Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Președintele Turciei profită de invazia din Ucraina și se bagă peste afacerile Rusiei din Asia Centrală

Publicat

in

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan încearcă să profite de slăbiciunea pe care o are Rusia având în vedere invazia din Ucraina și să se lanseze mai mult pe zona central-asiatică. În acest sens, liderul turc a îndemnat vineri statele turcice din Asia Centrală să-şi consolideze cooperarea cu Ankara.

În faţa războiului din Ucraina care a deschis o ”perioadă delicată şi plină de riscuri, devine încă şi mai necesar să ne consolidăm cooperarea, solidaritatea şi armonia”, a spus Erdogan la summitul Organizaţiei Statelor Turcice (OET), care se desfăşoară în oraşul uzbec Samarkand.

El a pledat şi pentru crearea cât mai rapidă a unui Fond de investiţii turcic, ce ar permite consolidarea cooperării economice între ţările din regiune.

Fondată în anul 2009 sub numele de ”Consiliul Turcic”, Organizaţia Statelor Turcice (OET) reuneşte patru foste republici sovietice din Caucaz (Azerbaidjan) şi Asia Centrală (Kazahstan, Kârgâzstan şi Uzbekistan), alte două ţări având statut de observator, respectiv Turkmenistan şi Ungaria.

Prin intermediul acestei organizaţii Turcia încearcă să-şi sporească influenţa în această regiune dominată de decenii de Rusia prin alianţe militare şi economice.

Însă invazia rusă în Ucraina a deturnat oarecum atenţia Moscovei de la zona central-asiatică şi a neliniştit ţările din această regiune, care încep să privească tot mai mult spre relaţiile cu alte zone, în special China, dar şi Europa.

Totuşi, Turcia şi Rusia, care de altfel cooperează pe numeroase teme, ar putea găsi un teren de înţelegere pentru a exercita o influenţă comună în regiune, întrucât interesele lor nu sunt incompatibile, deşi Moscova nu vede cu ochi buni vreo influenţă concurentă în zona central-asiatică, explică Andrei Grozin, specialist în Asia Centrală la Institutul ţărilor Comunităţii Statelor Independente.

Statele central-asiatice ar putea face parte din cele două uniuni, turcă şi rusă, luând din fiecare ce le interesează, apreciază la rândul său Bayram Balci, fost director al Institutului francez pentru Asia Centrală.

Dar în timp ce Turcia încearcă să vândă drone militare fostelor republici sovietice şi să exercite acolo o ”soft power” prin proiecte culturale, schimburile comerciale între aceste ţări sunt încă limitate, ajungând la circa 7,3 miliarde de dolari în 2019, faţă de cele circa 25 de miliarde de dolari cu China şi circa 29 de miliarde de dolari cu Rusia sau cu UE.

Principalul anunţ al summitului de la Samarkand a fost cel transmis de Ankara, conform căreia Republica turcă a Ciprului de Nord, nerecunoscută de comunitatea internaţională, se va alătura OET cu statutul de membru observator.

În discursul său la summit, preşedintele Erdogan l-a lăudat pe premierul ungar Viktor Orban pentru lupta sa ”pentru democraţie” în interiorul Uniunii Europene, consemnează agenţia EFE.

”Ca membru observator (care este Ungaria în OET – n. r.), îi mulţumesc cu adevărat fratelui meu Viktor Orban pentru puntea pe care a construit-o între Europa şi lumea turcică (…) Îl felicit pentru lupta sa pentru democraţie în UE. Nu toţi duc această luptă”, a remarcat preşedintele turc, conform AGERPRES

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Deputații din autonomia Găgăuză au cerut ca legislația Moldovei să fie adusă în conformitate cu statutul Gagauz-Yeri

Publicat

in

Congresul deputaților de toate nivelurile din autonomia Găgăuză a cerut ca legislația Republicii Moldova să fie adusă în conformitate cu statutul Găgăuziei. Potrivit agenției „INFOTAG”, acest lucru se precizează într-o rezoluție care a fost adoptată sâmbătă, în finalul congresului desfășurat la Comrat.

Citeste mai mult

NATIONAL

Conflict deschis între legendele lui Bayern Munchen. Oliver Kahn a fost interzis la ultimul meci din campionat

Publicat

in

Numirea legendarului portar Oliver Kahn ca preşedinte al consiliului de conducere al lui Bayern Munchen a fost o greşeală, a estimat luni Uli Hoeness, figură istorică a clubului care domină fotbalul german, relatează AFP, conform Agerpres.

După ce a cucerit sâmbătă, în mod dramatic, al 11-lea titlu consecutiv de campioană a Germaniei, Bayern a anunţat demiterea lui Oliver Kahn şi a directorului sportiv Hasan Salihamidzic, la finalul unui sezon în care s-a oprit în sferturi în Liga Campionilor şi în Cupa Germaniei, în ciuda numirii antrenorului Thomas Tuchel în locul lui Julian Nagelsmann.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend