Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

Președintele Volodimir Zelenski, despre NATO: ‘Unii dintre membrii acestei alianțe sunt hipnotizați de agresiunea rusă’

Publicat

in

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a afirmat, marţi, în cadrul videoconferinţei cu liderii Forţei expediţionare comune (JEF), condusă de Marea Britanie, că unii membri NATO sunt ”hipnotizaţi de agresiunea rusă”. De aceea, Ucraina se bazează mai degrabă pe sprijinul partenerilor internaţionali, decât pe cel al alianţei NATO. De asemenea, el a solicitat un embargo comercial complet şi a precizat că armamentul livrat de statele occidentale este folosit în 20 de ore, conform BBC.

„Desigur, Ucraina nu este membră NATO, înţelegem asta. Am auzit de mulţi ani despre uşile deschise, dar am auzit şi că nu putem intra pe acele uşi”, a precizat Zelenski, referindu-se la politica porţilor deschise.

El a spus că alte ţări care se învecinează cu Rusia ar trebui să se gândească la ”capacităţile lor independente de apărare” în afara NATO.

”Cantitatea pe care o primim pe săptămână este folosită de obicei de noi în 20 de ore”, a adăugat el, făcând referire la furnizarea de provizii din Marea Britanie şi alte state, care se epuizează rapid.

Drept urmare, echipamentul rusesc capturat şi echipamentul vechi din era sovietică au fost puse în funcţiune, a spus el.

Şeful statului ucrainean a salutat sancţiunile occidentale, dar a spus că nu sunt suficiente pentru a pune capăt agresiunii ruse şi a cerut un embargo comercial complet.

El a criticat firmele care au continuat să facă afaceri cu Rusia.

”Navele marinei ruse ar trebui să aibă interdicţie să acceseze porturile din întreaga lume şi toate băncile ruse să fie excluse din sistemul internaţional SWIFT”, a mai menţionat el.

Zelenski a spus că NATO este ”cea mai puternică alianţă din lume”, dar ”unii dintre membrii acestei alianţe sunt hipnotizaţi de agresiunea rusă”.

”Auzim o mulţime de conversaţii despre cel de-Al Treilea Război Mondial, despre care se presupune că ar putea începe dacă NATO va închide spaţiul ucrainean pentru rachete şi avioane ruseşti şi, prin urmare, zona umanitară de excludere aeriană nu a fost încă stabilită”, a spus el.

”Acest lucru permite armatei ruse să bombardeze oraşe paşnice şi să arunce în aer blocuri de locuinţe, spitale şi şcoli. Patru clădiri cu mai multe etaje din Kiev au fost bombardate dimineaţa devreme, zeci de morţi”, a subliniat liderul ucrainean, conform news.ro

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

ACTUAL

Mircea Geoană, despre viitoarele planuri ale NATO: ‘Sunt vești bune pentru Ucraina și sperăm să fie vești foarte proaste pentru Federația Rusă. Ne vom apleca asupra întăririi prezenței Alianței pe flancul estic’

Publicat

in

De

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a precizat că Summit-ul NATO de săptămâna viitoare de la Madrid are în vedere întărirea prezenței Alianței Nord-Atlantice pe flancul estic: ”sunt veşti bune pentru Ucraina şi sperăm să fie veşti foarte proaste pentru Federaţia Rusă”. 

Va fi un summit istoric şi cu profunde valenţe transformatoare. Ne vom apleca asupra întăririi prezenţei NATO pe flancul estic, liderii vor anunţa şi dimensiunea, şi contribuţiile specifice pe care diverşi aliaţi le vor aduce. Aşteptăm şi pentru România veşti bune. Va fi un summit în care vom adopta conceptul strategic. Anticipez că regiunea Mării Negre va fi reflectată în mod semnificativ, pentru că regiunea Mării Negre este o regiune de importanţă strategică vitală pentru NATO.

În acelaşi timp, aşteptăm cu multă plăcere participarea preşedintelui Zelenski, continuarea sprijinirii Ucrainei în războiul just pe care îl duc împotriva agresorului rus trebuie continuat. Ne bucurăm pentru vestea excepţională de la Bruxelles, de ieri, în care Republica Moldova şi Ucraina primesc o perspectivă şi un statut de candidat la integrarea europeană; este un lucru pe care îl salutăm şi noi„, a spus Mircea Geoană.

El a adăugat că în paralel cu veştile bune pentru ţările NATO, speră că vor fi şi „veşti foarte proaste pentru Rusia”.

Şi poate mai departe de geografia noastră, în premieră în istoria summit-urilor NATO vom avea liderii Japoniei, Australiei, Noii Zeelande şi Coreei de Sud prezenţi alături de noi la summit. Deci, este un summit extrem de important, sunt veşti bune pentru România, sunt veşti bune pentru NATO, sunt veşti bune pentru relaţia transatlantică, sunt veşti bune pentru Ucraina şi sperăm să fie veşti foarte proaste pentru Federaţia Rusă„, a afirmat Mircea Geoană, potrivit agerpres.ro.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Analistul politic Bogdan Chirieac: ‘Dacă doamna Laura Codruța Kovesi candidează și intră în turul 2, ar putea să fie surprize mari, surprize foarte mari în alegerea viitorului președinte al țării’

Publicat

in

De

După ce fostul secretar general al PSD, Codrin Ștefănescu, a declarat că pentru alegerile prezidențiale din 2024 a început deja construirea unui „culoar” pentru candidatura Laurei Codruța Kovesi, analistul politic Bogdan Chirieac a afirmat că scenariul nu este nerealist sau lipsit de șanse de succes.

Nu se poate spune că este statul subteran în spatele Laurei Codruța Kovesi și, dacă vreți, inclusiv partenerii strategici ai României, pe care ea i-a convins, abuzurile doamnei Kovesi în România nu au avut impact în acea zonă. Au spus că mai bine lupți cu orice preț și mijloace împotriva corupției, sigur, mai faci și abuzuri, dar ele sunt scuzabile. Sigur, asta am vrut să spun că a fost opinia partenerilor strategici.

Dacă doamna Kovesi candidează și intră în turul 2, ar putea să fie surprize mari, surprize foarte mari în alegerea viitorului președinte al țării. Doamna Kovesi ca președinte ar avea o problemă, pentru că formația de procuror nu prea cadrează cu cea de șef al statului, care trebuie să mențină echilibru în societatea românească, sunt lucruri total diferite. S-ar putea ca România să mai aibă niște ani pierduți, după cele aproape 2 decenii pe care le-a pierdut, urmare a votului exercitat de popor”.

Bogdan Chirieac a invocat și o serie de sondaje care i-ar fi favorabile fostei șefe DNA, dar și contextul social extrem de dificil, pe fundalul crizelor în cascadă care afectează întreaga omenire.

„În unele sondaje LCK era destul de sus, chiar bătea pe oricine altcineva în turul 2, semn că există în societate foarte multă frustrare, neexprimată, legată de explozia prețurilor. Și unde se exercită această frustrare? La vot. Dar ce să votezi? PSD și PNL sunt în scădere, George Simion, dacă nu-și rezolvă problemele externe nu face nimic, pentru că ni se taie banii europeni, s-a întâmplat în Austria, se va întâmpla cu siguranță și în România. Deci ce candidat votezi?! Unul care spune <<nu aveți bani pentru că este corupție, vă arestez eu toți corupții>>! Și lumea o să creadă, mai ales că o să-și aducă aminte că Laura Codruța Kovesi i-a mai arestat pe unii. Când vin momente de astea, ca la război, oamenii nu mai sunt preocupați de nuanțe, de detalii, pur si simplu vor reacționa pe principiul că dacă nu au o viață bună, măcar să fie răzbunați”, a afirmat analistul politic Bodgan Chirieac,la Realitatea Plus.

Vezi și:

S-au răcit apele în interiorul coaliției? Analistul politic Bogdan Chirieac: ‘Adevăratul vinovat pentru aceste neînțelegeri este criza economică căreia nu știu să îi facă față. Ieftinirea cu 50 de bani a litrului de carburant nu va încânta pe nimeni’

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend