Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Prima sinucidere asistată din Italia / Povestea lui Federico Carboni

Publicat

in

„Vă doresc mult noroc, vă iubesc” – sunt ultimele cuvinte ale lui Federico Carboni, prima persoană din Italia care a recurs la sinucidere asistată, scrie Corriere della Sera.

Sinucidere asistata medicalFoto: BAXTER / BSIP / Profimedia

Federico Carboni avea 44 de ani și era şofer de camion. În 2010, bărbatul, care locuia în Senigallia, în provincia Ancona, a devenit tetraplegic în urma unui accident rutier în care şi-a rupt coloana vertebrală.

Joi, la ora 10.55, cu singurul deget pe care mai putea să îl miște el a apăsat butonul unui dispozitiv special, care costă aproximativ 5.000 de euro şi pentru care o asociație din Italia ce militează pentru legalizarea acestei practicia lansat un apel la strângere de fonduri. Cu acest dispozitiv, şi-a injectat un medicament letal. La ora 11.05, Mario Riccio, medic anestezist, a consemnat decesul.

A fost prima sinucidere asistată din Italia.

„Nu neg că mă doare să-mi iau rămas bun de la viaţă”

„Vă doresc mult noroc, vă iubesc” – au fost ultimele cuvinte ale bărbatului.

„Nu neg că mă doare să-mi iau rămas bun de la viaţă, aş fi necinstit şi mincinos dacă aş spune altfel, pentru că viaţa este fantastică şi avem doar una”, a mai afirmat Federico Carboni, citat într-un comunicat, conform AFP.

El a mai spus că a făcut tot posibilul să încerce să trăiască cât mai bine, dar a ajuns la capătul forţei sale mentale şi fizice: „Sunt la cheremul evenimentelor, depind complet de ceilalţi, sunt ca o barcă în derivă pe ocean (…) Sunt conştient de condiţia mea fizică şi de perspectivele mele, aşa că sunt complet calm şi senin cu privire la ceea ce voi face. În sfârşit sunt liber să zbor unde vreau”.

Federico Carboni a fost prezentat de către presa din Italia sub pseudonimul „Mario”, pentru a-i proteja intimitatea. Înainte de a apăsa butonul, el a decis că este și timpul să-și dezvăluie lumii adevărata identitate.

„Nu mai există bătăi ale inimii”

Lângă „Mario”, în cameră, i-au rămas prietenii apropiați, asistenta care s-a aflat mereu lângă el, mama și fratele lui.

Apoi, la momentul final s-au aflat lângă „Mario” medicul său și anestezistul, care i-au spus că poate renunța. Nu voia să se oprească. Voia doar să scape. Mama lui l-a îmbrățișat, l-a sărutat, l-a mângâiat, scrie Corriere della Sera. Apoi, ea a fost anunțată de medic: „Nu mai există bătăi ale inimii”.

Ani de lupte judiciare

În Italia nu există o lege care să permită sinuciderea asistată, în pofida avertismentului Curții Constituționale, care în 2019 a îndemnat Parlamentul să aprobe o astfel de lege. „Până atunci, oricine ajută pe cineva să moară nu va fi pedepsit dacă sunt îndeplinite anumite condiții”, au stabilit judecătorii Curții Constituționale.

„Mario” a cerut în repetate rânduri autorităţilor să îi permită să recurgă la sinucidere asistată. A fost nevoie de intervenţia echipei de avocaţi a Asociaţiei Luca Coscioni, care militează pentru legalizarea acestei practici în Italia, la fel ca în Elveția, Belgia sau Luxemburg.

În prezent, legea din Italia îi pedepseşte pe cei care oferă ajutor pentru sinucidere asistată cu închisoare între 5 şi 12 ani.

În 2019 însă, Curtea Constituţională din Italia a introdus o excepţie pentru „pacienţii menţinuţi în viaţă prin tratamente (…) şi care suferă de o patologie ireversibilă, o sursă de suferinţe fizice şi psihologice pe care ei le consideră intolerabile, fiind pe deplin capabili să ia decizii libere şi conştiente”.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Csoma Botond: Deputaţii UDMR vor vota pentru creşterea salariilor din administraţia publică locală

Publicat

in

De

Parlamentarii UDMR vor susţine exclusiv creşterea salariilor angajaţilor de la nivelul administraţiei publice locale în cadrul plenului Camerei Deputaţilor de marţi, a precizat liderul deputaţilor Uniunii, Csoma Botond, potrivit Agerpres.

Csoma BotondFoto: Facebook

„După şedinţa de astăzi, grupul UDMR din Camera Deputaţilor a confirmat poziţia Uniunii conform căreia recalcularea indemnizaţiilor deputaţilor şi senatorilor în funcţie de salariul minim nu este o prioritate şi, ca atare, parlamentarii UDMR vor susţine exclusiv creşterea salariilor angajaţilor de la nivelul administraţiei publice locale în cadrul plenului Camerei Deputaţilor de mâine. (…) Din cauza creşterii costului vieţii, a inflaţiei şi a preţurilor revoltătoare la energie, este firesc că o parte semnificativă a populaţiei a aflat, cu stupoare, de propunerea majorării salariilor. Totuşi, trebuie să subliniem faptul că funcţionarea primăriilor din localităţile mici este ameninţată de nerespectarea prevederilor din Legea salarizării. Există un pericol real ca unele primării să rămână fără angajaţi”, a declarat Csoma Botond, liderul grupului parlamentar UDMR din Camera Deputaţilor, potrivit unui comunicat de presă.

Acesta a subliniat că majorarea salarială nu ameninţă o viitoare creştere a pensiei şi a salariului minim, care urmează a fi negociate, la întocmirea bugetului anului viitor, în coaliţia de guvernare.

„Trebuie să ne străduim pentru echitate. Cadrul juridic trebuie să fie ajustat astfel încât să ofere soluţii reale la problemele oamenilor. Aşa vom face cu salariile şi îndemnăm să se procedeze la fel şi în cazul pensiilor”, a subliniat Csoma Botond.

UDMR aminteşte că Legea salarizării unitare prevede că salariile personalului din administraţiile locale se stabilesc în funcţie de indemnizaţia viceprimarului sau a vicepreşedintelui Consiliului Judeţean, care se ajustează, anual, la valoarea salariului minim.

„În ultimii patru ani, prevederea legală nu a fost aplicată în toate domeniile, rezultând diferenţe salariale semnificative. În ultimii patru ani nu s-a înregistrat o majorare salarială la nivelul administraţiei publice locale, astfel încât s-au creat inechitate şi diferenţe în sectorul bugetar. UDMR susţine că exclusiv salariile angajaţilor de la nivelul administraţiei publice locale trebuie ajustate”, adaugă comunicatul de presă.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Secretarul general al ONU: Era şantajului nuclear trebuie să ia sfârşit

Publicat

in

De

„Era şantajului nuclear trebuie să ia sfârşit”, a pledat luni secretarul general al ONU, Antonio Guterres, solicitând „eliminarea” tuturor armelor nucleare după ameninţările Rusiei privind posibila lor utilizare în Ucraina, relatează AFP, potrivit Agerpres.

„Războiul Rece a dus umanitatea la câteva minute de distrugere. Astăzi, la decenii după căderea Zidului Berlinului, auzim din nou intimidările nucleare”, a declarat Guterres în cadrul unei reuniuni speciale a Adunării Generale cu prilejul Zilei Internaţionale pentru eliminarea armelor nucleare.

„Să fim clari. Era şantajului nuclear trebuie să ia sfârşit. Ideea că o ţară poate purta şi câştiga un război nuclear este nebunească”, a adăugat el, estimând că „fără eliminarea armelor nucleare nu poate exista nici pace (…), nici încredere”.

Săptămâna trecută, preşedintele rus Vladimir Putin a ameninţat că va recurge la „toate mijloacele” aflate la dispoziţia sa pentru a se proteja, relansând speculaţiile privind riscurile de conflict nuclear, pentru prima dată după 1945.

Antonio Guterres, care s-a deplasat la Hiroshima în august pentru comemorarea a 77 de ani de la bombardamentul atomic, şi-a exprimat din nou regretul privind eşecul conferinţei de examinare a Tratatului privind neproliferarea armelor nucleare (NPT).

La finalul a patru săptămâni de negocieri între cele 191 de ţări semnatare, Rusia a blocat la sfârşitul lui august adoptarea declaraţiei comune, în special din cauza paragrafelor privind centrala nucleară ucraineană de la Zaporojie, ocupată de militari ruşi.

Săptămâna trecută, SUA au precizat că au cerut prin canale private Rusiei să pună capăt discursului său care vehiculează ameninţarea nucleară în războiul din Ucraina, o armă a cărei utilizare ar avea, potrivit Washingtonului, consecinţe „catastrofale”.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend