Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Prinţul moştenitor saudit continuă planurile de construcţie a unui mega-oraş, în timp ce SUA îl acuză de uciderea lui Khashoggi

Avatar

Publicat

in

Planurile prinţului moştenitor saudit Mohammed bin Salman de construcţie a unui mega-oraş în deşert, fără drumuri şi maşini, un proiect de 500 de miliarde de dolari destinat diversificării economiei ţării sale, sunt în plină desfăşurare, transmite Reuters, potrivit News.ro.

Proiectul reprezintă un nou model de infrastructură urbană, fără drumuri, maşini şi poluare.

Compania care se ocupă cu dezvoltarea oraşului, a cărui dimensiune se va apropia de cea a Belgiei atunci când va fi finalizat, va angaja 700 de persoane în acest an, a declarat Simon Ainslie, directorul operaţional al proiectului.

Proiectul NEOM este promovat ca fiind o viziune pentru un viitor mai luminos, trebuie să atagă încă interesul investitorilor.

Proiectul este de mare amploare, iar regiunea are deja centre de afaceri şi de transport bine stabilitate, cum sunt Dubai, Abu Dhabi şi Qatar. Dezvoltarea proiectului este legată de ărinţul moştenitor, care, în calitate de lider de facto al regatului a provocat nemulţumire din cauza războiului din Yemen şi implicarea în asasinarea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi.

Un raport al serviciilor americane de informaţii, publicat săptămâna trecută, a conchis că prinţul a aprobat operaţiunea ”de capturare sau de ucidere” a lui Khashoggi, care a criticat politicile saudite în articole publicate în Washington Post. Oficialii saudiţi au respins faptele descrise de raport.

Potrivit analiştilor, este improbabil ca raportul să schimbe atitudinea investitorilor faţă de Arabia Saudită în absenţa unor măsuri americane împotriva prinţului.

Biroul de presă al guvernului saudit şi NEOM nu au răspuns imediat unei solicitări de comentarii din partea Reuters.

Înainte de publicarea raportului american, NEOM anunţase că proiectul a atras interes la nivel intern şi internaţional.

“NEOM discută cu mai multe companii din diverse industrii, care sunt interesate să se implice”, arată un comunicat al companiei.

NEOM a fost făcut public în 2017, dar construcţia oraşului nu a început încă. Proiectul are în prezent 750 de angajaţi, dintre care 500 au fost angajaţi anul trecut.

Lista membrilor actuali nu este disponibilă, iar NEOM a refuzat să ifere informaţii.

Finanţarea NEOM va proveni iniţial din fondul suveran de investiţii al Arabiei Saudite, potrivit unor două surse din sectorul financiar.

Citește și: Klaus Iohannis, mesaj de la tribuna ICCJ: anunță schimbarea legilor justiției

”Investitorii vor deveni interesaţi atunci când infrastructura principală va fi operaţională, pentru a nu îşi asuma riscul unei investiţii de la zero”, a spus o sursă financiară.

În 2017, CEO-ul grupului Softbank, Masayoshi Son, a declarat că compania va colabora cu Arabia Saudită la dezvoltarea NEOM.

Softbank şi Son nu au răspuns la solicitarea Reuters pentru comentarii cu privire la planurile lor de investiţii actuale pentru NEOM.

Fondul suveran saudit, PIF, a investit în jur de 45 de miliarde de dolari în fondul inaugural pentru tehnologie de 100 de miliarde de dolari al Softbank.

PIF a arătat într-un email că rolul său în cadrul proiectelor majore a fost de a acţiona ca un investitor pe termen lung, pentru a se asigura că ”fondurile alocate tuturor proiectelor sale, inclusiv NEOM, oferă rentabilităţi durabile care generează valoare pe termen lung pentru acţionari”.

Proiectul emblematic al NEOM, numit ”The Line”, cu zero emisii de carbon, prevede un oraş cu 1 milion de oameni, condus de tehnologie inteligentă, cu recunoaştere facială şi reţele 5G, ca standarde.

”Practic, construim primul oraş cognitiv din lume”, a declarat pentru Reuters Joseph Bradley, şeful pentru tehnologie şi domeniu digital al NEOM şi fost director la CISCO, acesta adăugând că un sistem de operare cunoscut sub numele de NEOS urmăreşte să solicite consimţământul pentru a utiliza datele de la 90% din rezidenţi.

Angajările din acest an vor fi de la avocaţi, contabili şi ingineri şi până la robotică avansată şi sporturi de aventură, a spus Ainslie, care a fost angajat în 2019 de la Microsoft.

Oficialii NEOM au spus, fără să ofere o dată, că în curând va începe construcţia ”The Line”, un oraş fără maşini şi fără drumuri din cadrul NEOM. Deocamdată au început studiile şi construcţia infrastructurii temporare şi că lucrările permanente vor începe în acest an, prima fază urmând să fie finalizată până în 2025.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Ping-pong cu responsabilităţi: Instalarea şi întreţinerea unităţii mobile de la ‘Victor Babeş’, responsabilitatea DSU (surse)

Avatar

Publicat

in

De

Trei pacienţi au murit, luni seară, după o defecţiune la instalaţia de oxigen a unităţii mobile de terapie intensivă de la Spitalul Victor Babeş din Bucureşti. Autorităţile îşi aruncă deja, oficial şi neoficial, responsabilitatea între ele.

Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, condus de Raed Arafat, a transmis deja că nu se ocupă singur de unitatea mobilă de terapie intensivă, ci împreună cu Spitalul “Victor Babeş”.

“Instalarea și operaționalizarea Unității se realizează sub coordonarea DSU și a spitalului iar reglarea continuă a parametrilor de lucru, a instalației de oxigen care deservește UTIM-ul, monitorizarea acesteia și operarea unității este realizată de echipa tehnică a spitalului”, se arată în comunicatul DSU.

Pe de altă parte, surse din cadrul administraţiei locale şi din conducerea spitalului afirmă că întreţinerea unităţii mobile era în competenţa DSU. Potrivit surselor menţionate, instalarea a fost făcută de DSU şi contractul cu firma care făcea intreţinerea a fost făcut tot de DSU. Este vorba despre firma al cărei reprezentant a refuzat să intre în unitatea mobilă.

“Reprezentantul firmei distribuitoare a ventilatoarelor, sosit la fața locului a refuzat intrarea în unitate, deși i-a fost oferit de către personalul medical, echipament complet de protecție împotriva COVID-19. Acesta, în final a părăsit incinta spitalului, refuzând să intre în TIR”, se mai arată în comunicatul DSU.

Vezi şi: SURSE MS și DSU au ținut ASCUNSĂ tragedia de la Victor Babeș 3 ore: Autoritățile au aflat de moartea pacienților la ora 17 .

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

ULUITOR Emanuel Ungureanu, deputat USR-PLUS, detonează BOMBA despre tragedia de la Victor Babeș: ‘Eu am aflat acum 6 ore’

Avatar

Publicat

in

De

Emanuel Ungureanu, deputat USR-PLUS, îi ”îngroapă” definitiv pe Vlad Voiculescu și Raed Arafat, după tragedia soldată cu 3 morți de la Spitalul Victor Babeș. Ungureanu a spus că el a aflat despre tragedie în la puține minute după ora 15:00 și că a încercat să afle mai multe detalii.

Așadar, Vlad Voiculescu, ministrul Sănățății, și Raed Arafat, șeful DSU, au știut cu multe ore de tragedie înainte ca informația să fie prezentată în presă, în jurul orei 20:00, și au încercat să o păstreze sub tăcere. Totodată, cei doi au emis comunicate ale instituțiilor pe care le conduc în jurul orei 21:00, adică la aproape 6 ore de la incident.

Citește și: VIDEO IMAGINI INCREDIBILE la Spitalul Victor Babeș: Zeci de jandarmi au fost mobilizați, se pregătesc de un asediu al rudelor pacienților

”Eu am aflat acum vreo șase ore, de la rudele unui aparținător.”, a declarat Emanuel Ungureanu, deputat USR-PLUS.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend