Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Primăria Sectorului 4 vrea să dea până la 4 milioane lei pentru “înfrumusețarea” blocurilor cu picturi murale / Imaginea cu blocul de la intersecția Brâncoveanu, decorat astfel, a strâns sute de comentarii negative

Publicat

in

Primăria Sectorului 4 vrea să încheie un acord-cadru de până la 4 milioane lei, pe 3 ani, pentru lucrări de înfrumuseţare urbană prin artă murală, a anunțat primarul Daniel Băluță pe pagina de Facebook. El a pus și o poză cu blocul din intersecția de la Brâncoveanu, vizavi de Orășelul Copiilor, ”înfrumusețat” astfel de Primărie. Imaginea a stârnit controverse și a primit sute de comentarii negative. Voi ce părere aveți?

  • ”Punem un pic de culoare în tot ceea ce facem. Fie că îngrijim spațiile verzi, că refacem fațadele școlilor sau că reabilităm blocuri, în toate acestea avem grijă și la criteriul estetic, pe lângă cel funcțional.
  • Și, pentru că toate lucrurile să se desfășoare așa cum trebuie, tocmai am lansat o procedură de achiziție publică privind aceste aspecte ce ne vor ajută să înlăturăm definitiv griul comunist din sector”, a scris primarul Daniel Băluță pe pagina de Facebook, la imaginea cu blocul colorat de la Brâncoveanu.

Imaginea a strâns sute de comentarii negative:

  • ”Sinistre modele. Bătaie de joc. Căutați la Universitatea de Arte, la cea de Arhitectură, expertiză reală, doar e spațiu public. S-ar putea să iasă și mult mai ieftin”.
  • ”OK, înțeleg că celebrul gri comunist este deranjant, chiar sinistru, dar parcă nici fațadele în colorit strident de papagal metis nu sunt tocmai estetice. Pe această fațadă văd minim 8 nuanțe coloristice, este de-a dreptul deranjant”.
  • ”Arată oribil. Mai bine gri și anost decât acest kitch de nedescris. Unde ați găsit asemenea combinație de culori? În cărțile de colorat ale preșcolarilor?”.
  • ”Domule primar, îmi permit să va spun că acest design este lipsit de bun gust. Nu este o grădiniță, ci un bloc de apartamente. Regret că banii noștri s-au dus pe așa ceva”.
  • ”Nu mai lăsăți niște copii de grădiniță să decidă designul blocurilor și mobilierului stradal! Când mă plimb pe străzi în sectorul 4, sectorul unde locuiesc, mă doare capul de prostul gust, inimioarele și culorile psihedelice pe care le văd peste tot. Seamănă cu oracolul unei fetițe de școală generală”.
  • ”Felicitări, a ieșit ab-so-lut su-perb! Pe geamuri ar fi mers și niște confetti în formă de steluțe din folie argintie, roz și vernil metalizat (reciclată, bineînțeles). Ați putea plasa un container special în care locatarii să colecteze folie de la cadouri, ambalaje de la dulciuri etc. Și la iarnă să nu uitați să atârnați globuri și ciorapei de lână de balustradă de la terasă! Și balustrada să o acoperiți cu vată! Am mai multe idei, aștept o propunere de colaborare”.

Nu este singurul astfel de bloc din Sectorul 4. Au mai fost decorate și blocul de la intersecția Budapesta, gardul de la spitalul Obregia și picioarele podului de la Mihai Bravu.

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements

NATIONAL

Inedit: Hipopotamii lui Pablo Escobar recunoscuți ca persoane juridice în Statele Unite

Publicat

in

De

Pentru prima dată, o instanță americană a recunoscut personalitatea juridică la animale. Și nu la oricare, ci urmașilor hipopotamilor lui Pablo Escobar, care s-au înmulțit în Columbia de la moartea celebrului traficant de droguri în urmă cu 30 de ani, potrivit AFP.

Această recunoaștere a fost acordată ca parte a unei bătălii legale pentru a bloca sacrificarea lor.

Pablo Escobar, în perioada sa de glorie, importase câțiva hipopotami pentru a-și umple grădina zoologică din hacienda sa din Napoles, la o sută de kilometri sud de fortăreața sa din Medellin.

După ce a fost împușcat în 1993 de forțele de securitate columbiene, majoritatea celorlalte animale (flamingo, girafe, zebre, canguri…) au fost vândute, dar nu și pachidermele, care au proliferat până să devină cea mai mare colonie a acestor animale în afara Africii.

Au devenit treptat o preocupare de mediu și o amenințare pentru locuitori (au fost semnalate atacuri asupra pescarilor).

Confruntat cu problema, guvernul columbian a început să sterilizeze animalele. În special, se folosesc pistoalele cu săgeți care conțin un contraceptiv, mai mult decât sterilizarea chirurgicală.

Un avocat, Luis Domingo Gomez Maldonado, a intentat în iulie un proces în numele hipopotamilor din Columbia, care recunoaște deja personalitatea juridică pentru animale. Scopul este de a preveni eutanasia hipopotamilor, dar și de a se asigura că guvernul folosește un alt medicament pentru a-i steriliza decât cel utilizat în prezent.

În acest context, Fondul de Apărare Legală a Animalelor (ALDF) a făcut o cerere pentru a permite ca doi experți în sterilizare cu domiciliul în Statele Unite să poată depune mărturie, pentru a susține recursul.

Magistratul curții federale din Ohio, Karen Litkovitz, a fost de acord cu cererea săptămâna trecută, în numele unei legi americane care permite „unei persoane interesate” să solicite o depoziție americană într-un litigiu din străinătate. Prin urmare, părțile interesate sunt, în acest caz… hipopotami.

Mișcare mai largă pentru drepturile animalelor

Pentru Christopher Berry, avocatul ALDF, importanța acestei decizii este dublă: „În primul rând, îi va ajuta pe hipopotami să nu moară – aceasta este consecința ei imediată”.

„În sens mai larg, acesta este primul exemplu concret de instanță americană care permite animalelor să își exercite un drept legal în nume propriu”, a spus el pentru AFP.

Potrivit acestuia, alte cazuri își fac treptat drum în instanțele din Statele Unite. Asociația reprezintă de exemplu un cal pe nume Justice într-un caz de cruzime și neglijență față de un animal.

Nu este sigur că hotărârea hipopotamilor va influența aceste alte cazuri, „dar este cert că acest lucru este relevant și important în cadrul mai larg al discuției despre drepturile animalelor”, a spus domnul Berry.

Mișcarea de a acorda statut legal animalelor a câștigat, de asemenea, amploare la nivel global.

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements
Citeste mai mult

NATIONAL

Cseke Attila: De luni va trebui certificat verde pentru aproape orice activitate şi la intrarea în instituţiile publice/ Evenimentele private, complet interzise

Publicat

in

De

Ministrul interimar al Sănătăţii, Cseke Attila, a anunţat, joi seară, că restricţiile care se au în vedere de luni presupun impunerea certificatului verde în aproape toate locurile, mai puţin la magazinele alimentare şi la farmacii. În instituţiile publice sau în companiile cu mai mulţi angajaţi, vizitatorii vor intra doar pe baza acestui document. Evenimentele private de orice fel vor fi interzise, nici măcar persoanele vaccinate nu vor mai avea voie să organizeze astfel de întâlniri.

Cseke Attila a fost întrebat, joi seară, la Digi 24, unde se va impune certificatul verde începând de luni şi a afirmat: ”În afară de magazinele alimentare, de farmacii (…) în toate celelalte instituţii, şi în instituţii publice pentru toţi vizitatorii care se duc în administraţia publică centrală şi locală. Şi în sfera privată probabil o să propunem, pentru birouri, pentru clădiri, firme care au mai mult de 50 de angajaţi – pentru cei care sunt vizitatori”.

Ministrul a precizat că măsura se poate impune doar vizitatorilor, nu şi angajaţilor.

”Din păcate, pentru angajaţi nu putem să propunem pentru că trebuie să mergem în Parlament, fiind vorba despre dreptul constituţional la muncă”, a mai declarat ministrul.

”Pe partea de evenimente private – nunţi, botezuri şi orice fel de evenimente va fi o interdicţie totală. Aici şi cei care sunt vaccinaţi sau au certificatul verde vor fi supuşi la această măsură. Realitatea ne-a arătat că nu am reuşit să controlăm. Vor fi interzise evenimente private, nunţi botezuri, onomastică, orice altceva, că e spaţiu închis sau deschis”, a mai declarat ministrul.

Acesta a precizat că restaurantele şi cafenelele rămân deschise, dar doar pentru vaccinaţi.

”La partea de spaţii cultuale, în mod sigur doar pentru cei vaccinaţi şi este în discuţie să coborâm procentul, pragul spectatorilor la evenimentele culturale – de la 50% la 30%, vom vedea mâine. (…) aici mai comportă discuţii, dar se va permite doar pentru cei vaccinaţi”, a adăugat ministrul.

”Carantina de noapte doar pentru cei nevaccinaţi. Noaptea excepţiile se vor referi la cei care sunt vaccinaţi, au trecut prin boală sau sunt testaţi – au certificat verde. Cei care nu au acest certificat dar se duc / se întorc de la un loc de muncă, dacă este o urgenţă medicală – cam acestea sunt excepţiile posibile”, a mai precizat ministrul.

Şedinţa CNSU pentru a se decide concret restricţiile aplicate de luni are loc vineri, la ora 13.00. La ora 14.00 este programată şedinţa de Guvern.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că de luni toţi elevii intră două săptămâni în vacanţă şi vor fi impuse mai multe restricţii.

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend