Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Preşedintele Grupului Banca Mondială, în vizită oficială în România

Publicat

in

Preşedintele Grupului Banca Mondială, David Malpass, va efectua, miercuri şi joi, prima sa vizită oficială în România. Potrivit unui comunicat al BM, vizita reafirmă angajamentul Grupului Banca Mondială de a sprijini România în eforturile sale pentru o creştere economică durabilă şi incluzivă, subliniază sursa citată.

David MalpassFoto: Profimedia Images

„Grupul Banca Mondială are un parteneriat puternic cu România. Vom continua să sprijinim eforturile României orientate spre o creştere economică care se bazează pe stabilitate macroeconomică, incluziune socială şi instituţii performante. În această perioadă tulbure în regiune, suntem pregătiţi să sprijinim România, pe măsură ce găzduieşte cetăţeni care părăsesc Ucraina, precum şi să continuăm să lucrăm cu autorităţile publice în vederea îmbunătăţirii nivelului de trai pentru toţi românii”, a declarat Malpass.

În cadrul vizitei sale, David Malpass se va întâlni cu reprezentanţi ai sectorului public şi parteneri ai Grupului Banca Mondială din România. Acesta va avea ocazia să viziteze un proiect derulat cu asistenţă din partea Băncii Mondiale în sectorul educaţiei, cu accent pe sprijinirea comunităţii rome, scrie Agerpres.

Alături de David Malpass vor fi Anna Bjerde, vicepreşedinte al Băncii Mondiale pentru Europa şi Asia Centrală, Gallina A. Vincelette, director al Băncii Mondiale pentru Uniunea Europeană, şi Ary Naim, director regional al Corporaţiei Financiare Internaţionale (CFI) pentru Europa Centrală şi de Sud-Est.

Portofoliul activ al Băncii Mondiale în România este alcătuit din nouă proiecte de investiţii în valoare totală de 1,78 miliarde de dolari şi servicii de asistenţă tehnică şi analitică în valoare de 124,62 milioane dolari.

La 15 februarie, angajamentul CFI era de 1,04 miliarde de dolari în peste 30 de proiecte, dintre care 55% reprezentau investiţii în instituţii financiare, iar restul de 45% investiţii în sectorul real. Portofoliul excepţional al CFI se ridică la 954,48 milioane de dolari, iar portofoliul angajat de CFI în România ocupă locul 1 în noua regiune a CFI din Europa.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Exit-poll: Alegerile parlamentare din Bulgaria au fost câștigate de partidul lui Boiko Borisov

Publicat

in

De

Partidul de centru-dreapta GERB al fostului premier bulgar Boiko Borisov pare să fi câştigat alegerile parlamentare de duminică, cu aproximativ 24,6%-25,5% din voturi, au arătat sondajele Gallup International și Alpha Research, potrivit Reuters, scrie Rador.

Pe locul al doilea se află partidul reformist Continuăm Schimbarea (PP), cu 18,9-19,9% dintre voturi în favoarea sa după alegerile anticipate care au reprezentat al patrulea scrutin în mai puțin de doi ani.

Este de aşteptat ca Borisov, în vârstă de 63 de ani, să găsească cu greu parteneri de coaliție printre principalii săi rivali, care îl acuză că a lăsat situaţia din ţara să se agraveze în timpul guvernării sale de un deceniu care s-a încheiat în aprilie 2021.

Alegătorii bulgari au fost chemaţi din nou la urne, duminică, pentru a patra oară în mai puţin de doi ani.

Contextul alegerilor parlamentare este sumbru, cu inflaţia şi costul energiei în creştere, inclusiv din cauza războiului din Ucraina. Miza este formarea unui guvern care să facă faţă acestor probleme şi să asigure importul de gaze la preţ rezonabil; Rusia şi-a sistat din aprilie exporturile către Bulgaria, care a refuzat să achite contravaloarea în ruble.

Reuters apreciază că negocierile pentru formarea unei coaliţii guvernamentale vor dura mult după încheierea scrutinului, clasa politică bulgară fiind profund divizată în privinţa combaterii corupţiei. Puţinele partide noi nu au reuşit încă să îşi creeze o bază electorală.

„Două treimi din bulgari spun că ar trebui să se formeze un guvern după vot, iar în acelaşi timp aproape două treimi nu cred că se va întâmpla asta. Partidele politice lasă să răzbată o senzaţie de neajutorare privind formarea unui guvern”, apreciază analista Boriana Dimitrova de la furnizorul independent de sondaje de opinie Alpha Research.

Eşecul în lupta cu inflaţia şi cu deficitul fiscal ar putea obliga Bulgaria să amâne adoptarea euro, planificată deocamdată pentru 2024.

Nu este cert nici viitorul relaţiilor ţării cu Rusia, tradiţional călduroase, însă reconsiderate de partea bulgară după invazia rusă în Ucraina.

Dacă GERB câştigă alegerile, aşa cum indică sondajele, multă lume se aşteaptă ca Borisov să întâmpine dificultăţi în formarea unei coaliţii guvernamentale funcţionale, în timp ce numeroşi politicieni de toate orientările îl acuză că tolerează corupţia.

Partidul Poporului (PP), formaţiunea condusă de premierul reformist Kiril Petrov, răsturnat de la putere în iunie, a mărit pensiile şi salariile bugetarilor, însă coaliţia sa formată din patru partide s-a dovedit fragilă şi a dezamăgit mulţi alegători prin lipsa unor rezultate clare în combaterea corupţiei la nivel înalt.

Atât GERB, cât şi PP consideră că Bulgaria trebuie să îşi întărească legăturile cu partenerii euro-atlantici. Ambele partide promit sprijin pentru Ucraina, protecţia populaţiei şi a economiei faţă de costurile paralizante ale energiei şi creşterea nivelului de trai.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Novak Djokovic, campion la ATP Tel Aviv – Titlul cu numărul 89 pentru sârb

Publicat

in

De

​Novak Djokovic și-a trecut în palmares titlul cu numărul 89, după ce l-a învins pe Marin Cilic, duminică, în finala turneului „ATP 250” de la Tel Aviv.

Novak DjokovicFoto: JACK GUEZ / AFP / Profimedia

Novak Djokovic l-a învins pe Marin Cilic în finala turneului ATP de la Tel Aviv

Fostul lider mondial a avut nevoie de o oră și 34 de minute pentru a se impune în fața croatului aflat pe locul 16 ATP, scor 6-3, 6-4.

Sârbul a servit excelent pe toată durata partidei (a câștigat 89% dintre punctele jucate cu primul serviciu) și s-a impus câte o dată la retur în fiecare set.

Djokovic i-a mai învins pe parcursul competiției din Israel (pe hard) pe Pablo Andujar (115 ATP), Vasek Pospisil (149 ATP) și Roman Safiullin (104 ATP).

Nole este primul jucător care a câștigat câte un turneu pe fiecare suprafață în 2022, după ce s-a mai impus la Mastersul de la Roma (zgură) și Grand Slamul de la Wimbledon (iarbă).

Pentru cei doi jucători urmează turneul de la Nur-Sultan: Djokovic va da în runda inaugurală peste chilianul Cristian Garin (79 ATP), iar Cilic îl va întâlni pe germanul Oscar Otte (55 ATP).

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend