Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Prețurile la energie: Cinci țări, printre care și România, solicită o abordare europeană

Publicat

in

Trebuie adoptată o „abordare comună” în Europa pentru a controla creșterea prețurilor la energie, au cerut marți Franța, Spania, Republica Cehă, Grecia și România, deoarece tarifele au crescut brusc în ultimele luni, scrie AFP.

Confruntate cu creșteri „considerabile” ale prețurilor la gaz și electricitate, țările europene trebuie să stabilească un „set de instrumente de reglementare” pentru a coordona răspunsurile naționale, solicită aceste cinci țări într-o declarație comună.

Miniștrii economiei și finanțelor din zona euro s-au întâlnit de luni la Luxemburg pentru a discuta în special despre aceste creșteri tarifare.

„Piața gazului trebuie analizată pentru a înțelege de ce contractele actuale s-au dovedit insuficiente. Ar trebui să stabilim reguli comune privind stocarea gazului pentru a netezi și a atenua creșterile prețurilor”, au spus miniștrii.

În ceea ce privește energia electrică, „trebuie să reformăm piața angro”, susțin aceștia. „Trebuie îmbunătățită pentru a stabili mai bine legătura dintre prețul plătit de consumatori și costul mediu de producere a energiei electrice în fiecare mix național”.

Țările UE ar trebui, de asemenea, să se concentreze asupra diversificării aprovizionării cu energie și „reducerii dependenței europene de țările exportatoare de gaze cât mai repede posibil”, susțin cei cinci miniștri.

Bruxellesul anunțase pe 22 septembrie că este gata să valideze „măsurile temporare” din partea statelor Uniunii Europene în fața creșterii accentuate a prețurilor. Comisia urmează să publice în următoarele zile un ghid care să propună acțiuni care să fie întreprinse ca răspuns la această situație.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Sepsi şi UTA Arad au încheiat la egalitate, scor 0-0, în Superliga de fotbal

Publicat

in

De

Echipa Sepsi Sf. Gheorghe a încheiat fără gol marcat, scor 0-0, meciul disputat duminică împotriva formaţiei UTA Arad, în etapa a patra din Superligă, informează News.ro.

Este al treilea meci pe care Sepsi îl încheie la egalitate în actuala ediţie de campionat.

Sepsi: Niczuly – Ciobotariu, Bălaşa, Ninaj, Dumitrescu (Ispas 84’) – Păun, J. Rodriguez (Aganovic 55’), Matei – I. Gheorghe (Golofca 65’), Tudorie (Rondon 65’), Damaşcan (Bărbuţ 66’). Antrenor: Cristiano Bergodi

UTA: Iacob – Vukcevic, Chindriş, Benga (Hoxhallari 57’), Dobrescu – Cascini, Batha – Otele (Jobello 56’), F. Matei (Stahl 65’), Şteau (Isac 64’) – Postolachi (Keseru 65’). Antrenor: Ilie Poenaru

Cartonaşe galbene: Ninaj 68, Bărbuţ 90 / Batha 25, Dobrescu 58, Cascini 83

Cartonaş roşu: Dobrescu (UTA) min. 79

Arbitri: Rareş George Vidican – Alexandru Cerei, Adrian Vornicu – Cristina Mariana Trandafir

Arbitri VAR: Horaţiu Mircea Feşnic – Alexandru Vodă

Observator: Eduard Dumitrescu

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Situație dramatică pe Dunăre – Debitul fluviului continuă să scadă

Publicat

in

De

Debitul fluviului Dunării la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va ajunge la 1.950 metri cubi pe secundă (mc/s) pe parcursul săptămânii viitoare, cu 2.350 mc/s sub media multianuală a lunii august (4.300 mc/s), potrivit prognozei realizate de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), valabilă până la 13 august 2022, notează Agerpres.

„Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în prima zi staţionar, scade la valoarea de 2.000 mc/s în următoarele două zile, apoi în scădere până la valoarea de 1.950 mc/s unde rămâne staţionar până la sfârşitul intervalului, situându-se sub media multianuală a lunii august (4.300 mc/s). În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în prima parte a intervalului relativ staţionare pe sectorul Gruia – Calafat şi în uşoară creştere pe sectorul Bechet – Tulcea, iar în a doua parte a intervalului debitele vor fi relativ staţionare pe tot sectorul românesc”, arată prognoza INHGA.

În perioada 7 – 13 august, pe râurile din ţară, debitele medii zilnice vor fi în general în scădere în prima jumătate a intervalului de prognoză şi relativ staţionare în partea a doua a intervalului, cu o uşoară tendinţă de creştere pe râurile din vestul şi nord – vestul ţării.

Hidrologii avertizează că sunt posibile scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, formarea de viituri rapide pe unele râuri mici din zonele de deal şi munte, cu o probabilitate mai mare în Crişana, Maramureş şi Nordul Moldovei, către mijlocul intervalului de prognoză, datorită averselor torenţiale, izolat, mai însemnate cantitativ, prognozate.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend