Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Procedura de acreditare a SJU Miercurea-Ciuc a fost reluată, la patru luni de la suspendarea în urma evenimentului de la secţia de Oftalmologie

Publicat

in

Procedura de acreditare a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea-Ciuc a fost reluată, la patru luni după ce Autoritatea Naţională de Management al Calităţii (ANMCS) a suspendat temporar acreditarea, ca urmare a evenimentului înregistrat în luna ianuarie la secţia de Oftalmologie, când 14 pacienţi operaţi de cataractă senilă au dezvoltat o inflamaţie a globului ocular, ulterior trei dintre ei pierzându-şi vederea la ochiul operat.

Într-o conferinţă de presă organizată miercuri, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a prezentat succint câteva concluzii ale raportului Ministerului Sănătăţii, după controlul efectuat la spital, despre care a spus că nu este public, punctând faptul că „au fost mici probleme”, „ca oriunde”, că nu a fost vorba de malpraxis, nu s-a reuşit identificarea sursei infecţiei şi a problemei, „deci nu se poate spune că doctorul a făcut operaţiile greşit şi el este de vină”.

Borboly a vorbit despre un „scandal artificial mărit” şi a adăugat că în cele patru luni de la suspendarea acreditării spitalul a suferit foarte mult, la fel ca şi personalul care lucrează în unitatea sanitară, el punctând şi că echipa Consiliului Judeţean a susţinut activitatea de renovare a secţiei de Oftalmologie.

Preşedintele Consiliului Judeţean a reclamat faptul că au fost foarte multe controale neanunţate, stresul a fost foarte mare şi a menţionat că speră că acum spiritele se vor calma.

„Au constatat nişte lipsuri (…), ok, nu le contest. Eu zic că dacă o asistentă nu are un curs de formare nu ştiu pentru ce, trebuie să-l aibă, dacă rufele trebuiau duse la spălătorie aşa şi nu altfel, să fie duse cum se cere, dacă medicamentele nu erau puse bine unul lângă celălalt, să fie puse bine sau dacă la toate buletinele de analize şi de operaţii nu erau toate semnăturile care trebuiau să fie, să fie acolo. Deci, astfel de concluzii sunt (…) nu avem voie (să mediatizăm raportul – n.red.), dar eu sunt om politic şi mi-am luat un angajament faţă de dumneavoastră şi (…) prezint (succint – n.red.) acest raport (…) Cel mai important este că acest raport nu a stabilit malpraxis, nu a reuşit să stabilească cauza infectării, a consemnat că sunt nişte probleme mici, care au fost remediate în majoritate. Eu cred că acum, cu acest raport, s-au înlăturat toate barierele ca să lăsăm să funcţioneze secţia de Oftalmologie în turaţie maximă, pentru că sunt sute de oameni lipsiţi de operaţiile programate. Şi aici mulţumim pentru înţelegerea presei şi vă solicităm ajutorul să calmăm situaţia şi să reintrăm în normalitate”, a declarat Borboly.

Prezent la conferinţa de presă, reprezentantul corpului medical, chirugul Adrian Dobrică, a ţinut să puncteze faptul că evenimentul de la secţia de Oftalmologie a existat, nu poate fi negat şi reprezintă „o pată neagră” pe obrazul instituţiei, potrivit Agerpres.ro.

