Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Primăria unui oraş japonez doreşte să protejeze pădurea care a inspirat celebrul lungmetraj animat ‘Vecinul meu Totoro’

Publicat

in

Primăria unui oraş japonez doreşte să protejeze pădurea care a inspirat celebrul lungmetraj animat „Vecinul meu Totoro” (1988), regizat de cineastul Hayao Miyazaki, graţie unei campanii de finanţare participativă susţinută de Studioul Ghibli, a anunţat marţi un purtător de cuvânt al municipalităţii nipone, citat de AFP.

Oraşul Tokorozawa, situat la aproximativ 30 de kilometri nord-vest de Tokyo, doreşte să cumpere pădurea de 3,5 hectare cu suma de 2,6 miliarde de yeni (18,3 milioane de euro), potrivit Agerpres.ro.

„Acea zonă este unul dintre locurile din care regizorul Hayao Miyazaki s-a inspirat în timp ce se plimba şi pregătea filmul ‘Vecinul meu Totoro'”, a declarat purtătorul de cuvânt al primăriei locale, potrivit căruia municipalitatea niponă vrea să transforme acea pădure în care trăiesc peste 7.000 de arbori într-o rezervaţie naturală.

Totoro, un spirit al pădurii care ia forma unei gigantice creaturi dolofane, vedeta filmului de animaţie din 1988, este unul dintre cele mai cunoscute personaje create de Studioul Ghibli, aflat la originea mai multor pelicule animate de mare succes, precum „Spirited Away” (2001) şi „Princess Mononoke” (1997).

În schimbul unei donaţii de 25.000 de yeni (175 de euro), participanţii la această campanie care se adresează publicului japonez vor primi un lot de cinci tiraje cu desene realizate de celebrul studio cinematografic nipon. Într-o primă etapă, 1.000 de loturi vor fi disponibile, iar altele vor putea fi adăugate mai târziu.

Donaţiile nu vor acoperi decât o mică parte din suma necesară pentru cumpărarea pădurii, însă municipalitatea niponă speră ca prin intermediul campaniei să atragă atenţia publicului şi să creeze o mişcare de susţinere populară în vederea conservării acesteia.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Mircea Lucescu și războiul din Ucraina: „Jucătorii mei ar fi murit în prima zi pe front”

Publicat

in

De

Mircea Lucescu a reușit să o țină pe linia de plutire pe Dinamo Kiev și a ajuns până în play-off-ul Champions League. După ce a pierdut prima manșă a dublei cu Benfica Lisabona, antrenorul român a vorbit despre dificultățile prin care trec jucătorii săi, care se gândesc tot timpul la războiul din Ucraina.

Mircea LucescuFoto: Ukrinform / Shutterstock Editorial / Profimedia

Antrenorul a părăsit Ucraina la începutul războiului, împreună cu jucătorii de la Dinamo Kiev și Șahtior Donețk și familiile acestora.

„Il Luce” a afirmat că jucătorii nu ar fi reușit să reziste pe front, în cazul în care ar fi fost obligați să se înroleze în armată.

„Eu și doi prieteni de-ai mei am făcut tot ce am putut pentru a scoate jucătorii din Ucraina. Dacă ar fi trebuit să meargă la război, ar fi murit în prima zi.

Scopul lor este să redea acestei țări imaginea unui stat care continuă să trăiască prin intermediul sportului. Eu am fost unul dintre cei care au dat o mână de ajutor, alături de Federația Română de Fotbal și președintele UEFA, Ceferin.

Am fost alături de jucătorii de la Dinamo Kiev și Șahtior Donețk. Fotbalul îi face să nu se mai gândească la ce se întâmplă (n.r. în Ucraina), iar când văd fețe triste, simt că trebuie să-i înveselesc. Singurul lucru care îi poate înveseli cu adevărat este reprezentat de rezultatele pozitive din meciuri. Așa merg mai departe” – Mircea Lucescu, citat de sport.ua, potrivit AS.ro.

Dinamo Kiev va juca probabil în grupele Europa League

Dinamo Kiev, echipa antrenată de Mircea Lucescu, a fost învinsă cu 2-0 de Benfica Lisabona, miercuri, în prima manșă a play-off-ului Champions League.

În meciul disputat la Lodz, Polonia (echipa din Ucraina a fost considerată gazdă), Benfica a punctat prin Gilberto (‘9) și Goncalo Ramos (’37).

Returul se va jua marți, 23 august, pe Estadio da Luz din Lisabona.

Învingătoarea va merge în grupele Champions League, iar pierzătoarea va evolua în grupele Europa League.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

România cumpără sisteme portabile de rachete antiaeriene. Licitație de circa 680 de milioane de euro lansată de MApN

Publicat

in

De

România vrea să cumpere câteva sute de sisteme portabile cu rachete antiaeriene cu care să-și doteze propriile trupe. Ministerul Apărării tocmai a lansat o licitație restrânsă pentru achiziția de Sisteme de rachete antiaeriene cu bătaie apropiată/rază foarte scurtă de acțiune, portabil — MANPAD.

sistem de rachete MistralFoto: Jody AMIET / AFP / Profimedia Images

Licitația publicată în SEAP are o valoare maximă estimată de 677.298.000 milione de euro fără TVA.

231 de sisteme de rachete antiaeriene cu bătaie apropiată/rază foarte scurtă de acțiune, portabil — MANPAD

Cantitate maximă estimată Acord-cadru – 231 sisteme conform descrierii din specificația tehnică (cerința C2+C3) la care se adaugă echipamente auxiliare, astfel:

– 87 sisteme pentru antrenament;

– 19 stații mobile pentru verificări;

– 23 echipamente auxiliare pentru detectare defecte;

– 66 seturi de echipamente mentenanță de nivel luptă;

– 20 seturi de echipamente mentenanță de nivel intermediar;

– 87 seturi materiale didactice;

– 1 simulator instruire instituțională;

– 10 rachete testare operațională;

– 148 interfețe C2;

– 1 set de materiale didactice pentru instruire instituționalizată;

– livrare de pachet suport logistic.

Licitația va fi adjudecată în baza celui mai bun raport calitate – preț, după următoarea formulă:

  • 70% propunerea tehnică:

F1:Distanța maximă la care țintele pot fi combătute (m) 15%

F2:Înălțimea maximă la care țintele pot fi combătute (m) 15%

F3:Viteza maximă a țintelor ce pot fi combătute („ținta se duce”) (m/s) 15%

F4:Durata inițială de viață în serviciu a rachetei antiaeriene (ani) 15%

F5:Probabilitatea de lovire a țintei cu o singură rachetă 15%

F6:Numărul de sisteme (conform cerințelor C2 și C3 din Specificația tehnică) livrate în primele 12 luni de la semnarea contractului 15%

F7:Realizarea mentenanței de nivel complex în România 10%

  • 30% prețul ofertei

Cerința minimă de calificare: operatorii economici candidați trebuie să prezinte documente din care să rezulte că, în ultimii 5 ani, calculați prin raportare la data limită de depunere a candidaturilor (stabilită în anunțul de participare), au executat livrări de produse similare și care cumulat să fi avut o valoare de cel puțin 677.298.000,00 euro, această valoare reprezentând valoarea estimată a celui mai mare contract subsecvent acordului cadru ce urmează a fi atribuit. Prin produse similare, autoritatea contractantă înțelege numai sisteme de rachete antiaeriene portabile.

Ofertele au termen final de depunere data de 28.09.2022.

Câteva din cele mai cunoscute sisteme MANPADS ce ar putea intra la licitație ar fi, spre exemplu: Mistral (MBDA), Stinger (Raytheon), Starstreak (Thales), RBS 70 (SAAB) sau Piorun (Mesko – Polonia).

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend