Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Preşedintele portughez Marcelo Rebelo de Sousa se opune prin veto scoaterii eutanasiei de sub incidenţa penală

Publicat

in

Preşedinrtele portughez Marcelo Rebelo de Sousa s-a opus prin veto unei legi care scoate eutanasia de sub incidenţa penală, pe care Parlamentul a modificat-o în urma unor rezerve ale Curii Constituţionale, anunţă preşedinţia portugeză, relatează AFP, potrivit news.ro

Şeful statului ia această decizie după ce a anunţat că dizolvă Parlamentul şi convoacă alegeri legislative anticipate la 30 ianuarie, punând capăt procesului legislativ lansat în februarie 2020.

Dacă Parlamentul ar fi fost în funcţiune, majoritatea de stânga, care deţinea controlul în Legislativ, ar fi putut anula vetoul preşedintelui prin adoptarea textului a doua oară.

”Preşedintele Republicii trimite fără promulgare Adunării Republicii textul de lege privind moartea asistată medical, inclusiv eutanasia şi sinuciderea asitată medical”, a anunţat luni seara într-un comunicat preşednţia.

Citește și: O NOTĂ SECRETĂ l-ar plasa pe șeful DALI din MAI într-o presupusă DELAPIDARE a unui hotel din vestul țării…

Şeful statului portugez, un catolic fervent şi profesor de drept, şi-a justificat hotărârea prin cererea unor clarificări cu privire la probleme ”apărute numai în această a doua versiune a legii”.

Concret, el vrea ca deputaţii să precizeze dacă recurgerea la moartea asistată medical poate să fie autorizată în cazul unei ”boli fatale”, ”incurabile” sau doar ”grave”, termeni care figurează toţi în textul care i-a fost trimis.

O primă versiune a legii a fost adoptată de către Parlament cu o largă majoritate a voturilor în ianuarie 2021, însă Rebelo de Sousa a sesizat Curtea Consttuţională, care a stabilit că textul are la bază concepte prea imprecise, însă fără să se opună principiului general al morţii asistate.

Textul modificat a fost adoptat la începutul lui noiembrie, la o zi după anunţarea dizolvării Parlamentului, provocată de respingerea proiectului bugetului de stat aferent lui 2022 al Guvernului socialist minoritar, aflat la putere de la sfârşitul lui 2015, susţinut de stânga radicală.

În Europa, eutanasia a fost legalizată în ţările din Benelux şi apoi în Spania.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame

NATIONAL

Primul deces cauzat cel mai probabil de Omicron în România: O femeie din Iași, cu suspiciune înaltă de infectare cu noua tulpină

Publicat

in

De

O femeie în vârstă de 75 de ani internată la Spitalul de Boli Infecțioase Sfânta Parascheva din Iași, nevaccinată și cu multiple comorbidități, cu suspiciune înaltă de infecție cu varianta Omicron, este primul deces din România cauzat, cel mai probabil, de noua tulpină. Anunțul a fost făcut marți seară de managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași, dr. Florin Roșu.

Pacienta în vârstă de 75 ani, cu suspiciune înaltă de infecție cu varianta Omicron, era nevaccinată împotriva COVID-19 și suferea de multiple comorbiditati: diabet zaharat, obezitate, atac vascular cerebral cu hemipareză în remisie, atrofie cerebrală, a precizat medicul Florin Roșu.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult

NATIONAL

Secrete ale longevității active a reginei Elisabeta a II-a a Regatului Unit

Publicat

in

De

Viața îndelungată a Majestățiii Sale poate fi rezultatul direct al somnului excelent și practicării de activități fizice, afirmă cercetătorii din sănătate, afirmă Woman&Home.

Suverana de 95 de ani, care va fi primul monarh din istorie care va celebra un Jubileu de Platină în februarie, a respectat un regim strict de culcare pe parcursul impresionantei sale domnii de șapte decenii. Majestatea Sa se retrage pentru somn de obicei pe la 11 pm, ceea ce garantează 8,5 ore de odihnă – absolut necesare pentru vrednica persoană regală – și se trezește proaspătă în fiecare dimineață și pregătită pentru o nouă zi.

Decizia reginei de a face o prioritate din repausul nocturn pare a fi una tactică. Cercetările au arătat că lipsa unui somn adecvat poate duce în timp la o durată mai scurtă de viață, cei care dorm în medie cinci ore sau mai puțin având un risc mai ridicat de deces.

Se mai spune că regina obișnuiește să aibă o sticlă cu apă caldă în așternut, care să ajute la relaxarea mușchilor tensionați și să-i asigure confort în recile nopți britanice.

Un alt obicei important al Majestății Sale este să doarmă singură. Prințul Philip a murit din păcate la 99 de ani, dar se știe că ea a preferat să doarmă singură de multe decenii.

„În Anglia, clasa superioară a avut întotdeauna dormitoare separate”, a explicat în 2011 verișoara reginei, Lady Pamela Hicks. „Nu vrei să fii deranjată dacă sforăie cineva sau dă din picioare. Dar uneori e plăcut să împarți camera cu altcineva. E plăcut să poți alege.”

Cu un regim de somn atât de eficace, regina are destulă energie ca să mențină și o rutină de activitate fizică. Se pare că practică plimbări regulate pe terenurile de la Windsor Castle sau Buckingham Palace, fie singură, fie în compania prețiosului său cățel corgis. Este de multă vreme amatoare de călărie, activitate care poate surprinzător arde 400 de calorii pe oră.

Royal corgis (Foto: YouTube)

Desigur, apropiindu-se a 96-a aniversare în aprilie, nu e de mirare că vigoarea reginei a mai slăbit în ultimii ani. A fost obligată anul trecut să anuleze unele apariții publice după unele probleme de sănătate și a fost și spitalizată pentru „investigații preliminare” în octombrie.

În ciuda semnalelor de alarmă, Majestatea Sa a reușit să continue multe din obligațiile regale, practic de acasă – o adevărată ispravă la o vârstă atât de înaintată. Se pare că regina își păstrează acum energia pentru Jubileul de Platină din iunie, când va participa la un număr de evenimente de primă însemnătate pe parcursul a patru zile la Londra.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

Publicitate decathlon.ro

În Trend