Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Prima țară din UE care vrea să introducă un „concediu menstrual” plătit de stat. „S-a terminat cu mersul la muncă cu dureri”

Publicat

in

Guvernul de stânga al Spaniei a prezentat marţi un proiect de lege care prevede acordarea unui „concediu menstrual” pentru femeile care suferă de menstruaţii dureroase, proiectul fiind o premieră în Europa.

Femeie care sufera de dureri menstrualeFoto: Elizabeth Crego / Alamy / Alamy / Profimedia

„Vom fi prima ţară din Europa care va institui un concediu medical temporar finanţat în mod integral de stat pentru menstruaţii dureroase şi invalidante”, şi-a exprimat satisfacţia ministrul Egalităţii, Irene Montero, potrivit AFP.

„Menstruaţiile nu vor mai fi tabu (…). S-a terminat cu mersul la muncă cu dureri, să trebuiască să te îndopi cu pastile (analgezice) înainte de a merge la muncă sau să trebuiască să ascundem durerea noastră”, a adăugat Irene Montero, una dintre vocile importante ale partidului de stânga radical Podemos, partener al Partidului Socialist al premierului Pedro Sanchez în cadrul unui guvern de coaliţie ce revendică feminismul.

Irene Montero a declarat că acest concediu medical, care va trebui semnat de medicul curant, „nu va avea durată limitată”, cum prevedea o versiune preliminară a proiectului.

Pentru a intra în vigoare, acest proiect de lege, care a suscitat o dezbatere în cadrul executivului şi sindicatelor, va trebui însă să fie aprobat de Parlament, unde guvernul este minorita.

Dacă executivul va obţine undă verde din partea deputaţilor, Spania va deveni prima ţară din Europa şi una dintre puţinele din lume care va integra această măsură în legislaţia sa, alături de Japonia, Indonezia sau Zambia, de exemplu.

„Concediul menstrual” este una dintre măsurile-cheie ale unui proiect de lege mai amplu care prevede de asemenea consolidarea accesului la avort în spitalele publice, care practică în prezent mai puţin de 15% din întreruperile voluntare de sarcină din Spania din cauza unor obiecţii de conştiinţă masive din partea medicilor.

Proiectul de lege ar urma de asemenea să le permită minorelor de 16-17 ani să avorteze fără acordul părinţilor lor, revenind astfel asupra unei obligaţii instituite de un guvern conservator precedent, în 2015.

Avortul a fost dezincriminat în Spania în 1985, apoi legalizat în 2010, însă întreruperea voluntară de sarcină rămâne un drept cu multe obstacole în această ţară cu o puternică tradiţie catolică, unde mişcările antiavort sunt foarte active.

Textul guvernului prevede şi o consolidare a educaţiei sexuale în şcoli, precum şi distribuirea gratuită de „pilule de a doua zi” în centrele de îngrijire şi de mijloace contraceptive în licee.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Avertizare Infotrafic: Ceaţă densă pe mai multe artere rutiere din judeţele Argeş, Dâmboviţa, Prahova şi Sibiu

Publicat

in

Centrul Infotrafic avertizează că este ceaţă densă pe mai multe artere rutiere din judeţele Argeş, Dâmboviţa, Prahova şi Sibiu, iar meteorologii au emis cod galben până la ora 23.00.

Citeste mai mult

NATIONAL

Turcia îşi avertizează cetăţenii cu privire la intoleranța religioasă din UE și rasismul din SUA

Publicat

in

Turcia îşi avertizează cetăţenii care vor să călătorească în străinătate cu privire la intoleranța religioasă din Uniunea Europeană şi rasismul din Statele Unite, la o zi după ce ţări din Occident şi-au avertizat cetăţenii cu privire la riscul unor atentate pe teritoriul turc.

Turcia lui ErdoganFoto: Agerpres/AP

Statele Unite, Franţa, Germania şi Italia au făcut apel la evitarea mulţimilor în Turcia şi a locurilor turistice după arderea unui exemplar al Coranului în Suedia şi Danemarca, la manifestaţii anti-Islam.

În weekend, Ministerul de Externe de la Ankara i-a avertizat, în sfaturi de călătorie, pe cetăţenii turci că există „niveluri periculoase de intoleranţă religioasă şi de ură în Europa”.

Diplomaţia turcă a dat totodată asigurări, în alt comunicat, că „recent au avut loc atacuri verbale şi fizice ale unor străini şi acte rasiste în Statele Unite”.

NATO, în centrul tensiunilor

Aceste tensiuni se intensifică, începând din mai, în contextul blocării de către Turcia a extinderii NATO în Suedia şi Finlanda. Ankare cere Stockholmului să extrădeze refugiaţi kurzi, pe care-i consideră terorişti.

Turcia şi Ungaria sunt singurele state membre NATO care nu au ratificat în Parlamente aderarea la Alianţa Nord-Atlantică a Suediei şi Finlandei.

Ungaria urmează să finalizeze ratificarea în februarie.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, care vrea să-şi revigoreze susţinerea în rândul bazei sale electorale, în perspectiva alegerilor prezidenţiale prevăzute la jumătatea lui mai în Turcia, a avertizat Suedia să nu mai conteze pe „susţinerea” sa în vederea aderării la NATO.

Negocierile Ankarei cu cele două ţări nordice au fost suspendate în mod oficial. (Sursa: News.ro)

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend