Conecteaza-te cu noi

Comunicate de Presa

Primul caz de hărțuire morală (mobbing) în mediul academic românesc, a unui profesor Bologna Profesorul Bebe Mihăescu cere UMF Iași daune morale în valoare de 100.000 lei

Publicat

in

177242

Conferențiarul universitar doctor Vasile Mihăescu cere în instanță UMF Iași suma de 100.000 de lei pentru prejudiciile morale suportate ca urmare a acțiunilor ce au avut drept consecință decredibilizarea publică, nesocotirea demnității, onoarei și reputației profesionale.
Vasile Mihăescu (cunoscut drept Bebe Sexologul) susține că este primul caz din mediul academic românesc de hărțuire morală (mobbing) a unui profesor Bologna, acțiune ce se definește printr-o serie de măsuri pe care angajatorul le ia abuziv și care, prin caracterul lor continuu, urmăresc un singur scop: eliminarea salariatului incomod.
„Precizez că nu sunt pentru prima oară expus comportamentului hărțuitor al angajatorului care, în pofida sancțiunilor primite de Statul Român, recidivează în acțiunea sa discreționară de negare a demnității subsemnatului. Dovadă în acest sens decizia din 2-X-2006 a CEDO prin care a fost condamnat Statul Român la plata a 3000 de euro pentru refuzul punerii în practică a sentinței de reintegrare și plata drepturilor cuvenite, situație oarecum similară cu circumstanțele relatate”, declară conf. univ. dr. Vasile Mihăescu.
Profesorul Mihăescu este de părere că a început să fie hărțuit moral de conducerea UMF Iași din momentul în care acesta a dezvăluit prezumtive fapte de corupție comise de șefii instituției de învățământ superior. „Pentru că am fluierat în Biserică, adică am adus la cunoștință publică prin conferințe de presă fapte de corupție, și pentru că Biserica acestor candidați la pușcărie Rector DNA Vasile Astărăstoae și Decan Doina Azoicăi (împotriva căreia s-a început urmărirea pentru infracțiuni de corupție, aflându-se sub control judiciar fiindu-i ridicate atribuțiile de conducere a Facultății de Medicină) trebuia să funcționeze așa cum au organizat-o mai sus menționații, au reușit: să fiu eliminat din funcția de Șef de Catedră, să mi se acorde un calificativ incompatibil cu nivelul de competență dovedit și recunoscut public, să mi se reducă salariul în mod abuziv, si, în final, să fiu concediat. În scopul decredibilizării mele (fără ca această măsură să privească spațiul public) angajatorul a adus la cunoștință publică măsurile dispuse, subsemnatul aflând din presă că sunt concediat”, continuă profesorul Bebe Mihăescu.
Prin sentința civilă 2225/23 iunie 2014 a Tribunalului Iași, pronunțată în dosar 5994/99/2013 și rămasă definitivă prin respingerea ambelor apeluri, s-a dispus anularea deciziei de concediere și reintegrarea profesorului Vasile Mihăescu pe postul deținut anterior, respectiv conferențiar în cadrul facultății de Medicină Generală la Disciplina Științele Comportamentului.
Acțiunile care pot dovedi mobbing-ul practicat de UMF Iași împotriva profesorului Bebe Mihăescu și pe care acesta din urmă dorește să le invoce în instanță, sunt următoarele:
 reintegrarea fără a fi adusă la cunoștința angajatului sau a instanței de judecată în fața căreia în paralel cu pretinsa reintegrare, UMF Iasi susținea acuze nejustificate, continuând denigrarea publică în cadrul apelului declarat de aceasta;
 UMF Iași a nesocotit statutul profesional al angajatului, constituindu-i o normă didactică după bunul plac, ajungând sa predea la alte facultăți și colegii;
 i s-au încălcat libertatea muncii și a fost obligat la muncă forțată, nefiind consultat și neavându-se acordul pentru stabilirea activităților didactice și a modului de desfășurarea a acestora;
 prin comportamentul discreționar a fost împiedicat în exercitarea legitimă a profesiei, angajatorul practicând în mod deliberat izolarea angajatului de comunitatea academică în scopul decredibilizării mele publice;
 deși a pretins îndeplinirea obligației de reintegrare, angajatorul nu a asigurat spațiul necesar de desfășurare a activității, angajatul prezentându-se la facultate și neavând acces în sediul alocat până la desfacerea contractului de muncă;
 instigarea studenților de a depune plângeri împotriva angajatului pentru pretinsele absențe de la orele de curs;
 instigarea studenților de a nu se prezenta la orele de curs, în dorința discreditării publice;
 introducerea în programa universitară a unor cursuri noi fără ca asupra acestora să fiu consultat sau informat;
 în dorința alterării notorietății publice de care se bucură, angajatorul a adus la cunoștință publică măsura concedierii (ulterior desființată de instanță) înainte de a i se comunica decizia de concediere! (angajatul aflând din ziarele locale măsura dispusă de angajator);
 angajatorul a refuzat să aducă la cunoștință publică obținerea de către angajat a calității de profesor Bologna, în condițiile în care pentru alte cadre didactice a fost făcută publică pe site-ul universității;
 deși e cadru didactic titular cu funcția de conferențiar, numele său nu apare menționat în colectivul didactic al Facultății de Medicină în scopul dispariției imaginii sale profesionale și negării notorietății profesionale;
 aplicarea unui comportament discriminatoriu, deși licențiat a trei facultăți, având funcția didactică de conferențiar, este obligat să predea la Colegii și la Facultatea de Bioinginerie Medicală, în timp ce unui lector (specialist în psihopedagogie specială care vizează persoane cu dizabilități, nu activitatea didactică), Iorga Magdalena îi sunt incluse în norma didactică disciplinele la care conferentiarul Vasile Mihăescu este titular.

Vasile Mihăescu este conferențiar universitar, triplu licențiat (psihologie, drept și medicină), doctor în psihologie, autor a mai multor lucrări de specialitate, scriitor și membru al Uniunii Scriitorilor din România.

Comenteaza cu profilul de FB

ACTUAL

Finanțarea europeană asigură dezvoltarea durabilă și tranziția spre o economie ecologică, verde

Publicat

in

De

ASOCIAȚIA FORESTIERILOR DIN ROMÂNIA – ASFOR a prezentat în data de 9 iunie 2020 ministrului Costel Alexe un set de propuneri menite să asigure stabilitatea economiei forestiere și nevoile de lemn ale populație. Evenimentul a fost organizat de Universitatea Transilvania din Brașov, cu participarea mai multor factori de decizie și reprezentanți ai asociațiilor profesionale din domeniu.

Au fost propuse intervenții pe termen scurt: sprijin pentru plata salariilor angajaților din sectorul forestier și prelucrarea primară a lemnului, pentru achiziția dispozitivelor IT necesare implementării SUMAL, pentru achiziția de clupe electronice și aplicații electronice de măsurare – intervenții menite să contribuie la asigurarea trasabilității lemnului recoltat.

Angajații din domeniul exploatării și prelucrării primare a lemnului au nevoie de un sprijin asemănător celui primit de angajații din domeniul construcțiilor și anume scutirea de la plată a impozitului și a asigurărilor de sănătate. În același timp se impune găsirea unor soluții de finanțare a unor programe de calificare a muncitorilor din exploatarea și prelucrarea primară a lemnului. O soluție ar putea fi fondurile europene alocate prin Green Deal.

În pădure muncitorii forestieri sunt frecvent expuși accidentelor de muncă. Un sprijin pentru dotarea cu echipamente de protecție ar fi acceptarea la deducerea din impozitul pe venit, total sau parțial, a sumelor folosite pentru achiziția echipamentelor de protecție dar și a costurilor cu activitățile de autorizare specifice (ISCIR, ITM, etc). Este necesară finanțarea, în aceleași condiții de deductibilitate, a unor asigurări colective de viață pentru muncitorii care activează în exploatarea lemnului.

Se impune același tratament fiscal al accizei la carburanți precum cel aplicat în agricultură și piscicultură. În acest sens este corect să fie eliminate accizele pentru carburanții folosiți în lucrările din pădure sau depozite.

Stabilitatea și dezvoltarea economiei forestiere pe termen lung trebuie să se realizeze prin investiții asigurate din fondurile puse la dispoziție de Uniunea Europeană.

Construcția drumurilor forestiere și a depozitelor de lemn garantează protejarea mediului, crește siguranța muncii, asigură un grad de colectare mai ridicat dar și o utilizare mult mai eficientă a lemnului.

ASFOR a prezentat în data de 9 iunie 2020 ministrului Costel Alexe un set de propuneri menite să asigure stabilitatea economiei forestiere și nevoile de lemn ale populație.

Sectorul forestier are nevoie de tehnologii moderne de recoltare și prelucrare a lemnului, în acest sens este necesar să fie accesate linii de finanțare care să permită investiții în utilaje, unelte și echipamente folosite în lucrările specifice de recoltare, colectare, sortare a lemnului dar și în producția de produse din lemn.

Recoltarea sustenabilă și valorificarea superioară a lemnului are ca scop principal asigurarea nevoilor interne de lemn ale României, lemn pentru construcții, mobilă, industrie, foc, dar și exportul de produse din lemn.

Prin programe dedicate statul trebuie să încurajeze utilizarea lemnului în construcții și în special casele din lemn, edificate atât de autoritățile publice, cât și de persoanele fizice și juridice. Reducerea cotei TVA pentru lemnul utilizat în construcții la 5%, poate stimula utilizarea lemnului în construcții.

Un procent important din populația aflată în mediul rural se încălzește folosind lemnul. Pentru o utilizare eficientă a resursei de lemn, România are nevoie de un program de finanțare a achiziției instalațiilor de încălzire cu randament de ardere ridicat și de eliminare a TVA pentru lemnul de foc.

Noile programe de finanțare, că vorbim de PAC (Politica Agricolă Comună) prin FEADR, că vorbim de granturi de 200 mii euro prin AFM (Administrația Fondului de Mediu), trebuie să se adreseze IMM-urilor românești și să încurajeze obținerea de produse din lemn, case din lemn și mobilier. Prin aceste măsuri cu siguranță va crește gradul de prelucrare a lemnului și de ocupare a forței de muncă.

Lemnul și produsele din lemn înseamnă 3,5% din PIB, 2,8 miliarde de euro input de valută în economia românească din exporturi, 1,9 miliarde de euro plus la balanța comercială. România are în acest moment o șansă unică de a se adapta rapid la noua politică europeană de dezvoltare a unei noi economii ecologice, verzi.

(https://asfor.ro/2020/06/10/finantarea-europeana-asigura-dezvoltarea-durabila-si-tranzitia-spre-o-economie-ecologica-verde/)

PREȘEDINTE

Ciprian Dumitru MUSCĂ

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Gelu Tofan, PNL Argeş: „Bulibăşeală marca PSD! Agenţii economici mijlocii nu ştiu cine le va administra obligaţiile fiscale!”  C.P.

Publicat

in

De

Prin adoptarea legii nr. 30/2018 pentru completarea Codului de Procedură Fiscală, Parlamentul a stabilit ca administrarea obligaţiilor fiscale datorate de contribuabilii mijlocii să fie executată de către organul fiscal judeţean.
Măsura era una necesară şi dorită de către agenţii economici şi ar fi trebuit să fie aplicată de la 1 aprilie 2018. Însă lucrurile nu au stat deloc în felul acesta, pentru că Guvernul a prorogat acest termen de două ori, iar acum nu se ştie când şi dacă va fi adoptată această măsură.

Preşedintele Comisiei Economice a PNL Argeş, Gelu Tofan a declarat:
„Dezamăgire mare în rândul agenţilor economici mijlocii, pentru că Guvernul a prorogat acest termen deja de două ori! Iar consecinţa este aceea că agenţii economici trebuie să meargă sute de km până la sediile regionale ale organelor fiscale, în situaţia în care ar fi trebuit, de jumătate de an încoace, să-şi administraze la nivel judeţean obligaţiile fiscale datorate statului!”

În plus, deputatul PNL Dan Bica a formulat o întrebare pe această temă Ministrului Finanţelor Publice, dl. Orlando Teodorovici.

Iată ce spune Dan Bica:

„Dat fiind că administratorii agenţilor economici care se încadrează în această categorie sunt puşi în situaţia inadmisibilă de a nu afla, până la sfârşitul anului, cărui organ fiscal competent se vor adresa în viitor, vă soliticit să răspundeţi la următoarele întrebări: 1. Care sunt motivele pentru care ANAF nu s-a putut organiza pentru imlementarea Legii 30/2018? şi 2. Ce măsuri a întreprins Ministerul pe care-l conduceţi, de la data promulgării legii respective până în prezent, pentru ca aplicarea dispoziţiilor acesteia să nu se lovească de piedici administrative, cum ar fi deficitul de personal, lipsa echipamentelor informatice sau a spaţiilor necesare pentru organele fiscale judeţene?”

Sigur că Ministrul Finanţelor Publice, Orlando Teodorovici nu a răspuns acestor întrebări.
Până când se vor lămuri lucrurile, agenţii economici vor trebui să meargă la sediile regionale ale organelor fiscale, iar ANAF este pus în situaţia de a nu şti cum trebuie să se organizeze. Pe scurt, o bulibăşeală marca PSD!

 

Departamentul de Comunicare al PNL Argeş

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend