Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Preşedintele Volodimir Zelenski, mutare surpriză: înlocuieşte responsabili de la vârful armatei şi serviciilor secrete cu oameni loiali

Publicat

in

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a provocat o surpriză generală, înlocuind pe neaşteptate miercuri mai mulţi responsabili de rang înalt de la vârful armatei şi al serviciilor de informaţii, fără niciun motiv aparent, relatează joi agenţia de presă DPA.

Decrete privind revocarea din funcţie a comandantului operaţiunii militare din estul Ucrainei, a şefului Statului Major General şi a şefului Forţelor aeriene au fost emise miercuri seara, împreună cu decretele de numire a înlocuitorilor acestora în fiecare post, potrivit agerpres.ro.

Tot în aceeaşi zi, fusese demis comandantul-şef al armatei ucrainene, Ruslan Homceak, care a fost numit prim-secretar adjunct al Consiliului pentru securitate naţională, un organism consultativ.

Săptămâna trecută, Zelenski a procedat la înlocuirea mai multor responsabili de la conducerea serviciilor de informaţii, între care se numără şi şeful Serviciului de Informaţii Externe.

Unul dintre motivele invocate de preşedinţia de la Kiev este că această remaniere este destinată să permită diferitelor agenţii de securitate ucrainene să conlucreze mai eficient.

Această rotaţie de cadre de la vârful armatei şi serviciilor de informaţii a fost precedată de demisia la mijlocul lunii iulie a ministrului de interne ucrainean, Arsen Avakov, pe care Zelenski îl moştenise de la predecesorul său Petro Poroşenko. Numeroşi observatori ucraineani au spus că Avakov a fost constrâns de Zelenski să demisioneze. În locul său a fost numit Denis Monastârski, membru al partidului proprezidenţial ‘Slujitorul poporului’.

Remanierea la nivelul instituţiilor de forţă din Ucraina are loc în condiţiile în care trupele guvernamentele ucrainene luptă împotriva rebelilor separatişti proruşi din regiunile estice Doneţk şi Lugansk din 2014, un conflict soldat cu cel puţin 13.000 de morţi până în prezent, potrivit ONU. Planul de pace mediat la nivel internaţional pentru regiunea Donbas este de mai mult timp în impas, notează DPA.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Moderna va construi o fabrică de vaccinuri pe bază de ARN mesager în Australia

Publicat

in

De

Compania farmaceutică Moderna a anunţat luni că va construi o fabrică de vaccinuri pe bază de ARN mesager în Melbourne, Australia, o premieră în emisfera sudică, relatează AFP citată de Agerpres.

Vaccin ModernaFoto: Johanes Christo/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Fabrica va fi construită în cadrul uneia dintre cele mai importante universităţi din ţară, Monash, şi va produce 100 de milioane de doze de vaccinuri pe an, împotriva COVID-19, a gripei şi altor boli.

Serul Spikevax produs de Moderna împotriva coronavirusului a făcut parte din primele vaccinuri care au utilizat noua tehnologie pe bază de ARN mesager, dezvoltate în timpul pandemiei de COVID-19.

Vaccinurile pe bază de ARN mesager permit celulelor să reproducă proteinele prezente în virus pentru a antrena sistemul imunitar să le recunoască şi să le neutralizeze.

Construcţia fabricii Moderna urmează să înceapă anul acesta şi va fi finalizată în 2024.

Pentru Australia, acest proiect nu este doar despre sănătate şi ştiinţă, a declarat luni premierul Anthony Albanese, „ci şi despre securitatea naţională”, după ce ţara s-a confruntat cu un deficit grav de vaccinuri în timpul pandemiei de coronavirus.

Melbourne, unde va fi construită fabrica, a cunoscut unul dintre cele mai lungi blocaje din lume pentru a stopa răspândirea virusului.

O lecţie pe care am învăţat-o din pandemie, a afirmat Albanese, este că „trebuie să fabricăm mai multe lucruri aici. Nu putem continua să ne gândim că este normal să fim la sfârşitul lanţurilor globale de aprovizionare”.

„În această parte a lumii, în regiunea cu cea mai rapidă creştere din istoria omenirii, avem astfel posibilitatea de a proiecta această capacitate în zona Indo-Pacifică”, a mai spus el.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Zece alerte cu bombă la Chișinău, în câteva ore

Publicat

in

De

Zece alerte cu bombă au fost anunțate, luni dimineață, la Chișinău – la aeroport, la Curtea Supremă de Justiție, dar și la mai multe spitale și centrele comerciale, conform presei din Republica Moldova.

Chișinău, Republica MoldovaFoto: Alessandro Serrano’/AGF / Sipa Press / Profimedia

Inspectoratul General al Poliției a anunțat că a fost sesizat, în jurul orei 8:40, despre amplasarea unui obiect explozibil în sediul Curții Supreme de Justiție, scrie deschide.md. Forțele de ordine au intervenit, iar serviciile specializate au verificat clădirea.

De asemenea, în orele care au urmat au fost primite noi amenințări cu bomba, la Aeroportul Internațional Chișinău, dar și la Spitalul Sf. Treime, Spitalul Arhanghel Mihail, Spitalul clinic al Ministerului Sănătății, Centrul comercial „Atrium”, Centrul comercial „OASIS”, Centru comercial „Soiuz”, S.A. „Pan – Com”, Spitalul „Medpark”, conform deschide.md și stiri.md

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend