Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Primul caz de West Nile din acest sezon în România: Femeia a prezentat febră, vărsături şi dureri abdominale intense

Publicat

in

Medicii au confirmat primul caz de infectare cu West Nile din acest an, la o pacientă de 48 de ani din Slatina. Aceasta a fost transferată, vineri, la Caracal, într-un spital non-COVID, cu febră, cefalee, vărsături, greaţă şi dureri abdominale intense, relatează News.ro.

Gabriela Gogiu, purtătorul de cuvânt al DSP Olt, a explicat, pentru News.ro, care este starea primului pacient cu boala West Nile confirmat în acest an în România.

“În data de 30 iulie 2021, o pacientă în vârstă de 48 de ani din mediul urban, din Slatina, s-a prezentat în serviciile specializate ale Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina, cu următoarea simptomatologie: redoare de ceafă (n.red rigiditate), febră, cefalee, vărsături, greaţă, dureri abdominale intense, motiv pentru care în data de 4 august a fost investigate cu laboratorul pentru infecţia West Nile.

Proba a fost trimisă la Institutul Cantacuzino Bucureşti, iar în după amiaza zilei de 6 august s-a primit rezultatul pozitiv pentru infecţia West Nile.

Pacienta a declarat că a prezentat simptomatologie din 28 iulie şi că nu s-a deplasat având în vedere sezonul cald, că nu a fost la piscină, că nu a fost undeva cu soţul la pescuit, a spus în ancheta epidemiologică, a stat mai mult în casă.

Acum ştiţi, omul declară că a stat mai mult în casă, poate nu pune accentul, toată lumea iese să facă o cumpărătură sau poate seara a ieşit o jumătate de oră la o plimbare”, a declarat Gabriela Gogiu.

Aceasta a precizat că este primul caz înregistrat în acest an.

”La nivelul judeţului Olt este primul caz în acest sezon cald, putem recomanda populaţiei să se protejeze împotriva ţânţarilor, şi când prezintă imediat o simptomatologie , cu febră, greaţă, vărsături, poate să se manifeste total diferit la alte persoane, să vină la spital.

În fiecare sezon cald am avut cazuri confirmate pentru infecţia West Nile, dar nu s-au înregistrat decese, să ajungem la o stare general alterată de sănătate, să se ajungă la un deces“, a mai declarat pentru News.ro purtătorul de cuvânt al DSP Olt.

Pacienta în vârstă de 48 de ani a fost internată initial în Spitalul Judeţean din Slatina, însă ulterior a fost transferată în această după amiază la Spitalul Municipal din Caracal.

Pacienta este în stare bună

Medicul de gardă de pe Secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Municipal din Caracal, dr Mihaela Bârsan, a declarat, pentru News.ro, că pacienta se află acum într-o stare bună.

“Este foarte bine pacienta, nu mai are simptome, analizele sunt bune. Doamna a fost adusă aici pentru că Spitalul din Slatina este spital COVID, şi aici noi suntem non-COVID. Starea pacientei nu pune probleme în momentul de faţă”, a precizat medicul Mihaela Bârsan.

Formele rare sunt puține, dar e bine ca pacienții să vină la spital

Dr. Simin Aysel Florescu, medic primar de boli infecţioase la Spitalul Victor Babeş din Capitală, a explicat pentru News.ro că în fiecare an apar cazuri de infecţie cu boala West Nile şi că formele grave sunt foarte puţine în raport cu numărul total de infectări. La apariţia simptomelor, însă, este bine ca pacienţii să vină la spital pentru tratament. Dr. Florescu spune că simptomatologia bolii West Nile se poate confunda cu cea dată de boala COVID-19. Pentru West Nile nu există însă vaccin, aşa cum există pentru infecţia cu SARS COV 2.

“Infecţia cu virusul West Nile este o boală din fericire cu un număr mic de cazuri grave la care formele asimtomatice sau foarte uşoare de boală sunt extrem de frecvente. Este o boală despre care se ştie de mult timp în spaţiul nostru geografic, în fiecare an există nişte cazuri de infecţie cu West Nile, în ţară, în special în sudul ţări, şi formele care ajung la spital sunt foarte puţine faţă de numărul total de infectări. De obicei ajung la spital persoanele vârstnice care fac probleme de meningo-encefalită, pentru că altfel se poate manifesta şi ca o boală febrilă simplă, nu este ceva de care să ne speriem neapărat, dar, evident, având în vedere că este o boală cu transmitere prin vectori este bine să avem grijă la aceste cazuri, este bine să aplicăm proceduri de dezinsecţie, şi dacă stăm la bloc şi dacă stăm la casă, să evităm înţepăturile de ţânţari în perioada asta pe cât se poate.

Există mai multe tipuri de manifestări clinice, cele cu aspect de meningo-encefalită sunt foarte puţine raportat la numărul total de infectări.

În momentul în care există o simptomatologie serioasă – febră, cefalee, vărsături – totdeauna trebuie să intrăm în atenţia unui medic, şi, dat fiind faptul că ne aflăm în plină pandemie de SARS COV 2 testarea este practic de rutină în momentul acesta. Se face un screening a acestor cazuri cu febră, cu simptome asemănătoare cu infecţia cu SARS COV 2, da, dacă este o boală cu afectare vizibilă, cu febră, cu dureri musculare, atunci, da, evident, fiacare medic care vede un astfel de pacient îl poate testa.

Pentru West Nile nu avem un tratament etiologic, din păcate, doar un tratament patogenic şi simptomatic, de susţinere a funcţiilor vitale, în funcţie de severitatea cazului respectiv. Antitermice, antiemetice dacă este vorba despre vărsături, perfuzii, hidratare, în funcţie de severitatea fiecărui caz.

Pentru West Nile nu avem vaccin aşa cum avem pentru SARS COV 2”, a declarat medicul primar de boli infecţioase Simin Aysel Florescu.

Citește și:

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame

NATIONAL

Fost ministru al Agriculturii, despre dependența României de alimentele din import: ‘Intrăm în zona unui risc major. Este teribil de grav’

Publicat

in

De

România devine dependentă de importurile de alimente. Un exemplu este carnea de porc. Dacă acum șapte ani, producția acoperea peste 70% din necesarul de consum, acum România a ajuns să producă doar 55,3% din necesar. Suntem deficitari și la producția de zahăr. Potrivit datelor INS citate de economica.net, în 2020, doar 34,9% din necesarul de consum era acoperit din producția locală, scrie Digi24.

Nici la legume, situația nu este mai bună. Producătorii locali asigură 82% din necesar. Doar varză producem mai mult decât consumăm. La fructe, deficitul e și mai mare. Producția este asigurată pe plan local în proporție de doar 68,5%. România a ajuns astfel să acopere din producția internă cerințele de consum ale locuitorilor doar în cazul cărnii de oaie și capră, dar și al cerealelor.

Valeriu Tabără, fost ministru al Agriculturii, a comentat situația:

„Este teribil de grav, pentru că în primul rând dependența aceasta de importuri de hrană este un element de risc major pentru oricare țară, orice comunitate. Este un risc major și pentru o familie care nu are propriile surse ca să-și poată asigura în ritmul normal alimentația.

Nu volumul de bani este foarte important, ci ceea ce poți cumpăra cu masa monetară. Aici e o problemă pe care nu o corelăm niciodată. Pe problemele din agricultură, din păcate, și ați dat exemplul cărnii de porc – să nu uităm că România a fost o mare exportatoare de carne de porc, România a deținut piețe întregi, cum a fost piața rusească care a fost partener inclusiv pentru anumite organisme internaționale pe domeniu. Pe domeniul fructelor-legumelor am fost exportatori.

De această dată riscăm ca această dependență să se adâncească din nou și suntem câteva persoane care atenționăm de ani de zile asupra acestui lucru și nu se face nimic. Dependența de importurile de carne de porc se va accentua, pentru că ieri discutam cu un mare crescător și unul excepțional de bun, inclusiv integrat în producție, că vrea să renunțe total la activitatea creșterii porcului.

Nu am toate datele, dar în ultimele două luni au fost sacrificate peste 50.000 de vaci de lapte, apropo de ce înseamnă legătura și dependența noastră de importul de produse lactate. Este aproape de neconceput situația în care ne găsim.

Suntem dincolo de vulnerabilitatea aceasta obișnuită. Suntem teribil de vulnerabili. Intrăm în zona unui risc major care ar trebui să facă analiza inclusiv a CSAT. Cu toate măsurile, investițiile făcute, deficitul comercial pe balanța comercială cu produse agroalimentare se adâncește. El nu mai este un deficit de ramură, de domeniu. Este un deficit național cu consecințe dintre cele mai grave asupra dezvoltării întregii economii și a siguranței naționale.

În 14 martie 2020, când a început pandemia, am fost consultați cu ce se întâmplă și am spus că prima problemă pe care trebuie să o avem în vedere sunt stocurile de alimente.

Chiar astăzi discutam despre strategia în domeniul fructelor. Este nepermis să stăm în depozite cu fructe și să importăm. Este o anomalie de comportament al instituțiilor statului. Avem aceleași probleme să asistăm la aceste nerentabilități din interior dar noi să importăm în continuare și să aducem materie primă din străinătate să facem produse românești. Noi o să compromitem și aceste branduri în viitor.

Construcția sistemului național de siguranță trebuie să aibă în vedere câteva elemente de facilitare a dezvoltării producției interne și, de ce nu, inclusiv a pieței. Partea cu acel venit minim impozitat din zona rurală cade, este o artificialitate, pentru că acolo problema de impozitare se poate rezolva prin venitul impozabil pe care-l declari și intri în sistemul fiscal al primăriei locale.

Redresarea sistemului zootehnic este fundamentală pentru a da siguranță în alimentație. El reprezintă acum în România circa 22% față de 60% cât ar trebui să fie, sau 50% măcar pentru o funcționalitate normală și o garanție a asigurării surselor de hrană pentru populație din resursa internă. Avem posibilitatea să producem”.

Datele de la Ministerul Agriculturii arată că în 2020 importurile au fost de 8,9 miliarde de euro, in timp ce exporturile au atins valoarea de 6,9 miliarde de euro”.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult

NATIONAL

Expo 2020 Dubai/Aqua sommelier Claudia Benea: Water is the cheapest preventive medicine

Publicat

in

De

The Romanian Pavilion at Expo 2020 Dubai organized an information and awareness event on Friday about the role that water has as an essential nutrient for the health of the human body.

“Water is the cheapest preventive medicine and the pivot of most processes in the body. Natural mineral water is food for the whole body and has a major role in cleansing and eliminating toxins, transporting nutrients to cells, moisturizing the skin, joints, muscles,” aqua sommelier Claudia Benea said.

The mineral water specialist provided relevant information on the healing properties of water and how it stimulates the body’s chemical processes. She also presented to the visiting public the rich offer of mineral waters present at the #H2RO water bar, and the participants were invited to a tasting of Romanian mineral waters.

The event is part of the thematic week “Health and Wellness” and is part of the series of events included in the agenda of the representation of the European Union at Expo 2020 Dubai, Agerpres.ro informs.

Romania is one of the states with the richest underground water resources, with thousands of water sources in which dissolved mineral salts are found.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

Publicitate decathlon.ro

În Trend