Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

Primaria Curtea de Arges a pierdut un specialist – Elena Calinescu a iesit la pensie

Publicat

in

Sefa biroului Comercial si ADPP din cadrul primariei Curtea de Arges, Elena Calinescu, un functionar cu multa exeperienta, a iesit la pensie de ieri, 1 mai 2017.

Elena Calinescu a lucrat zeci de  ani buni in cadrul institutiei publice si a fost unul dintre cei care cunoastea o mare parte dintre problemele acestui oras.

Advertisements

Ii dorim pensie lunga si fericita !

Comenteaza cu profilul de FB

Redactor sef editie print, redactor coordonator editie online. Jurnalist cu peste 10 ani experienta in presa scrisa, autor a nenumarate reportaje si anchete jurnalistice. Colaborari cu publicatii nationale si agentii de presa. Contact e-mail: malina.petrescu@ziarulprofit.ro

ACTUAL

Lovitură devastatoare pentru Academia Română! Sume de bani încasate într-un mod de-a dreptul șocant

Publicat

in

De

Un scandal de proporții stă să izbucnească în spațiul public după ce s-a aflat că la Academia Română timp de nouă ani de zile s-au încasat sume de bani pentru academicieni ce au murit.

Salariații Academiei Române au descoperit o fraudă de 2,8 milioane de lei cu banii din indemnizațiile academicienilor. Schema se derula de nouă ani, iar banii au fost încasați ilegal pe numele unor persoane decedate, conform celor de la Libertatea.ro.

Angajații Academiei Române aduc acuze grave cu privire la gestionarea fondurilor și aducerea unor directori fără concurs.

”De câteva zile s-a descoperit că a fost delapidată suma de 2,8 milioane de lei din indemnizațiile academicienilor pe ultimii 9 ani, din 2011 încoace. În instituție este un număr exact și fix de academicieni, când unul moare este scos de pe lista și apare altul. Ei bine, unii nu au fost scoși din sistem, iar indemnizațiile au fost încasate în continuare”, explică, pentru Libertatea, un om din instituție.

Advertisements

Prin lege, în cadrul Academiei Române sunt 181 de membri titulari – care încasează lunar 3.000 de lei și 135 de membri corespondenți, care ridică lunar 2.500 de lei.

Pe lângă acestea, mai există și indemnizații de merit, astfel că în total un academician poate ridica lunar și 9.000 de lei din diverse indemnizații cumulate. În prezent, Academia Română are 79 membri titulari, 82 membri corespondenţi, 37 membri de onoare din ţară şi 91 membri de onoare din străinătate, potrivit site-ului său.

Contactat de către Libertatea, Aurel Pop – președintele Academiei Române – a confirmat problema, însă a spus că nu poate da detalii din cauză că se află în aeroport.

”Am aflat în această dimineață (joi, 2 iulie – n.r.), dar eu plec din țară, nu am detalii. Sunt în aeroport, ne auzim săptămâna viitoare”.

Plângere la Parchet

Ioan Dumitrache, secretarul general al Academiei, a declarat că banii au fost recuperați și că a făcut plângere la Parchet.

Acesta dă vina pe casieră, care ar fi semnat în dreptul academicienilor și spune că banii s-ar fi găsit într-un dulap.

”Săptămâna trecută contabila a introdus un sistem nou și așa a apărut problema. Banii au fost găsiți, erau în dulapuri la casierie și au fost depuși la Trezorerie. Am făcut plângere la Parchet, să vină autoritățile să investigheze. Am declanșat o operațiune de verificare pentru perioada din 2004 până acum pentru a vedea dacă mai sunt și alte probleme”, a spus Dumitrache.

”CFI și Curtea de Conturi cum de nu au găsit nimic?”

Angajații însă îl contrazic și spun că este imposibil ca doar casiera să fie implicată.  ”Controlul financiar intern ce a făcut timp de 9 ani, ei nu verificau ștatele de plată? Curtea de Conturi cum de nu a găsit nimic atâta timp? La casierie nu se vedea dacă ar fi stat cu atâtea cutii de bani pe acolo vreme de 9 ani? Iar faptul că au trimis banii la Trezorerie înainte să vină Poliția să îi verifice este echivalent cu distrugerea probelor”, acuză un angajat, care a solicitat anonimatul.

Președintele Academiei Române nu vorbește despre concurs, ci despre ”probe”

O altă acuzație a salariaților se referă la angajarea pe pile a doi șefi. Salariații spun că Aurel Pop l-a adus în luna martie de la Universitatea Babeș-Bolyai pe Ioan Neag în funcția de director general.

Iar Ioan Dumitrache, secretarul general al Academiei, a angajat-o în septembrie 2019 ca director economic pe Dorina Adamescu. Aceasta i-a fost anterior consilieră.

„Dorina Adamescu a fost adusă ca director plin, prin transfer de la Politehnică. După 31 martie a apărut și un director general, pe numele său Ioan Neag. Acesta a venit prin transfer de la UBB, de unde este și Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române. De ce nu a fost făcut concurs?”, se întreabă un angajat al instituției.

Aurel Pop a recunoscut că îl cunoaște pe Neag, însă a spus că acesta a dat ”probe”. ”Am înțeles că era nevoie de un director general, a dat probe. Îl știu, dar nu a fost adus pentru asta”, a afirmat Pop.

În privința angajării noului director economic, Pop a spus că nu cunoaște detalii, el neocupându-se de partea administrativă a Academiei. Aceasta este în sarcina secretarului general, Ioan Dumitrache.

Dumitrache spune că angajările prin transfer sunt legale și precizează că era nevoie de o astfel de procedură deoarece era nevoie rapidă de directori. ”Puteam face concurs, dar aveam nevoie rapid. Acum facem lumină în finanțe. Chiar dânsa (Dorina Adamescu, noul director economic – n.r.) este cea care a descoperit frauda.

Exista și un post liber de director general. Avem nevoie de reparații, avem probleme cu actele privind patrimoniul, avem proiecte de investiții precum noua aulă sau Clubul Oamenilor de Știință, vrem să facem proiecte pe fonduri europene. Am chemat oameni, vreo 4, dar nu au îndeplinit condițiile. Apoi am vorbit cu domnul Pop și a spus că îl știe pe domnul Neag, că e bun. L-am chemat, i-am expus problemele și l-am întrebat dacă poate să le rezolve. A spus că încearcă”, povestește Dumitrache.

Un bugetar cu milioane

Dorina Adamescu are o situație patrimonială remarcabilă pentru un om care a lucrat întotdeauna la stat.

Aceasta deține, împreună cu soțul, un apartament de 179 de metri pătrați în București, un altul în Pitești, o casă de vacanță la Valea Ursului (Argeș) și un spațiu comercial în Pitești, potrivit declarației de avere. De asemenea, mai deține o treime dintr-o casă în Brăila, aceasta fiind moștenire și  terenuri în Valea Ursului (Argeș), Balotești, Cornetu și Grădiștea (ambele Ilfov).

Conform documentului, Dorina Adamescu a încasat anul trecut 224.000 de lei din funcția de director economic al Politehnicii București, adică 18.600 de lei pe lună. Alți 26.500 de lei i-a încasat de la Academia Română.

Soțul său, care este auditor la Camera de Conturi București, a încasat anul trecut 105.000 lei.

De la UBB la Academie

Și noul director Ioan Neag are o bună situație. Împreună cu familia, acesta deține cinci terenuri și păduri în Făget, Băișoara și Micești (județul Cluj).
Neag are și o casă de vacanță la Băișoara și o casă de locuit la Micești, potrivit declarației de avere. Un apartament din Cluj-Napoca a rămas la partaj în proprietatea fostei soții, în vreme ce în 2019 a mai vândut un teren cu 125.000 de euro.

Acesta a încasat anul trecut 183.000 de lei din funcția de director general administrativ la Universitatea Babeș-Bolyai și o serie de activități și proiecte. Suma este echivalentă cu 15.200 de lei net pe lună.

Citește articolul integral de pe site-ul Libertatea

Citește și:

Nelu Tătaru a dat lovitura! Afacerea soției sale aduce familiei sume impresionante

EXCLUSIV Atenție, Marcel Vela! Brigada Specială de Intervenție a Jandarmeriei vinde halate de protecție, pe Olx

Marcel Vela vrea să scoată ‘Doi și-un sfert’ la vedere! Ordinul pe care îl pregătește

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Cristoiu: ‘La ora actuală vine un milițian în metrou nu ai mască și te reține. Starea de alertă de acum este stare de urgență mascată’

Publicat

in

De

Jurnalistul  Ion Cristoiu a declarat că se va continua starea de alertă și va fi până la alegerile locale. Acesta mai suspectează o înțelegere între Marcel Ciolacu și Guvernul PNL ”o înțelegere cu Klaus Iohannis și chiar cu Ludovic Orban, că au telefoane”.

Chiar dacă voalat sau direct unii reprezentanţi ai puterii au ameninţat cu revenirea la starea de urgenţă din cauza creşterii numărului de infectări cu coronavirus, Ion Cristoiu nu crede că o astfel de măsură va mai fi posibilă.

„La starea de urgenţă nu se va reveni nici măcar punctual deoarece presupune implicarea preşedintelui şi sună groaznic din punct de vedere propagandistic. De fapt, suntem tot într-o stare de urgenţă, care e deosebirea? Controale se fac. La ora actuală vine un miliţian în metrou nu ai mască şi te reţine, cum s-a întâmplat acuma. Bun şi? Ce aduce în plus starea de urgenţă? Starea de alertă de acum este stare de urgenţă mascată pentru că ea limitează în continuare drepturile omului. Nu poate să mă oblige cineva pe mine să port mască decât limitându-mi drepturile, dreptul de a merge cu metroul fără mască”, a afirmat jurnalistul.

Advertisements

Ion Cristoiu spune că Guvernul va decide prelungirea stării de alertă fără să mai informeze Parlamentul, iar această stare de alertă ar putea fi instituită la nivel naţional sau local printr-o nouă hotărâre care să prevadă măsurile necesare în astfel de cazuri.

„Starea de alertă are toate instrumentele stării de urgenţă pentru a controla. La toate terasele au fost stoluri de controale. Puteţi să-mi spuneţi şi mie de ce e nevoie de stare de urgenţă odată ce ele au loc? Deci din punctul acesta de vedere, ca să-l salveze pe Ciolacu, Guvernul va continua şmecheria de data trecută că va prelungi fără a mai informa Parlamentul.

PSD va piui pe acolo, se va scânci şi va spune <aoleo, iar a încălcat Guvernul> şi se va aplica starea de alertă. La fel de bine, în cadrul stării de alertă, Guvernul poate da o nouă hotărâre care să prevadă şi posibilitatea de a se institui pe anumite zone. Poate va fi o hotărâre care îndrituie Guvernul să ia nişte măsuri. Poate să ia nişte măsuri privind starea de alertă la nivel naţional, cât şi la nivel local. Deci, din punctul acesta de vedere, trebuie să punem capăt.

Ce e aia stare de urgenţă? Noi suntem într-o stare de urgenţă. Starea asta de alertă poate să ne oblige să intrăm şi în case. Aşa cum se fac controale. Starea de alertă le dă posibilitatea să-i ia la întrebări pe ăia de ce nu au măşti. A purta mască în magazin este o limitare a unui drept al omului (…)”, a subliniat publicistul.

Mai mult, Ion Cristoiu susţine că, prin prelungirea stării de alertă, Guvernul îi oferă lui Marcel Ciolacu pretextul ideal pentru a justifica în faţa propriului partid şi a electoratului amânarea depunerii moţiunii de cenzură împotriva Guvernului Orban, anunţată odată cu încetarea stării de alertă. De asemenea, Ciolacu a declarat luni că congresul PSD va avea loc atunci când va fi o prioritate pentru partid şi români.

„Se va continua starea de alertă şi va fi până la alegerile locale (…) atrag atenţia încă o dată. Parcă e în înţelegere cu Ciolacu. Pentru că în momentul în care tu vii şi spui <voi face moţiune de cenzură abia când nu va mai fi stare de alertă>, sunt două posibilităţi şi aceste posibilităţi trebuie să ridice semne de întrebare privind chiar gestul.

Pot să fac moţiune de cenzură şi în stare de alertă. În momentul în care tu anunţi guvernul <eu fac moţiune de cenzură, te voi trânti, că am majoritate, numai dacă nu e stare de alertă>, guvernul face stare de alertă, nu o mai trece prin Parlament. Dar în acelaşi timp suspectez, ca şi în cazurile anterioare, o înţelegere cu Klaus Iohannis şi chiar cu Ludovic Orban, că au telefoane.

Sună pe dl Marcel Ciolacu, sunt între ei, <eşti băiat de treabă, băiat simpatic, ce v-a apucat cu moţiunea de cenzură? Chiar vreţi să ne daţi jos?> Şi el spune, <nu, vă dăm jos în momentul în care se termină starea de alertă>. Şi când e întrebat dl. Ciolacu de electoratul lui de ce nu depune moţiune, spune că o va depune în momentul în care nu va fi stare de alertă”, a explicat jurnalistul.

Citește și:

Nelu Tătaru a dat lovitura! Afacerea soției sale aduce familiei sume impresionante

EXCLUSIV Atenție, Marcel Vela! Brigada Specială de Intervenție a Jandarmeriei vinde halate de protecție, pe Olx

Marcel Vela vrea să scoată ‘Doi și-un sfert’ la vedere! Ordinul pe care îl pregătește

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Advertisements

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend