Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

Prima Casă, înlocuit de „O familie, o casă” Programul „O familie, o casă”: Numai locuințele noi vor mai putea fi luate prin credit garantat de stat

Publicat

in

Românii vor putea cumpăra locuințe cu credite garantate de stat numai dacă se orientează către locuințele noi, recepționate cu cel mult cinci ani înaintea creditării, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență a Guvernului pe care-l găsim acum în dezbatere la Ministerul Finanțelor Publice (MFP). Spre deosebire de actualul program de garantare a creditelor pentru locuințe — Prima Casă — noul program nu va mai acoperi imobilele chiar și puțin mai vechi de cinci ani și nici construirea de noi locuințe. La MFP a apărut de curând un proiect legislativ care, dacă va ajunge în vigoare, va schimba radical programul guvernamental Prima Casă, cel prin care românii își pot cumpăra locuințe cu credit ipotecar unde statul garantează aproape jumătate din valoarea împrumutată.

Proiectul de OUG privind unele măsuri în vederea implementării programului „O familie, o casă” se află acum doar în dezbatere publică și poate cunoaște modificări până când ajunge pe masa Executivului pentru a fi adoptat. Prevederile sale nu pot intra în vigoare mai devreme de publicarea în Monitorul Oficial însă.

Concret, proiectul cuprinde o cu totul altă viziune asupra creditelor garantate de stat pentru achiziția de locuințe, multe dintre noile criterii fiind de natură să reducă sfera persoanelor care vor mai putea lua credite ipotecare garantate de stat, adică prin Prima Casă.

Un exemplu în acest sens e legat de locuințele eligibile, adică cele pentru care se vor putea face credite garantate de stat: vor mai fi acceptate doar locuințele noi și cele construite de cel mult cinci ani.

În proiectul în dezbatere scrie că locuințele noi vor fi cele care au cel puțin un an de la data finalizării construcției (data procesului-verbal de recepție), dar cu condiția să nu fi fost închiriată sau vândută unei persoane. Cât despre locuințele utilizate, acestea vor fi doar cele cu o vechime între unu și cinci ani de la data din procesul-verbal de recepție.

Aici, diferența față de actualul program — Prima Casă — este destul de mare: locuința nouă este definită ca orice locuință recepționată cu cel mult cinci ani înaintea cererii creditului, iar locuințele vechi nu intră sub o limitare din punct de vedere al vechimii.

Cât despre posibilitatea de a lua un credit pentru construirea unei locuințe noi, așa cum se poate face acum prin Prima Casă, nu o regăsim în acest proiect.

Este evident, din textul documentului în dezbatere, că noua viziune a Executivului se duce doar în direcția locuințelor noi, iar cele construite la începutul anilor 2000 sau chiar mai devreme nu vor mai fi eligibile pentru creditare în regim de Prima Casă, deși sunt eligibile acum.

Proiectul nu este însoțit de o explicație a schimbărilor propuse și a necesității din spatele lor. În nota ce acompaniază proiectul este redată o scurtă descriere a situației programului Prima Casă din 2009 și până acum (câteva cifre), dar nu este subliniată necesitatea de a schimba sau înlocui cu totul acest program prin cel propus în proiect și motivele din spatele acesteia.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

ACTUAL

Politologul Theodor Paleologu: ‘Cred că în mintea doamnei Pelosi este că nu poți fi mereu la cheremul Chinei. Este încă un spațiu pe glob unde tensiunea este extremă’

Publicat

in

De

Theodor Paleologu, eseist, istoric, diplomat, om politic și președintele Fundației Paleologu, a vorbit despre tensiunile dintre China și Taiwan, amplificate de vizita la Taipei a președintei Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi.

„În 1997 s-a dus în Taiwan Newt Gingrich, care era ce este Pelosi acum. Contextul era diferit. China își dorea relații bune cu SUA. Sigur că nu au fost deloc mulțumiți, au fost luări de poziție. Totuși nu au fost demonstrația de forță de acum.

Nu este surprinzător ce s-a întâmplat. Cred că în mintea doamnei Pelosi este că nu poți fi mereu la cheremul Chinei. Însă, uite, că peste tot în lume sunt norii grei. Este încă un spațiu pe glob unde tensiunea este extremă. Avem Ucraina, avem China și Taiwan, unul dintre punctele cele mai fierbinți”, consideră Theodor Paleologu.

Acesta a avertizat că în acest context internațional dificil România se remarcă printr-o criză gravă de leadership:

„E o stare de nesiguranță, de anxietate foarte mare. Tocmai acum se vede ce nivel jos de leadership avem. Am avea nevoie de niște minți luminate în fruntea statului român și nu e cazul. Unul nu e mai răsărit. Este dramatică această criză de leadership în fruntea statului român”, conform b1tv.ro.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Vești bune pentru această categorie de bugetari! Compensația pentru chirie poate fi folosită pentru plata creditului ipotecar

Publicat

in

De

Executivul consideră însă că măsura trebuie să se aplice doar doar contractelor de vânzare – cumpărare încheiate ulterior intrării în vigoare a eventualei noi legi.

De ce este important: Militarii și polițiștii pot folosi compensația lunară primită pentru chirie în scopul achitării ratelor pentru cumpărarea unei locuințe, potrivit unui proiect de lege promulgat în 2018 de președintele Iohannis.

Noua facilitate a fost propusă recent de PNL și UDMR inițial doar pentru judecători, procurorii, personalul asimilat acestora şi magistraţii asistenţi, însă senatorii au decis să propună și ca personalul auxiliar de specialitate din cadrul instanțelor judecătorești și parchetelor de pe lângă acestea, care îndeplinește condițiile de acordare a compensației lunare pentru chirie, să o poată folosi pentru plata ratelor bancare pe o perioadă ce nu poate depăși durata de derulare a creditului respectiv.

Guvernul a transmis Parlamentul că este de acord inclusiv cu acest amendament, dar cu condiția completării proiectului cu un text tranzitoriu din care să rezulte expres că acesta nu se aplică contractelor de vânzare – cumpărare încheiate anterior intrării noii legi în vigoare, conform profit.ro.

Pentru a intra în vigoare, proiectul trebuie adoptat de Parlament și promulgat de șeful statului.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend