Conecteaza-te cu noi
(function (document, window) { var a, c = document.createElement("script"); c.id = "CleverCoreLoader48572"; c.src = "//scripts.cleverwebserver.com/9fa80e175795759b2749da4ab953784d.js"; c.async = !0; c.type = "text/javascript"; c.setAttribute("data-target", window.name); c.setAttribute("data-callback", "put-your-callback-macro-here"); try { a = parent.document.getElementsByTagName("script")[0] || document.getElementsByTagName("script")[0]; } catch (e) { a = !1; } a || (a = document.getElementsByTagName("head")[0] || document.getElementsByTagName("body")[0]); a.parentNode.insertBefore(c, a); })(document, window); ">

NATIONAL

Președintele Joseph Biden: ‘Suntem în contact permanent cu talibanii și lucrăm pentru a ne asigura ca civilii să aibă un acces sigur la aeroport’

Publicat

in

Condiţiile dificile de evacuare a mii de civili din Kabul şi scenele de haost de pe aeroportul din capitala afgană nu afectează credibilitatea SUA pe plan internaţional, a asigurat vineri preşedintele american Joe Biden, potrivit AFP, EFE şi Reuters.

„Aliaţii noştri în lume nu pun la îndoială credibilitatea noastră”, a afirmat preşedintele SUA într-o conferinţă de presă. „Am vorbit cu aliaţii noştri din NATO. De fapt este contrariul”, a adăugat el.

Şeful administraţiei american a afirmat că nu poate garanta „rezultatul final” al operaţiunii de evacuare la Kabul, una „dintre cele mai dificile din istorie” în finalul unui război lung de 20 de ani în Afganistan.

„Această misiune de evacuare este periculoasă. Ea implică riscuri pentru forţele noastre armată şi este desfăşurată în condiţii dificile”, a declarat Biden, înconjurat de vicepreşedinta Kamala Harris, de secretarul de stat, Antony Blinken, de şeful Pentagonului, Lloyd Austin, şi de înaltul său consilier pentru securitate Jake Sullivan.

„Dar în calitate de comandant şef, vă pot asigura că voi mobiliza toate mijloacele posibile”, a promis el.

Doar SUA sunt „capabile” să efectueze o astfel de operaţiune, printre „cele mai dificile din istorie”, „la celălalt capăt al lumii cu o astfel de precizie”, a afirmat preşedintele american.

„Nu pot promite care va rezultatul final”, a declarat el într-un discurs susţinut la Casa Albă, anunţând că SUA au evacuat 13.000 de persoane din Afganistan din 14 august.

Cu toate acestea, Joe Biden a promis vineri că fiecare american care va dori să fie evacuat din Afganistanul controlat în prezent de talibani va fi adus acasă.

Totodată, Biden a subliniat că „vom face tot posibilul, tot ce putem pentru a oferi o evacuare în siguranţă aliaţilor şi partenerilor noştri afgani, precum şi afganilor care ar putea fi persecutaţi din cauza relaţiei lor cu Statele Unite”.

Ţările occidentale au încercat să accelereze vineri evacuările, după ce au apărut informaţii că talibanii au declanşat represalii împotriva în special a persoanelor care au lucrat cu forţele internaţionale conduse de SUA sau cu guvernul precedent.

În total, 18.000 de persoane au fost evacuate cu avionul de când insurgenţii au preluat controlul duminică asupra capitalei Kabul, potrivit NATO, dar guvernele occidentale se confruntă cu critici că nu au anticipat o astfel de retragere haotică.

SUA au început să-şi retragă trupele din Afganistan în mai, dar au fost constrânse să accelereze evacuarea americanilor rămaşi în Afganistan şi a aliaţilor lor după înaintarea rapidă a talibanilor, care au preluat şi controlează de duminica trecută capitala Kabul, precum şi aproape întreaga ţară după fuga preşedintelui afgan Ashraf Ghani.

Biden este ţinta criticilor după scenele de evacuare haotică din Kabul şi relatările afganilor eligibili pentru evacuare, împiedicaţi să ajungă la aeroport de posturile de control ale talibanilor.

„Suntem în contact permanent cu talibanii şi lucrăm pentru a ne asigura ca civilii să aibă un acces sigur la aeroport”, a afirmat preşedintele american, informează agerpres.ro

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

WTA Rabat: Monica Niculescu și rusoaica Alexandra Panova, învinse în finala probei de dublu

Publicat

in

De

Perechea formată din Monica Niculescu și Alexandra Panova a pierdut finala probei de dublu din cadrul turneului de categorie „WTA 250” de la Rabat (Maroc).

Monica NiculescuFoto: William WEST / AFP / Profimedia

Echipa româno-rusă a fost învinsă vineri de cuplul japonez Eri Hozumi/Makoto Ninomiya, scor (7)6-7, 6-3, 10-8,

Favorite numărul doi, Monica și Alexandra au cedat după mai bine de două ore de joc în faţa principalelor favorite.

Pentru parcursul de la Rabat, Niculescu Panova s-au ales cu un cec de 6.700 de dolari şi 180 de puncte în clasamentul WTA de dublu.

Monica Niculescu are 10 titluri în 30 de finale WTA la dublu.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Ambasada SUA în România scoate limba la generalii ruși: ‘Vom continua să furnizăm Ucrainei arme și echipamente’

Publicat

in

De

Ambasada SUA în România a transmis, vineri, un „mesaj simplu” către conducerea militară și politică a Rusiei, precum și către cei cu diferite funcții și grade militare „care comit crime de război sau alte atrocități”: aceștia vor fi trași la răspunderi și americanii vor continua să furnizeze Ucrainei armele și echipamentele de care are nevoie pentru a se apăra.

Comunicatul intregral al însărcinatului cu afaceri ad interim al Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, David Muniz:

Toți ochii ațintiți asupra Ucrainei: Promisiunea noastră că Rusia va fi trasă la răspundere

Războiul neprovocat și nedrept pe care l-a început președintele Rusiei, Vladimir Putin, în Ucraina a dezlănțuit violență teribilă și a cauzat enorm de multe decese și distrugeri. Lumea a văzut ororile acestui război în imaginile din orașele ucrainene cum sunt Bucea, Irpin și Hostomel, dar și din orașele încă ocupate sau asediate de forțele rusești, ca Mariupol. Această violență a îmbrăcat forma atacurilor care au rănit și au ucis civili și au distrus infrastructura civilă, inclusiv spitale, școli, un teatru în care se adăposteau copii și o gară aglomerată și a generat o traumă colectivă, națională, a ucrainenilor, care nu se va putea uita vreodată. Au fost semnalate, din surse credibile, și acte de o violență brutală, interpersonală: oameni executați, cadavre care prezentau semne de tortură și violență sexuală împotriva femeilor și copiilor.

Aceste evenimente îngrozitoare din Ucraina nu par să fie incidente izolate sau cazuri individuale de soldați insubordonați care ignoră ordinele sau „acționează la întâmplare, pe cont propriu”. Evenimentele acestea implică ceea ce pare a fi o campanie intenționată, deconcertantă și un șablon foarte tulburător de tortură, viol, crimă și alte atrocități. Cei răspunzători pentru astfel de atrocități – inclusiv cei care le-au ordonat – trebuie să fie trași la răspundere.

Atacuri precum cel cu rachete din 28 aprilie, asupra Kievului, demonstrează o desconsiderare flagrantă a vieții civililor. Conform datelor din 19 mai, Organizația Națiunilor Unite a confirmat oficial că 8.089 de civili ucraineni au fost răniți sau uciși, și a subliniat că numărul real este foarte posibil să fie mult mai mare. Aceste cifre nu includ Mariupol, un oraș în care oficialii spun că au fost uciși mai mult de 10.000 de civili. Printre victimele din Mariupol a fost și o supraviețuitoare a Holocaustului, în vârstă de 91 de ani, care a murit într-un adăpost subteran, în timpul asediului efectuat de Kremlin. A supraviețuit naziștilor, dar și-a pierdut viața din cauza agresiunii Rusiei.

Președintele Biden și Secretarul Blinken au condamnat evidentele crime de război pe care soldații ruși le-au comis în Ucraina. Statele Unite și aliații și partenerii noștri monitorizează și adună dovezi despre atrocitățile comise în Ucraina, pentru a putea transmite informațiile instituțiilor care lucrează pentru a trage la răspundere vinovații. Statele Unite sprijină o serie de investigații internaționale ale atrocităților comise în Ucraina. Printre acestea, se numără cele conduse de Curtea Penală Internațională, Organizația Națiunilor Unite și Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE). Sprijinim și societatea civilă și ONG-urile care adună dovezi despre abuzurile care țin de nerespectarea drepturilor omului.

În data de 17 mai, Departamentul de Stat al SUA a lansat un nou „Observator al Conflictului” (Conflict Obervatory) pentru a aduna, analiza și publica pe scară largă dovezi ale crimelor de război și altor atrocități săvârșite de Rusia în Ucraina. Programul este menit să sprijine potențialele condamnări în instanțele naționale din Ucraina, instanțele din țări terțe, instanțele din SUA, și în alte tribunale relevante. La solicitarea Procurorului General al Ucrainei, sprijinim și o echipă de procurori și experți în crime de război internaționali, care oferă consultanță și sprijin autorităților din Ucraina pentru a strânge, păstra și analiza dovezi ale atrocităților, în vederea condamnării. Am contribuit la eforturile de evaluare în teren (fact finding), prin Consiliul ONU pentru Drepturile Omului și prin Mecanismul „Moscova” al OSCE. În data de 13 aprilie, misiunea de experți în evaluarea în teren a OSCE a dat publicității un raport meticulos și convingător despre modul în care Rusia a încălcat drepturile omului și dreptul internațional umanitar și a comis abuzuri legate de nerespectarea drepturilor omului. Raportul menționa dovezi ale faptului că civilii au fost luați în vizor ca ținte directe, ale atacurilor asupra instituțiilor medicale, ale violurilor, execuțiilor, jafurilor și ale deportării forțate a civililor în Rusia. Avocatul Poporului pentru drepturile omului din Ucraina a semnalat faptul că forțele armate ruse au reținut și au violat în repetate rânduri numeroase fete și femei, iar unele au rămas însărcinate, ulterior; s-a spus că intenția ar fi fost ca victimelor să le fie frică de sex, pe viitor, și să nu mai nască niciodată următoarea generație de copii ucraineni.

Există un consens puternic la nivel internațional că modul în care se comportă statul rus este intolerabil, iar cei care se fac răspunzători nu trebuie să rămână nepedepsiți, pentru că au dezlănțuit o asemenea violență și pentru că au încălcat flagrant principiile care stau la baza păcii și securității internaționale. Împreună cu aliații și partenerii noștri, vom continua să lucrăm pentru a trage la răspundere pe cei vinovați de comiterea de crime de război și alte atrocități în Ucraina, folosindu-ne de toate instrumentele pe care le avem la dispoziție, inclusiv de urmărire penală, după caz. Este esențial ca cei din comunitatea internațională să continue să își coordoneze eforturile de adunare de dovezi despre aceste abuzuri, de analizare a probelor și de asigurare că sunt păstrate și catalogate. Mesajul nostru simplu către conducerea militară și politică a Rusiei, precum și către cei cu diferite funcții și grade militare, care comit crime de război sau alte atrocități este: lumea întreagă vă vede și veți fi trași la răspundere. Vom continua să furnizăm Ucrainei armele și echipamentele de care are nevoie pentru a se apăra și vom continua să oferim asistență umanitară pentru cei afectați de războiul brutal, lipsit de sens al Kremlinului”.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

Publicitate decathlon.ro

În Trend