„Evenimentul s-a produs, nu poate fi negat, trebuie să ni-l asumăm, deci eu nu pot fi de acord că este o chestie care să treacă aşa uşor. În ultimele săptămâni şi luni de zile au avut loc nenumărate şedinţe, mai ales legate de acest eveniment, dar şi în ceea ce priveşte acreditarea spitalului (…) şi s-a punctat mai ales pe această problemă: pe asumarea răspunderii individuale a medicului care, mai ales a chirurgilor care fac intervenţii chirugicale şi care trebuie să fie nu stricţi, trebuie să fie draconici în aplicarea regulilor, pe care cu toţii le cunoaştem. Asemenea evenimente nu trebuie să se mai întâmple, trebuiesc manageriate cu seriozitate de la început, pentru că chirurgia are un Dumnezeu. Dumnezeul chirurgiei este nemilos, nu te iartă când ai greşit, totul se plăteşte cu complicaţii şi, în cele din urmă, cu viaţa omului. Motiv pentru care trebuie să fim foarte stricţi şi să respectăm acel Dumnezeu. Adică, o complicaţie minoră nu trebuie minimizată, pentru că dintr-o complicaţie minoră poate să rezulte o catastrofă. Şi, atunci, treburile trebuiesc discutate mult mai complex, în echipe medicale mult mai complexe, toate complicaţiile astea mult mai serios privite”, a declarat dr Adrian Dobrică.

Acesta a adăugat că a fost vorba despre o problemă medicală care, ulterior, a devenit o problemă organizatorică şi o problemă a instituţiei.

„Peste tot sunt asemenea incidente şi trebuiesc asumate şi trebuiesc rezolvate profesional. Din păcate, ne-am pierdut cu capul, din punct de vedere medical şi a rezultat această catastrofă. Acesta este punctul meu de vedere şi al colegilor din spital. Deci, noi ne asumăm problema, sunt colegii noştri, am fost alături de ei de la început, dar nu poate fi negat acest eveniment şi nici îngropat. Trebuie să tragem cu toţii învăţăminte şi să conştientizăm, mai ales cei mai tineri şi fără experienţă că orice minimizare a unui eveniment are consecinţe severe şi catastrofale. Şi care sigur că acum trec pe partea cu acreditarea, implică instituţia şi o chestie pe care o minimizăm la început se lasă cu suspendarea acreditării, care a fost conform legii”, a mai spus reprezentantul corpului medical din SJU Miercurea-Ciuc.

El a adăugat că s-a lucrat sub presiune în cele patru luni în care acreditarea a fost suspendată, pe care le-a catalogat ca fiind „luni cumplite”, dar consideră că, din fericire, problema a fost rezolvată într-un timp relativ scurt şi că, în urma rezolvării neregulilor constatate, ANMCS a emis ordinul de constatare a încetării suspendării acreditării Spitalului Judeţean de Urgenţă Miercurea-Ciuc.

„A fost anunţată CJAS, toate organele abilitate şi mai departe să ne vedem de treabă, dar să nu uităm şi să nu ştergem cu buretele, ăsta este punctul meu de vedere. La colegi le-am spus că se vor schimba cu mult regulile jocului, pentru că trebuie disciplină”, a mai spus dr Adrian Dobrică.

La conferinţa de presă a fost prezentă şi managerul SJU Miercurea-Ciuc, dr Konrad Judit, care a precizat că se doreşte recăpătarea imaginii bune a spitalului şi ca astfel de evenimente să nu se mai repete niciodată.

„Noi dorim să recăpătăm imaginea bună a spitalului şi dorim ca acest eveniment să nu se mai repete niciodată. Şi pentru acest lucru am făcut tot ce a fost recomandat de Ministerul Sănătăţii cu ocazia controalelor şi dorim să continuăm activitatea în condiţii corespunzătoare şi în spirit cât mai adecvat şi mai ridicat pentru o activitate susţinută şi de Consiliul Judeţean şi din partea medicilor şi a managementului”, a spus dr Konrad Judit.

Întrebată care este situaţia la secţia de Oftalmologie, care a trecut printr-un proces de renovare, managerul spitalului a afirmat că activitatea a fost reluată la sfârşitul lunii trecute.

„De la sfârşitul lunii mai au fost create toate condiţiile pentru reluarea activităţii, s-a şi reluat activitatea. În luna iunie au fost internaţi 46 de pacienţi şi pentru spitalizare de zi au fost internaţi alte 150 de pacienţi (…) Activitatea se desfăşoară în condiţii corespunzătoare şi normale”, a spus dr Konrad.

În legătură cu starea pacienţilor infecţia în luna ianuarie, la secţia de Oftalmologie, managerul a arătat că medicul oftalomog ţine legătura cu ei şi că starea lor este neschimbată.

Patrusprezece pacienţi care au fost operaţi de cataractă senilă la mijlocul lunii ianuarie la Secţia de Oftalmologie a Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea- Ciuc au dezvoltat endoftalmită (o inflamaţie a globului ocular), la şase dintre ei fiind identificată bacteria Pseudomonas aeruginosă, iar 13 au fost reoperaţi.

Trei dintre pacienţii reoperaţi şi-au pierdut vederea la ochiul supus intervenţiei chirurgicale, iar la şase vederea s-a deteriorat.

În acest caz, Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Harghita a aplicat amenzi în valoare totală de 30.000 lei, activitatea sălii de operaţii fiind suspendată.

Şefa DSP Harghita, dr. Tar Gyogyi, declara, la acel moment, că s-au constatat „severe probleme de respectare a măsurilor de sterilizare”, iar procedurile, chiar dacă existau, nu erau respectate.

De asemenea, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Harghita a deschis dosar penal pentru vătămare corporală din culpă şi neglijenţă în serviciu.

Sursa infecţiei nu a fost identificată, în urma anchetelor efectuate, dar se bănuieşte că bacteria a fost adusă de un pacient din afara spitalului şi manipulată de personalul Secţiei de Oftalmologie, deficienţa în sterilizare ducând la această situaţie.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Augustin Zegrean, despre supraimpozitarea contractelor part-time: Orice om afectat se poate adresa Instanţei / Este o încălcare a libertății muncii

Publicat

in

De

Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale Augustin Zegrean este de părere că orice om afectat de supraimpozitarea contractelor part-time se poate adresa instanţei de judecată.

Augustin ZegreanFoto: Agerpres

El a precizat la B1 TV că această ordonanţă este o încălcare a libertăţii muncii şi că nu este normal ca un om care lucrează două ore să plătească taxe egale cu un alt om care lucrează opt ore, potrivit News.ro.

Augustin Zegrean a explicat că nu Avocatul Poporului trebuie să sesizeze Curtea Constituţională în privinţa ordonanţei privind supraimpozitarea contractelor part-time, ci orice om afectat de prevederile acesteia.

”Nu Avocatul Poporului este singurul care poate să sesizeze Curtea cu o ordonanţă neconstituţională. Orice cetăţean care este afectat printr-o ordonanţă poate să se adreseze Justiţiei pentru apărarea drepturilor şi intereselor sale legitime şi este chiar o procedură specială pentru a ajunge cu o astfel de sesizare la Curtea Constituţională.

Mai întâi se adresează la instanţa de contencios, cere anularea ordonanţei de către instanţa de contencios administrativ şi, în cadrul acelei proceduri, poate să sesizeze şi Curtea Constituţională. S-a practicat de câteva ori în România această modalitate şi uneori chiar a reuşit”, a declarat Zegrean.

Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale a României a precizat că în Constituţie este un articol care se referă la obligaţiile fiscale.

”În ce priveşte impozitarea aceasta a contractelor part-time, este un Articol 56 în Constituţie care spune că legislaţia trebuie să asigure o aşezare justă a sarcinilor fiscale, deci unde se vorbeşte despre obligaţiile fiscale ale cetăţenilor este un alineat care spune despre aşezarea justă a sarcinilor fiscale, ori nu cred că un om care lucrează două ore, să zicem, poate fi obligat să plătească taxe şi impozite egale cu un om care lucrează opt ore.

Sigur, taxele şi impozitele se calculează la venitul obţinut, în niciun caz la durata muncii. E imposibil să spui că, dacă lucrezi la un angajator două ore şi la altul alte două, fiecare dintre ei trebuie să plătească integral ca şi cum ai lucra opt ore, nu se poate.

Este greşită şi sigur nu se va aplica în felul acesta, nu cred că va rămâne aşa pentru că, totuşi, Justiţia funcţionează în România. Eu cred că nici nu va trebui să ajungă la Justiţie, cred că îşi vor da seama că nu e posibil să facă aşa ceva”, a adăugat Zegrean.

Augustin Zegrean a mai spus că în Cosntituţie se precizează că avem dreptul la muncă, nu avem o obligaţie.

„Dacă tot vorbim de muncă, noi avem în Constituţie un articol la drepturile fundamentale, acolo este amplasat Articolul 41 (…). Noi nu avem obligaţia de a munci, noi avem doar dreptul (…).

Avem dreptul la muncă şi acest articol spune, nimeni nu poate fi împiedicat să îşi aleagă munca pe care el o doreşte, deci dacă omul doreşte să muncească la doi patroni sau la patru, sau la 10, este problema lui. Este o încălcare a libertăţii muncii, a articolului care reglementează libertatea muncii.

Statul nu are obligaţia să îţi asigure un loc de muncă, nu a îndrăznit statul român să îşi asume prin Constituţie o astfel de obligaţie pentru că e greu în condiţiile de astăzi când există şi atâţia şomeri, dar nici libertatea muncii nu poate fi îngrădită”, a mai declarat Augustin Zegrean.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Liga Campionilor: Glasgow Rangers vs. PSV Eindhoven. Pentru glorie şi bani

Publicat

in

De

Glasgow Rangers – PSV Eindhoven, meci contând pentru prima manşă din play-off-ul Ligii Campionilor, se joacă, marţi, 16 august, de la ora 22:00, şi va fi transmis în direct de Digi Sport 1, Prima Sport 1 şi Orange Sport 1.

Pontul zileiFoto: Profimedia

Glasgow Rangers vine după un sezon european excelent, în care a jucat finala UEFA Europa League, pierdută la penalty-uri în faţa lui Eintracht Frankfurt (1-1 după 90 şi, respectiv 120 de minute, 4-5 după loviturile de departajare).

În actualul sezon al Ligii Campionilor, vicecampioana Scoţiei a trecut spectaculos în turul trei preliminar de Union St. Gilloise (locul 2 în ultimul campionat al Belgiei), 0-2 în deplasare şi un senzaţional 3-0 pe teren propriu!

În campionatul intern, Glasgow Rangers este lider după trei etape, cu nouă puncte (2-1 în deplasare cu Livingston, 2-0 cu Kilmarnock şi 4-0 cu St. Johnstone, ambele acasă).

Din păcate pentru el, Ianis Hagi a privit doar din tribună aceste performanţe ale echipei sale, fotbalistul român fiind încă în perioda de recuperare după o gravă accidentare!

PSV Eindhoven s-a oprit sezonul trecut în sferturile de finală ale Conference League, unde a cedat în faţa lui Leicester (0-0 acasă şi 1-2 în deplasare).

În turul trei preliminar al Ligii Campionilor, PSV Eindhoven a eliminat după prelungiri pe AS Monaco (1-1 în deplasare și 3-2 acasă, după prelungiri).

În întrecerea internă, PSV Eindhoven este lider după două etape, cu şase puncte (4-1 acasă cu Emmen şi 5-2 în deplasare cu Go Ahead Eagles Deventer).

Cele două echipe s-au întâlnit de doar două ori în istorie, în UEFA Europa League.

Pe 10 martie 2011 au remizat în Olanda, 0-0, iar pe 17 martie, PSV Eindhoven s-a impus cu 1-0 în Scoţia, pe terenul lui Glasgow Rangers.

Superbet oferă cota 1,70 pentru ca ambele echipe să marcheze în meciul dintre Glasgow Rangers şi PSV Eindhoven.

Liga Campionilor: Glasgow Rangers vs PSV Eindhoven Cotă
Ambele echipe marchează 1,70

* cotă valabilă la ora publicării acestui articol

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend