Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

Președintele Klaus Iohannis: ‘Pericolul cel mai mare pe care o democrație trebuie să îl evite este neimplicarea cetățenilor în mecanismele democratice, iar absenteismul tinerilor ar fi catastrofal pentru viitorul nostru, al tuturor’

Publicat

in

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, în mesajul transmis la Summitul Tinerilor, că ”pericolul cel mai mare pe care o democraţie trebuie să îl evite este neimplicarea cetăţenilor”, iar ”absenteismul tinerilor ar fi catastrofal pentru viitorul nostru, al tuturor”. ”Tinerii pot contribui semnificativ la construcţia unor societăţi mai tolerante, incluzive şi lipsite de discriminare şi prejudecăţi, în care sunt promovate valori precum empatia, altruismul şi solidaritatea”, a adăugat el.

”Felicit Guvernanţa Programului Capitala Tineretului din România pentru organizarea unei noi ediţii a Summitului Tinerilor, o dovadă a angajamentului noilor generaţii de a contribui activ la construcţia unui viitor sustenabil. Ultimii ani au fost marcaţi de evenimente dramatice, care au avut un impact semnificativ asupra vieţii tinerilor. Pandemia de COVID-19 a făcut mai dificil accesul la educaţia de calitate, cu precădere în rândul tinerilor din mediul rural. Autorităţilor le revine responsabilitatea să remedieze aceste deficienţe şi să le asigure tinerilor condiţiile pentru a-şi atinge potenţialul, indiferent de mediul din care provin sau de situaţia financiară a familiei”, a afirmat Iohannis, în mesajul transmis, joi, la a VII-a ediţie a Summitului Tinerilor. Mesajul a fost prezentat de către Cătălina Galer, consilier de stat – Departamentul Relaţii cu Autorităţile Publice şi Societatea Civilă.

El a adăugat că, pentru tineri, găsirea unui loc de muncă într-o societate extrem de dinamică impune o adaptare permanentă, iar statul ar trebui să găsească soluţii mai apropiate de nevoile reale ale pieţei muncii. Preşedintele a continuat spunând că dificultăţile din anii de pandemie au impus ajustări astfel încât activităţile să devină mai flexibile, iar alternativa de a lucra de la distanţă să fie o opţiune încurajată în toate domeniile în care este posibil.

Potrivit lui Iohannis, ”este o schimbare de raportare la locul de muncă pe care tinerii o resimt într-o mai mare măsură şi care necesită în continuare un cadru legislativ adaptat aşteptărilor şi nevoilor noilor generaţii”.

”Într-o democraţie matură şi sănătoasă, toţi membrii societăţii trebuie să fie reprezentaţi, în mod echitabil, la nivel decizional. De aceea este nevoie de o reprezentativitate mai mare a tinerilor şi de încurajarea lor să fie activi şi vocali, inclusiv prin exprimarea opţiunilor de vot. Pericolul cel mai mare pe care o democraţie trebuie să îl evite este neimplicarea cetăţenilor în mecanismele democratice, iar absenteismul tinerilor ar fi catastrofal pentru viitorul nostru, al tuturor. Tinerii pot contribui semnificativ la construcţia unor societăţi mai tolerante, incluzive şi lipsite de discriminare şi prejudecăţi, în care sunt promovate valori precum empatia, altruismul şi solidaritatea. Un exemplu elocvent în acest sens este modul în care tinerii au acţionat, în mod voluntar, în timpul pandemiei, dar şi în sprijinirea refugiaţilor din Ucraina, încă de la începutul războiului”, a subliniat.

El a adăugat că protecţia mediului înconjurător şi limitarea efectelor schimbărilor climatice reprezintă teme de impact în special pentru tinerele generaţii.

”Este esenţial să ne asigurăm că protejăm mediul şi că folosim resursele planetei în mod responsabil şi sustenabil. Avem nevoie de o conştientizare mai largă la nivelul societăţii asupra schimbărilor climatice şi a efectelor devastatoare ale acestora, care devin tot mai evidente în ultima perioadă. În egală măsură, trebuie să ştim care sunt măsurile pe care trebuie să le luăm la nivelul societăţii şi la nivel individual pentru a răspunde eficient acestor provocări. Introducerea „Săptămânii Verzi” în structura anului şcolar constituie din punct de vedere educaţional un pas important în acest sens”, a menţionat preşedintele.

El a menţoionat că, pe parcursul celor două mandate ale sale, s-a implicat direct în susţinerea unor măsuri care să facă accesibilă tuturor educaţia privind schimbările climatice şi mediul, care să crească gradul de sustenabilitate a instituţiilor de învăţământ şi să susţină pregătirea tinerilor pentru locurile de muncă din domeniul schimbărilor climatice.

”În implementarea acestor proiecte este nevoie de sprijinul şi de participarea voastră. Remarc cu bucurie preocuparea pe care tinerii o au deja în ceea ce priveşte încălzirea globală, precum şi disponibilitatea lor de a se implica în voluntariat pe teme legate de schimbări climatice. În ultimii ani, am participat la astfel de acţiuni de voluntariat alături de mulţi tineri, iar interesul şi entuziasmul vostru îmi dă speranţă că împreună putem construi un viitor sustenabil pentru noi toţi. Vă asigur de toată susţinerea mea şi sper ca rezultatele dezbaterilor din cadrul Summitului să fie preluate şi transpuse în practică, prin măsuri şi acţiuni concrete”, a conchis Iohannis, conform news.ro

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Începe ‘asaltul’ asupra lui Vladimir Putin? Procurorul Peter Frank: ‘Germania a adunat sute de dovezi ale crimelor de război din Ucraina’

Publicat

in

Germania a adunat „sute” de dovezi ale crimelor de război din Ucraina, a declarat procurorul-şef Peter Frank într-un interviu publicat duminică, în care a făcut apel la un mecanism internaţional pentru a-i aduce pe cei responsabili în faţa justiţiei.

„În acest moment ne concentrăm pe Bucea şi pe atacurile asupra infrastructurii civile din Ucraina”, a declarat Peter Frank, intervievat de ziarul Welt am Sonntag. El a adăugat că majoritatea dovezilor provin din interviuri cu refugiaţi ucraineni.

Scopul este „să ne pregătim pentru un eventual proces în viitor – fie în Germania, fie cu unul dintre partenerii noştri internaţionali sau prin intermediul unei instanţe internaţionale”, a spus el.

Frank a declarat că serviciile sale au început să investigheze situaţia din Ucraina în martie 2022.

”Nu investigăm persoane, ci adunăm informaţii şi probe”, a spus el.

Cu toate acestea, procurorul a recunoscut că, pentru a urmări în justiţie suspecţi de crime de război în Germania, aceştia ar trebui să se afle în această ţară.

În ianuarie 2023, ministrul german de externe, Annalena Baerbock, s-a declarat în favoarea creării unui tribunal special care să îi judece pe liderii ruşi în urma invaziei din Ucraina, eventual folosind legislaţia ucraineană. Acest tribunal ar trebui să aibă sediul în străinătate, cu judecători internaţionali, a spus ea, relatează AFP.

”Pe cine vrem să aducem în faţa justiţiei? Liderii – cei care au luat decizia de a intra în război – şi cei de la cel mai înalt nivel al armatei care pun în aplicare această decizie”, a declarat Peter Frank.

În suburbia Bucea a capitalei Kiev, sute de cadavre au fost descoperite după ce armata rusă a fost alungată în martie 2022. Masacrul a provocat un val de condamnări şi acuzaţii de crime de război, pe care Moscova le-a negat întotdeauna.

Biroul procurorului s-a bazat pe principiul jurisdicţiei universale, care permite ca cele mai grave infracţiuni să fie judecate indiferent de locul în care au fost comise, pentru a judeca sirieni pentru fapte comise în timpul războiului civil. Pe baza aceluiaşi principiu, un grup de persoane din Myanmar a depus luna trecută o plângere în Germania împotriva juntei militare, acuzând-o de genocid, crime de război şi crime împotriva umanităţii, informează agerpres.ro

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Președintele CMB, dr. Cătălina Poiană: ‘Una din marile probleme în lupta împotriva cancerului este reprezentată de lipsa unui număr suficient de medici oncologi în sistemul public de sănătate. Nu trebuie să ajungă la suprasolicitare și burnout’

Publicat

in

Preşedintele Colegiul Medicilor din Municipiul Bucureşti (CMMB), dr Cătălina Poiană, a atras atenţia, cu prilejul Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Cancerului, că în sistemul public de sănătate există un număr insuficient de medici oncologi.

„Mesajul CMMB a fost unul de susţinere pentru medici şi pacienţi, dar una din marile probleme în lupta împotriva cancerului este reprezentată de lipsa unui număr suficient de medici oncologi în sistemul public de sănătate. Când vorbim de managementul cancerului, este obligatoriu să discutăm de numărul medicilor oncologi din sistemul public de sănătate. Pacientul oncologic nu trebuie să fie nevoit să aştepte la cozi în spitale sau la cabinete, din cauza faptului că un medic oncolog trebuie să consulte şi să îngrijească un număr foarte mare de pacienţi”, a afirmat preşedintele CMMB.

Ea a menţionat că „din nefericire, de foarte multe ori în România, cancerul este depistat destul de târziu”.

„Avem nevoie de screening şi depistare precoce, este nevoie de medici oncologi suficienţi în raport cu numărul de persoane diagnosticate sau aflate în tratament oncologic. Şi bineînţeles, să nu uităm de importanţa tumor board-ului care este esenţial în managementul eficient al cancerului. Oncologia astăzi înseamnă şi o abordare multidisciplinară în funcţie de specificul fiecărui diagnostic oncologic. Medicii oncologi trebuie sprijiniţi, nu trebuie să ajungă la suprasolicitare şi burnout”, a subliniat dr Cătălina Poiană.

CMMB este alături de medicii oncologi care sunt implicaţi şi îngrijesc profesionist pacienţii cu cancer şi susţine activitatea asociaţiilor de pacienţi implicate în oncologie, se menţionează în comunicat.

„Este nevoie de medici din specialitatea de oncologie medicală, este nevoie de o societate civilă care să sprijine pacienţii cu afecţiuni oncologice”, a transmis Cătălina Poiană.

Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului a fost organizată pentru prima dată în lume în anul 2006 şi de atunci este marcată, în fiecare an, pe 4 februarie. Sâmbătă seară, 43 de obiective importante din Bucureşti, din şapte oraşe şi o comună din România au fost luminate în portocaliu, pentru a marca această zi mondială de lupta împotriva cancerului, informează agerpres.ro

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend