Conecteaza-te cu noi

Comunicate de Presa

Primul caz de hărțuire morală (mobbing) în mediul academic românesc, a unui profesor Bologna Profesorul Bebe Mihăescu cere UMF Iași daune morale în valoare de 100.000 lei

Publicat

in

177242

Conferențiarul universitar doctor Vasile Mihăescu cere în instanță UMF Iași suma de 100.000 de lei pentru prejudiciile morale suportate ca urmare a acțiunilor ce au avut drept consecință decredibilizarea publică, nesocotirea demnității, onoarei și reputației profesionale.
Vasile Mihăescu (cunoscut drept Bebe Sexologul) susține că este primul caz din mediul academic românesc de hărțuire morală (mobbing) a unui profesor Bologna, acțiune ce se definește printr-o serie de măsuri pe care angajatorul le ia abuziv și care, prin caracterul lor continuu, urmăresc un singur scop: eliminarea salariatului incomod.
„Precizez că nu sunt pentru prima oară expus comportamentului hărțuitor al angajatorului care, în pofida sancțiunilor primite de Statul Român, recidivează în acțiunea sa discreționară de negare a demnității subsemnatului. Dovadă în acest sens decizia din 2-X-2006 a CEDO prin care a fost condamnat Statul Român la plata a 3000 de euro pentru refuzul punerii în practică a sentinței de reintegrare și plata drepturilor cuvenite, situație oarecum similară cu circumstanțele relatate”, declară conf. univ. dr. Vasile Mihăescu.
Profesorul Mihăescu este de părere că a început să fie hărțuit moral de conducerea UMF Iași din momentul în care acesta a dezvăluit prezumtive fapte de corupție comise de șefii instituției de învățământ superior. „Pentru că am fluierat în Biserică, adică am adus la cunoștință publică prin conferințe de presă fapte de corupție, și pentru că Biserica acestor candidați la pușcărie Rector DNA Vasile Astărăstoae și Decan Doina Azoicăi (împotriva căreia s-a început urmărirea pentru infracțiuni de corupție, aflându-se sub control judiciar fiindu-i ridicate atribuțiile de conducere a Facultății de Medicină) trebuia să funcționeze așa cum au organizat-o mai sus menționații, au reușit: să fiu eliminat din funcția de Șef de Catedră, să mi se acorde un calificativ incompatibil cu nivelul de competență dovedit și recunoscut public, să mi se reducă salariul în mod abuziv, si, în final, să fiu concediat. În scopul decredibilizării mele (fără ca această măsură să privească spațiul public) angajatorul a adus la cunoștință publică măsurile dispuse, subsemnatul aflând din presă că sunt concediat”, continuă profesorul Bebe Mihăescu.
Prin sentința civilă 2225/23 iunie 2014 a Tribunalului Iași, pronunțată în dosar 5994/99/2013 și rămasă definitivă prin respingerea ambelor apeluri, s-a dispus anularea deciziei de concediere și reintegrarea profesorului Vasile Mihăescu pe postul deținut anterior, respectiv conferențiar în cadrul facultății de Medicină Generală la Disciplina Științele Comportamentului.
Acțiunile care pot dovedi mobbing-ul practicat de UMF Iași împotriva profesorului Bebe Mihăescu și pe care acesta din urmă dorește să le invoce în instanță, sunt următoarele:
 reintegrarea fără a fi adusă la cunoștința angajatului sau a instanței de judecată în fața căreia în paralel cu pretinsa reintegrare, UMF Iasi susținea acuze nejustificate, continuând denigrarea publică în cadrul apelului declarat de aceasta;
 UMF Iași a nesocotit statutul profesional al angajatului, constituindu-i o normă didactică după bunul plac, ajungând sa predea la alte facultăți și colegii;
 i s-au încălcat libertatea muncii și a fost obligat la muncă forțată, nefiind consultat și neavându-se acordul pentru stabilirea activităților didactice și a modului de desfășurarea a acestora;
 prin comportamentul discreționar a fost împiedicat în exercitarea legitimă a profesiei, angajatorul practicând în mod deliberat izolarea angajatului de comunitatea academică în scopul decredibilizării mele publice;
 deși a pretins îndeplinirea obligației de reintegrare, angajatorul nu a asigurat spațiul necesar de desfășurare a activității, angajatul prezentându-se la facultate și neavând acces în sediul alocat până la desfacerea contractului de muncă;
 instigarea studenților de a depune plângeri împotriva angajatului pentru pretinsele absențe de la orele de curs;
 instigarea studenților de a nu se prezenta la orele de curs, în dorința discreditării publice;
 introducerea în programa universitară a unor cursuri noi fără ca asupra acestora să fiu consultat sau informat;
 în dorința alterării notorietății publice de care se bucură, angajatorul a adus la cunoștință publică măsura concedierii (ulterior desființată de instanță) înainte de a i se comunica decizia de concediere! (angajatul aflând din ziarele locale măsura dispusă de angajator);
 angajatorul a refuzat să aducă la cunoștință publică obținerea de către angajat a calității de profesor Bologna, în condițiile în care pentru alte cadre didactice a fost făcută publică pe site-ul universității;
 deși e cadru didactic titular cu funcția de conferențiar, numele său nu apare menționat în colectivul didactic al Facultății de Medicină în scopul dispariției imaginii sale profesionale și negării notorietății profesionale;
 aplicarea unui comportament discriminatoriu, deși licențiat a trei facultăți, având funcția didactică de conferențiar, este obligat să predea la Colegii și la Facultatea de Bioinginerie Medicală, în timp ce unui lector (specialist în psihopedagogie specială care vizează persoane cu dizabilități, nu activitatea didactică), Iorga Magdalena îi sunt incluse în norma didactică disciplinele la care conferentiarul Vasile Mihăescu este titular.

Vasile Mihăescu este conferențiar universitar, triplu licențiat (psihologie, drept și medicină), doctor în psihologie, autor a mai multor lucrări de specialitate, scriitor și membru al Uniunii Scriitorilor din România.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame

ACTUAL

GALERIE FOTO | LUDOVIC ORBAN ÎN ARGEȘ, LA SĂRBĂTORIREA A 146 DE ANI DE LA ÎNFIINȚAREA PARTIDULUI NAȚIONAL LIBERAL: “PNL ÎȘI DOREȘTE O ROMÂNIE PUTERNICĂ, RESPECTATĂ ȘI APRECIATĂ ÎN LUME”

Publicat

in

De

PNL Argeș și președintele organizației, deputatul Adrian Miuțescu, au fost azi gazde pentru liberali din toată țara, la Muzeul Național Brătianu, unde au fost sărbătoriți 146 de ani de la înființarea Partidului Național Liberal. De asemenea, au fost marcați 200 de ani de la nașterea lui Ion C. Brătianu și un an de la inaugurarea Muzeului Național Brătianu.

Au răspuns invitației colegilor din Argeș președintele PNL și al Camerei Deputaților, Ludovic Orban, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, ministrul Agriculturii, Adrian Oros, ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, secretari de stat, deputați și senatori PNL, aleși locali și județeni, membri și simpatizanți PNL. Invitații s-au recules, pentru o clipă, la capela Brătienilor, unde a fost oficiată o slujbă și au fost depuse coroane de flori. Apoi, pe platoul din fața Vilei Florica, în acordurile unui cvartet al Filarmonicii Pitești, au luat cuvântul președintele PNL, Ludovic Orban, președintele PNL Argeș, Adrian Miuțescu, ÎPS Calinic, arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, europarlamentarul Vlad Nistor, Dinu Zamfirescu, fondator PNL după 1990 și membru al familiei Brătianu și directorul Muzeului Național Brătianu, Mihai Alexandrescu.

Adrian Miuțescu: “Aici, la Florica, s-a născut liberalismul”

Președintele PNL Argeș, deputatul Adrian Miuțescu, a subliniat faptul că pe memealguri argeșene, la Vila Florica din Ștefănești, a luat naștere liberalismul românesc. „Ca în fiecare an, sunt emoţionat, pentru că aici la Florica, în Argeş s-au născut liberalismul şi Partidul Naţional Liberal. Am onoarea să vă avem azi, aici, printre noi. Astăzi, mai mult ca oricând, aniversăm trei evenimente importante: 146 de de ani de la înfiinţarea Partidului Naţional Liberal, 200 de ani de la naşterea lui Ion C. Brătianu şi un an de la înfiinţarea Muzeului Naţional Brătianu. Țin să-i mulțumesc domnului președinte Orban pentru că a militat pentru înființarea Muzeului. Vă mulțumim și contăm pe dvs în continuare!”, a declarat deputatul Adrian Miuțescu, președinte al PNL Argeș.

Europarlamentar PNL și istoric, Vlad Nistor a declarat că: “Este obligația noastră, a tuturor celor de aici, de a face în așa fel încât acest partid să fie ce a fost și să rămână decidentul democratic esențial din această țară”.

Dinu Zamfirescu, fondator al PNL după 1990, a amintit de rolul esențial pe care l-a avut Ludovic Orban în readucerea PNL la guvernare: “Într-un fel mă simt și eu gazdă, am locuit în această casă, la Florica. Sunt emoționat de câte ori vin aici. (…) Datorită lui Ludovic Orban există în momentul de față un Guvern liberal”.

ÎPS Calinic: “Familia Brătianu a fost o familie binecuvântată de Dumnezeu”

“Când spui Brătianu, spui celebritate. Familia Brătianu a fost o familie binecuvântată de Dumnezeu. Seniorul Brătianu şi juniorul Brătianu sunt nişte sfinţi. Nicolae Iorga a scris despre România de la Argeş şi nu a fost o glumă. Ionel Brătianu era un gospodar fantastic, genial. Domnule Orban, domnilor miniștri, ați pornit cu dreptul și îmi doresc să fiți tot așa de buni. Tot înainte! La mulți ani!”, le-a transmis celor prezenți arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, ÎPS Calinic.

Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a subliniat faptul că Muzeul Național Brătianu este încă la început, fiind în plan mai multe investiții. “Unii au considerat că Vila Florica este casă de vacanță. Împreună cu dl director Alexandrescu și secretarul de stat Liviu Brătescu ne-am mobilizat să avem azi, aici, o dublă sărbătoare: 146 de ani de la înființarea PNL și un an de la inaugurarea Muzeului Național Brătianu. S-a făcut dreptate și acesta este doar începutul. Zona de parc va arăta cel puțin la fel de bine ca muzeul”, a promis Bogdan Gheorghiu.

Ludovic Orban: “Ion C. Brătianu a fost un adevărat titan”

Președintele PNL, Ludovic Orban, a vorbit despre ștacheta ridicată foarte sus de către fondatorii partidului, transmițând liberalilor prezenți la eveniment și mesajul președintelui României, Klaus Iohannis.


“În UE, PNL este partidul cu cea mai îndelungată istorie. Pentru noi, a face politică este cu mult mai greu față de alții, pentru că avem o ștachetă, avem înaintași care au fost actorii principali în emanciparea și realizarea României moderne. Ion C. Brătianu a fost un adevărat titan, a condus Guvernul 12 ani, timp în care a înființat BNR, a realizat 3000 km de drumuri și căi ferate. România nu exista, erau doar niște principate. Într-un context internaţional nefavorabil, Ion C. Brătianu a avut o diplomaţie senzaţională, el este cel care l-a adus pe principele Carol în România. Dl președinte Iohannis m-a sunat de dimineață și m-a rugat să vă transmit La mulți ani! Dânsul nu a putut fi prezent, este la Consiliul Europei, dar este alături de noi. Suntem la guvernare și suntem judecați pentru ceea ce facem la guvernare. Avem extrem de multe oportunități, pe care trebuie să le valorificăm. PNL își dorește o Românie puternică, respectată și apreciată în lume. Depinde de fiecare dintre noi să punem România pe această direcție. Să dea Dumnezeu ca PNL să fie la înălțimea provocărilor cu care ne confruntăm!”, a declarat președintele PNL și al Camerei Deputaților, Ludovic Orban.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult

ACTUAL

Federaţia SANITAS atrage atenţia: Echipamentele vechi şi suprasolicitarea personalului fac posibilă repetarea oriunde a tragediei de la Spitalul Judeţean Neamţ

Publicat

in

Tragedia de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Neamţ se poate repeta oricând, în oricare altă unitate sanitară din România, din cauza lipsei echipamentelor medicale adecvate, a infrastructurii tehnice vechi din spitale şi a suprasolicitării personalului medical existent, se menţionează într-un comunicat remis luni AGERPRES de Federaţia SANITAS.

Organizaţia sindicală din domeniul sanitar “atrage atenţia că situaţii similare pot avea loc oricând în alte instituţii sanitare din România, cauzele principale fiind lipsa echipamentelor medicale adecvate, infrastructura tehnică veche, care nu funcţionează în parametri normali, şi suprasolicitarea personalului medical existent”, se precizează în comunicat.

În context, reprezentanţii Federaţiei SANITAS s-au declarat solidari cu personalul din Spitalul Judeţean de Urgenţă Neamţ.

“Federaţia SANITAS din România este solidară cu colegii noştri de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Neamţ care au trecut prin tragedia incendiului de la secţia de ATI şi care, într-un act firesc de responsabilitate profesională, au făcut tot ceea ce era posibil pentru salvarea pacienţilor”, potrivit comunicatului.

Pe de altă parte, organizaţia sindicală subliniază că autorităţile nu implementează politici de rezolvare a problemelor grave ale sistemului sanitar şi solicită societăţii civile să pună presiune pe mediul politic, astfel încât acesta să reformeze sistemul de sănătate.

“SANITAS atrage atenţia colegilor din sănătate că este momentul în care trebuie să ne unim vocile pentru a cere autorităţilor să se trezească la realitate şi să facă ceea ce este absolut necesar pentru funcţionarea normală a acestui domeniu. Altfel, prin tăcerea noastră, riscăm să devenim ‘complicii’ guvernanţilor la distrugerea sistemului medical public din România! Iar vocea unică trebuie să depăşească limitele domeniului medical. Cerem societăţii civile să vină alături de noi în tot acest demers, pentru că Sănătatea românească trebuie, ea însăşi, să fie vindecată. Apelăm la organizaţiile sindicale, cele profesionale, la asociaţiile de pacienţi şi alte organizaţii cu activitate în domeniu. În acest moment, sistemul public de sănătate este bolnav cronic, iar perspectivele de însănătoşire sunt minime, dacă nu îi vom obliga pe cei care răspund de managementul lui la toate nivelurile să adopte o politică coerentă de înnoire a acestuia”, se precizează în comunicat.

Potrivit Federaţia SANITAS, principalele probleme care afectează sistemul medical sunt managementul defectuos şi lipsa de coordonare a autorităţilor care răspund de buna funcţionare a sistemului de sănătate, uzura fizică şi morală avansată a infrastructurii tehnice, lipsa de resursă umană calificată din instituţiile sanitare, interesul scăzut pentru sănătatea şi securitatea angajaţilor la locul de muncă, lipsa dotărilor medicale, formalismul şi superficialitatea cu care sunt tratate instructajele periodice, respectarea protocoalelor şi a procedurilor interne, insuficienţa materialelor şi echipamentelor medicale şi de protecţie. 

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

Publicitate decathlon.ro

În Trend