Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Probleme la prezidențiale în Diaspora: MAE acuză conexiunea slabă la internet

Publicat

in

Reprezentantul MAE cu însărcinări speciale pentru procese electorale, Iulian Ivan, a explicat că cele mai multe probleme semnalate în secțiile de votare din străinătate în primul tur al prezidențialelor au fost legate de conexiunea slabă la internet care nu a permis funcționarea corectă a tabletelor, potrivit Mediafax.

„Misiunile diplomatice au comunicat câteva aspecte care pot afecta desfășurarea în condiții optime al celui de-al doilea tur de scrutin. Pentru fiecare problemă sau risc identificate, MAE a întreprins demersuri pentru soluționare. Unele misiuni au identificat disfuncționalități ale Sistemului de Monitorizare a Prezenței la Vot cum ar fi nerecunoașterea CNP-ului sau validarea datelor alegătorilor în mod offline. Toate situațiile au fost semnalate AEP și STS în timp util pe parcursul celor trei zile de vot din primul tur de scrutin. (…) Cele mai multe sesizări au fost pe conexiunea dintre tabletă și server, pe date, pentru că sunt țări unde conexiunea operatorilor de date nu este ca la noi în țară și în momentul în care se valida un alegător în sistem apărea un mesaj care indica că tableta este offline”, a declarat, joi, Iulian Ivan, în cadrul unei conferințe de presă susținute la sediul MAE pe tema stadiului pregătirilor organizării celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale în străinătate.

Vezi si: Regrupări la prezidențiale: tabloul de start pentru turul 2 .

Acesta a precizat că Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) a trimis la Chișinău patru routere pentru a amplifica semnalul transmisiei de date, trei tablete la Bruxelles și câte o tabletă la Padova, Birmingham și Donauwörth.

Totodată, misiunile diplomatice și oficiile consulare au subliniat riscul ca reprezentanții partidelor politice să nu se mai prezinte sau să nu mai participe în calitate de membri ai birourilor secțiilor de votare la al doilea tur, risc existent și în cazul președinților, locțiitorilor sau ai altor membri. MAE a solicitat Biroului Electoral Central stabilirea unei proceduri care să rezolve această problemă.

„Din informațiile pe care le avem, se fac înlocuiri ale membrilor de partid care au fost la primul tur și nu vor veni la turul doi. Nu sunt semnale că va fi o masă mare de reprezentanți ai partidelor politice care să nu se mai prezinte”, a declarat Iulian Ivan.

Aceștia pot fi înlocuiți de alegători români de pe plan local care pot veni voluntar să completeze birourile electorale în secțiile de votare pe baza propunerii șefilor de misiuni diplomatice.

De asemenea, potrivit reprezentantului Ministerului de Externe, a fost semnalată în continuare problema privind timpul îndelungat de așteptare a răspunsurilor din partea BESVS, atât cu privire la solicitările președinților birourilor secțiilor de votare privind înlocuirea, completarea, suplimentarea componenței biroului electoral cât și confirmarea corectitudinii proceselor verbale finale ale rezultatelor votării.

Pentru al doilea tur, MAE a suplimentat spațiul alocat BESVS prin punerea la dispoziție a unui spațiu suplimentar în cadrul aceluiași sediu, a asigurat dotarea logistică necesară și a crescut resursa alocată ca personal tehnic auxiliar. MAE a alocat la primul tur pentru BESVS 45 de persoane iar pentru al doilea tur Ministerul are în vedere 75 de persoane care sunt organizate pe schimburi, pentru a asigura permanența de joi până marți.

MAE a transmis Autorității Electorale Permanente numărul necesar de buletine de vot, peste 4,6 milioane, și cel al timbrelor autocolante, de peste 2,8 milioane. Numărul de buletine de vot solicitate de misiunile diplomatice pentru turul doi este mai mare cu 107.068 decât pentru primul tur.

MAE a solicitat BEC posibilitatea tipăririi buletinelor de vot pe plan local în secțiile în care nu vor ajunge, joi, materialele pentru vot. Secțiile de votare unde nu pot fi predate buletinele de vot sau există riscul ca acestea să nu ajungă sunt în Angola, Canada, Cuba, Irak, Iran, Siria și Venezuela. Fluxul de alegători în aceste secții la primul tur al alegerilor a fost redus, a explicat Ivan.

Există trei secții de votare pentru care s-a stabilit o locație diferită pentru turul al doilea: 153-Monaco, 256- Patra, 396-Sesto San Giovani. De asemenea, după primul tur de scrutin, „ca urmare a unor situații obiective, MAE a solicitat AEP modificarea adreselor a patru secții de votare: 178-Leipzig; 734-Madrilejos; una din cele două secții de la Plymouth-578 va fi relocată la Londra, Edgware; 294-Ladispoli”, a mai afirmat reprezentantul ministerial.

MAE a alocat 89 de diplomați pentru a face parte din birourile secțiilor de votare din străinătate.

Iulian Ivan a mai precizat că Biroul Secțiilor de Votare din Străinătate a desemnat 95 de secții care să poată îndeplini și atribuțiile de vot prin corespondență.

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a transmis, miercuri, că numărul total al alegătorilor înscriși în listele electorale permanente în străinătate este de 715.064 de cetățeni români cu drept de vot la alegerile din al doilea tur al prezidențialelor.

Turul al doilea al alegerilor prezidențiale are loc duminică. Românii din străinătate pot vota timp de trei zile, între 22 și 24 noiembrie. Candidați în al doilea tur de scrutin sunt Klaus Iohannis și Viorica Dăncilă.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

USR-PLUS îi răspunde lui Orban: Înţelepciune nu înseamnă să pretinzi că poţi câştiga alegerile singur atunci când în ultimii 15 ani nu ai depăşit 15%

Publicat

in

De

Preşedintele PLUS Bucureşti Vlad Voiculescu a răspuns duminică apelului la înţelepciune formulat de liderul PNL Ludovic Orban în legătură cu necesitatea unei alianţe pentru desemnarea candidaţilor la primăriile de sector, precizând că înţelepciune nu înseamnă să pretinzi că poţi câştiga alegerile singur atunci când în ultimii 15 ani nu ai depăşit 15% şi că singura condiţie pe care USR-PLUS o pun pentru realizarea unei alianţe pentru Bucureşti este desemnarea unor candidaţi care să nu fie doar anti-PSD, dar să nu fi avut legături cu PSD în ultimii 10-15 ani.

Vezi și: PNL şi USR-PLUS, la un pas să bată palma: Cum se vor împărţi sectoarele Capitalei (surse)

“Singura condiţie pe care o punem în crearea unei alianţe la nivel de Bucureşti este să avem candidaţi la primăriile de sector care să nu fie doar anti-PSD, ci candidaţi care să nu fi avut vreo legătură solidă cu PSD în ultimii 10-15 ani. E o chestiune extrem de rezonabilă. Am văzut că domnul Ludovic Orban face apel la înţelepciune. Eu cred că înţelepciune nu înseamnă să pretinzi că poţi câştiga alegerile singur atunci când în ultimii 15 ani nu ai depăşit 15%. Înţelepciune înseamnă să oferim o alternativă bucureştenilor. Credem că e nevoie cu adevărat de o schimbare, de aceea singura condiţie pe care o punem este ca şi candidaţii propuşi să fie anti-PSD.”, a declarat Vlad Voiculescu, preşedintele PLUS Bucureşti.

La aceeaşi conferinţă de presă a fost prezent şi liderul USR Bucureşti Claudiu Năsui, care s-a declarat în favoarea unei alianţe anti-PSD la Bucureşti.

“Prioritatea noastră este să avem o alianţă anti-PSD în Bucureşti. Sunt optimist că putem avea astfel de candidaţi în toate sectoarele. Este o condiţie de maxim bun simţ pe care o punem pentru crearea unei alianţe. Nu cerem ceva absurd, ceva nerealist, şi nu se poate că alianţa USR PLUS, formaţiunea care a susţinut iniţiativa Fără Penali în funcţii publice, să susţină candidaţi care au mari probleme când vine vorba de corupţie. Noi credem că vom reuşi să le oferim bucureştenilor candidaţi care să nu fi avut legături cu PSD”, a afirmat Năsui.

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat că partidul său a făcut un sacrificiu susţinându-l pe Nicuşor Dan pentru fotoliul de primar al municipiului Bucureşti, dar că obiectivul este ”de a elibera Bucureştiul de PSD”.

În ceea ce priveşte candidaţii la sectoare, Orban spune că PNL are capacitatea de a avea propriii candidaţi, dar că şi-ar fi dorit şi aici o alianţă.

”La sectoare… ce va fi la sectoare. Şi aici cred că ar trebui să găsim soluţii de înţelegere, văd că alţii îşi lansează candidaţi, nu cred că ăsta este un semn de înţelepciune şi abordare normală, firească. Vom vedea. În cazul  în care nu se va putea, vom avea candidaţi proprii. Avem oameni puternici, avem viziune asupra Bucureştiului, avem program şi pentru Bucureşti şi pentru fiecare Sector şi avem capacitatea de a câştiga pe propriile picioare.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Cameră: Ludovic Orban – la „Ora prim-ministrului”; dezbateri pe tema achiziţiilor de la Unifarm

Publicat

in

De

Premierul Ludovic Orban va fi prezent luni, la Camera Deputaţilor, la ”Ora prim-ministrului”, la dezbaterea pe tema achiziţiilor făcute de Unifarm în contextul pandemiei de COVID-19, scrie Agerpres. Camera Deputaţilor i-a adresat săptămâna trecută invitaţia premierului de a participa la ”Ora prim-ministrului”.Dezbaterile au loc la solicitarea Grupului parlamentar al PSD, iar tema este: „Jaful Unifarm sub masca pandemiei! Schimbarea managerilor de spitale de către Guvernul PNL cu scopul de a se face achiziţii directe de măşti de la Unifarm la preţuri astronomice”. Camera lucrează în sesiune extraordinară.

Dezbaterea de la Cameră a fost iniţiată ca urmare a punerii sub control judiciar a directorului Unifarm, Adrian Ionel, într-un dosar în care este acuzat de DNA, printre altele, de luare de mită, referitor la achiziţionarea unor echipamente de protecţie împotriva infectării cu virusul SARS-CoV-2.

Acesta este cercetat pentru luare de mită, abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite, complicitate la trafic de influenţă, instigare la fals intelectual şi folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane.

Procurorii anticorupţie spun că Eugen Adrian Ionel ar fi pretins 760.000 euro unui intermediar ce reprezenta o societate comercială pentru ca Unifarm, companie de stat, să atribuie un contract de achiziţie a echipamentelor de protecţie împotriva infectării cu virusul SARS-CoV-2 – 250.000 de combinezoane şi 3 milioane de măşti chirurgicale

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend