Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă, s-a ales cu plângere penală la DNA după decesul muncitorilor de pe șantierul de lângă Ministerul Culturii

Publicat

in

Şase aleşi USR PLUS au depus, marţi, o plângere penală la DNA împotriva Primăriei Sectorului 3 şi edilului Robert Negoiţă, pentru abuz în serviciu, în cazul decesului celor doi muncitori pe şantierul nelegal deschis lângă Ministerul Culturii, anunță news.ro.

Plângerea este depusă de consilierii generali Ana Ciceală şi Nicorel Nicorescu, consilierii locali Alexandru Sava şi Eugen Matei, din cadrul CL Sector 3, Teodora Stoian, consiliera ministrului Justiţiei, şi europarlamentarul Vlad Gheorghe, arată un comunicat de presă al USR PLUS.

Aleşii USR PLUS arată că lucrările desfăşurate pe şantierul de lângă Ministerul Culturii, din dispoziţia lui Robert Negoiţă, urmăreau modificarea accesului auto spre demisolul clădirii Ministerului Culturii, pentru ca în final să obţină spaţiu pentru amenajarea „câtorva terase”.

Totodată, consilierii generali şi locali, precum şi europarlamentarul Vlad Gheorghe, le mai cer procurorilor anticorupţie să cerceteze şi implicarea celor două firme subordonate Consiliului Local al Sectorului 3, Algoritm Rezidential SRL şi Algoritm Construcţii S3, precum şi a funcţionarilor din cadrul Direcţiei de Administrare a Domeniului Public (DADP) a Sectorului 3, care au acţionat la ordinul verbal al primarului Negoiţă. Astfel, lucrările au fost efectuate cu utilaje şi muncitori de la cele două firme subordonate CL Sector 3, iar de asfaltare şi punerea bordurilor a fost responsabilă DADP.

În plângerea penală, aleşii USR PLUS arată următoarele:

Lucrările de pe şantier au fost efectuate de societatea Algoritm Rezidential SRL fără autorizaţie de construire, fără ca Sectorul 3 să aibă vreun drept asupra terenului şi fără să fie comunicată data începerii lucrărilor şi fără să fie luate măsurile de siguranţă necesare pentru evitarea accidentelor.

„Primarul Robert Negoiţă ştia despre aceste lucrări, desfăşurându-se din dispoziţia lui, edilul Sectorului 3 deplasându-se pe teren de mai multe ori. În discuţiile cu consilierii Eugen Matei şi Alexandru Sava a admis că ştie că nu are drept să facă lucrări pe teren, fără să informeze proprietarul şi fără să îi ceară acordul, dar s-a justificat susţinând că el vrea să fie o zonă frumoasă şi că ar dura prea mult ca să obţină avize. Măsurile dispuse de Robert Negoiţă au condus la lucrări nelegale ale Algoritm Rezidential SRL, lucrări care vor fi finanţate din banii contribuabililor. Din presa locală a rezultat că primarul Negoiţă urmărea modificarea accesului auto spre demisolul Bibliotecii Naţionale, pentru ca în final să amenajeze terase pe terenul unde s-au desfăşurat lucrări de şantier, dar pentru astfel de lucrări era obligatorie obţinerea prealabilă a unei autorizaţii”, mai indică sursa citată.

Sursa amintită mai spune că Robert Negoiţă le-a comunicat consilierilor USR PLUS că vrea să valorifice materialele extrase de pe teren, precum fier, beton, pământ, în colaborare cu terţi.

Confruntat de consilierii locali şi generali aflaţi pe teren, edilul Sectorului 3 le-a precizat de mai multe ori că este conştient de ceea ce face şi nu îl sperie nişte amenzi, în loc să facă demersuri pentru a pune în legalitate şantierul.

Consilierii generali şi locali le-au transmis procurorilor imagini surprinse pe şantierul nelegal, înregistrări video, inclusiv cu răspunsurile lui Robert Negoiţă la întrebările aleşilor locali de pe teren, solicitările făcute de consilierii USR PLUS şi PNL către Primăria Sectorului 3 şi răspunsul primit de aceştia.

USR PLUS mai reaminteşte că Ana Ciceală şi Nicorel Nicorescu, consilieri generali, consilierii locali Eugen Matei şi Alexandru Sava, şi Teodora Stoian au transmis, la începutul lunii august, o plângere şi procurorilor de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 3, cu imagini şi înregistrări de pe şantierul deschis în zona Esplanada. Ei s-au pus la dispoziţia procurorilor pentru a fi audiaţi ca martori în dosarul morţii celor doi muncitori şi i-au cerut demisia lui Robert Negoiţă.

La începutul lunii iulie, aleşii USR PLUS au atras atenţia asupra lucrărilor nelegale efectuate la ordinul verbal al lui Robert Negoiţă şi au cerut explicaţii şi oprirea şantierelor.

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements

NATIONAL

TENSIUNI majore în Uniunea Europeană: statele nu pot cădea de acord dacă gazele și energia nucleară să fie sau nu introduse pe lista de investiții verzi

Publicat

in

De

Majoritatea celor 27 de state membre ale Uniunii Europene s-au pronunţat joi în favoarea recunoaşterii rolului jucat de gazele naturale şi energia nucleară în lupta împotriva schimbărilor climatice, ceea ce ar urma să faciliteze finanţarea lor, au declarat mai multe surse diplomatice pentru AFP.

Uniunea Europeană este pe punctul de a finaliza partea de climă din taxonomia sa privind finanţarea sustenabilă, o reglementare inovatoare care vizează direcţionarea capitalului privat dinspre activităţile economice poluante spre cele pe care UE le consideră a fi prietenoase cu mediul.

Includerea gazelor naturale şi a centralelor nucleare pe lista investiţiilor “verzi” creează diviziuni în rândul statelor membre. Însă la summitul şefilor de stat şi de guvern care a început joi la Bruxelles, “o mare majoritate a statelor membre” şi-a exprimat dorinţa de a include gazele şi energia nucleară pe lista investiţiilor durabile, a declarat un diplomat european pentru AFP. Alte două surse au confirmat şi ele existenţa unei “majorităţi” de stat e favorabile la această idee.

Explozia preţului gazelor naturale a creat un context favorabil energiei nucleare. Însă chiar şi aşa subiectul taxonomiei verzi nu ar urma să fie evocat în concluziile summitului european, în lipsa unui consens.

La mijlocul acestei luni, 10 state membre UE, inclusiv România, au cerut în mod public includerea energiei nucleare pe lista investiţiilor “verzi”. Toate ţările semnatare, în frunte cu Franţa, subliniază că avansul preţurilor la energie a scos în evidenţă importanţa reducerii dependenţei de terţele ţări, în cel mai scurt timp posibil. Energia nucleară este o sursă de energie accesibilă şi independentă şi ar trebui să fie inclusă pe lista investiţiilor “verzi” până la finele acestui an. “Pentru a câştiga bătălia climatică, avem nevoie de energie nucleară. Pentru noi toţi, energia nucleară este un activ crucial şi fiabil pentru un viitor cu emisii reduse de carbon”, se arată într-o declaraţie care a fost semnată şi de reprezentanţii Poloniei, Ungariei, Slovaciei, Bulgariei, Croaţiei, României şi Sloveniei.

Însă alte state membre, precum Germania, Austria şi Luxemburg, se opun ideii includerii energiei nucleare pe lista investiţiilor “verzi” , la fel ca şi mai multe ONG-uri care atrag atenţia asupra problemei depozitării pe termen foarte lung a deşeurilor radioactive. Energia nucleară este responsabilă pentru aproximativ un sfert din producţia de electricitate a UE graţie centralelor nucleare amplasate în 13 ţări membre. În 2020, aproximativ 70% din energia electrică generată în Franţa a fost produsă în centrale nucleare, în timp ce în Cehia ponderea a fost de aproximativ 37%. Comisia Europeană ar urma să decidă în lunile următoare dacă taxonomia sa va eticheta gazele naturale şi energia nucleară drept investiţii “verzi”. Propunerea Comisiei ar putea fi respinsă de eurodeputaţi sau de majoritatea statelor membre.

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements
Citeste mai mult

NATIONAL

Parlamentul Republicii Moldova a votat introducerea stării de urgență. Va exista riscul de întrerupere sau limitare a aprovizionării cu gaze naturale

Publicat

in

De

Întrunit în ședință plenară, Parlamentul a aprobat, astăzi, Hotărârea privind declararea stării de urgență pe întreg teritoriul țării, în perioada 22 octombrie – 20 noiembrie. Pentru instituirea stării de urgență au votat 55 de deputați.

Propunerea a venit din partea Guvernului în contextul existenței riscului de întrerupere/limitare a aprovizionării cu gaze naturale a Republicii Moldova. Prin urmare, Hotărârea are drept scop stabilirea măsurilor necesare întru asigurarea securității aprovizionării cu gaze naturale și energie electrică a țării, conform deschide.md

Potrivit Prim-ministrului, Natalia Gavrilița, instituirea stării de urgență este o soluție tehnică ce va permite achiziționarea volumului necesar de gaze naturale din surse alternative în regim de urgență.

Conform documentului, pe perioada stării de urgență Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova va emite dispoziții în vederea punerii în executare a următoarelor măsuri:

1) instituirea unui regim special de procurare a gazelor naturale în regim rapid;

2) alocarea mijloacelor financiare pentru asigurarea procurării volumelor necesare de gaze naturale;

3) adoptarea deciziilor necesare în scopul asigurării unor acțiuni rapide de asigurare cu gaze naturale, inclusiv prin derogare de la prevederile normative;

4) dispunerea, la necesitate, a raționalizării consumului de gaze naturale și de alte resurse energetice;

5) adoptarea deciziilor de împuternicire a furnizorilor și distribuitorilor să acționeze în scopul procurării, transportării și distribuției gazelor naturale pe întreg teritoriul țării;

6) coordonarea activității mijloacelor de informare în masă privind: informarea populației despre cauzele și proporțiile situației excepționale, despre măsurile întreprinse pentru prevenirea pericolului, lichidarea urmărilor acestei situații și protecția populației; familiarizarea populației cu regulile de comportare în timpul situației excepționale; introducerea unor reguli speciale de utilizare a mijloacelor de telecomunicații;

7) instituirea de instrumente rapide de colectare a plăților de la consumatori pentru gazele naturale folosite;

8) efectuarea altor acțiuni necesare în vederea prevenirii, diminuării și lichidării consecințelor insuficienței de gaze naturale care a provocat starea de urgență.

Totodată, Hotărârea nu va afecta desfășurarea alegerilor locale noi pentru funcția de primar din 21 noiembrie.

Potrivit Vicepreședintelui Parlamentului, Mihail Popșoi, prin declararea stării de urgență Legislativul oferă Executivului toate pârghiile necesare pentru a avea capacitatea de a reacționa prompt și profesionist în fața situației actuale.

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend