Conecteaza-te cu noi

Curtea de Arges

Primarul Iatagan din Şuici trimis de DNA in judecată alaturi de 5 consilieri locali

Publicat

in

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Pitești au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate a aproape intreg personalului din primăria Şuici, mai exact primarul Constantin Iatagan, cativa functionari si nu mai putin de 5 consilieri locali. Acuzele sunt destul de grave, potrivit rechizitoriului intocmit de procurori.

Iata exact pentru ce au fost trimisi in judecata primarul, functionarii si cei 5 consilieri locali din Şuici.

MARINESCU CATELUȚA, secretar al Primăriei comunei Șuici, județul Argeș,la data faptelor, în sarcina căreia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:
– folosire sau prezentare cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene
– înșelăciune,
– conflict de interese,

IATAGAN CONSTANTIN, primar al comunei Șuici, județul Argeș, la data faptelor, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de::
– complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene,
– complicitate la înșelăciune,
– conflict de interese,
– fals intelectual,

STĂTICĂ ION, inginer în cadrul primăriei Șuici, județul Argeș, la data faptelor, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:
– complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene,
– complicitate la înșelăciune,
– fals intelectual,

MECU MARIA, contabil în cadrul Primăriei Șuici, județul Argeș, la data faptelor, în sarcina căreia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:
– complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene,
– complicitate la înșelăciune,
– schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinației fondurilor europene,

APOSTU NICOLAE, APOSTU ALEXANDRU, GĂBRIAN CONSTANTIN, RUDEANU ION și ȘERBAN CONSTANTIN, consilieri locali, la data faptei, în sarcina cărora s-a reținut săvârșirea infracțiunii de conflict de interese.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
La data de 02 septembrie 2007, s-a constituit Asociația crescătorilor de animale și producție vegetală Șuici, prin acordul membrilor fondatori, din care făceau parte printre alții și inculpații: Iatagan Constantin, Rudeanu Ion, Marinescu Cateluța, Mecu Maria, Șerban Constantin, Apostu Nicolae, Apostu Alexandru, Găbrian Constantin.
Conform statutului, scopul constituirii asociației a fost, printre altele, valorificarea potențialului productiv animalier și vegetal al comunei Șuici, asocierea pentru cesionarea pășunilor și pajiștilor, precum și atragerea de capital, investiții, finanțări locale sau din alte surse.
Cu toate acestea, inculpații în paralel, îndeplineau și funcții publice, în sensul că Marinescu Cateluța era secretarul primăriei comunei Șuici, Iatagan Constantin – primarul comunei, Mecu Maria – funcționar public – contabil în cadrul primăriei, iar Apostu Nicolae, Apostu Alexandru, Găbrian Constatin, Rudeanu Ion, Șerban Constantin – consilieri locali, începând cu anul 2008.
Pentru campania aferentă anului 2010, urmare modificării cadrului legislativ, Consiliul Local Șuici ca și entitate nu mai îndeplinea condițiile de eligibilitate pentru obținerea sprijinului financiar.
În acest sens, inculpații Marinescu Cateluța, Iatagan Constantin, Mecu Maria, Apostu Nicolae, Apostu Alexandru, Găbrian Constatin, Rudeanu Ion, Șerban Constantin, care deopotrivă aveau calitatea de membrii fondatori în asociație și exercitau diferite funcții publice ( primar, secretar, funcționar public, consilier local), precum și inculpatul Stătică Ion, inginer în cadrul primăriei, au hotărât ca sprijinul financiar pe suprafață de la APIA să fie obținut de Asociația crescătorilor de animale și producție vegetală Șuici.
În acest scop, la data de 04 mai 2010, a fost adoptată de Consiliul Local Șuici, din care făceau parte și inculpații Apostu Nicolae, Apostu Alexandru, Găbrian Constantin, Rudeanu Ion și Șerban Constantin o hotărâre prin care s-a aprobat concesionarea de către Asociația crescătorilor de animale și producție vegetală Șuici a suprafeței de 324,30 ha, pășune comunală, cu condiția ca sumele primite ca subvenții APIA să fie folosite integral în executarea de lucrări agricole pentru îmbunătățirea pajiștilor, curățări, etc..
În același context, la data de 06 mai 2010, a fost încheiat un contract de concesiune, înregistrat la Primăria comunei Șuici, între Consiliul Local reprezentat de inculpatul Iatagan Constantin, în calitate de primar și Asociația crescătorilor de animale și producție vegetală Șuici, reprezentată de inculpatele Marinescu Cateluța și Mecu Maria, care au și semnat în mod corespunzător contractul.
Ulterior, inculpata Marinescu Cateluța, în calitate de reprezentant al Asociației crescătorilor de animale și producție vegetală Șuici, a depus la A.P.I.A. – Centrul Județean Argeș cererea unică de plată pe suprafață pentru anul 2010, ce viza suprafața respectivă, solicitând sprijin financiar pentru schema de plată pe suprafață, sprijin pentru zonă montană defavorizată și plăți de agro-mediu.
Din probele administrate în cauză, a rezultat faptul că Asociația crescătorilor de animale și producție vegetală Șuici nu îndeplinea condițiile de eligibilitate impuse fermierilor pentru obținerea sprijinului financiar acordat în cadrul schemelor de plăți directe și plăți naționale complementare în sectorul vegetal, precum și acordarea sprijinului aferent măsurilor de agro – mediu și zone defavorizate. De asemenea, înscrisurile depuse la APIA prin intermediul cărora s-a realizat dovada îndeplinirii cerințelor impuse solicitanților sprijinului financiar au avut un caracter inexact/incomplet/fals, după caz. O parte din aceste documente au fost întocmite în fals de către inculpatul Stătică Ion și semnate de către inculpatul Iatagan Constantin la rubrica „primar”.
Acest mecanism a avut drept consecință obținerea de fonduri provenind atât din fonduri europene precum și de la bugetul național în cuantum de 242.027,65 lei în favoarea asociației, debit care a fost recuperat integral, la data de 22 iulie 2013.
În perioada 2011-2012, cât a îndeplinit funcția de contabil, inculpata Mecu Maria a retras din conturile Asociației suma de 55.350 de lei din sumele primite cu titlu de sprijin financiar pe care a folosit-o în interes personal, contrar scopului pentru care aceasta a fost solicitată și plătită, respectiv întreținerea pășinilor.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Argeș.

Comenteaza cu profilul de FB

ACTUAL

Controale în magazinele din Curtea de Argeș – Clienți fără mască

Publicat

in

De

Instituția Prefectului Argeș informează că, în ultimele trei zile, echipajele mixte formate din pompieri, polițiști și polițiști locali din Mioveni au desfășurat controale pentru respectarea măsurilor de combatere a răspândirii virusului COVID-19. Aceștia s-au deplasat în municipiul Curtea de Argeș la trei operatori economici și în Mioveni, în Piața Dacia. S-a urmărit respectarea obligativității purtării măștilor de protecție în spațiile închise, distanțarea fizică, crearea de fluxuri separate intrare-ieșire și s-au făcut verificări specifice ale ISU. S-au verificat astfel respectarea prevederilor legale împotriva răspândirii COVID-19, conform Legii nr. 55/2020, HG nr. 394/2020 și a Ordinului comun al Ministerului Sănătății și al M.A.I. nr. 874/81/2020.

Au fost verificate peste 300 de persoane, aplicându-se 16 avertismente pentru nerespectarea prevederilor legale care reglementează modul de comportare și echipare în zonele închise cu flux continuu de persoane.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

CETĂȚENII ÎNTREABĂ: ” Panțurescule, tablete nu ai dat copiilor, dar nici de 1 Iunie NIMIC ?”

Publicat

in

De

Luni este 1 Iunie, Ziua Internațională a Copilului. Din păcate, se pare, autoritățile din Curtea de Argeș nu au aflat încă. Sau au aflat, dar știu ei sigur ca nu e campanie electorală. Cum mulți locuitori din Curtea de Argeș au vazut informari pe internet despre multe evenimente dedicate copiilor in celelelte orașe din județ – chiar și comune – mai mulți părinți si-au arătat indignarea față de Primăria Curtea de Argeș și cele două instituții de cultură. ” Primare, tablete nu ai dat copiilor, dar de 1 Iunie NIMIC ? Chiar te doare în basca de viitorul orașului?”, este mesajul postat pe o retea de socializare de un parinte a trei copii.

Cert este ca până sămbătă la prânz, nici Primăria Curtea de Argeș , nici Muzeul Municipal și nici Centrul de Cultură și Arte nu au anunțat vreun eveniment dedicat copiilor din orașul regal. Asta in timp ce la Mioveni, Pitesti, Campulung au fost anunțate o serie de evenimente dedicate zile de 1 Iunie inca de la inceputul acestei saptamani. Poate mesajele părinților si ale copiilor il vor trezi pe primarul Panțurescu si pe ceilalți șefi politici de instituții de cultură din Curtea de Argeș și vor încropi ceva de 1 Iunie. Măcar in al doisprezecelea ceas !

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

PITEȘTI

Publicitate
Publicitate

Mioveni

În Trend