Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Preţurile la carburanţi, plafonate la 1,5 euro/litru în Slovenia

Publicat

in

Guvernul Sloveniei a decis să fixeze, începând de marţi, preţul benzinei şi motorinei la 1,503 şi, respectiv, 1,541 euro pe litru, a anunţat ministrul Economiei, Zdravko Pocivalsek, informează agenţia EFE.

Măsura vine în contextul puternicei scumpiri a carburanţilor, care s-a înregistrat în ultimele săptămâni, preţurile atingând niveluri record.

Pentru a le limita, Guvernul a luat ca bază preţul cel mai scăzut pe care l-au practicat luni benzinăriile din ţară şi a scăzut 6 eurocenţi la benzină şi, respectiv, 13 eurocenţi la motorină.

“Obiectivul este calmarea situaţiei pe piaţa carburanţilor auto”, a explicat ministrul, citat de agenţia locală STA.

Pe de altă parte, acesta a dat asigurări că nu va fi penurie de combustibili şi că Executivul a asigurat cantităţi suficiente pentru consumatori.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Aproape nimic nu poate provoca întârzierea trenurilor de mare viteză în Japonia. Şi, totuşi, un şarpe a făcut-o

Publicat

in

De

Aproape nimic nu poate face ca faimoasele trenuri de mare viteză din Japonia, aşa-numitele trenuri-glonţ, să aibă întârzieri, dar un şarpe micuţ care s-a strecurat într-un vagon de pasageri a reuşit să facă acest lucru, deşi pentru doar 17 minute, relatează News.ro citând CNN.

Un depou cu trenuri ShinkansenFoto: Mike Clegg | Dreamstime.com

Marţi, un călător a raportat personalului din gara din Tokyo că un şarpe de 40 de centimetri a fost observat în vagonul unui tren care venea dinspre Nagoya, potrivit companiei feroviare centrale a Japoniei.

Trenul era programat să plece spre oraşul Osaka, dar a fost scos din circulaţie ca măsură de precauţie. Un alt tren a trebuit să fie alocat pentru această rută, ceea ce a provocat o întârziere de 17 minute care – deşi scurtă, după standardele multor alte căi ferate naţionale – a fost relativ semnificativă Japonia, unde punctualitatea impecabilă a serviciilor feroviare este renumită.

Nu a fost panică şi nu au fost raportaţi răniţi ca urmare a prezenţei reptilei, dar peste 600 de pasageri au fost afectaţi de această întârziere de 17 minute.

Specia şarpelui este deocamdată necunoscută, iar o analiză este în curs de desfăşurare pentru a determina cum a ajuns şarpele la bord, a declarat compania feroviară pentru CNN.

Clienţii Shinkansen pot aduce la bord câini de talie mică, pisici şi alte animale, inclusiv porumbei – dar nu şerpi. „Este greu de imaginat că şerpi sălbatici s-au urcat cumva în tren într-una dintre staţii. Avem reguli care interzic aducerea şerpilor în Shinkansen”, a declarat un purtător de cuvânt pentru AFP. „Dar nu verificăm bagajele pasagerilor”, a adăugat el.

Trenul-glonţ, cunoscut sub numele de Shinkansen în Japonia, este cunoscut pentru eficienţa sa, precum şi pentru vitezele de până la 320 de kilometri pe oră. Navetiştii din Japonia mizează pe fiabilitatea serviciului feroviare. În 2017, un conductor al unui tren, Tsukuba Express, a declanşat scuze în lanţ după ce a plecat cu 20 de secunde mai devreme, reaminteşte CNN.

Patrulele efectuate de agenţi de securitate în uniformă la bordul trenurilor de mare viteză au fost intensificate după o înjunghiere mortală în 2018 într-un tren Shinkansen, o crimă ce a şocat Japonia, în mod normal o ţară ultra-sigură.

Securitate suplimentară a fost adăugată pentru Jocurile Olimpice de vară din 2021 şi pentru reuniunile Grupului celor Şapte de anul trecut.

Lansată pentru prima dată în 1964, reţeaua Shinkansen nu a avut niciodată un accident soldat cu moartea sau rănirea vreunui pasager, potrivit Japan Railways.

Trenurile au o întârziere medie de 0,2 minute. (News.ro)

foto: Mike Clegg | Dreamstime.com

Citeste mai mult

NATIONAL

Consiliul de Securitate al ONU va vota vineri cu privire la aderarea Palestinei la ONU

Publicat

in

De

Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite urmează să voteze vineri cererea palestiniană de a deveni membru cu drepturi depline al ONU, au declarat diplomați pentru Reuters, o mișcare pe care se așteaptă ca aliatul Israelului, Statele Unite, să o blocheze deoarece ar recunoaște efectiv un stat palestinian.

Consiliul de Securitate al ONUFoto: Bryan R. Smith / AFP / Profimedia

Consiliul, format din 15 membri, urmează să voteze vineri, la ora 15.00 (19.00 GMT), un proiect de rezoluție care recomandă Adunării Generale a ONU, formată din 193 de membri, ca „statul Palestina să fie admis ca membru al Națiunilor Unite”, au declarat diplomații.

Pentru a fi adoptată, o rezoluție a Consiliului are nevoie de cel puțin nouă voturi favorabile și de niciun veto din partea SUA, Marii Britanii, Franței, Rusiei sau Chinei. Diplomații spun că măsura ar putea avea sprijinul a până la 13 membri ai consiliului, ceea ce ar forța SUA să își folosească dreptul de veto.

Algeria, membră a Consiliului, care a înaintat proiectul de rezoluție, solicitase un vot pentru joi după-amiază, pentru a coincide cu o reuniune a Consiliului de Securitate privind Orientul Mijlociu, la care urmează să participe mai mulți miniștri.

Statele Unite au declarat că înființarea unui stat palestinian independent ar trebui să aibă loc prin negocieri directe între părți și nu la Națiunile Unite.

„Nu considerăm că a face o rezoluție în Consiliul de Securitate ne va duce neapărat într-un loc în care să putem găsi … o soluție cu două state care să meargă mai departe”, a declarat miercuri ambasadorul american la ONU, Linda Thomas-Greenfield.

În prezent, palestinienii au statutul de stat observator nemembru, o recunoaștere de facto a statutului de țară care a fost acordată de Adunarea Generală a ONU, formată din 193 de membri, în 2012.

Însă o cerere pentru a deveni membru cu drepturi depline al ONU trebuie să fie aprobată de Consiliul de Securitate și apoi de cel puțin două treimi din Adunarea Generală.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend