Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Primăria Capitalei vrea să modernizeze spitalele pe care le are în administrare. Se anunță investiții de aproape 300 de milioane de lei

Publicat

in

Primăria Capitalei vrea să modernizeze spitalele pe care le are în administrare, anunțându-se investiții de 299,7 milioane lei, se arată în proiectul supus dezbaterii publice pe site-ul administrației bucureștene.

Pentru reconstrucţia, reamenajarea, modernizarea şi echiparea Spitalului Clinic de Ortopedie Foişor sunt prevăzute 35 de milioane de lei; pentru reabilitarea blocului operator chirurgie de la Spitalul Clinic „Dr. I. Cantacuzino” – 8,8 milioane lei; pentru extinderea, reabilitarea şi modernizarea Pavilionului Casa Doru din cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecţioase şi Tropicale „Dr. Victor Babeş” – 4,3 milioane lei.

Alte investiţii vizează construirea ambulatoriului pentru Spitalul „Victor Babeş” (10,5 milioane lei), conversia şi reamenajarea Centrului medico-social pentru grupuri vulnerabile din Strada Orzari nr. 53 (4,4 milioane lei), realizarea unui backup pentru asigurarea agentului termic la Spitalul Colentina (2,5 milioane lei).

Totodată, urmează să fie efectuate lucrări în vederea obţinerii autorizaţiei de securitate la incendiu pentru spitalele „Theodor Burghele”, „Carol Davila”, Filantropia, „Sf. Luca”, „Nicolae Malaxa”, „Sf. Maria” şi Colţea.

Pentru proiectul privind ambulatoriul integrat al Spitalului Clinic „Nicolae Malaxa” (cabinete diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice, secţie externă şi laborator RMFB) sunt prevăzute în acest an 20 de milioane de lei, iar pentru Banca de ţesuturi de la Spitalul Clinic Colentina – 18 milioane lei.

Sunt alocate de asemenea 25 de milioane de lei pentru blocul operator şi ATI Secţia de Ortopedie de la Spitalul Clinic Colentina.

La spitalele Cantacuzino, Sf. Maria, Colentina, Colţea, Victor Babeş, Malaxa, Obregia, Carol Davila sunt alocate 70 de milioane de lei pentru lucrări de modernizare şi extindere a instalaţiilor electrice, de ventilaţie şi tratare a aerului, pentru infrastructura de fluide medicale, precum şi pentru montarea de sisteme de detectare a incendiilor în cazul depăşirii concentraţiei maxime de oxigen.

Pentru maşini şi echipamente sunt prevăzute 45 de milioane de lei.

Administraţia Străzilor intenţionează să aloce 89 de milioane de lei pentru investiţii (din bugetul total de 220 de milioane de lei). Printre obiective se numără: lucrări de execuţie şi modernizare la sistemul de semaforizare (24 de milioane de lei), scări rulante la Pasajul Universitate (4,1 milioane lei), lucrări de modernizare şi consolidare la Podul Grant (36,6 milioane lei).

Administraţia Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic propune 60 de milioane pentru investiţii (din bugetul total de 77,3 milioane lei; sunt prevăzute 59,8 milioane lei pentru construcţii, dintre care 4,6 milioane lei pentru expertize tehnice (la 11 imobile)).

Direcţia Generală de Arhitectură, Peisagistică şi Monumente de For Public estimează pentru acest an cheltuieli de 27,3 milioane lei, dintre care 8,4 milioane pentru investiţii. Printre acestea se numără:
* realizarea proiectului tehnic de amplasare a soclului şi amplasarea monumentului Ronald Reagan – 914.000 de lei;
* realizarea lucrării de artă, a soclului, a proiectului tehnic pentru amplasare şi amplasarea monumentului de for public „Ecaterina Teodoroiu” (1,9 milioane lei);
* proiectul tehnic şi amplasarea unei bucăţi de piatră din Zidul Berlinului (250.000 de lei);
* realizarea lucrării de artă, a soclului, a proiectului tehnic pentru amplasare şi amplasarea monumentului de for public dedicat eroilor martiri de la Sala Dalles din 21 Decembrie 1989 (1,4 milioane lei);
* lucrări de consolidare şi reabilitare la Monumentul Fântâna George Gr. Cantacuzino (2,9 milioane lei), transmite AGERPRES

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Letonia: Incendiu la o fabrică de drone americane

Publicat

in

Un incendiu a izbucnit marți după-amiază la Riga într-o fabrică americană care produce drone pentru armatele NATO și Ucraina, a constatat un reporter AFP.

DroneFoto: Colicaranica, Dreamstime.com

Incendiul a distrus o mare parte din clădirea principală a uzinei aparținând companiei americane Edge Autonomy, din care s-au degajat nori groși de fum.

Marți seară, nicio sursă oficială nu a menționat victime, originea incendiului sau amploarea pagubelor provocate de incendiu.

Mai multe brigăzi de pompieri au fost trimise la locul incendiului de la periferia capitalei letone.

„Un incendiu de mare risc a izbucnit în clădirea de producție, provocând un fum greu, care poate fi dăunător pentru sănătate”, a precizat pompierii într-un mesaj pe Twitter, cerând locuitorilor din zonă să închidă ferestrele și ușile locuințelor lor.

Fabrica Edge Autonomy din Riga găzduiește, de asemenea, sediul european al grupului.

Cu sediul în San Luis Obispo, California, Edge Autonomy este specializată în sisteme autonome, optică avansată și soluții energetice.

foto: Dreamstime

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

România a primit și recepționat deja al doilea sistem Patriot / Sistemele 3 și 4 vin complet în 2023

Publicat

in

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, și șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, au efectuat marți o vizită de lucru la Regimentul 74 PATRIOT Mihai Bravu. Cu ocazia asta, Ministerul Apărării informează că al doilea sistem Patriot comandat de România a fost livrat și deja recepționat ep parcursul anului 2022.

Primul Patriot romanescFoto: Hotnews

Al doilea sistem PATRIOT, din totalul de patru câte au fost contractate pentru prima etapă a programului de înzestrare, a fost livrat, conform graficului agreat, în cursul anului 2022 şi a finalizat testarea de acceptanţă şi recepţia în luna decembrie, transmite MApN

Livrarea sistemelor al 3-lea şi al 4-lea PATRIOT a început în cursul anului 2022, urmând ca testarea și recepționarea lor să fie finalizate până la sfârșitul lunii aprilie, potrivit MApN.

„Înzestrarea Forţelor Aeriene cu sisteme PATRIOT adaugă o capabilitate de apărare aeriană robustă, credibilă, interoperabilă şi flexibilă, destinată îndeplinirii misiunilor Armatei României. Cele patru sisteme constituie prima etapă a realizării unei capabilități de apărare aeriană cu baza la sol de ultimă generație, cu posibilităţi testate în luptă de apărare împotriva rachetelor balistice tactice şi a rachetelor de croazieră, complet integrabilă în sistemul NATO.”, a spus ministrul Tîlvăr

Comanda Regimentului 74 a prezentat conducerii MApN și stadiul instruirii personalului de operare şi mentenanţă al unității, care va continua, în acest an, pregătirea prin cursuri organizate la Școala de artilerie antiaeriană (Air Defense Artillery School) din Statele Unite ale Americii, precum şi instruirea în ţară a personalului, pe configurația specifică echipamentelor livrate României, concomitent cu parcurgerea etapelor de testare, acceptanță și recepţie a sistemelor.

MApN: Primul sistem Patriot al României execută misiuni de apărare aeriană încă din 2021

Potrivit MApN, primul sistem PATRIOT a fost livrat Forțelor Aeriene Române în anul 2020, iar din anul 2021 execută misiuni specifice de apărare aeriană şi împotriva rachetelor a spaţiului aerian al României şi al NATO.

Sistemul al 2-lea PATRIOT a fost livrat în cursul anului 2022, testarea de acceptanţă şi recepţia au fost realizate în luna decembrie a anului trecut și a intrat deja în înzestrarea Regimentului 74 PATRIOT.

Sistemele al 3-lea şi al 4-lea PATRIOT au fost livrate parţial în cursul anului 2022, livrarea integrală, testarea de acceptanţă şi recepţia urmând a se finaliza în luna aprilie 2023.

Radar al sistemului Patriot (foto: MApN)

Ce sisteme Patriot a cumpărat România

Circa 3,9 miliarde de dolari plătește România pentru șapte sisteme antiaeriene Patriot noi, în cea mai recentă configurație disponibilă, la pachet cu câteva sute de interceptori. Contractul este unul guvern-la-guvern, iar până în momentul de față au fost plătite patru din cele șapte sisteme. Primul sistem Patriot românesc a intrat oficial în dotarea forțelor române în 2020.

Din cele șapte baterii, patru vor fi la Forțele Aeriene și trei vor fi la Forțele Terestre. O baterie are fiecare câte o unitate de tragere (patru lansatoare montate/atașate fiecare pe câte un camion, un radar, o unitate de conducere a focului, generatoare și alte echipamente).

Mai exact, România a cumpărat 7 sisteme de rachete Patriot în configurația 3+ cu următoarele componente:

– 7 AN/MPQ-65 radar sets

– 7 AN/MSQ-132 engagement control stations

– 13 antenna mast groups

– 28 M903 lansatoare (care pot trasporta și lansa câte 4 rachete PAC-2 GEMT sau 12 rachete PAC-3 MSE)

– 56 rachete PAC-2 Guidance Enhanced Missile-TBM (GEM-T)

– 168 rachete PAC-3 Missile Segment Enhancement (MSE)

– 7 Electrical Power Plants (EPP) III

Citește și:

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend