Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

Președintele PNȚCD, Aurelian Pavelescu, sare în apărarea AUR: ‘Care sunt faptele? Niciuna. PNL și USR au avut comportamente explicite anti-constituționale și anti-democratice, amendate de Curtea Constituțională. Ați uitat?’

Publicat

in

PNȚCD SOLICITĂ: LUAȚI MÂINILE DE PE AUR! ÎN AFARA LEGII AR TREBUI SĂ FIȚI CHIAR VOI!

Un domn deputat din PNL, cu un frate și mai sus-pus, a inițiat o dezbatere pentru scoaterea în afara lege a AUR. Înțelegem că a început să colinde și pe la procurori. Pentru că AUR este un partid (sunt enumerate toate etichetele luate de prin cărți) extremist, șovin, antisemit, neolegionar, anti-european, pro-rus, anti-democratic, naționalist.

Care sunt faptele? Niciuna. Unele declarații politice, făcute probabil din necunoaștere a istoriei, dar în care nu s-a instigat nici la distrugerea celorlalte partide și crearea partidului unic (cum au făcut legionarii), nici la violențe împotriva străinilor, nici la luarea cu asalt a instituțiilor statului de către grupuri organizate de partid, nici la agresarea sau asasinarea unor lideri politici adverși.

Nici măcar la ieșirea României din UE, deși o asemenea poziție n-ar ieși cu nimic din cadrul democratic. Cu atât mai mult la atacuri împotriva suveranității și integrității teritoriale a României.

Unele din faptele enumerate mai sus au fost făcute chiar de PNL și USR pe vremea stigmatizării unui grup social masiv, pe criteriul politic că au votat PSD, precum și a PSD – ciuma roșie -, după modelul propagandistic al anilor 30 din secolul trecut. În urma acelor provocări, venite din partea partidelor respective organizat, au și avut loc agresiuni împotriva populației, distrugeri și incendieri. Ați suținut deschis poliția politică. S-a cerut explicit distrugerea unui partid politic prin violență, în afara cadrului democratic. Aceleași partide au avut comportamente explicite anti-constituționale și anti-democratice, amendate de Curtea Constituțională. Ați uitat?

Deși știu prea bine că scoaterea în afara legii a AUR nu este posibilă, inițiatorii și cei care se solidarizează de la o zi la alta, au un alt scop. Să pună presiune pe electoratul AUR și să izoleze partidul, făcându-l nefrecventabil cu ajutorul propagandei amenințării.

Aceeași încercuire s-a făcut și cu PSD-ul, ajuns astăzi aliatul cu care vor să scoată țara din criză: nu mai e nici pe departe ciuma roșie, ci un partid european, democratic și de nădejde!

PNȚCD are o altă linie politică și un alt comportament față de AUR, principiile moștenite de la fondatorii României Mari fiind deschise tuturor. Primul principiu dintre cele patru, enunțate de Iuliu Maniu, (democrație desăvârșită, morală creștină, patriotism luminat și dreptate socială), cel al democrației, mă obligă, în calitate de președinte, să avertizez că mijloacele prin care se încearcă stigmatizarea AUR și scoatere din jocul politic, sunt nedemocratice. A manipula climatul politic, sistematic, este inacceptabil.

Astfel de strategii politice au infectat deja nu doar clasa politică, ci și societatea în ansamblul său, cu consecințe dezastruoase asupra binelui public: neîncrederea în clasa politică s-a transformat în ură din partea populației și, dacă presiunea nu se oprește, se va transforma în violență împotriva tuturor partidelor și a statului însuși. Asta au semănat partidele în lupta lor oarbă pentru putere: votul negativ, ura și violența. Încetați cât mai este timp, voi, cei care ați și câștigat puterea astfel”, a scris Aurelian Pavelescu pe Facebook.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

ACTUAL

Profesorul Mircea Coșea: ‘Ceea ce se întâmplă duce la pierderea încrederii populației în instituțiile statului. România este cea mai săracă țară din Europa’

Publicat

in

Prof. dr. Mircea Coșea, profesor universitar la Academia de Studii Economice, a vorbit despre efectele economice ale grevei profesorilor.

Economistul Mircea Coșea a declarat că ”România este cea mai săracă țară din Europa, fiind cu puțin, cu puțin, deasupra Bulgariei. România are cea mai săracă regiune europeană”.

Profesorii amenință cu greva, vor venituri mai mari cu 60%, angajații din penitenciare la fel, nemulțumiri sunt și în rândul personalului medical. Între timp, avem și o gaură în buget. De asemenea, ne confruntăm cu o criză politică. Ce se întâmplă în zona economică pe fondul ultimelor evoluții de pe scena politică?

O populație care acționează dubul bunul plac

”Ceea ce se întâmplă duce la pierderea încrederii populației în instituțiile statului, în clasa politică, în Guvern, în liderii politici. Este o joacă de cuvinte, o joacă de mișcări de imagine, iar asta nu servește la nimic. Populația își pierde încrederea, iar o populație care nu are încredere în ceea ce se întâmplă la nivel superior, devine o populație care acționează după bunul plac, este un lucru foarte complicat”, a spus economistul.

Practică primitivă a Ministerului Finanțelor

Din punct de vedere economic, a continuat profesorul de economie, ”este o situație despre care am tot vorbit: precaritarea situației economice a României trebuia să conducă la acest lucru. Pentru că actuala guvernare a pus accentul doar pe efectele inflației, nu pe cauzele ei și a livrat acele așa-numite vouchere unei așa-numite categorii defavorizate, adică celor care au venituri între 2000 și 2500 de lei, uitând că inflația atacă întreaga populație a României, uitând că inflația duce nu doar la creșterea prețurilor, dar și a dobânzilor, ba mai mult decât atât, continuând această practică primitivă a Ministerului de Finanțe de a-și alimenta bugetul din ceea ce populația plătește la facturile exagerate la energie. 

România a intrat într-o vrie a sărăciei

În momentul de față în Europa și nu numai în Europa, prețul la energie a scăzut mult, nu însă și în România, iar unele declarații care s-au făcut chiar la nivelul Guvernului, arată că plafonarea este, de fapt, la un nivel de două-trei ori mai mare decât costul de producție la energie. Nu mai vorbesc de faptul că, în loc să stimuleze mediul de afaceri, l-au oprimat cu impozite, cu taxe, cu eliminare de facilități. Deci, această situație nu mai putea să continue, pentru că România a intrat într-o vrie de sărăcie, care afectează nu doar pe cei numiți defavorizați, ci o masă întreagă a populației”, a subliniat Mircea Coșea, conform dcbusiness.ro.

Guvernul știe cum să facă rost de bani

Conform ultimelor date, nu ale EUROSTAT, ci ale altor organisme internaționale, a explicat el, ”România este cea mai săracă țară din Europa, fiind cu puțin, cu puțin, deasupra Bulgariei. România are cea mai săracă regiune europeană, din nordul Moldovei. Or, această sărăcie trebuia să conducă la ceva. Faptul că a început în zona didactică, a profesorilor, este o chestiune pe care trebuie să o definim ca scularea din adormire a unei categorii care este, prin definiție, defavorizată. Un profesor, un educator sau o educatoare sau oricine altcineva care câștigă până la 2500 de lei pe lună este defavorizat. Are dreptul că ceară ce au cerut și alți defavorizați. Din punctul meu de vedere, această grevă este justificată.

Dacă sunt bani sau nu sunt bani. Întotdeauna un Guvern poate face în așa fel încât să scoată bani. Sigur, pentru asta are nevoie de trei lucruri esențiale: inteligență economică, curaj politic și viziune”.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Alexandru Rafila, despre revendicările sindicatelor din Sănătate: ‘Sunt vreo 14.000 de posturi care sunt solicitate ca să fie ocupate’

Publicat

in

Alexandru Rafila a afirmat că ”sunt vreo 14.000 de posturi care sunt solicitate ca să fie ocupate”. 

Întrebat despre revendicările sindicatelor din sistemul de sănătate, ministrul a spus: „E normal să existe astfel de revendicări. Eu m-am întâlnit cu toate sindicatele, cele reprezentative din domeniul sanitar (…), cunosc foarte bine revendicările lor. Unele sunt mai vechi. Lucrul pe care l-am discutat și l-am stabilit, și sper să putem să ne ținem de cuvânt și unii, și alții, este următorul. Sunt trei categorii de revendicări, în primul rând este vorba despre solicitarea lor de a debloca posturile din Sănătate (…) și acest lucru suntem pe cale să îl realizăm”.

În total, sunt vreo 14.000 de posturi care sunt solicitate ca să fie ocupate, adică chiar pot să vă dau și această cifră, aproape 4.000 la Sănătate, în jur de 10.000 la autoritățile locale. Vom promova cât de curând acest memorandum prin Guvern și atunci, în momentul în care el va fi acceptat de către Guvernul României, se pot organiza concursuri pentru ocuparea acestor posturi”, a adăugat Alexandru Rafila.

Cea de-a doua revendicare, la care suntem pe punctul de a o soluționa, este vorba de semnarea unui nou contract colectiv de muncă. Am avut discuții timp de câteva luni cu toate sindicatele, s-au finalizat, avem o formă finală a acestui contract colectiv de muncă. Singurul lucru care mai trebui să se întâmple ca să pot să îl semnez și să existe o viză de legalitate pe el, modificarea prin ordonanță de urgență a numărului de zile de concediu pentru personalul medical (…). Preluăm același număr de zile din vechiul contract și el trebuie precizat și aprobat printr-o ordonanță de urgență”, a continuat el.

”Încă o revendicare care cred că poate fi soluționată”

„Astea sunt două lucruri care se vor rezolva probabil în cursul acestei săptămâni (…). În plus, încă o revendicare care cred că poate fi soluționată într-un timp relativ scurt este actualizarea valorii tichetelor de masă pentru personalul sanitar și plata tichetelor de vacanță nu din veniturile spitalelor, cum se întâmplă în momentul de față și pentru care există resurse limitate, ci de la bugetul de stat”, a explicat social-democratul.

Oficialul consideră că „problema cea mai complicată” este cea „legată de eventuale creșteri salariale”, dar susține că Ministerul Sănătății a transmis deja către Ministerul Muncii partea sa pentru viitoarea lege a salarizării.

Gândiți-vă că un director financiar într-un mare spital are în jur de 3.000 de lei salariu, în condițiile în care rulează un buget foarte mare, e o mare responsabilitate, e un salariu mai mic decât al unui asistent medical. Nu este normal să existe aceste discriminări”, a mai declarat Alexandru Rafila, conform b1tv.ro.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend