Conecteaza-te cu noi
(function (document, window) { var a, c = document.createElement("script"); c.id = "CleverCoreLoader48572"; c.src = "//scripts.cleverwebserver.com/9fa80e175795759b2749da4ab953784d.js"; c.async = !0; c.type = "text/javascript"; c.setAttribute("data-target", window.name); c.setAttribute("data-callback", "put-your-callback-macro-here"); try { a = parent.document.getElementsByTagName("script")[0] || document.getElementsByTagName("script")[0]; } catch (e) { a = !1; } a || (a = document.getElementsByTagName("head")[0] || document.getElementsByTagName("body")[0]); a.parentNode.insertBefore(c, a); })(document, window); ">

NATIONAL

Primul studiu comparativ asupra vaccinurilor anti-Covid rusești: eficacitate de minus 40% pentru unul dintre ele / Rezultatele au declanșat un scandal între cercetătorii din Rusia

Publicat

in

Cercetători din Sankt Petersburg au prezentat rezultatele primului studiu comparativ al eficacității tuturor vaccinurilor anti-Covid rusești împotriva variantei Delta a coronavirusului, rezultate puternic contestate de oamenii de știință care au dezvoltat aceste vaccinuri, relatează publicația financiară Kommersant.

Studiul a fost realizat în luna octombrie a anului trecut, când varianta Omicron încă nu apăruse. Cercetătorii au descoperit că Sputnik V a redus riscul de infecție cu 58%, precizând că pe teren lucrurile stau și mai bine.

CoviVac ajută în 38% din cazuri, iar eficacitatea EpiVacCorona, al doilea vaccin anti-Covid dezvoltat de cercetătorii ruși, a fost negativă.

Oamenii de știință de la Centrul Vector, cei care au dezvoltat vaccinul EpiVacCorona și Institutul Ciumakov, care au creat CoviVac, vorbesc despre erorile din studiu și nu recunosc concluziile colegilor lor.

Studiul făcut de cercetătorii din Sankt Petersburg

Anton Barciuk, Artemy Ohotin, Mihail Cerkașin și Oksana Stanevici de la Institutul de Cercetare Medicală Interdisciplinară din cadrul Universității Europene din Sankt Petersburg au analizat date colectate în perioada 6-14 octombrie 2021 privind rezidenții simptomatici ai orașului care au fost testați pozitiv pentru COVID-19.

Aceștia au primit informații de la coautorii studiului, medicii de la Institutul Medical Berezina (MIBS), o unitate medicală privată care oferă asistență gratuită populației în baza unui acord cu autoritățile Sankt Petersburg. Pacienții cu simptome de COVID-19 și un test PCR pozitiv au fost trimiși la această clinică pentru realizarea unor tomografii computerizate (CT) a plămânilor.

Studiul a fost realizat conform metodei „caz-control”. Cazurile au fost reprezentate de 1.198 de persoane cu simptome și infecție confirmată cu COVID-19 trimise pentru scanări CT.

Medicii de la MIBS au colectat date despre starea de sănătate a pacienților, starea de vaccinare (completă sau parțială), tipul de vaccin folosit și dacă au mai trecut prin boală (dacă au primit un rezultat PCR pozitiv cu cel puțin două luni înainte de a ajunge la MIBS).

Grupul de control a inclus participanți la un alt studiu (2.747 de persoane) despre prezența anticorpilor împotriva coronavirusului (studiu serologic) în Sankt Petersburg pe care medicii de la MIBS și colegii lor de la Universitatea Europeană l-au efectuat în același timp cu celălalt studiu.

Dintre aceștia, 1.175 au fost vaccinați cu schema completă a Sputnik V, 243 cu Sputnik „Light”, 104 cu CoviVac și 28 cu EpiVacCorona.

Eficiență de minus 40% pentru unul din vaccinurile rusești

Eficiența Sputnik V a fost de 58%, Sputnik Light de 50%, CoviVac de 38% și EpiVacCorona, minus 40%.

Anton Barciuk explică că, din motive obiective, în grupul de persoane nevaccinate cu care s-a făcut comparația, a fost imposibilă identificarea tuturor celor care erau asimptomatice, așa că toți indicatorii calculați sunt „puțin părtinitori spre subestimarea eficacității”.

„Astfel, în realitate, eficiența Sputnikului nu este de 58%, ci de 70% și mai mult”, a precizat el.

Eficacitatea negativă a EpiVacCorona, potrivit lui Barciuk, sugerează că riscul de îmbolnăvire în rândul celor imunizați anti-Covid cu acest vaccin a fost mai mare decât în ​​rândul locuitorilor nevaccinați ai orașului.

„Cel mai probabil, acest lucru se datorează faptului că printre locuitorii nevaccinați ai orașului sunt mulți care au fost bolnavi”, spune cercetătorul.

„Adică, dacă nu ar fi această împrejurare, nu am fi văzut un risc mai mare de a se îmbolnăvi la cei vaccinați cu EpiVacCorona. Dar, din moment ce comparăm cu oameni, printre care sunt mulți care au fost bolnavi și, prin urmare, protejați de boală, acest vaccin arată eficacitate negativă”, explică el.

Datele privind eficacitatea vaccinului Sputnik V obținute de oamenii de știință din Sankt Petersburg sunt în general în linie cu rezultatele altor studii sau diferă ușor de acestea.

Un studiu realizat de două universități maghiare împreună cu Ministerul Sănătății de la Budapesta indică o eficacitate de 85,7% a Sputnik V. Un studiu comun a oamenilor de știință de la Institutul Spallanzani din Italia și Centrul Gamaleia al Rusiei arată însă o eficiență de 74,2% în cazul variantei Omicron.

Dezvoltatorii vaccinurilor anti-Covid resping concluziile studiului

Dar studiul efectuat de cercetătorii din Stank Petersburg reprezintă prima analiză independentă a eficacității vaccinurilor EpiVacCorona și CoviVac iar dezvoltatorii acestor vaccinuri, Centrul Vector și Institutul Ciumakov nu au publicat încă date din studiile clinice efectuate asupra eficacității și siguranței lor.

În septembrie 2021, reprezentanții Rospotrebnadzor, autoritatea în subordinea căreia se află Centrul Vector, au vorbit despre o eficacitate de 90% a vaccinului EpiVacCorona. Dezvoltatorii CoviVac au declarat că vaccinul lor previne 98,4% din infecțiile cu coronavirusul.

Oamenii de știință de la Centrul Vector, comentând rezultatele studiului făcut în Sankt Petersburg, afirmă că „în acest moment, riscurile potențialelor erori critice citate nu ne permit să ne bazăm pe rezultatele evaluării EpiVacCorona”.

O „potențială eroare”, spun aceștia, ar putea fi dimensiunea eșantionului din cauza acoperirii vaccinale extrem de scăzute:

„Pentru o rată așteptată de succes de 50% a vaccinării, presupunând că 20% din populație este vaccinată, OMS recomandă o dimensiune a eșantionului de 1.594 de persoane. În același timp, rezultatele pentru un eșantion de 17 persoane au fost folosite pentru a calcula EpiVacCorona, ceea ce corespunde unei acoperiri de vaccinare de 1,4%”.

O altă greșeală, potrivit reprezentanților Centrului Vector, poate fi asociată cu vaccinarea EpiVacCorona a pacienților cu comorbidități și cu risc crescut de infecție, de exemplu, din cauza vârstei sau a prezenței bolilor cronice.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

FOTO Răspunsul ministrului Eduard Novak după ce a refuzat să recite din „Deșteaptă-te, române!„

Publicat

in

De

Red. Sport • HotNews.ro

​​Invitat în urmă cu câteva zile într-o emisiune la B1TV, Eduard Novak a fost provocat să recite mai departe versuri din „Deșteaptă-te, române!”. Ministrul Sportului nu a spus absolut nimic, rezumându-se doar să zâmbească la cerința moderatorului Dan Bucura.

Eduard NovakFoto: Glyn KIRK / AFP / Profimedia

Eduard Novak și momentul în care câștigă aurul pentru România la JO Paralimpice 2012

La câteva zile după acel incident, ministrul Sportului a răspuns într-o manieră proprie pe contul personal de Facebook: a postat mai multe imagini cu momentul în care a cucerit medalia de aur pentru România la Jocurile Paralimpice de la Londra din 2012.

Momentul în care Eduard Novak nu continuă „Deșteaptă-te, române!”

Aflat în plin scandal după ce mai mulți jucători ai României au cântat imnul Ținutului Secuiesc după meciul pierdut de tricolori contra Ungariei la CM de hochei pe gheață, Eduard Novak s-a rezumat după respectivul incident de la B1TV să spună pe Facebook că recitarea versurilor din „Deșteaptă-te, române!” nu ar fi rezolvat problemele sportului românesc.

Suspendări de la naționala României pentru cei care au cântat imnul Ținutului Secuiesc

Federația Română de Hochei pe Gheață a programat un Birou Federal pentru data de 24 mai, iar în această ședință s-ar putea lua decizia suspendării sportivilor care au cântat imnul Ținutului Secuiesc.

Conform gsp.ro, cei implicați în acest scandal riscă suspendări de la națională și chiar interdicția de a mai juca în Ungaria.

„Există varianta ca toți jucătorii care au participat la acele manifestări să fie suspendați pe un an de la națională.

În plus, federația să nu mai dea aprobări cluburilor SC Miercurea Ciuc, ACSH Gheorgheni și Corona Brașov să joace și în Erste Liga, campionatul Ungariei, cum e de vreo 15 ani.

Și așa, tot campionatul nostru e cam dat peste cap de echipele care joacă și dincolo. Jucătorii ar pierde ceva bani, dar trebuie să oprim asta!”, au transmis surse federale.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Alina Gorghiu a pus ochii pe Marius Budăi: Guvernul şi Ministerul Muncii trebuie să livreze nişte reforme incluse în PNRR

Publicat

in

De

Vicepreşedintele PNL Alina Gorghiu a declarat, luni, în emisiunea Talk News de la Profit News TV, că Ministerul Muncii trebuie să livreze acele reforme incluse în PNRR, reforma pensiilor, salarizării şi administraţiei publice, pentru că acestea sunt condiţionate de primirea banilor, anunță news.ro.

Referitor la reformele cuprinse în PNRR, Alina Gorghiu a afirmat că ”colegii din Guvern ar trebuie să le livreze”.

”Guvernul şi Ministerul Muncii trebuie să livreze nişte reforme şi mă aştept de la domnul ministru Budăi, şi să nu interpretaţi ca pe o critică ci ca un mesaj de încurajare, căruia îi înţeleg preocuparea pentru majorarea anvelopei pentru pensii, însă pentru a lua acei bani, va trebui să venim cu reforma pensiilor, salarizării şi a administraţiei publice. Nu avem voie să le ratăm, sunt convinsă că nu le vom rata”, a spus ea.

Alina Gorghiu a precizat că, în momentul acesta, pentru că l-a auzit pe ministrul Muncii că totul este în grafic, nu este îngrijorată, dar pentru că este vorba de bani pentru proiecte pentru români, este preocupată.

”Este absolut necesar să luăm cât mai mulţi bani din acest fond. (..) Reformele sunt angajate şi trebuie livrate, pentru că există această condiţionalitate între bani şi refome”, a mai spus ea.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

Publicitate decathlon.ro

În Trend