Conecteaza-te cu noi

Curtea de Arges

Primarul Iatagan din Şuici trimis de DNA in judecată alaturi de 5 consilieri locali

Avatar

Publicat

in

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Pitești au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate a aproape intreg personalului din primăria Şuici, mai exact primarul Constantin Iatagan, cativa functionari si nu mai putin de 5 consilieri locali. Acuzele sunt destul de grave, potrivit rechizitoriului intocmit de procurori.

Iata exact pentru ce au fost trimisi in judecata primarul, functionarii si cei 5 consilieri locali din Şuici.

Publicitate

MARINESCU CATELUȚA, secretar al Primăriei comunei Șuici, județul Argeș,la data faptelor, în sarcina căreia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:
– folosire sau prezentare cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene
– înșelăciune,
– conflict de interese,

IATAGAN CONSTANTIN, primar al comunei Șuici, județul Argeș, la data faptelor, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de::
– complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene,
– complicitate la înșelăciune,
– conflict de interese,
– fals intelectual,

STĂTICĂ ION, inginer în cadrul primăriei Șuici, județul Argeș, la data faptelor, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:
– complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene,
– complicitate la înșelăciune,
– fals intelectual,

MECU MARIA, contabil în cadrul Primăriei Șuici, județul Argeș, la data faptelor, în sarcina căreia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:
– complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene,
– complicitate la înșelăciune,
– schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinației fondurilor europene,

APOSTU NICOLAE, APOSTU ALEXANDRU, GĂBRIAN CONSTANTIN, RUDEANU ION și ȘERBAN CONSTANTIN, consilieri locali, la data faptei, în sarcina cărora s-a reținut săvârșirea infracțiunii de conflict de interese.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
La data de 02 septembrie 2007, s-a constituit Asociația crescătorilor de animale și producție vegetală Șuici, prin acordul membrilor fondatori, din care făceau parte printre alții și inculpații: Iatagan Constantin, Rudeanu Ion, Marinescu Cateluța, Mecu Maria, Șerban Constantin, Apostu Nicolae, Apostu Alexandru, Găbrian Constantin.
Conform statutului, scopul constituirii asociației a fost, printre altele, valorificarea potențialului productiv animalier și vegetal al comunei Șuici, asocierea pentru cesionarea pășunilor și pajiștilor, precum și atragerea de capital, investiții, finanțări locale sau din alte surse.
Cu toate acestea, inculpații în paralel, îndeplineau și funcții publice, în sensul că Marinescu Cateluța era secretarul primăriei comunei Șuici, Iatagan Constantin – primarul comunei, Mecu Maria – funcționar public – contabil în cadrul primăriei, iar Apostu Nicolae, Apostu Alexandru, Găbrian Constatin, Rudeanu Ion, Șerban Constantin – consilieri locali, începând cu anul 2008.
Pentru campania aferentă anului 2010, urmare modificării cadrului legislativ, Consiliul Local Șuici ca și entitate nu mai îndeplinea condițiile de eligibilitate pentru obținerea sprijinului financiar.
În acest sens, inculpații Marinescu Cateluța, Iatagan Constantin, Mecu Maria, Apostu Nicolae, Apostu Alexandru, Găbrian Constatin, Rudeanu Ion, Șerban Constantin, care deopotrivă aveau calitatea de membrii fondatori în asociație și exercitau diferite funcții publice ( primar, secretar, funcționar public, consilier local), precum și inculpatul Stătică Ion, inginer în cadrul primăriei, au hotărât ca sprijinul financiar pe suprafață de la APIA să fie obținut de Asociația crescătorilor de animale și producție vegetală Șuici.
În acest scop, la data de 04 mai 2010, a fost adoptată de Consiliul Local Șuici, din care făceau parte și inculpații Apostu Nicolae, Apostu Alexandru, Găbrian Constantin, Rudeanu Ion și Șerban Constantin o hotărâre prin care s-a aprobat concesionarea de către Asociația crescătorilor de animale și producție vegetală Șuici a suprafeței de 324,30 ha, pășune comunală, cu condiția ca sumele primite ca subvenții APIA să fie folosite integral în executarea de lucrări agricole pentru îmbunătățirea pajiștilor, curățări, etc..
În același context, la data de 06 mai 2010, a fost încheiat un contract de concesiune, înregistrat la Primăria comunei Șuici, între Consiliul Local reprezentat de inculpatul Iatagan Constantin, în calitate de primar și Asociația crescătorilor de animale și producție vegetală Șuici, reprezentată de inculpatele Marinescu Cateluța și Mecu Maria, care au și semnat în mod corespunzător contractul.
Ulterior, inculpata Marinescu Cateluța, în calitate de reprezentant al Asociației crescătorilor de animale și producție vegetală Șuici, a depus la A.P.I.A. – Centrul Județean Argeș cererea unică de plată pe suprafață pentru anul 2010, ce viza suprafața respectivă, solicitând sprijin financiar pentru schema de plată pe suprafață, sprijin pentru zonă montană defavorizată și plăți de agro-mediu.
Din probele administrate în cauză, a rezultat faptul că Asociația crescătorilor de animale și producție vegetală Șuici nu îndeplinea condițiile de eligibilitate impuse fermierilor pentru obținerea sprijinului financiar acordat în cadrul schemelor de plăți directe și plăți naționale complementare în sectorul vegetal, precum și acordarea sprijinului aferent măsurilor de agro – mediu și zone defavorizate. De asemenea, înscrisurile depuse la APIA prin intermediul cărora s-a realizat dovada îndeplinirii cerințelor impuse solicitanților sprijinului financiar au avut un caracter inexact/incomplet/fals, după caz. O parte din aceste documente au fost întocmite în fals de către inculpatul Stătică Ion și semnate de către inculpatul Iatagan Constantin la rubrica „primar”.
Acest mecanism a avut drept consecință obținerea de fonduri provenind atât din fonduri europene precum și de la bugetul național în cuantum de 242.027,65 lei în favoarea asociației, debit care a fost recuperat integral, la data de 22 iulie 2013.
În perioada 2011-2012, cât a îndeplinit funcția de contabil, inculpata Mecu Maria a retras din conturile Asociației suma de 55.350 de lei din sumele primite cu titlu de sprijin financiar pe care a folosit-o în interes personal, contrar scopului pentru care aceasta a fost solicitată și plătită, respectiv întreținerea pășinilor.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Argeș.

Comenteaza cu profilul de FB

ACTUAL

ALEGERI LOCALE ARGEȘ – Prezența la vot, ora 10 – 8,58 %, au votat 45.113 de alegători

Avatar

Publicat

in

De

Argeşenii sunt așteptați, astăzi, 27 septembrie, să îşi aleagă reprezentanţii administraţiei publice locale, respectiv primarii, consiliile locale și președintele Consiliului Județean. Secţiile de vot s-au deschis la ora 7.00, votarea încheindu-se la ora 21.00. În contextul pandemiei de COVID-19, scrutinul se desfășoară în condiții speciale, fiind stabilite reguli la urne și în sălile de vot, pentru prevenirea răspândirii coronavirusului. Obligaţia privind purtarea măştii şi dezinfectarea mâinilor înainte de intrarea în secţie, precum şi prezenţa a maximum cinci alegători în sala de vot sunt câteva dintre regulile privind organizarea alegerilor locale 2020, prevăzute de Hotărâre de Guvern. La urne sunt așteptați 525.151 de alegatori. În Argeș au fost organizate 522 de secții de votare și s-au tipărit 2.314.252 buletine de vot.

Până la ora 10:00, au votat 45.113 argeseni, ceea ce inseamna o prezenta la vot în județ de 8,58 %

Publicitate

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Dumitru Grecu: “ E timpul ca argesenii să scape de sub jugul politicienilor de meserie”

Avatar

Publicat

in

De

Candidatul Pro România la președinția Consiliului Județean Argeș ne-a explicat în câteva cuvinte despre strategia de dezvoltare a județului, evidențiind cele mai importante aspecte pe care are de gând să le implementeze dacă va câștiga alegerile.

Ne-a mărturisit că argeșenii ar trebui “ să aleagă un candidat venit din mediul privat, care înţelege că performanţa oricărei activităţi se reflectă în rezultate, iar nu în lozinci.”

Publicitate

Întrebat despre planurile sale referitoare la educație și cultură, ne-a spus că va avea în vizor “Reabilitarea, modernizarea și dotarea tuturor școlilor cu toate echipamentele necesare, inclusiv pentru elevi (cu accent pe zona rurală), pentru buna desfășurare a procesului de învățământ, în special în perioada de pandemie, alinierea la normele legale pentru obținerea autorizațiilor sanitare și de securitate la incendiu, acolo unde este cazul.”

Prioritar va fi și “ Eradicarea absenteismului de la scoala prin stimularea materiala a copiilor si provocarea acestora de a participa la activitati extracuriculare”, dar și “ Acordarea de burse sociale si de merit elevilor, inclusiv pentru stimularea practicarii de activitati extracuriculare, comunitare si sociale pentru dezvoltarea spiritului civic al acestora.”

Pe agenda sa de lucru se află și “realizarea unei platforme internet pentru consultanță și informații elevi (meditați on-line), aspect extrem de important pentru perioada pe care o traversăm. De asemenea, aceasta include și “ inventarierea tuturor spațiilor deținute de școli, în care nu se mai desfășoară procesul de învățământ și transformarea acestora în centre pentru activități extrascolare, inclusiv pentru formarea unor deprinderi necesare în inițierea unor viitoare meserii.”

Un alt aspect important pe care Dumitru Grecu își propune să îl ducă la următorul nivel este “Finanțarea întreținerii și dezvoltării infrastructurii culturale existente, asigurarea funcționării instituțiilor de cultură din administrarea Consiliului.” Vorbim despre susținerea și finanțarea unor activități culturale, inclusiv prin organizarea de evenimente la nivel local.

Ca și proiecte de interes pentru județul nostru ar mai fi de menționat “ Inițierea și finanțarea unor concursuri pe teme culturale între școli și stimularea copiilor pentru practicarea unor activități extracuriculare menite să ajute copiii în cunoașterea istoriei și tradițiilor poporului român, astfel încât să le dezvolte acestora un spirit de patriotism.”

Pentru că își dorește o candidătura altfel, Dumitru Grecu propune un plan de viitor îndrăzneț, cu accent pe cele mai importante zone de interes pentru propulație, astfel încât județul Argeș să facă diferența într-o Românie încercată de vremuri tulburi.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend