt Ashleigh Barty (retrasă între timp din activitate) și Rafael Nadal.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Cosmina Pană, locul 8 la Mondialele din Columbia

Publicat

in

De

Sportiva română Cosmina Pană s-a clasat pe locul 8 la total în cadrul cat. 45 kg, luni, la Campionatele Mondiale de haltere de la Bogota (Columbia), cu 157 kg, potrivit paginii de Facebook a Federaţiei Române de Haltere, potrivit Agerpres.

Pană a fost a şasea la stilul smuls, cu 71 kg, iar la aruncat s-a clasat pe 10, cu 86 kg, ratând prima încercare la această greutate.

Medalia de aur la smuls a fost obţinută de thailandeza Thanyathon Sukcharoen, cu 82 kg, la aruncat a câştigat o altă thailandeză, Siriwimon Pramongkhol, cu 102 kg, iar la total s-a impus Sukcharoen, cu 182 kg.

La Mondiale participă 537 de sportivi din 93 de ţări, 270 la feminin şi 267 la masculin, aceasta fiind prima competiţie de calificare la Jocurile Olimpice Paris 2024. România este reprezentată de şase sportivi, patru la feminin şi doi la masculin.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend